2020. február 29., szombat

Tony Romo gigantikus kommentátori szerződése, lépések CBA ügyben

A CBS TV társaság hosszútávú szerződést kötött kommentátorával, Tony Romoval. A korábbi QB évente elképesztő összeget, 17 millió dollárt keres majd. A járandóságot elsősorban a TV csatornák licitálása emelte ilyen magasra. Az ESPN januárban egy olyan induló szerződésajánlatot juttatott el Romonak, amely 10 évre 122 millió dollárt fizetett volna a kommentátornak. Innen jutottak el a felek addig két hónap alatt, hogy a CBS ugyanerre az időszakra 170 millió dollárt fizessen. Romot 2015-ben aktív irányítóként pontosan 17 millió dollár illette meg, 14 éves aktív karrierje alatt 127,4 millió dollárt keresett összesen. Jelenleg, ha a szerződést összehasonlítjuk az aktív irányítók kontraktusával, az éves átlagot tekintve csak 19 irányító keres nála jobban az NFL-ben. A teljes kifizetés pedig magasabb, mint bármely aktív játékosé, arról nem is beszélve, hogy itt a teljes összeg garantált. Romo első szerződése a CBS-szel 3 év alatt 9 millió dollárt fizetett, és a 2019-es szezont követően járt le.

Az abszolút rekordot John Madden szerződése jelentette eddig, aki kommentátorkodása utolsó éveiben 8 millió dollárt keresett. Az utóbbi évek legkiemelkedőbb kontraktusa Jon Gruden megállapodása volt, aki az ESPN MNF közvetítésekért évi 6,5 millió dollárt kapott, amivel a top 10-ben lett volna az aktív edzők között is.

A nyilvánosságra hozott számot követően sorra jelentek meg az aktív játékosok és csapat reprezentánsok negatív nyilatkozatai, akik számára megdöbbentő, hogy töredékét keresik testi épségüket kockáztatva, mint egy belőlük élő riporter. Elképzelhető, hogy a szerződés bejelentésének negatív hatása lesz a CBA tervezet szavazása folyamán.

A kollektív szerződéssel kapcsolatos hír, hogy keddre elkészül a CBA végleges írásos változata, amelyet a közös szemle követ. Az NFLMC-t (a tulajdonosokat) és az NFLPA-t (a játékos-szakszervezetet) képviselő ügyvédek soronként vetik össze a végleges írásos formát a tulajdonosok által elfogadott, majd kissé módosított tervezettel. Az ügyvédek szerint a játékosok szavazására még két hetet biztosan várni kell, de a csapatoknak nagyon fontos lenne, hogy a március 18-ai piacnyitásig pontot tegyenek a folyamatokra.

Közben kiderül az is, hogy a jelenlegi CBA utolsó év szabálya alapján zajlik tovább az NFL működése, és érvénybe lépő CBA esetén a szabályozások átalakulnak az újra. Ez azt jelenti, hogy a csapatok kioszthatják a franchise és transition taget is, de amennyien érvénybe lép az új szabályozás, egyet közülük vissza kell vonniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése