2016. január 12., kedd

2016.01.12-2016.01.13. Houston - Los Angeles találkozó - előzetes

A mai napon kezdődik meg az év talán legjelentősebb tulajdonosi találkozója a texasi Houstonban, amelyen akár szavazásra is sor kerülhet azzal kapcsolatban, mely csapat/csapatok költöznek Los Angelesbe. A Raiders, Chargers és Rams szurkolói félve várták ezt a találkozót hetek óta, hiszen sorsdöntő lehet ez a két nap csapatuk jövője szempontjából.

A tulajdonosi találkozót két fontos határidő előzte meg. A hazai piacoknak (St. Louis, San Diego és Oakland városa) december 30-ig, majd a csapatoknak (a Chargers és a Raiders közös Carson projektje, valamint a Rams tervei Inglewoodban) január 4-től volt lehetősége leadni költözési pályázatukat.

December 30-ig beérkezett St. Louis és San Diego város pályázata is, Oakland tényleges stadionterveket azonban nem nyújtott be, csak szándéknyilatkozatot az NFL-lel való további együttműködésre, és tájékoztatást az előrehaladásról. Roger Goodell az LA, stadion és pénzügyi bizottságok segítségével a beadványok alapján összeállított egy 48 oldalas értékelést, amit eljuttatott minden tulajdonosnak. Goodell nem találta megfelelőnek egyik város beadványát sem. Oaklandével érdemben nem lehetett foglalkozni. St. Louis esetében az 1,1 milliárd dollárról szóló, leadott pénzügyi terv nem felelt meg a ténylegesen kidolgozott, alátámasztott és logikus finanszírozási séma kritériumának. A struktúra az NFL-től az engedélyezettnél 100 millió dollárral magasabb összeggel számol. Ezt valóban szorgalmazta az LA bizottság két tagja, azonban a G4 stadion szabályozások alapján nincs lehetőség további források biztosítására. A terv ezen a ponton bukik meg. San Diego esetében is 1,1 milliárdos összeggel számolnak a tervek. Itt tényleges finanszírozási terv született, amely megalapozott, azonban így sem megfelelő az NFL elvárásainak. A terv ugyanis függ a 2016. júniusban megtartandó népszavazástól, így feltételesnek tekinthető csupán. Goodell jelezte, jelenleg van három, bérleti szerződéséből kilépni képes csapat, Los Angeles maximum kettőt tud közülük fogadni, de hogy melyik lesz ez a maximum kettő, nem tudja megítélni. A komisszár nem fogalmaz meg ajánlást a költöző/költözők személyére, de kijelenti, pocsék munkát végeztek a csapatoknak jelenleg otthont adó városok, amelyek nem tudtak NFL-nek megfelelő tervekkel előrukkolni.

Január 4-én volt lehetősége először az LA-be költözni kívánó csapatoknak, hogy bejelentsék szándékukat. A Rams, a Chargers és a Raiders is az első napon beküldte pályázati anyaggal kiegészített szándéknyilatkozatát. 

A Rams benyújtotta az Inglewood projekt végleges tervét. A dokumentum végül 29 oldalasra nyúlt, és meglehetősen jól kidolgozottnak tűnik. Érdekes a tervben az, hogy mind a St. Louis által tervezett stadion projekttel, mind a Carson projekttel összeveti az ötletet. Nyilván előbbivel szemben kell elsőként győznie a tervezetnek, a kulcs a hazai piac és a jövőbeni piac összehasonlítása. Ezen a téren alapvető megállapításokat tesz a Stan Kroenke aláírásával záruló dokumentum a St. Louis projektre és a város gazdasági jövőképére vonatkozóan. Kroenke a St. Louis stadion projekt kritizálása folyamán a finanszírozásra helyezi a hangsúlyt. Jelzi, csapatának, a Ramsnek lehetősége van arra, hogy költségek nélkül kiszálljon az Edwards Jones Dome bérleti szerződéséből, mert a város nem teljesítette a bérleti szerződésben rögzített vállalásait, és az arbitráció során sem volt együttműködő. Az 1,1 milliárd dolláros projekt kapcsán ismét olvashatjuk a Goodell által is taglalt 100 milliós lyukat a költségvetésben, illetve azt, hogy a város és a megye, vállalásuk ellenére nem 400 millió dollár, hanem "csak" 355 millió dollár közpénzt tettek elérhetővé. Kroenke nehezményezi, hogy az üzemeltetés és karbantartás költségei mind rá hárulnának a következő 30 évben, és azt is, hogy jelentős, 20 %-os növekedés következik be a bérleti díjakban az előző bérleti szerződéshez képest. 
Amibe könnyen bele lehet kötni, az St. Louis és környékének gazdasági elemzése. Kroenke visszaeső területnek tekinti a várost és vonzáskörzetét, ahol nem lehet annál többet elvárni egy új stadiontól sem, mint a régitől. Nincsenek lehetőségek, amik kiaknázatlanok. Ilyen körülmények mellett, azt írja, pénzügyi összeomláshoz vezethet egy 1,1 milliárdos stadion megépítése, amelyet egyetlen NFL csapatnak sem érdemes ezért megkockáztatni. Ezzel szemben elmondhatjuk azt, hogy valójában átlag alatti növekedést produkál jelenleg a gazdaság St. Louisban, a 20. legnépesebb metropolisz jelenleg a 381 metropoliszból a 252. helyet foglalja el gazdasági növekedést tekintve. Érdekesség, hogy ennél hátrébb tanyázik a listán Pittsburgh, New Orleans, Cleveland, Detroit és Buffalo is az IHS Global Insight által készített tanulmány szerint. Gazdasági szemmel nézve, képes arra a város, hogy egy új stadiont emeljen a Ramsnek, viszont kétségtelen tény, hogy nem tudnak versenyezni Los Angeles potenciális bevételeivel. Természetesen az állítást meg is támadta Francis Slay polgármester és Jay Nixon, Missouri állam kormányzója. Emellett kiemelték többek között kisebb statisztikák ferdítését, valamint azt, hogy az állami hozzájárulás 355 milliós értéke így is az ötödik legmagasabb az NFL történetében. Ezekkel az adatokkal és véleményekkel kapcsolatban óriási adok-kapok indult a sajtóban a távozni vágyó Kroenke és a maradást szorgalmazó helyi politikusok között. Amin nem ment a vita, az az Inglewood és Carson projektek összehasonlítása. Kroenke 70240 fő befogadására képes stadiont tervez, amelyben 274 luxusrészleg és 16300 kiemelt ülőhely kapna helyet, valamint 12675 parkolóhely állna rendelkezésre. Számomra kisebb meglepetést okozott, hogy az 1,86 milliárd dolláros építési költséggel felépülő létesítmény tervezett átadása nem 2018, hanem 2019 a tervezet szerint. Kroenke ugyanis hangoztatta végig, hogy akár a következő nap beindulhat a beruházás. Az Inglewood projekt becsült bevételei Kroenke szerint meghaladják Carsonét, a tervet preferálja az LA-i lakosság is, amely egy felmérésen 90 %-10 % arányban foglalt állást Inglewood javára. Érdekes az a felvetés is, amelynek értelmében, amennyiben Super Bowlt rendezne LA, akkor Inglewood potenciális bevétele 50 millió dollárral magasabb lenne, mint Carsoné. Kroenke Super Bowlt, Pro Bowlt szeretne a stadionban, az NFL Network is kapna egy új stúdiót nála és NFL draftot is rendezne.

A Carson projekttel kapcsolatban a Raiders és a Chargers sem szerette volna, ha kiszivárognak a részletek. Tartva az esetleges ferdítésektől, a képviselők szerették volna megszerezni a dokumentumokat San Diegóban, de nem volt erre lehetőségük. Csupán a négy oldalas vezetői összefoglalót sikerült áttekintenem nekem is. Ebben kevés indulatkeltésre alkalmas tény van. A Chargers beadványában felhívják a figyelmet a 2003 óta sikertelenül folytatott egyeztetésekre San Diegóban, valamint arra, hogy a Chargers mindvégig fair módon járt el. Szerintük fontos negatív pont az, hogy Kroenke sosem vette figyelembe a költözési szabályokat, ők pedig igazodtak hozzá. A költözés oka legalább részben a Rams törekvése Inglewoodban, amely piacvesztést okozna a Chargers számára, ha San Diegóban maradnak. (A Chargers úgy gondolja, jelentős bevételei származnak az LA-i piacról jelenleg.) A Chargerst birtokló Spanos család jelzi azt is, hogy költözés esetén San Diegóval olyan egyezsége van a csapatnak, amely alapján a város nem perelheti őket, bármit is lépnek. Érdekesség, hogy amíg Kroenke nekiment St. Louisnak, a Chargers a békés elválás hívének tűnik. Ennek ellenére itt is kialakult egy kisebb konfliktus, amikor Dean Spanos azt mondta, 9 finanszírozási tervet terjesztett be a csapat 2003 óta, és mindre nemet mondott a város. Valójában nem került sor egyetlen, teljesen megalapozott terv benyújtására sem, még a két legkidolgozottabb, a 2003-as Qualcomm felújítás terv, és a 2009-es East Village terv sem jutott el konkrét számokig. A dokumentum többi része a Carsonban megépítendő 1,7 milliárd dollárból tervezett, 65000 fős stadion előnyeit veszi számba, és felhívja a figyelmet az Inglewood projekt veszélyeire is. A stadionnal kapcsolatosan említésre kerül, hogy 2019-ben nyílna meg és Bob Iger szerepére hívják még fel a figyelmet. A Disney CEO-jának neve kisebb garanciát jelent a projekt mögött. Iger majd a találkozón is megjelenik a projekt promótálása érdekében. Az Inglewood projekttel kapcsolatos veszélyek közül kiemelt figyelmet kapott az FAA panasza, amely a légi kockázatokra hívta fel a figyelmet, és eljárást is indított a Kroenke terv ellen októberben. Mára azonban ez az ügy elsikkadt, az eljárás megindítása után hirtelen egyeztetni kezdett Kroenke és az FAA vezetése. A Raiders rövid olvasmánya tartalmazza azt, hogy Oakland város nem kínál alternatívát, illetve ugyanazokat a gondolatokat említi meg, mint a Chargersé. Közös projekt lévén nem csoda, hogy sok újdonságot nem kapunk.

A tulajdonosok Los Angeles, stadion és pénzügyi bizottsága áttekintette a beadott anyagokat január 6-án és 7-én, de végül, jelen állás szerint még nem választott ki befutókat, akiket fel fog terjeszteni kedden szavazásra. Január 8-án aztán érkezett egy érdekes javaslat Jerry Jonestól, aki azt jelezte a tulajdonosok felé, támogatna egy Chargers-Rams közös projektet Inglewoodban. Tegyük hozzá, kiderült, Jones, a Dallas tulajdonosa érintett az Inglewood projektben, a marketingért és brandingért a Legends fog felelni, amely közel 30 %-ban az ő tulajdona. Jones törekvései megerősíthetnek minket abban, hogy még mindig nem egyértelmű ez a végeredmény. A Chargers-Rams házasság ellen volt eddig a Spanos család, amely kitartott a Raiders-szel közös Carson projekt mellett. Tulajdonosi körökből azonban az szűrődik ki, hogy Spanos kezd nyitott lenni más opciókra is, a lényeg, valahogy Los Angelesbe jutni. 24 szavazat kell a 32-ből ahhoz, hogy valakinek a költözését jóváhagyják, és már ahhoz is az kell, hogy egyáltalán azt mondják, szavazunk, hogy lássák értelmét. Jelenleg nem látom, hogy akár Inglewood, akár Carson megkapná a 24 szavazatot, de az biztos, hogy hatalmas lobbizások mennek a háttérben. Nem lehet tudni, hogy mi fog történni, lehet holnap megnevezünk két költözőt, lehet egyet, de az is lehet, hogy egyelőre senki sem költözik Los Angelesbe. Ekkora kérdőjelek régen voltak egy kérdésben tulajdonosi körökben.

Pár egyéb érdekesség:
- Egyezség született a költöző csapatok által fizetendő relocation fee összegéről, amely 550 millió dollár lesz csapatonként. Az egyösszegű kifizetés mellett az alku eredményeként lehetséges 10 éves részletekben is fizetni, évi 64,5 millió dollárt. Az összességében 95 milliós pluszköltség hivatott ebben az esetben kivédeni az infláció kockázatát.
-  Egyre nyilvánvalóbb Larry Ellison érdeklődése az Oakland Raiders iránt, aki állítólag ajánlatot is tett már Mark Davisnek egy kisebbségi részesedés megszerzése érdekében.
- A három, jövő évi londoni mérkőzést is globálisan streameli majd az NFL. Jelenleg erre pályázhatnak az amerikai cégek, melyek között ott van a Yahoo, a Google és az Apple is.
- Óriási sokk érte a játékosügynökök világát, amikor Ben Dográt, az egyik legtöbbre tartott játékosügynököt többrendbeli szabályszegésen kapta az NFLPA, amely felel az ügynöki engedélyek kiadásáért is. Dogra a döntés alapján három évre szóló eltiltást kapott, amelynek lejárta után ismét jelentkeznie kell a ügynökök képzésére. Emellett 200.000 dollár pénzbírságot is megítéltek. Dogra fellebbez a döntés ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése