2016. január 21., csütörtök

Kezdődő tárgyalások és jegyértékesítés, a milliárdos hitel és egy bukás költségei

A San Diego Chargers tulajdonosi köre megkezdte egyeztetéseit mind San Diegóban, mind Los Angelesben. A Chargersnek a liga kiváló lehetőséget adott arra, hogy a lehető legjobb kondíciókkal rendelkező stadion projektet fogadhassák el, hiszen két versengő projekt lehetősége áll előttük. San Diegóban az első találkozóra már múlt héten csütörtökön sor került, amelyet Dean Spanos beszélgetései előztek meg Kevin Faulconer polgármesterrel, valamint Ron Richards-szal, aki az alkufolyamatban a megyét képviseli. Hétfőn és kedden aztán Stan Kroenkével találkozott Spanos, hogy elkezdjék az egyeztetéseket a Chargers potenciális Los Angelesbe költözéséről. Mind a két téren produktív kommunikáció zajlott azóta, de a felek konkrétumokkal a közeljövőben biztosan nem szolgálnak majd. Azok a pletykák, melyek szerint Kroenke és Spanos már a héten megállapodnak a Chargers Los Angelesbe költözésének feltételeiről, korainak tűnnek. Tény, sokan úgy gondolják, hogy a Los Angeles Rams érdeke is az egyezség. Akik emellett állnak, elsősorban az inglewoodi stadion hatalmas költségével érvelnek. Nem kell azonban féltenünk Kroenkét, hiszen már a héten tető alá hozott egy egyezséget a JpMorgan Chase-szel, amelynek keretében a társaságtól 1 milliárd dollárnyi hitelt vesz fel. Az eddigi legmagasabb összegű piaci hitelt NFL beruházáshoz a San Francisco 49ers vette fel, amelynek értéke 850 millió dollár volt.

A Los Angeles Rams a történésekkel párhuzamosan elkezdte a jegyértékesítést a welcomehomerams.com oldalon. Mivel luxusrészlegeket és PSL-eket nem értékesíthetnek egyelőre az új stadion viszonylatában, így csupán a 2016-os szezonról és az ideiglenes otthonban lejátszandó mérkőzésekről szól a történet. Azoknak, akik bérletesek szeretnének lenni, 100 dollár kell letétbe helyeznie a Ramsnél. A 100 dolláros foglaló maximum 8 jegy vásárlására ad lehetőséget, azonban később, a stadion PSL helyeinek értékesítésekor is a jelenlegi befizetők sorrendjét alkalmazzák majd az értékesítés folyamán. A bérletek ára Kevin Demoff szerint hasonló lesz, mint St. Louisban, tavaly az érték 300 és 1750 dollár közé esett. Aki végül úgy dönt, mégsem vásárol bérletet, a 100 dolláros befizetését visszakapja. Amennyiben valaki most jelentkezik csak, annak már nem valószínű, hogy lesz esélye bérlethez jutni. 48 óra alatt a Ramshez ugyanis több mint 45.000 foglaló futott be.

A Chargers és a Rams aktívkodása mellett a Raiders környékén túl sok érdemleges dolog nem történik. Mark Davis ismét előállt azzal, hogy San Antonio reális cél lehet a csapatának. Nyilván neki is kell egy tényleges rivális Oaklanddel szemben, reálisabb, mint a Raidersnek még nem kézzelfogható Los Angeles. Davis helyzetét nehezíti, hogy hiába kreál meg két lehetőséget, jelenleg sem San Antoniónak, sem Oaklandnek nincsenek olyan forrásai, amely alapján össze lehetne rakni egy San Diegóban, vagy St. Louisban látott 1,1 milliárdos stadion projektet, nemhogy egy Inglewoodhoz hasonló megaberuházást. Egy héttel a nagy döntés után a Raiders sorsa semmivel sem tűnik biztosabbnak. Számomra érdekes kérdés, hogy a Raiders miért nem próbálkozik meg St. Louis-szal, ha már ott majdnem sikerült elkészülni egy értékelhető tervvel. Idővel talán Davis is ráébred a St. Louis lehetőségére, és arra, hogy jobb lehetőség a város alkupozíció javításra is, mint San Antonio.

Nézzük meg végül azt, hogy a csapatát elvesztő St. Louisnak mennyibe is került az 1,1 milliárdos, végül teljesen elbukó stadion projekt létrehozása. Egészen pontosan 16,2 millió dollár közpénzt költött el a város arra, hogy egyáltalán a stadion terve megszülessen. A költségekből a legmagasabbat a stadion építési terveinek elkészítése jelentette. A HOK nevű vállalkozásnak 10,5 millió dollárt fizettek ki. Emellett a jogi költségek voltak még kiemelkedőek, 1,6 milliós értékkel, valamint 1,3 milliót kellett kifizetnie a városnak a potenciális stadionnak otthont adó földterületért. Összesen 22 vállalkozás részesült a kifizetésekből. A következmények a Rams költözése miatt szintén magasak. St. Louis elveszít évi 4,5 millió dollárt, amit a mérkőzésekhez kötődő adókból szedtek be. Ehhez jön még a mérkőzésekhez kötődő parkolásból, érkezés és szállás biztosításból származó hatalmas kiesés, amit a helyi vállalkozások realizálnak majd. Az állam a jövőben nem számíthat a Rams játékosok által befizetett adóra, amelynek értéke meghaladta 2015-ben a 12 millió dollárt. Kieső bevétel az Edward Jones Dome-ot üzemeltető St. Louis CVC-nek a Rams által fizetett éves 500.000 dollár értékű bérleti díj. Emellett közvetlenül is érzékenyen hat a helyi lakosokra a költözés, hiszen mérkőzésenként 650 fő jutott alkalmi munkához az elmúlt években.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése