2016. január 13., szerda

Los Angelesben a Rams, opció a másik két csapatnak

Különös tulajdonosi találkozó volt ez, hiszen csak egy dolog szerepelt a témák között, a Los Angeles kérdés megoldása. Más volt mint a korábbi találkozók, ennek több jelét is láthattuk. Több mint 200 újságíró tolongott az információkért, de egyiküknek sem volt olyan szerencséje, hogy a tulajdonosokkal egy szintre juthasson be. Emellett mutatta az esemény rangját, hogy a Seahawks tulajdonosa, Paul Allen személyesen is megjelent. Összesen három alkalommal járt Allen tulajdonosi találkozón, amikor Roger Goodellt komisszárnak választották, amikor megszavazták a 2011-es kollektív szerződést és most.

A napirenden két prezentáció szerepelt csupán, előbb Bob Igert hallgatták meg a Carson projektről (Chargers és Raiders költözése), majd Kevin Demoff beszélt az Inglewood projektről (Rams költözése). Semmilyen új információ nem hangzott el. 
Ezután a tulajdonosok Los Angeles bizottsága ismertette ajánlását, a tagok 5-1 arányban a Carson projektet favorizálták Inglewooddal szemben. Carson mellett szavazott a bizottság elnöke, Jerry Richardson (CAR), John Mara (NYG), Art Rooney (PIT), Bob McNair (HOU), és nagy meglepetésre Robert Kraft (NE). Inglewood szavazatát Clark Hunttól (KC) kapta.

A történet azonban itt vált érdekessé. Jerry Jones, a Dallas Cowboys tulajdonosa beterjesztette a tulajdonosok elé azt a tervet, amely szerint Inglewoodban is két csapat kapna helyet. A Rams lenne a fix tag, és 2016-ban, 2017-ben, valamint 2018-ban opciót kapna a csatlakozásra egy másik csapat, preferáltan a Chargers. Jonesnak és támogatóinak sikerült nemhogy napirendre emelnie a tervezetet, de szavazásra is bocsátania. A Rams és a meg nem nevezett csapat bevonásával megszületett az új Inglewood projekt. A stadion költsége ezzel párhuzamosan 1,86 milliárd dollárról 2,66 milliárdra emelkedett. A első körben az új projekt 20-12 arányban diadalmaskodott is a Carson terv felett. Azonban az új terv nem teljesítette a minimum 24 szavazat követelményét, így ez a győzelem semmit sem ért.

Ezután hosszas egyeztetések kezdődtek, amelynek során a tulajdonosok alkut kötöttek a Raiders-szel és a Chargers-szel a Carson projekt felbontásáról. Ennek eredményeként a Chargers, és a Raiders visszavonta 2016-os költözési szándékát Los Angelesbe. Összeállt az új csomag, amely már csak a Rams költözéséről és két opcióról szólt. Az LA bizottság előtt 6-0-lal ment át a javaslat. A tulajdonosi szavazáson 30-2 arányban megszületett a végső döntés, az alábbiaknak megfelelő feltételekkel:

- A Rams a döntés értelmében Los Angelesbe költözik 2016-tól, pályájuk az LA Coliseum lesz az inglewoodi stadion 2019-es megnyitásáig. Az inglewoodi stadion két csapat befogadására lesz alkalmas.
- A Chargers 2017.01.15-ig dönthet arról, hogy szándékozik-e követni a Ramst LA-be, ebben az esetben részesedést kapnak a stadion projektben, vagy bérleti konstrukció megkötésére kerül sor. Amennyiben távoznak, az ő otthonuk is a University of Southern California pályája lehet egészen az inglewoodi nyitásig. A Chargersnek azonban esélyt adott az NFL arra, hogy San Diegóban építsenek új stadiont az opció lehívása helyett. Ennek érdekében maradás esetén plusz 100 millió dolláros keretet kapnak az NFL-től. Ne feledjük, júniusra van kitűzve a népszavazás és a jelenlegi tervek kiegészítésére bizony jól jöhet az a pénz. Amennyiben nincs San Diegóban elfogadott, népszavazással jóváhagyott stadionterv 2016.11.15-ig, az opció lehívási határideje egy évvel, 2018.01.15-ig meghosszabbítható a Chargers kérésére.
- Amennyiben a Chargers nem él opciós jogával, azt a Raiders örökli meg, és a Chargers opció lejártát követően élhet a költözés lehetőségével egy éven át. Azonban ők is megkapják a plusz 100 millió dollárt a ligától, ha Oaklandben építenek új stadiont.
- A Raiders és Chargers esetében említett plusz 100 millió dollár főszabály szerint csak abban az esetben jár, ha a stadiontervek 2017.01.15-ig jóváhagyásra kerülnek a csapatok jelenlegi városaiban. Azonban a határidőt a pénzügyi bizottság ebben az esetben meghosszabbíthatja.
- 2017.02.15-ig a Rams nem értékesíthet PSL helyeket, luxus részlegeket, vagy az új stadion névhasználati jogait, kivéve, ha a Chargers és a Raiders helyzete addig rendeződik, ha az NFL 90 nappal nem hosszabbítja meg ezt a periódus, vagy ha minden garantált opció érvényét veszti addig.

A Rams tulajdonosa, Stan Kroenke nagyon elégedett volt az eseményekkel, hiszen sikerre vitte projektjét. St. Louisban viszont síri csend támadt, elvesztette a város a csapatát. A tulajdonosok és Roger Goodell nagyon elégedettnek tűntek, egy igazi NFL központként funkcionáló létesítményt hoztak ugyanis tető alá. Jerry Jones egyenesen minden idők legfantasztikusabb és leginnovatívabb sportberuházásának nevezte a projektet. Meglepetés volt, hogy a hallgatásáról híres Kroenke ezúttal megszólalt a sajtó képviselői előtt. A rögtönzött sajtótájékoztató közepén azonban a két "vesztes", a Chargers és a Raiders tulajdonosa ott is hagyta az eseményt.
A Chargers részéről a Spanos család csalódott volt, de jelezték, mindent megtesznek azért, hogy San Diegóban találjanak megoldást problémáikra, és élni szeretnének a 100 milliós pluszforrással.
A Raidersnél Mark Davis teljesen kétségbeesetten állt a kamerák elé. Jelezte, nem elégedett, fogalma sincs, hogy a Raiders 2016-ban hol fog játszani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése