2020. május 9., szombat

Amerikai sportligák és a koronavírus - bércsökkentések, elbocsátások

Az NFL a tegnapi naptól hivatalosan is azon vállalkozások közé tartozik, amelyek léptek a koronavírus gazdasági hatásai miatt a bérek visszafogásával. A központi irodában dolgozók esetében május 8-tól 5-15 %-os bércsökkentést vezettek be, ennek pontos mértéke függ az alkalmazott keresetétől és betöltött pozíciójától. A bércsökkentést úgy kell végrehajtani, hogy az alkalmazott bére nem csökkenhet az éves 100.000 dollár érték alá. Kivételt képez Roger Goodell, aki 40 millió dollárt meghaladó éves jövedelme egészének folyósításáról lemondott a koronavírus járvány idejére. 

Az NHL már április 1-től meglépte ezt a döntést, ott a központban dolgozók esetében általános, 25 %-os bércsökkentést vezettek be. Az NBA a 100 legjobban kereső központi alkalmazottjának bérét csökkentette 20 %-kal áprilistól, míg az MLB átlagosan 35 %-kal csökkentette a központi döntéshozók keresetét április közepétől.

Mivel az NHL és az NBA szezon kellős közepén tört ki a globális járvány, így őket érintik legjobban a pénzügyi nehézségek. Az NHL csapatok voltak az elsők, amelyek léptek a játékosnak nem minősülő alkalmazottak esetében. Március 23-án a New Jersey Devils jelentette be alkalmazottai esetében a 20 %-os bércsökkentést, amennyiben évi 50.000 dollárnál többet keresnek (ezt később hatályon kívül helyezték), majd a Montreal Canadiens jelentette be, hogy március 30-tól alkalmazottai 60 %-át elküldi. Gyakori jelenséggé vált azóta az NHL és az NBA esetében a bércsökkentés, a kényszerszabadság és az (időleges?) elbocsátás a csapatok alkalmazottai körében. Minden együttes más és más döntést hozott, de az látható, hogy a spórolás legfontosabb szegmense náluk a bérköltségek terén ez a csoport. A 2020-as szezont elkezdeni nem tudó MLB leginkább a minor liga csapatok alkalmazottain és a tehetségkutatókon spórolt eddig, többnyire bércsökkentést alkalmazva. Május 1-től van lehetősége a liga 30 csapatának arra, hogy az együttesek személyzetével kapcsolatban is hasonló döntést hozzon. Az MLB 18 csapata egészen biztosan fizet mindent május 31-ig az összes alkalmazottjának. Az NFL-ben ezen a téren még kevés lépést látunk, elsősorban a tehetségkutatók elbocsátása, bércsökkentése jöhet szóba, így, a 2020-as NFL draft lezajlása után.

Egyedül az NBA kollektív szerződése rendelkezik arról, hogy mi történik a játékosokkal akkor, ha elmaradnak mérkőzések egy szezonban külső, játékosokon kívülálló ok miatt. A kosárliga az egyetlen, amely a játékosok bérezésével kapcsolatban döntésre is jutott. Május 1-ig teljes bért kaptak a játékosok, a május havi második fizetés (május 15.) azonban már 25 %-os bércsökkentést tartalmaz majd esetükben.

Az NHL és MLB csapatai még teljes bért fizetnek játékosaiknak, azonban a jövőben várható ezen a téren változás. Az MLB a június 10-ei draft kapcsán már hozott egy olyan döntést, amely jelentős költségcsökkentést jelent, és igen hátrányosan érinti az idén draftra jelentkező játékosokat. Az eredendően 40 körös draft mindössze 5 körös lesz. Az 5. kör végén minden el nem kelt játékos nem draftolt szabadügynöknek minősöl majd, és 20.000 dollár aláírási bónuszra jogosult. A drafton elkelt játékosok aláírási pénzéből 30 napon belül csak 100.000 dollárt kell átutalniuk a csapatoknak, a fennmaradó érték felét 2021. július 1-ig, a második felét pedig 2022. július 1-ig kell rendezniük.

Az NFL esetében jelenleg még a szezon 17 mérkőzése alatti bérezés modellje működik, a 2021-es évtől fogják az új CBA alapján elnyújtani az összegek kifizetését 34 hétre. Így jelenleg az NFL csapatok játékosokkal kapcsolatos bérköltségei elsősorban a szabadügynökként leigazolt játékosok, illetve a drafton választott és esetleges nem draftolt játékosok aláírási bónuszaiban merülnek ki. A szabadügynökök esetében elhúzódott a szerződések érvényesítése, hiszen a játékosoknak át kellett esni a csapatok egészségügyi alkalmassági vizsgálatain, csak utána írhattak alá. A drafton választott játékosok pedig csak a napokban kezdték aláírni a szerződéseiket. A szabadügynök-piaci kontraktusok, illetve az eddig aláírt, 27 drafton elkelt játékossal megkötött szerződés tapasztalata az, hogy gyakrabban találkozunk az aláírási bónuszok részleteinek halasztott kifizetéseivel, mint az a korábbi években megszokható volt. Az NFL szerencsés abból a szempontból, hogy bérkifizetés terén az igazán jelentős tételek csak szeptemberben realizálódnak, addig a felsoroltakon kívül elsődlegesen a napidíjakkal kell számolniuk, amennyiben megrendezhetők lesznek az edzőtáborok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése