2020. március 6., péntek

Elkészült a végleges forma, megkezdődött a szavazás

A tegnap délutáni órákban bejelentették, hogy reggel elkészült a kollektív szerződés tervezetének végleges, írásos formája, amelyet szavazásra bocsátanak a játékosok körében. A 456 oldalas végleges tervezettel kapcsolatos szavazásra március 12-én 23:59-ig van ideje az arra jogosultaknak. Minden olyan játékos, aki a 2019-es évben NFL szerződéssel rendelkezett, lehetőséget kap voksa leadására. A becsült szám 2400 és 2500 fő közé esik, de fontos kiemelni, hogy nem kell mindenkinek kötelezően szavaznia. A végeredmény értékelése során az egyszerű többség elvét alkalmazzák.

Az NFL játékosok megkapták a szakszervezettől a tervezet szövegét, az új teljesítményfokozókra vonatkozó szabályozást, illetve a doppingszabályzatot. A kiküldött anyagokat a hétvégén részletesen is tárgyalom majd.

Addig is pár olyan információ a tervezettel kapcsolatban, ami az elmúlt egy hétben derült ki:
- A CBA tervezet valójában 11 évre szól. Az első szabályozott év a 2020-as, az utolsó pedig a 2030-as. 
- 2025-ig maximum évente tíz darab, Egyesült Államokon kívül, semleges pályán tervezett mérkőzés megrendezésére kerülhet sor. Azután az NFLPA és az NFLMC találkozóin dől el, emelik-e ezt a limitet. Egy játékos egy szezonban maximum két ilyen mérkőzésen vehet részt, a második alkalomra napidíjkiegészítést kap 5000 dollár értékben.
- A tervezet tartalmaz egy lehetőséget arra, hogy a játékosok részesedése elérje a bevételekből a 48,8 %-ot, ehhez az szükséges, hogy a médiabevételek a jelenlegihez képest 120 %-ot emelkedjenek. A 48-ról 48,5 %-ra emelkedés feltétele pedig a 60 %-os bevételnövekedés.
- Az NFLPA úgy becsüli, hogy a playoff bővítéséből származó bevételnövekmény elérheti a 150 millió dollárt, abból pedig körülbelül 70,5 millió jut vissza a játékosokhoz a CBA tervezet alapján.
- Megváltozik a bérek kifizetési struktúrája. Az alapfizetést eddig a játékosok az alapszakasz 17 hetében kapták kézhez, hetente, vagy kéthetente kifizetve azt. Mostantól kötelező lesz a béreket 34 hétre jutó részletekben kifizetni, a játékosok likviditása így nő, hiszen bért így 8 hónapon keresztül kapnak a korábbi 4 hónappal szemben.

További fontos hírnek számít, hogy az NFLPA vezetése vasárnaptól keddig Key Biscayneben  ülésezik. Többek között a végrehajtó bizottság esetében új elnököt választanak, mivel Eric Winston, a jelenlegi elnök már nem aktív játékos, és ez egy alapvető feltétel.

Az NFL a DirecTV-vel egyetemben szeretné, ha a Supreme Court (Legfelsőbb Bíróság) elé kerülne az a csoportos per, amelyet azért indítottak a két fél ellen, mert limitálják a közvetlen piacon kívül megrendezett mérkőzések elérhetőségét. A per szerint nem fair az a mai világban, hogy pl. egy Ravens szurkolónak, aki Miamiban lakik, csak úgy van lehetősége csapata egy mérkőzését megtekinteni a TV-ben, ha előfizet a DirecTV egész éves, 293 dolláros Sunday Ticket csomagjára. Arra a szolgáltató nem hajlandó, hogy egyes mérkőzéseket vásároljanak meg a fogyasztók, vagy akár csak egy hónapra vegyék igénybe a szolgáltatást. A per évek óta zajlik, és a liga szeretné a legmagasabb szintre vinni a döntést. A DirecTV jelenleg, a szerződés 2022-es lejáratáig évi 1,5 milliárd dollárt fizet a Sunday Ticket csomag sugárzási jogaiért az NFL-nek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése