2016. január 4., hétfő

Black Monday összefoglaló

Véget ért a 2015-ös NFL alapszakasz, és a szokásoknak megfelelően ezt követően sokaknak kellett csomagolniuk a döntéshozók közül. Vegyünk sorra minden olyan szituációt, ahol jelentős változások voltak a szezonban és az alapszakaszt követően.

Miami Dolphins
A Dolphins, ahogy arról már korábban írtam, szezon közben, 1-3-as mérlegnél engedte el Joe Philbin főedzőt. Az ő utódja ideiglenes státuszban Dan Campbell lett, akivel a csapat 5-7-es mérleget tudott felmutatni, így a Dolphins végül 6-10-es mutatóval zárt. Campbellt a szezon végével felmentették, és bár állítólag megadják a lehetőséget neki az interjúk során, biztos vagyok benne, hogy nem mellette döntenek majd. Szintén elküldték Dennis Hickey GM-et, aki az elmúlt évben már Mike Tannenbaum árnyékában működött. Hickey helyére belülről már új GM-et is találtak, a Patriotstól is ismert Chris Grier veszi át a feladatokat. Érdekesség, hogy a kinevezés ellenére Tannenbaum lesz a felelős a megfelelő HC megtalálásáért.

Detroit Lions
Detroitban 1-6-os mérlegnél elküldték Martin Mayhew GM-et, helyét ideiglenesen Sheldon White vette át. Akkor az offenzív koordinátort is leváltották, de Jim Caldwell HC a helyén maradt. Jelentőset javult azóta a csapat, és végül 7-9-cel zárt. A Lions egyelőre csak GM-et keres, aki majd feltehetőleg dönthet Caldwell sorsáról.

Tennessee Titans
Ken Whisenhunt főedző 1-6-os mérleg után távozott, a helyét ideiglenes átvevő Mike Mularkey megbízatása pedig lejárt a szezon végével. Irányításával a Titans 2-7-tel zárt, és megszerezte a draft első pickjét. Szintén elküldték Ruston Webster GM-et, aki katasztrofálisan menedzselte a rostert és az idei jó draft sem menthette meg. Az új HC és GM megtalálása Steve Underwood CEO feladata lesz.

Philadelphia Eagles
Érdekes döntést hozott az Eagles, amikor elbocsátotta Chip Kellyt. Kelly idénre kapta meg a GM feladatokat is a HC jogosítványok mellé, és bele is bukott ebbe. Rossznak bizonyuló csapatépítési döntései mellett a legnagyobb problémát a játékosokkal való párbeszéd hiánya, illetve jellege szolgáltatta, valamint többen kiemelték az inkonzisztens megnyilvánulásait, mind a sajtó, mind a játékosok körében. Kellyt az Eagles playoff versenyből való kiesése után, a 16. héten küldték el, az utolsó mérkőzésre Pat Shurmur lett a megbízott edző, de ez a megbízatás le is járt a tegnapi napon. Kelly 26-21-es mérleggel köszönt el az Eaglestől, és egy playoff szerepléssel három év alatt. Érdekes az Eagles szituációban az is, hogy Howie Roseman már a második döntéshozói hatalomért zajló párharcot éli túl úgy, hogy az "ellenfele" megbukik. Kérdés, hogy a korábbi és jelenlegi fő döntéshozóval ki fog tudni majd együtt dolgozni a jövőben. Roseman személye miatt az Eagles valószínűleg GM-et nem keres majd egyelőre, csak HC-t.

Cleveland Browns
Jimmy Haslam megint érdekeset húzott. Először is elküldte a főedzőt, Mike Pettinet és a GM-et, Ray Farmert. Pettine tavalyi elfogadhatónak minősíthető, de jelentős kritikákkal illetett rajtja (7-9) után idén 3-13-at tudott csak felmutatni a csapatnál, és azonnal eljárt a többségi tulajdonos keze. A Rob Chudzinskinak csak egy évet adó tulajdonosnál Pettine két évig húzta. Farmer egy szöveges üzenet küldő botránnyal és két katasztrofális drafttal a háta mögött megérdemelten távozott posztjáról. Tevékenysége, annak árnyékában, hogy a Browns rendelkezik jelenleg az NFL legnagyobb tehetségkutató állományával és scout részlegével, elfogadhatatlan. Haslam Pettinet és Farmert e-mailben bocsátotta el. Az igazi őrület azonban csak ezután kezdődött. Haslam azonnal előléptette a csapat belső analitikusát és jogászát, Sashi Brownt az executive director of football operations pozícióba. Brown lesz a felelős az 53-as roster kezelésért, kvázi GM munkát kap úgy, hogy nem futball szakember, jelentős sapka menedzselési és gazdasági rutinja sincs. Ezután jelezte Haslam, azonnal megindul a HC keresés, és utána GM-et is keresnek, aki a tehetségek felhajtásáért lesz felelős és Brown alatt fog dolgozni. A tervezett struktúra megint kérdéseket vet fel a csapatnál...

San Francisco 49ers
A 49ers részéről Jed York CEO jelezte, felbontja Jim Tomsula szerződését, aki az elmúlt négy év domináns NFC csapatát mindössze 5-11-es mérleghez vezette idén. A San Francisco mindössze egy mérkőzést nyert a csoportjában. Az, hogy Tomsulával nem jutott sokra a csapat, a közvéleménynek nem meglepetés. Azt viszont, hogy a 49ers ilyen hamar beismeri rossz döntését/tévedését, meglepő látni. A nyolc éve a 49ersnél dolgozó Tomsula csak egy évet kapott a pozícióban. Trent Baalke GM maradt a posztján, és továbbra is felel a keret összeállításáért.

New York Giants
A Giantsnél lemondott posztjáról Tom Coughlin, aki 12 évet töltött el a csapatnál 102-90-es mérleget felmutatva. Coughlin itteni karrierjének csúcspontja mindenképpen a két Super Bowl győzelem, amelyeket a Patriots ellen gyűjtött be. Az elmúlt négy, playoff nélküli év ellenére nem volt egyértelmű az, hogy jövőre nem marad Coughlin. Kétségtelen, ebben az együttesben talán több volt az utóbbi években, vagy a játékosok teljesítménye maradt el a várakozásoktól, vagy túl sok volt a sérülés, vagy egyszerűen rossz döntéseket hozott meg Jerry Reese GM és csapata. Reese azonban utóbbiak ellenére marad a posztján. Coughlin távozásával a Giants azonnal a kívánságlisták élére tört, azt a stabilitást, bizalmat, hozzáértést, szabadságot és türelmet, amit Maráék és Steve Tisch megadnak, kevés helyen tapasztalhatják az edzőjelöltek.

Tampa Bay Buccaneers
A Bucs szolgáltatta az idei Black Monday legnagyobb meglepetését. Két év után elbocsátották Lovie Smitht, aki ebben az időszakban 8-24-es mérleget ért el. Az idei évben azonban elfogadható teljesítménynek tűnt újonc irányítóval a 6 győzelem és 10 vereség. Az elbocsátás után Jason Licht GM azt mondta, csakis az eredménytelenség volt a kirúgás oka. Azonban ez a kijelentés kérdéseket vet fel. Az tény, hogy a védelem hatékonyságával, amely Smith szakterülete, komoly gondok voltak két éven át, azonban a győzelmek ebben az évben érkeztek. Jason Licht mostantól egyértelmű kontrollal rendelkezik majd a keret kialakításánál, az új főedző kinevezésében is fontos szava lesz.

Akik megmenekültek
San Diegóban Tom Telesco GM jövője azóta biztos volt, hogy bejelentették, idény előtt új, hároméves szerződést kapott. Mike McCoy főedző azonban nem kapott ilyen biztosítékot, és NFL szerte már arról suttogtak, a HC-t elküldi majd a Chargers. Ennek ellenére végül maradt posztján, kapott egy kétéves hosszabbítást, így a GM-mel együtt a 2017-es szezon végéig szól a szerződése. 
Indianapolisban lejárt Chuck Pagano HC szerződése és a GM, Ryan Grigson is csak egy hátralevő évvel rendelkezett megállapodása alapján. Az idei katasztrofális szereplés után nem lett volna meglepetés egyikük távozása sem. Aztán jött a meglepetés, mindketten maradhattak. Pagano négy évre írt alá HC posztra, míg Grigson három évvel hosszabbított. Játékosügynöki körökben itt is elbocsátást vártak. 
A Saintsnél maradhatott Sean Payton az eredménytelen szezon ellenére is. Ugyanez mondható el Rex Ryanről a Billsnél, Jeff Fisherről a Ramsnél és Gus Bradleyről Jacksonvilleben. Arthur Blank, a Falcons többségi tulajdonosa maradásról biztosította Thomas Dimitroff GM-et, aki továbbra is Scott Piolival dolgozik együtt, a Bills pedig új szerződést tervez GM-je, a szurkolók által korábban kritizált Doug Whaley számára.

HC jelöltjeim
1. Hue Jackson (OC, CIN)
2. Sean McDermott (DC, CAR)
3. Adam Gase (OC, CHI)
4. Josh McDaniels (OC, NE)
5. Ben McAdoo (OC, NYG)
6. Jim Schwartz (-)
7. Dirk Koetter (OC, TB)
8. Matt Patricia (DC, NE)
9. Paul Guenther (DC, CIN)
10. Doug Marrone (assistant HC, JAC)
11. Mike Shula (OC, CAR)
12. Todd Haley (OC, PIT)
13. Teryl Austin (DC, DET)
14. Chip Kelly (-)
15. Doug Pederson (OC, KC)

GM jelöltjeim
1. Nick Caserio (director of player personnel, NE)
2. Terry McDonough (vice president of player personnel, ARI)
3. Eric DeCosta (assistant GM, BAL)
4. Duke Tobin (director of player personnel, CIN) 
5. Chris Ballard (director of football operations, KC)
6. Brian Gaine (director of player personnel, HOU)
7. Chris Polian (director of player personnel, JAC)
8. Eliot Wolf (director of player personnel, GB)
9. Brandon Beane (director of football operations, CAR)
10. George Paton (assistant GM, MIN)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése