2020. február 22., szombat

Küzdelem az új kollektív szerződésért

Az oldal akkor jött létre, amikor az NFL Management Council (a tulajdonosok) és az NFLPA (játékos-szakszervezet) óriási küzdelmet folytatott egymással az előző kollektív szerződésért (CBA). A felek annak érdekében, hogy jobb alkupozícióba kerüljenek, mindent megtettek. A tulajdonosok kitaszították szerződésükből a játékosokat (lockout), majd a játékosok bírósághoz fordultak, és ott próbálták kiharcolni a jobb alkupozíciót. Végül a szezon nem maradt el, megszületett az az egyezség, amelynek utolsó évébe fordulunk lassan. A 2020-as szezont a jelenlegi szerződés még szabályozza, azonban van arra esély, hogy akár már most megszülethessen az új CBA.

Tulajdonosok és játékosok egymás ellen

Kuriózum ez a csata, hiszen egyik fél sem tud a másik nélkül létezni. A tulajdonosok érdeke az, hogy minőségi szórakozást biztosítsanak a nézőknek, akiktől közvetlenül (pl.: bevételek a stadionokban, szurkolói boltokban) vagy közvetetten (pl.: TV-s szerződések, licenszek) bevételekhez jutnak. A játékosok esetében több tényező kapcsolódik össze, a sikeréhség, a szenvedély és természetesen a mindennapi megélhetés biztosítása. Ezt mind képes számukra biztosítani ez a sport. Mégis, most, amikor közeledünk a jelenlegi CBA végéhez, egymásnak feszülnek a felek ismételten. A cél természetesen egy végső egyezség megkötése, de nem bármi áron. A kollektív szerződés egy gazdasági alku elsősorban, és másrészt egy forgatókönyv az NFL működéséhez. Ma már évente 15 milliárd dollár egymás közötti megosztásáról szól ez a küzdelem.

Azt, hogy az NFL csapatok tulajdonosai mit akarnak, évek óta tudjuk. A legfontosabb számukra az, hogy további, eddig kiaknázatlan bevételforrásokhoz jussanak. Ebben segíti őket a technológia fejlődés (megjelenés új platformokon, új tartalmakkal), a nemzetközi érdeklődés és jelenlét kiaknázatlan piaca (terjeszkedés Londonon, Mexikóvároson túl más területekre, a közvetítések eljuttatása eddig be nem vont országokba), és a csapatok egyenként is előállnak kreatív újításokkal. Ezeken kívül azonban találtak egy még érdekesebb, kihasználatlan lehetőséget. Ez pedig a szezon potenciális meghosszabbítása. Eleinte a 16 mérkőzéses alapszakasz két mérkőzéssel való meghosszabbításáért harcoltak, aztán ezt felváltotta a 17 mérkőzéses alapszakasz ötlete. Egy plusz mérkőzés bevételárama nem csupán a stadionokba kilátogató emberek által otthagyott összegeket jelentené, hanem a bevétel jelentős részét garantáló TV-s szerződések értékét is átárazná.

A bevételek növekedése mellett a tulajdonosok további igényei eltörpülnek, de ami miatt a leginkább aggódhatnak, az a játékminőség és ezáltal a szurkolói elégedettség kérdésköre, valamint az amerikai foci visszaszorulása a fiatalok körében. Sok tulajdonos és csapatvezető panaszkodott amiatt, hogy a játékminőség romlása egyenes arányban áll a játékosoknak tett kedvezményekkel, a kevesebb edzéssel, az offseason program könnyítésével. Való igaz, hogy az elmúlt évtizedben, és különösen az elmúlt öt évben fókuszba került a játékosok egészsége, és a felsorolt területeket fel kellett áldoznia a csapatoknak. Ma már nem lehet letagadni a játékosokra leselkedő veszélyeket, a sérülések mellett az NFL is kénytelen volt elismerni, hogy valóban létezik a CTE a játékosoknál, az agyrázkódásoknak maradandó hatásuk van, ennek a fizikális sportnak hosszútávú következményei vannak már a fiatal szervezetekre is. A harcot ezen a területen nem fogják megnyerni a tulajdonosok, visszamenni az időben már nem tudnak. Így, ha a játékminőségre is negatívan hat a kevesebb edzés, megbékélnek vele, ez az ár azért, hogy a nyilvánosság elfogadóbb legyen az NFL-lel szemben. Fontos azt mutatni, hogy a társadalmi elvárásokkal próbálnak egy irányba haladni. A sport visszaszorulása a fiatalok körében jól dokumentált jelenség, egyre kevesebben űzik azt. Középiskolai szinten az NFHS tanulmánya bemutatja, hogy a 2018-asról a 2019-es idényre 3 %-kal kevesebb fiatal választotta a futballt, közel 31000 fővel kevesebben vettek részt a bajnokság küzdelmeiben. Ez a csökkenés a legmagasabb az elmúlt két évtizedben. Egy évtized alatt a visszaesés 9,6 %-os. Mégsem pánikolnak a legnagyobb profi liga csapatai. Ennek oka, hogy a 4,5 millió aktív középiskolás sportolóból még mindig 1 millióan amerikai fociznak, ez pedig az összes sportoló 22 %-a. Merítési lehetőség még úgy is van, hogy NFL sztárok vonulnak vissza fiatalon, egyre több panasz érkezik volt játékosoktól a sérüléseknek és magának a játékkal töltött időnek az egészségre mért negatív hatásai miatt. Az NFL úgy gondolja, a családoknak szervezett események, a játékosok által megrendezett ifjúsági táborok, a liga társadalmi felelősségvállalás (CSR) programjai még elégségesek ennek kezelésére.

A hírnév kontrollálásának egyik vetületét teszi ki a futball, mint sport népszerűségcsökkenésének befolyásolása, de fontos megemlíteni ezen a területen azt az igényt is, hogy az NFL-hez kötődő személyeknek minél kevesebb rendőrségi ügye, botránya legyen, azok visszaszoruljanak. A világ megváltozott, az ilyen események pillanatok alatt felkerülnek az internetre, és amellett, hogy az adott személyre hatnak, imázsromlást idéznek elő a csapatra és az egész ligára vonatkoztatva is. Az NFL egyre többet tesz a játékosok fejlesztéséért, a csapatoknak erősödik a pszichológiai részlege is, amely a mentális segítségnyújtásban kulcsszerepet kap. Azonban még ma is az a legfontosabb ezen a területen, hogy az NFL kialakított egy olyan rendszert, ahol a kontroll Roger Goodell komisszár kezében van. A szankcionálás az ő feladata, és az NFL mindent meg fog tenni azért, hogy ez a jövőben is így maradjon, ezt a végső döntői szerepkört nem fogják kezükből kiengedni.

A társadalmi elfogadásnak fontos jelentősége van nézettség szempontjából is, hiszen a legtöbb ilyen jellegű problémát felvonultató 2017-es szezonban 9,7 %-ot esett az NFL televíziós nézettsége. Ezt azonban kiheverte a liga, 2018-ban 4,9 %, 2019-ben 5 %-os emelkedés következett.

A felsorolt, néhol kézzelfogható, néhol kézzelfoghatatlan, vágyott javulás mellett a tulajdonosok nagyon is elégedettek azzal, amit a 2011-ben elfogadott CBA hozott nekik, így nem csoda, hogy ragaszkodnak ehhez a stabil kiindulóalaphoz.

A játékosok oldalán ezzel szemben nagyon sok kritikus terület van. Már az anyagi része a dolgoknak is többpólusú. A szakszervezet számára kulcskérdés a bevételmegosztási modellből egy korábbinál nagyobb szelet kiszakítása. A 2006-os CBA keretében a játékosok a bevételek közel 60 %-át kapták meg, a 2011-es megállapodás csak 47 %-ot garantált. Az összehasonlítás azonban kicsit torz képet ad nekünk, mert a játékosokkal megosztandó bevételek köre nőtt a második periódusra. Ma már csak az összbevétel 3 %-ának megfelelő stadion alapot vonják le a tulajdonosok, mielőtt megosztanák a bevételeket a játékosokkal. A valós, korrigált összehasonlítás 52 %-ról 47 %-ra való visszaesést mutat. Többször jelezték, olyan CBA-t nem fognak elfogadni, ahol nem javul a nekik jutó bevételarány. A bevételrészesedés növekedésének keretébe beemelésre kerültek olyan témák, mint a minimálbér emelése, az újonc játékosok fizetési modelljének korrekciója, a kötelezően, a csapatok által elköltendő pénzmennyiség növelése a fizetési sapka arányában.
A másik terület is hozzájárulhat a játékosoldali bérrész növekedéséhez, azonban csupán álom kategóriát képvisel az NFL játékosok számára. Aki kicsit is foglalkozott a major sportokkal, felteszi a kérdést, vajon miért garantáltak a szerződések az MLB-ben, miért garantált az NBA kontraktusok nagyobb része, és miért csak egyetlen ilyen szerződés van az NFL történetében? 
(Az ominózus, többéves, csak garantált alaptartalommal rendelkező szerződés Kirk Cousins, a Vikings irányítójának 3 évre 84 millió dollárt fizető kontraktusa).

Egyrészt összefügg ez azzal, hogy az összes major ligát tekintve az NFL játékosok vannak kitéve a legtöbb sérülésnek, így a csapatok számára nagyobb rizikó többéves, magas garantált tartalommal rendelkező szerződéseket kötni. A Harvard Egyetem 2017-es tanulmánya is kimutatta, az NFL-ben mérkőzésenként 5,90 súlyos sérülés történik, szemben az NHL 0,59-es, az MLB 0,45-ös és az NBA 0,16-os értékével. Nemcsak ezen a téren, de az agyrázkódásokból is tízszer annyi történik átlagosan, mint a második helyen álló NHL-ben. Emellett egy NFL játékos átlagos karrierhossza is a legalacsonyabb a maga 3,3 évével, szemben az NBA 4,8 éves, az NHL 5 éves és az MLB 5,6 éves átlagával. Másrészt az avítt struktúra, az úgynevezett fully funded szabály is felelős ezért. A játékosok ezt az okot szeretnék megszüntetni, teljes eltörléssel. A régi időkre jellemző likviditási problémák miatt kialakított szabály szerint a szerződések éven túli garantált tartalmát el kell különíteni, és ahhoz a csapat nem nyúlhat hozzá. Ez alól eddig 10 millió dolláros mentesség volt. Ez azt jelenti, hogy Kirk Cousins esetében a Vikings 2018-ban kifizette a garantált 26 millió dolláros tartalmat és elkülönítette tartalékként a fennmaradó 58 millió dollár mentességgel lecsökkentett 48 millió dolláros részletét. Ha ezt a szabályozást eltörölnék, közelebb kerülhetnénk a teljesen garantált szerződésekhez.
Mindent elmond az a garantált szerződésekről, hogy a 2019-es szabadügynökpiac első hónapjában az NFL csapatok 2,227 milliárd dollár értékű szerződésbeli kötelezettséget vállaltak, amiből csak 1,116 milliárd dollár volt garantált, vagyis a piacra kikerült játékosok elitje esetében csak 50,11 % volt az átlagos garantált tartalom.
A fully funded szabályhoz hasonló fékek, mint a franchise/transition tag szerződések, az RFA tenderek, az újoncok 5. éves opciójának eltörlése is prioritás.

Térjünk át egy másik területre, az egészség, a biztosítás és a visszavonult játékosok sokszor háttérbe szoruló témájára. A játékosok nagy része nem híve annak, hogy az alapszakaszt meghosszabbítsák, teljesen mindegy számukra, hogy egy, vagy több mérkőzésről beszélünk. Ezzel nő a sérülések veszélye, karrierek szakadhatnak meg és a játékosok egészsége még hamarabb megy tönkre. Tegyük hozzá, a kellő és megfelelő kompenzáció felmerülhet, mint megoldás erre a helyzetre. A játékosok egészségének és biztonságának védelmével kapcsolatban nagy előrelépés volt a 2011-es szerződés, de ezen még több ponton finomítanának a játékosok. Kritikus területet képez továbbra is az agyrázkódások kérdésköre és az alkalmazott eljárások hatékonysága. A jelenleg aktuális amerikai törvények alapján nem egyszerű feladat az egészségbiztosítás megoldása sem. Az NFL játékosoknak ugyanis munkahelyi sérülésből adódó problémáik vannak a későbbiekben, nem vonatkozhat rájuk egy egyszerű, univerzális egészségbiztosítás. Továbbra is a workers' compensation beadványokat töltögethetik, azonban azok limitált juttatása, időszakhoz kötöttsége és államonként eltérő szabályozása is nehezíti egy egységes és mindenkinek kedvező egészségbiztosítási rendszer létrehozását. Erre a területre leginkább akkor találnának megoldást, ha az NFL a törvényhozás előtt tenne a játékosok érdekében, mert egy egyedi, NFL játékosokra kialakított séma ma többmilliárd dolláros alap felállítását követelné meg. A visszavonult játékosok segítésére 2011-ben felállított Legacy Fund finanszírozásának bővítése szintén kiemelkedően fontos, kiegészítve ezt az NFL karrier utáni egészségügyi ellátás kedvezményes biztosításával.

Kulcskérdés továbbá a játékosok számára az eltiltások (Goodell hatalma) és pénzbüntetések (a Jacksonville Jaguars játékosainak szankciói tükrében) felülvizsgálata, valamint a több államban legális marijuana egészségügyi használatának engedélyezése.

Az eddig események

2019 áprilisában kezdődtek meg a tárgyalások a tulajdonosok és az NFLPA között az új CBA-ról. A nyár végéig havi egy alkalommal találkoztak a felek. Az első ajánlatok között szerepelt a tervezetben tulajdonosi oldalról a 18 alapszakasz-mérkőzés terve, amely nagy ellenállásba ütközött a játékosok részéről, 5 %-os bevételnövekedést kértek érte cserébe.
Az NFLPA az edzőtáborok folyamán minden játékosnak eljuttatta tájékoztató füzetét a várható CBA küzdelemről. Ebben egyértelműen leírják, hogy egy esetleges munkamegszakítás esetén milyen változásokat tapasztalhatnak és pénzügyi tanácsok is megjelentek a kiadványban.
Szeptemberre az NFL egyértelműen elvetette a 18 mérkőzéses alapszakasz tervét, onnantól a 17 mérkőzést tekintették elfogadhatónak. Januárra szóba került a playoff bővítése, és megjelent a játékosoldali igények között egy potenciális 5 %-os bevétel átcsoportosítás, a 17 mérkőzés esetén a bérek 10 %-os korrekciója, a marijuana kikerülése a szankcionált szerek köréből, az újoncok bérezési rendjének átalakítása, a minimálbér jelentős emelése, a csapatok által kiszabható büntetések konkrét szabályozása és a visszavonult játékosoknak járó ellátások/juttatások körének bővítése. Januárig nem került sor a garantált tartalmakkal kapcsolatban előrelépésre.
Ezt követően váratlanul jött a hír, hogy a tulajdonosok ügyvédei február elején elkészítették az új CBA tervezetének első verzióját, amely felülírja a jelenleg érvényes CBA utolsó évét és 2029-ig szól. Ezt kisebb módosításokkal csütörtökön benyújtották a tulajdonosok elé, akik ellenszavazattal, de a 75 %-os jóváhagyási küszöböt elérve megszavazták. Így a tervezet hivatalos tulajdonosi ajánlattá vált, és ezzel a labda a játékosok oldalára került.
Nézzük részletesen, mik is szerepelnek ebben a CBA javaslatban.

A tulajdonosi ajánlat pontjai

Bevételmegosztás és fizetések:
- 2020-ban a bevétel (AR) 47 %-a a játékosoké + 100 millió dollár további részesedés biztosítása
- 2021-ben a bevétel (AR) 48 %-a a játékosoké, amely a 17 mérkőzéses alapszakasz potenciális érvénybe lépésével 48,5 %-ra nő
- a 48 % a teljes egyezség alatt jár, vagy 48,5 % a 17 mérkőzéses alapszakasz érvénybe lépésétől
-az újoncok minimálbére 2020-ra 100000 dollárral, 2021-re újabb 50000 dollárrral, utána évente 45000 dollárral nő
-a további minimálbérrel játszók bére 2020-ra 90000 dollárral, 2021-re 80000-105000 dollárral, utána évente 45000 dollárral nő
-az újoncok minimálbére további korrekcióra kerülhet a fizetési sapka növekedésének mértékéhez kapcsoltan
-a minimum salary benefit (MSB) keretében járó kompenzáció kiterjesztése
-az MSB-hez hasonló rendszerű 4-year-benefit megteremtése a ligában csapatonként maximum két fő, negyedik aktív évet teljesítő játékos esetében maximum 1,25 millió dolláros sapka kedvezményt eredményezve
-17 mérkőzéses alapszakasz esetén az alapfizetés korrekciója annak 1/17-ed részével, de maximum 250000 dollárral minden, adott szezonra szerződéssel rendelkező játékos esetében
-17 mérkőzéses alapszakasz esetén a sapka számának pozitív korrekciója, ha a játékosok bevétel részesedése az eredeti szám alapján nem érné el a 48,5 %-ot
-a Performance Based Pay (bérkorrekció alap a jól teljesítő, alulfizetett játékosoknak) megemelése, 2020-ra 8,5 millió dollárra, 2021-re 10 millió dollárra, utána minden évben további emelések
-3, 3 és 4 éves periódusokban a csapatoknak a fizetési sapka minimum 90 %-át el kell költenie
-az RFA tenderek összegének emelése 1. és 2. körös tender esetén 250000, draftoláskori tender esetén 100000 dollárral
-a practice squad játékosok bérének emelése heti 10500 dollárra, a tagok számának növelése 14 főre
-a garantált tartalmak fedezetét jelentő tartalék szükségletének csökkentése mentesség révén 2020-ra 15 millió dollárral, folyamatos emelkedéssel 2029-re 17 millió dollárral
-az ötödik éves opciók lehívása esetén a negyedik és ötödik éves fizetés azonnal garantálttá válik
-offseason napidíjak emelése
-a második körben draftolt játékosok esetében a pluszjuttatást garantáló Proven Performance Escalator bevezetése a szerződés negyedik évére, és a Super Escalatoré a második-hetedik körösök esetében
-a bevétel (AR) részévé válik a szerencsejátékból származó bevétel, amelybe beleszámít az is, amit az NFL csapatokat működtető vállalkozások nem NFL-lel kapcsolatban szereznek

Edzőtábor:
-5 napos akklimatizációs periódus bevezetése, amelynek során a játékos teljes felszereléses edzésen nem vehet részt
-a teljes felszereléses edzések hossza maximum 2,5 órás lehet
-limit a létesítmények napi használatára vonatkozóan
-16 nap felszereléses edzés, egymást követő maximum 3 napon az 5 hétből 3 héten, és maximum 2 napon az 5 hétből 2 héten
-3 napos hétvége az edzőtábor végén, amennyiben bevezetik a 17. alapszakasz mérkőzést
-2 szünnap az első héten, utána minden héten 1 nap
-ha csak 3 előszezon-mérkőzés kerül megrendezésre, maximum 4 db csapatok közötti edzés

Fejlesztések, újítások:
-a vendég öltözők kötelező felújítása
-szabályozások és minőségirányítási rendszer érvénybeléptetése az edzőtermekkel, rehabilitációs központokkal és használt felszerelésekkel kapcsolatban
-az aktív keret bővítése egy további támadófalemberrel, a mérkőzésnapi keret létszámának bővítése 48 főre, a teljes kereté 55 főre
-három visszahozható játékos évente injured reserve listáról
-az alapszakasz 17 mérkőzésesre bővítése bármelyik évben bejelenthető 2021 és 2023 között
-a playoffban szereplő csapatok száma konferenciánként 7-re nő 2020-tól
-új biztonsági rendszer kialakítása a pályákkal kapcsolatban
-pozitív marijuana teszt miatt csak pénzbüntetés szabható ki, eltiltás a továbbiakban nem
-a doppingvizsgálatok száma csökkentésre kerül, kiemeleten azoké, amelyek a marijuana használatra irányulnak

Juttatások:
-a nyugdíjalap befizetéseinek növelése 10 %-kal
-tanulmányi költségtérítés aktív és visszavonult játékosoknak
-életbiztosítás
-az injury protection benefit a bér 100 %-ára vonatkozik, 2 millió dolláros értékig, az extended injury protection benefit hasonlóan 1 millió dollárig
-a termination pay összegének növelése
-5000 dolláros tanulmányi támogatás a practice squad játékosoknak
-a 2012 előtt visszavonult játékosok juttatásainak emelése havi 550 dollárra visszamenőlegesen
-a visszavonult játékosok segítésére partner kórház hálózat kiépítése, ahol alapvető vizsgálatokat ingyenesen vehetnek igénybe
-a visszavonult játékosok esetében egy műtétekre fenntartott költségalap megteremtése

Hol tartunk most?

Péntek délelőtt az NFLPA végrehajtó bizottsága 6:5 arányban nemet mondott a felvázolt CBA tervezetre, nem ajánlotta azt elfogadásra. Délután nem került sor szavazásra a 32 szavazásra jogosult játékos közreműködésével a kollektív szerződés tervezetről. A döntés során figyelembe vették a végrehajtó bizottság ajánlását, a kritikus pont az alapszakasz-mérkőzések számának növelése. Köreikben 66 %-os jóváhagyásra lenne szükség, azonban ez is csak ajánlásnak tekinthető. Az NFLPA alapszabály szerint a teljes tagság szavazhat a tervezetre és egyszerű többséggel jóváhagyhatja. Szavazás azonban addig nem lesz, amíg az NFLPA részéről azt nem kezdeményezik. Az NFLPA vezetősége keddre egyeztetést hívott össze a tulajdonosokkal, annak sikere esetén sor kerülhet szavazásra, de sokan elbizonytalanodtak, hogy a játékosok teljesen újra akarják nyitni a tárgyalásokat. A tulajdonosok köreiből azt hallani, erre ők már nem hajlandóak.

Az NFL Management Council azért igyekszik ennyire, mert december óta tartanak tárgyalásaik a TV-s szerződések meghosszabbításáról, és addig nem tudnak haladni, amíg nem tudják, hogy a 17 mérkőzéses opciójukkal számolhatnak-e. A nekik ideális esetben nem kerül sor további tárgyalásra, és az NFLPA kedden jóváhagyja a tervezetet.
Ha mégis újra kellene kezdeni a tárgyalást, arra is felkészültek a tulajdonosok, hogy ez sokáig eltarthat. Csütörtökön a CBA tervezet mellett jóváhagyták az "utolsó év" szabályait, amely a 2020-as szezont speciális előírásokkal ruházza fel. Ezek között szerepelnek jelenleg is érvényes CBA rendelkezések és egy megállapodás a csapatok között az év során alkalmazandó speciális könyvelési szabályokról.

Az NFLPA eredetileg potenciális sztrájkra, illetve jövőre érkező lockoutra készítette a játékosokat. Ettől jelenleg távol állunk, megvan az esély arra, hogy a felek megegyeznek. Áttekintve a tervezetet, jól látszik, hogy mindkét fél enged annak érdekében, hogy az alku megszülethessen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése