2016. július 17., vasárnap

A Chargers félúton, a Raiders Las Vegas vonzásában

Januárban, érdekes körülmények között biztossá vált, hogy az NFL az Inglewood stadion projekt megvalósítását támogatja, amely magával vonta a Rams Los Angelesbe költözését. Stan Kroenke csapata sikeresen főhadiszállást váltott, helyzete rendeződött, ideiglenes és épülő stadionjuk is van már. Mi több, a Rams további népszerűségének fokozása érdekében idén részt vesz a népszerű HBO-s edzőtábort megörökítő sorozatban, a Hard Knocksban, sőt, a Kínába tervezett 2018-as alapszakasz mérkőzésnek is ők lesznek az egyik résztvevői (a másik fél feltehetőleg a San Francisco 49ers lesz). A Los Angeles Rams név ismét a figyelem középpontjában áll. Vajon mit tehetett eközben a két vesztes? 

A San Diego Chargers helyzete tűnt könnyebbnek, hiszen ők élhetnek elsőként a felkínált opcióval, nem később, mint 2017. január 15-ig. A Chargers, amennyiben eddig bejelentik, követheti a Ramst az inglewoodi stadionba. A Spanos család így elsőként megpróbálta megtárgyalni az esetleges költözés feltételeit Stan Kroenkével, aki a Rams mellett a leendő stadion tulajdonosa is. Másfél hétnyi alkudozás után Kroenke és Dean Spanos aláírtak egy ma még titkos szerződést, amely csak akkor lép érvénybe, ha a Chargers bejelenti költözési szándékát. A megállapodás az NFL-hez is csak akkor kerül benyújtásra, ha ez bekövetkezik. A dokumentum állítólag tartalmazza a potenciális bevételmegosztás modelljét és a két fél költségeit is. Ezután Spanosék megegyeztek San Diegóban arról, hogy a Chargers 2016-ban még biztosan marad a városban. Spanos mindent megtett azért, hogy amikor belép egyeztetni a San Diego-i városvezetéshez, az alkupozíciója a lehető legjobb legyen. Ehhez az NFL határozaton kívül fontos volt az, hogy még valósabbá tegye a költözés fenyegetését. A Chargers megvásárolt egy földterületet Orange Countyban, ahol a központjukat építenék fel, és bejegyzésre került a Los Angeles Chargers név is, amely február óta védett kifejezés. Így jutott el Dean Spanos a Kevin Faulconerrel polgármesterrel való egyeztetésre, ahol egy potenciális San Diegóban építendő stadionról esett szó.

Az egyeztetéseket meglepő módon hamar kidolgozott tervek követték, a végeredmény egy 1,8 milliárd dolláros beruházási terv lett. Amellett, hogy stadiont építenek, a terv része egy közösségi komplexum kialakítása is. A problémák ott kezdődtek, hogy akárhogy számoltak, az jött ki, a Chargers maximum 650 millió dollárt tud ebből biztosítani. Abból is csak 350 millió dollár a tulajdonosi hozzájárulás, 200 millió dollár érkezik az NFL G4 alapjából, és számolnak a januárban megszavazott 100 millió dolláros bónusszal is. A fennmaradó 1,15 milliárd dollárt valahogyan San Diegónak kellene előteremteni. Erre a legjobb módszernek azt tartotta a Chargers és a városvezetés, hogy az idegenforgalmi adót 12,5-ről 16,5 %-ra emelik, a 4 %-os emelés bevételnövekménye teljes egészében a projektbe vándorolna. Annak érdekében, hogy a hosszú évek alatt befolyó bevételt meghitelezzék, a város kötvényeket bocsát ki, amelyek mögött a jövőbeli bevételáramlás áll. Az 1,15 milliárd dolláros hozzájárulásból 600 millió dollár jut a közösségi központra, amelynek teljes költségét fedezi ez a tétel. A fennmaradó 550 millióból 350 millió jut a stadionra, 200 millió dollárból pedig megvásárolják a tervezett beruházásnak otthont adó földterületet. Érezhető a számokból, hogy ez San Diego városának utolsó kísérlete a csapat megtartására. 
A Chargersnek sikerült elérnie, hogy a projektet, vagyis egészen pontosan az annak alátámasztására bevezetett adóemelést 2016 novemberében népszavazásra bocsássák San Diego lakosai körében. Amennyiben elfogadják, a Chargers marad San Diegóban, ha nem, akkor feltehetőleg követik a Ramset Los Angelesbe.

A másik ágon a Raiders vezetősége nagyon csalódott volt a januári döntés után, hiszen gyakorlatilag harmadik helyen végeztek. Nehezen vették tudomásul, hogy csak akkor nyitott számukra a LA-i költözés, ha a Chargers nem költözik és utána a Rams-szel is sikerül megegyezni. Mark Davisnek a döntés után első feladata azonban nem a potenciális költözés taglalása volt, hanem stadiont kellett biztosítson a Raidersnek 2016-ra. Davis ekkor realizálta, hogy mennyire nem volt előrelátó, hiszen bár alkupozíciója az új stadion kapcsán nem változott Oaklanddel, az jelentősen változott az Oakland-Alameda Coliseum Authorityvel szemben, amely az O.co Coliseumot és az alamedai edzőközpontot üzemelteti. Az egyeztetések február elején zárultak le, és február 11-én megszületett a szerződés is a felek között. Ebből kiderül, hogy a Raiders 3,5 millió dollárt fizet azért, hogy 2016-ban használhassa a két létesítményt. Egy éve ezért 925.000 dollárt kellett kiadniuk. Ha Mark Davis előrelátóbb, akkor biztos nincs ilyen emelkedés. A lényeg azonban az, hogy így biztossá vált, a Raiders 2016-ban marad Oaklandben. 

Térjünk át a jövőre, a leendő stadion kérdésére. Számomra meglepő volt rögtön az események után, hogy Mark Davis nem kereste meg a csapatát elvesztő St. Louist, amely már kész stadionprojekttel rendelkezett, igaz az ajánlat jelentős javításokra szorult. Oaklandben sem fokozta aktivitását a csapat. Ez a lépés azért furcsa, mert ha marad a Raiders Oaklandben, 100 millió dollárral többet kapnak az NFL-től. Mindent elmond a dolgok állásáról, hogy a stadionról leginkább Libby Schaaf polgármester és a Raiders ügyvédje egyeztet. Schaaf többet találkozik Roger Goodellel az ügyben, mint Mark Davis tulajdonossal. Így jelentős előrelépés nincs a városban. A legfontosabb említésre méltó esemény az, hogy Ronnie Lott és Rodney Peete szívesen beruházna egy esetleges Oaklandben épülő Raiders stadionba, A két volt játékos azonban még nem egyeztethetett a csapat tulajdonosával. Davis ugyanis inkább újabb és újabb lehetőségeket keres a költözésre. Jöttek sorban a városok, elsőként a már korábban felvetett San Antonio, aztán Sacramento, és végül eljutott Las Vegasig. 

Utóbbi városban Davis megtalálta az emberét, a Las Vegas Sands Co. alapítója, Sheldon Adelson személyében. Davis és Adelson együtt lépett a nyilvánosság elé azzal az ötlettel, hogy a Raiders költözzön Nevadába. Adelson személye garancia a tervek komolyságára, azonban Las Vegas, mint a szerencsejátékok központja még mindig ellenérzéseket kelt NFL szerte. A liga mindig mindent megtett azért, hogy megfelelő távolságot tartson a fogadások és pénznyelő játékok világától. 1963-ban Alex Karrast és Paul Hornungot például egész szezonra eltiltották, miután kiderült, NFL mérkőzésekre fogadtak. Emellett mindent megtesz a liga azért is, hogy azokban az államokban, ahol NFL franchise szerepel, ne lehessen legálisan fogadni a mérkőzésekre, lásd a legutóbbi nagy ellenállást a New York/New Jerseyben tervezett legális fogadás ellen. Azonban van nyitás a most aktív tulajdonosi kör részéről, hiszen a napi fantasy sport játékok esetében engedélyezték a szponzori jelenlétet, illetve azt, hogy egyes tulajdonosoknak részesedése lehessen az azokat fenntartó vállalkozásokban. Vajon leküzdi-e a szerencsejátékkal kapcsolatos ellenszenvet a potenciális beruházás hozamának valószínűsége? Valószínűleg igen. Nem elhanyagolható tény, hogy az NHL júniusban már megtette ezt a lépést, Las Vegasnak 2017-2018-tól kezdve lesz profi jégkorongcsapata a legmagasabb szinten. 

A kaszinómilliárdos Adelson hamar a Raiders projekt élére állt, és tervekkel bombázta a város vezetőségét. Eddig összesen kilenc potenciális stadion helyszínt találtak, de végleges befutó még nincsen. A potenciális stadion költsége 1,4 és 2,1 milliárd dollár közé eshet a helyszín függvényében. Mark Davis a projektbe összesen 500 millió dollárt tudna beleölni. 300 millió dollár ebből saját forrás, 200 millió érkezne az NFL G4 programjából. Így a különbözetet adók, illetve más közpénz források felhasználásával kellene előteremteni. A magas költségek ellenére a helyi döntéshozók optimisták. Carolyn Goodman polgármester szerint a Raiders csak velük tárgyal aktívan, és elkötelezettnek tűnnek. A polgármester jelen állás szerint 75 % esélyt ad arra, hogy megszülessen a Las Vegas Raiders a közeljövőben. Azonban amíg nincsenek meg a végleges, kidolgozott tervek, ez csak egy lehetőség a Raiders számára. Az NFL tulajdonosok is azt várják, hogy tényleges dokumentumok kerüljenek az asztalukra a közeljövőben. Jerry Jones és a tőkeerősebb tulajdonosok sok fantáziát látnak egy Las Vegas-i csapatban.

A Chargers és a Raiders stadionkálváriáján kívül még sok jelentős esemény zajlott az elmúlt hónapokban, nézzük a legérdekesebbeket.

A Deflategate

544 nap után lezáródni látszik a Deflategate ügy, amelyben több fordulattal is találkozhattunk. A 2015. január 18-án lezajlott New England Patriots-Indianapolis Colts mérkőzésen érték szabályszegésen a Patriotsot, mégpedig amiatt, mert feltételezések szerint leeresztették a labdákat, hogy azok jobban kedvezzenek Tom Brady játékának. A csapatot és a labdákat kezelő személyeket megbüntették, de a sztárirányítóra, Bradyre is négymérkőzéses eltiltást szabtak ki a 2015. májusában nyilvánosságra hozott Wells jelentés alapján. A sikertelen fellebbezés után az ügyből bírósági ügy lett, és elsőfokon megszüntették az eltiltást. Tom Brady ezért játszhatott a teljes 2015-ös szezonban. A másodfokú bíróság az NFL fellebbezése után úgy döntött idén tavasszal, hogy Bradynek le kell töltenie eltiltását, és ezt az újratárgyalási kérés és fellebbezés sem változtatta meg. A QB úgy döntött, nem viszi a Legfelsőbb Bíróság elé az ügyet, és letölti eltiltását. Ezzel a szezon első négy mérkőzését kihagyja a 2016-os idényben. Ezzel keresetéből, köszönhetően a tavaszi szerződésmódosításának, mindössze 235.294 dollárt veszít (enélkül 1.882.323 dollárt veszített volna). Az ügy lezárása azonban még várathat magára, hiszen az NFLPA még gondolkodik, hogy a Supreme Court elé vigye az ügyet. A szakszervezet folyamatos aktivitása mutatja, hogy ez az ügy régóta nem Tom Brady és az NFL között zajlik, sokkal nagyobb tétje van, a következő kollektív szerződés, Roger Goodell komisszár hatalma, és a szakszervezet, valamint az NFL alkupozíciója.

A Chiefs és a Ravens szabályszegése

Az NFL szabadügynök-piaci szabályszegésen kapta a Kansas City Chiefst a 2015-ös offseasonben. Bizonyítottan szabálytalanul folytattak tárgyalásokat a később hozzájuk aláíró elkapóval Jeremy Maclinnel. A csapatot 250.000 dollár pénzbüntetésre, valamint egy 2016-os 3. és egy 2017-es 7. körös draftjog elvételére büntették. A főedző, Andy Reid 75.000, míg a GM-et, John Dorseyt 25.000 dollárra büntették. A fellebbezés után a csapat pénzbüntetését 200.000, Andy Reidét pedig 50.000 dollárra mérsékelték.
A Ravens pénzbüntetést kapott az offseasonre vonatkozó szabályok megsértéséért. Ezúttal, immár harmadik alkalommal, az újoncoknak tartott minicampben szegték meg a kollektív szerződés vonatkozó pontjait. A csapat 343.057, míg John Harbaugh főedző 137.223 dollár büntetést fizetett. Emellett törölték az utolsó heti OTA edzéseket is.

Az új TV-s szerződés

Az NFL a CBS-szel való szerződés lejárta után ismét áruba bocsátotta csütörtök esti csomagját. A tavalyelőtt 250, tavaly 300 millió dollárt hozó csomagot ezúttal 450-450 millió dollárért sikerült értékesíteni 2016-ra és 2017-re. Az egyezség keretében mind a CBS, mind az NBC csatornák öt mérkőzést tűzhetnek műsorukra, és ezért egyenként 225 millió dollárt fizetnek. Az NFL Networkön ezek a mérkőzések láthatóak lesznek, illetve ehhez további nyolc, kizárólag a saját TV csatornán közvetített találkozó kapcsolódik. A CBS-en és NBC-n leadott TNF mérkőzéseket emellett streamen is lehet majd követni, amelyre az NFL a Twitterrel szerződött le. A közösségi portált üzemeltető cég mindössze 10 millió dollárt fizet a lehetőségért. Azok után, hogy tavaly a Yahoo egy londoni mérkőzés streameléséért 16,7 millió dollárt fizetett, ez elég alacsony összeg. Természetesen magasabb lenne az ár, ha kizárólag streamen lehetne követni a mérkőzéseket.

Egyéb érdekességek

- Az idei évben megszűnik az NFL nonprofit státusza, így utoljára kaphattunk hírt arról, hogy mennyit is keres Roger Goodell komisszár. A 2014-es pénzügyi évben Goodell 34,1 millió dollárt kasszírozott, amely magasabb minden játékos adott évi juttatásánál.
- Ugyan minden érintett tagadja, de felmerülhet a Tennessee Titans eladása, miután a jelenlegi tulajdonosi struktúrával szemben mind az NFL, mind a tulajdonosok ellenérzésüket fejezték ki. A probléma oka, hogy Bud Adams végrendeletében nem volt egyértelműen megjelölve az, mi is történjen a Titans tulajdonjogával a halála esetén.
- A Titans káoszát látva Stephen Ross, a Miami Dolphins többségi tulajdonosa is lépésre szánta el magát. Most már tudjuk mi lesz a csapattal, ha Ross váratlanul elhunyna. Ross halála esetén részesedésére elsődleges joga van Bruce Beal Jr. New York-i üzletembernek. A jog akkor is fennáll, ha Ross valaha értékesíteni szándékozná a Dolphinst.
- A Pegula család jelentős összeggel járult hozzá a Ralph Wilson Stadion 130 milliós rekonstrukciós költségéhez. Terry Peguláékat azonban arra kérte az NFL, hogy gondolkozzanak el azon, hogyan tudnának egy új, korszerű stadiont felépíteni a Buffalo Billsnek. A tulajdonos nyitott a projektre, hozzá is látnak hamarosan a lehetőségek áttekintéséhez.
- 2016-ban négy külföldi NFL találkozóra kerül sor, ebből hármat Londonban rendeznek, egyet pedig Mexikóvárosban. A londoni mérkőzésekről már írtam korábban. A mexikói mérkőzésre november 21-én kerül sor az Azték stadionban az Oakland Raiders és a Houston Texans között.
- A 2017-es draftra Philadelphiában kerül sor, míg a Pro Bowl helyszíne Orlando lesz.
- A 2019-es Super Bowl helyszíne Atlanta, a 2020-asé Miami, a 2021-esé pedig Los Angeles lesz.
- Bevezetik a "női Rooney szabályt". A továbbiakban a döntéshozói és edzői kinevezések esetében nem csupán legalább egy afroamerikai jelöltet kell interjúra hívni, de legalább egy hölgyet is. A szabály 2016-tól csupán az NFL központi kinevezéseire alkalmazandó, az iránymutatás szerint 2017-től azonban a csapatok szintjén is érvénybe lép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése