2020. február 25., kedd

Egy kritikus nap forgatókönyvei

Kedden Indianapolisban, a Scouting Combine alatt találkozóra kerül sor az NFL Management Council (tulajdonosok) és az NFLPA (játékos-szakszervezet) képviselői között a tulajdonosok által jóváhagyott CBA tervezettel kapcsolatban.

A tulajdonosok és a játékosok képviselőinek egyeztetése több különböző végkifejletet eredményezhet, sor kerülhet a következők közül bármelyikre:

- A játékosok a tulajdonosoktól kapott válaszokkal elégedetten szavazásra bocsátják a tervezetet előbb a csapatok 32 főnyi reprezentánsai előtt, majd a játékosok teljes körében. A tulajdonosok erre várnak, az egyeztetést inkább informális találkozónak tartják. Csak úgy egyeztek bele a keddi találkozóba, hogy DeMaurice Smith NFLPA elnök garantálta nekik a játékosoldali szavazást az esti órákra. Akik nagyon bíznak ebben a forgatókönyvben, azok emelik ki elsősorban azt, hogy mennyire szignifikáns döntés a franchise és transition tag kiosztási periódusról megszületett egyezség, amely csupán két nappal tolja el az időszakot. Az időszak eltolására azért van szükség, mert a jelenleg érvényes kollektív szerződés esetén az "utolsó év terve" már alkalmazandó erre az időszakra, amelynek alapján egy franchise és egy transition tag osztható ki, akár két játékos is kivonható a piaci licit alól. Viszont, ha az új kollektív szerződés felülírja a jelenlegit, akkor a csapatok csak egy taget oszthatnak ki, egy játékost vonhatnak ki teljesen vagy korlátozottan a szabadügynök-piacról.

- A felek visszaülnek a kulcskérdésekben a tárgyalóasztalhoz, egy elhúzódó, hosszabb folyamat első találkozója lesz ez, amelynek során sorban újratárgyalásra kerülnek a kulcskérdések. A játékosok elvárása ez lenne, amely mindenképpen új tulajdonosi szavazást is megkövetelne a potenciális módosításokat követően.

- A leginkább viszont attól félnek azok, akik szemlélőként a tárgyalások közelébe kerültek, hogy a felek egy elmérgesedő helyzet kapujában állnak. A tulajdonosok bár optimisták, eléggé úgy tűnik, hogy drasztikus változtatásokra már nem hajlandóak. Több tulajdonos már most is úgy érzi, hogy túl sokat engednek a játékosoknak ezért a plusz egy alapszakasz-mérkőzésért. Nem hiába volt ellenszavazat is a tulajdonosi szavazáson.
A játékosoldalon a vélemények nagyon szerteágazóak. Az NFLPA közvetlen vezetése elégedett azzal, amit a tervezet tartalmaz, mert tudják, honnan indultak, és mennyi területen sikerült helyzetüket javítani, előrelépni a 2011-es kollektív szerződéshez képest. A 32 csapatot képviselő játékos viszont sokkal megosztottabb, köreikből egyértelműen nem egy honnan hová jutottunk szituációként, hanem abszolút módon, számunkra elfogadható, vagy elfogadhatatlan helyzetként tekintenek az alkura. A végrehajtó bizottság szavazása alkalmával is azokhoz köthetőek a nem szavazatok, akik nem DeMaurice Smith közvetlen bizalmasaihoz. Azért is nagyon nehéz ez az alku, mert a CBA egyeztetéseken az NFLPA részéről a végrehajtó bizottság pár tagja mellett elsősorban ügyvédek vettek részt, a tervezetet viszont a játékosoknak kell jóváhagyniuk. 
A legrosszabb forgatókönyv erre az esetre az, hogy a felek határozott időre befejezik az egyeztetéseket, a 2020-as szezon még az előző szerződés alapján zajlik le, és a tárgyalások során új céldátumot, a 2021-es szezon kezdetét határozzák meg.

A 32 reprezentáns pénteki videokonferenciájáról kiszivárogtak közben információk, nézzük meg röviden, mit tudtunk meg a háttérből:
- Kritikus vitatéma volt a 17. mérkőzés kérdése, szóba kerültek a játékosok által hozott áldozatok, de érdemes megemlíteni azt is, hogy a játékosok egy része nem bízik a tulajdonosok által a plusz egy mérkőzés következtében becsült bevételbővülés mértékében. A mérkőzések számának növelése érdekében tett ajánlattal különösen Aaron Rodgers (QB, GB) és Richard Sherman (CB, SF, valamint az NFLPA végrehajtó bizottságának alelnöke) fejezte ki elégedetlenségét.
- Többen hangot adtak annak, hogy nem értik, hogy születhetett a 11-ből 5 igen szavazat a végrehajtó bizottság szavazásán. Különösen Bobby Wagner, a Seahawks LB-je szólalt fel ebben a kérdésben, mert úgy érezte, a játékosok megosztottá váltak, és a vezetés támogatását nem érezte elégségesnek. Wagner KJ Wright helyetteseként vett részt a videokonferencián.
- A 17. mérkőzésen kívül előkerült fő témák: keveslik a bevételek emelkedését 47 %-ról 48,5 %-ra, a minimálbér ajánlat jelenleg 600000 dollárra emelné a legkisebb juttatást, a felszólalók 1 millió dollárt szeretnének (a kiinduló állapot 510000 dollár), a működésképtelen jelenlegi egészségbiztosítási rendszer (a korábban említett workers' compensationre épülő modell), és a karriert követő ellátások és juttatások nem elégséges volta.

Végül nézzük meg, kikről is beszélünk, amikor az NFLPA végrehajtó bizottságáról, illetve a 32 csapatot képviselő játékosról van szó:

A végrehajtó bizottság tagjai: Eric Winston (elnök, visszavonult), Mark Herzlich (pénztáros, visszavonult), Sam Acho (alelnök, LB, TB),  Lorenzo Alexander (alelnök, visszavonult), Zak DeOssie (alelnök, LS, NYG), Thomas Morestead (alelnök, P, NO), Russell Okung (alelnök, OT, LAC), Richard Sherman (alelnök, CB, SF), Michael Thomas (alelnök, WR, NO), Adam Vinatieri (alelnök, K, IND), Benjamin Watson (alelnök, visszavonult)

A 32 csapat reprezentáns: Corey Peters (ARI), Josh Harris (ATL), Ronnie Stanley (BAL), Patrick DiMarco (BUF), Greg Van Roten (CAR), Chase Daniel (CHI), Geno Atkins (CIN), Jarvis Landry (CLE), Byron Jones (DAL), Brandon McManus (DEN), Devon Kennard (DET), Aaron Rodgers (GB), Brennan Scarlett (HOU), Clayton Geathers (IND), Calais Campbell (JAC), Duston Colquitt (KC), Mike Pouncey (LAC), Todd Gurley (LAR), Christian Wilkins (MIA), Adam Thielen (MIN), Matt Slater (NE), Craig Robertson (NO), Nate Solder (NYG), Quincy Enunwa (NYJ), Rodney Hudson (OAK), Malcolm Jenkins (PHI), Ramon Foster (PIT), Richard Sherman (SF), KJ Wright (SEA), Ali Marpet (TB), Wesley Woodyard (TEN), Nick Sundberg (WAS)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése