2020. február 26., szerda

Változás a tervezetben, elhúzódó szavazás

Kedden délután 5 órakor találkoztak az NFLMC (tulajdonosok) ás NFLPA (játékos-szakszervezet) képviselői Indianapolisban. A Management Council végrehajtó bizottságának 8 tagja az NFLPA hasonló testületével négy órán át ülésezett, majd a távozást követően a játékosok hotelt váltottak, és megkezdődött az egyeztetés az NFLPA végrehajtó bizottsága és a 32 csapat reprezentáns között.

A feszült találkozón a 17 mérkőzéses alapszakasz ellen leghangosabban kiálló Richard Sherman (CB, SF) vezetésével a játékosok elérték, hogy ha csak egyetlen pontban is, de a tulajdonosok engedjenek az általuk megszavazott tervezetből. A 17 alapszakasz-mérkőzést tartalmazó szezonokban, ahogy korábban írtam, az élő szerződések esetében az éves juttatás 1/17-ét adják a játékosoknak a tulajdonosok kompenzációként, de eddig egy 250000 dolláros felső limit érvényesült. A limitet a keddi találkozó során eltörölték. A játékosok egy része emellett két kritikus pontra tért ki, az egyik a potenciális bevételnövekedés mértékének garanciája, a másik pedig a terhelés növekedés esetében az offseason program további potenciális csökkentése. Előbbi kapcsán a tulajdonosok megerősítették, hogy feltétel nélkül garantálják a 48,5 %-os bevételrészesedést akkor, ha bevezetésre kerül a 17 mérkőzéses alapszakasz, mert szerintük nyilvánvaló, hogy a TV-s tárgyalások során a plusz egy találkozó magasabb összeghez fog vezetni. Az offseason programok esetében pedig megegyeztek a játékosokkal egy vizsgálóbizottság felállításáról. Ennek feladata a sérülések és az offseason terhelés közötti kapcsolat vizsgálata ok-okozati szemmel, és stratégiák kidolgozása arra, hogyan csökkenthető úgy az offseasonbeli terhelés mértéke, hogy az ne vezessen további játékminőség-romláshoz.

A 32 reprezentáns az újabb három órás megbeszélést követően a hajnali órákban szavazott, és 17 igen, 14 nem, és 1 tartózkodás mellett támogatta az egy ponton módosított tervezet továbbítását a teljes NFLPA tagság felé szavazásra. A teljes tagság jogosult csak a tervezet ratifikálására. Erre a szavazásra a hírek szerint azonban még várni kell, akár napokba-hetekbe is telhet, hogy az NFLPA megtartsa azt. Az NFL a késlekedést elfogadja. A várakozás időszakában kérdés maradt, hogy a csapatoknak milyen szabályok között kell működniük így, hogy még nincs új, jóváhagyott kollektív szerződés. A csapatoktól kapott hírek szerint egyelőre a jelenlegi CBA "utolsó év tervéhez" tartják magukat. Az NFLMC és az NFLPA hamarosan egyeztet arról, hogy bevezetnek-e a helyzetre való tekintettel átmeneti szabályokat, amelyek segítik a liga működését ebben az időszakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése