2015. december 8., kedd

Közeledik a végső döntés Los Angeles kapcsán

Két lépéssel vagyunk közelebb a végső megoldáshoz Los Angeles NFL jövőjével kapcsolatban, megrendezésre kerültek a bizottsági meghallgatások november 11-én, és sor került a tulajdonosi találkozóra is december 2-án. Nézzük az eseményeket.

November 11-én 45 perces prezentációt tartott St. Louis, San Diego és Oakland város képviselete az NFL Los Angeles, pénzügyi és stadionokkal kapcsolatos bizottsága előtt.
St. Louis nagyon komolyan gondolta a dolgokat, hiszen delegációjukat Jay Nixon, Missouri állam kormányzója vezette. A társaság optimizmusát fűtötte az, hogy a bizottság tagjai nyíltan jelezték, jelenleg St. Louis áll legjobban az LA kapcsán szóba kerülő csapatok potenciális megtartásával kapcsolatban. Ami nem tetszett a tulajdonosoknak St. Louisban, az a népszavazás fenyegetése, és a törvényhozás által még el nem fogadott finanszírozási struktúra volt. Hamarosan az első pont eltűnt az útból, mivel a képviselő testület december elején 3-6 arányban leszavazta a szavazás törvénybe foglalását. A népszavazás a közpénzek felhasználásáról így elmarad a városban. A finanszírozási modell a sokadik átalakítás után szavazásra kész állapotban áll. A képviselők szavazására akár már december 10-én sor kerülhet. Szintén pozitívum a csoportosulás számára, hogy végre Stan Kroenkével, a Rams tulajdonosával is le tudtak ülni egyeztetni. Kroenke azonban a formalitáson kívül sokat nem foglalkozott a projekttel. Jelzi ezt, hogy a prezentációk során tartózkodott a kérdésektől, és a találkozón is elsősorban hallgató félként jelent meg.
San Diego szintén optimistábban zárta a prezentációkat, mint ahogy azt megelőzően álltak. Kevin Faulconer polgármester elkísérte a találkozóra a projektért felelős csapatot. A tervek hiányosságai azonban felszínre kerültek, a realizálhatósággal kapcsolatos kérdések némelyike komoly gondot okozott a San Diegóból érkezetteknek. Ettől függetlenül úgy érezték a kérdések jellegéből, hogy az NFL továbbra is nyitott a Chargers maradását illetően.
Oakland város prezentációja nem töltötte ki a 45 percet, ami nem meglepő, hiszen konkrét tervek nincsenek. Azonban pozitívum, hogy az NFL Libby Schaaf polgármester-asszony személyében végre talált egy olyan embert Oaklandben, akit valóban érdekel a Raiders helyzetének rendezése. Schaaf az NFL közreműködését kérte abban, hogy egy számukra elfogadható projektet hozzanak össze. A liga nyitott az együttműködésre, azonban a fáradozások lehet már késeinek bizonyulnak. Mindenképpen negatívum az NFL számára, hogy a helyiek képtelenek voltak maguktól eljutni akár csak addig is, hogy lenne egy valamirevaló tervük. Schaaf személye az egyetlen dolog, ami miatt a város szurkolói jelenleg bizakodhatnak. Mindez érdekes annak tükrében, hogy sokáig a polgármester-asszonyt a projekt kerékkötőjének tartották... A közeljövőben sor kerülhet egy olyan találkozóra, amelyen Schaaf és az NFL képviselete mellett részt vesz Mark Davis, a Raiders többségi tulajdonosa is.

A december 2-ai tulajdonosi találkozón az NFL részéről Eric Grubman tartott rövid összefoglalót a "hazai piacok" állásáról a tulajdonosoknak. Kiderült, a Ramsnek, Chargersnek és Raidersnek jelenleg otthont adó városoknak a felkínált alternatíváikat december 30-áig kell elküldeniük az NFL-nek. Egészen pontosan, ezeknek már nem terveknek kell lenniük, hanem valós, törvényhozás által jóváhagyott projekteknek. A találkozó után Grubman által kiküldött levél a három város vezetésének négy kiemelt területre fókuszál. Elsőként fontos, hogy tisztázza a leendő beadvány azt, hogy ez valóban egy jóváhagyott projekt már, amely feltételektől mentes. Tartalmaznia kell a teljes finanszírozási struktúrát, egyértelműen ki kell derüljön belőle a források megoszlása. Harmadszor fontos az, hogy tartalmazzon a projekt közpénzből származó forrásokat is. A közpénzek előteremtési módjának pontos leírása elengedhetetlen eleme a beadványnak. Emellett meg kell említeni negyedik elemként a megvalósítás időrendjét és az azzal kapcsolatos kockázatok teljes körét, valamint az azok kivédésére tett lépéseket, forgatókönyveket. Az NFL tehát teljesen kidolgozott projekteket vár, szó szerint. Egy hónapja sincs tehát a három városnak arra, hogy ezt tető alá hozza. St. Louis pontosan a finanszírozási terv elfogadására áll egy ilyen javaslattól, San Diego látótávolságban van, Oakland viszont fényévekre. Roger Goodell komisszár jelezte a tulajdonosi találkozó után, ő St. Louist képesnek érzi a feladat megoldására december 30-ig, San Diego és Oakland esetében viszont kételkedik. 

Azért kiemelkedően fontos az egész folyamat szempontjából, hogy melyik város mivel tud előállni, mivel a leadott anyagokat kell majd összevetni a Los Angeles által generált lehetőségekkel az NFL bylaw alapján. Márpedig, ha nem lesz megfelelő javaslat egyik város részéről sem, akkor mindhárom csapat megfelel majd a költözési feltételeknek. Azzal is számolnunk kell a folyamatban, hogy a törvényhozás mindenhol megkezdi karácsony előtt a téli szünetét, ez nehezíti a jelenlegi városok helyzetét. 
Bob McNair, a Texans tulajdonosa, az LA bizottság tagja jelezte, számára mindenképpen elsőrangú az, hogy mit tud a jelenlegi piac garantálni a csapatoknak. Ő volt az, aki korábban felvetette a Raiders kapcsán, hogy a piac szerinte megfelelő, elég csak megnézni a San Francisco 49ers sikerességét, akik közel azonos piacon tevékenykednek a Raiders-szel. McNair véleménye szerint az oaklandi piac erős, ha lenne a Raidersnek egy új stadionja, könnyedén olyan üzleti sikereket érhetnének el, mint a 49ers a Santa Clarában megnyitott új stadion átadása óta. Ilyen szempontok is érvényesülnek tehát.
Roger Goodell komisszár pedig kifejtette, hogy a bylawnak megfelelően egy működőképes stadionterv sem garanciája egy csapat maradásának. Amennyiben egy LA-i beruházás potenciális bevételei jelentősen meghaladják a jelenlegi város által nyújtott lehetőségeket, nincs akadálya a költözés engedélyezésének.

Az első lépés tehát december 30-ig a városok papírjainak benyújtása, ezt követheti január 4-étől a Rams, a Chargers és a Raiders költözési szándékának hivatalos, papír alapú bejelentése, és a Los Angelesben tervezett projektek végleges dokumentumainak leadása. Egyértelmű az, hogy mindhárom csapat szándéka jelenleg a költözés, az NFL viszont maximum két csapatnak fog erre engedélyt adni. Tulajdonosi körökben most azt érezni, hogy ketten meg is kapják majd erre az engedélyt, a kérdés, hogy kik lesznek azok. Továbbra is két projekt fut LA-ben, a Stan Kroenke által a Rams költözése érdekében megkezdett inglewoodi stadion építése, valamint a Chargers és a Raiders közös projektje Carsonban. Ezen a téren is jelentős eseményeket hozott az elmúlt egy hónap, hiszen az érintett tulajdonosok igyekeznek potenciális szavazatokat gyűjteni. 

Elsőként a Carson csoportosulás lépett, amikor kinevezték a Walt Disney CEO-ját, Bob Igert a projekt vezetésére. Iger bevonásával azonnal megnőtt a tervek támogatottsága tulajdonosi körben, hiszen egy komoly üzletembert bíztak meg a feladattal. Igaz ez akkor is, hogyha a valós felelős nem ő lesz a megvalósításért. Leginkább azt lehet erről a kinevezésről elmondani, hogy a Chargers és a Raiders egy olyan nevet tett bele a kosárba, aki garanciát hordoz magával. Garanciát arra, hogy ezt a kezdeményezést komolyan kell venni. Iger szerződése öt évre szól, és tartalmaz egy további kétéves opciót. A bér mindössze évi 1 dollár, de a nem nyilvános szerződés mellékletét képezi állítólag egy olyan kitétel, amelynek értelmében Iger részesedést szerezhet egy adott időszakon belül a Raiders és a Chargers valamelyikében. Sokan úgy gondolják a színfalak mögött, hogy Iger az a befektető, aki megmentheti a Raiderst és Mark Davis többségi tulajdonát hosszú távon.

Az Iger bejelentés után Kroenke sokáig hallgatott, hiszen továbbra sem lehet vitatni azt, hogy ő közelebb áll a megvalósításhoz Inglewoodban. Ha kellene, akár a holnapi napon meg tudná indítani a kivitelezést. Mindez igaz annak ellenére, hogy az FAA továbbra is elégedetlen, légbiztonsági kockázatot lát a potenciális stadionban. A fő ok a tervezett stadion magassága, amely szerintük akadályozhatja a közeli repülőtér kommunikációját a le- és felszálló gépekkel. A tulajdonosokat az FAA tiltakozása nem igazán foglalkoztatta eddig sem, hiszen egy alig alacsonyabb stadiontervre rábólintott a szervezet 1995-ben. Kroenke november utolsó hetében lépett, amikor bejelentette, hogy hajlandó a projektbe bevonni valamelyik másik potenciális költözőt, preferáltan a Chargerst. Kroenke eddig sem volt ellene, hogy egy másik csapat bérelje leendő új létesítményét, most azonban nagy lehetőséget kínált fel. 50-50 %-os tulajdonjogot kínál a stadiont tekintve, cserébe hozzájárulást vár el a kivitelezéshez. Az NFL-nek és az LA bizottságnak beküldött levélben felvázolt helyzet negatívuma, hogy az 50-50 % ellenére Kroenke nem adna részesedést a nem NFL események bevételeiből a potenciális társnak, és a stadion terveibe sem hagyná beleszólni a partnert. Mindezek ellenére a tulajdonosi kör örömmel fogadta Kroenke nyitását. A javaslat nyilvánossá válását követően Dean Spanos jelezte, a Chargers a futó projektjére koncentrál. Mark Davis pedig kategorikusan kijelentette, vagy Carsonba kötöznek, vagy maradnak Oaklandben. Egyelőre tehát elutasítóak mindketten.

A két projekt kapcsán látott lépések jelzik, még mindig küzdenek a felek a potenciális voksokért. Ha ma tartanának szavazást az LA-i költözésről, valószínűleg egyik terv sem kapná meg a költözéshez szükséges 75 %-ot, vagyis 24 szavazatot a 32-ből. Jim Irsay, a Colts tulajdonosa jelezte azt, hogy nem látott ekkora kérdőjeleket tulajdonosi körökben 2006 óta, amikor megszavazták az előző CBA hosszabbítását. Akkor a félelmek valósnak bizonyultak, a tulajdonosok rosszul léptek. Most a fő problémát nem az jelenti, hogy rosszul járhat a tulajdonosok teljes köre. A fő probléma az, hogy a két projekt kapcsán arra kényszerülnek az érintett tulajdonosok, hogy egymás ellen tevékenykedjenek. Ennek hatása pedig az, hogy nő az esély a konfliktusokra tulajdonosi körben, csorbul az elmúlt évek egysége. Irsay pontosan ezért pesszimista azt illetően, hogy sikerül tető alá hozni egy sikeres szavazást és 2016-ban már csapata lesz Los Angelesnek. Mások optimistábbak. A Giants részéről mind Steve Tisch, mind John Mara szavazást vár az LA kérdésben január 12-13-án Houstonban, a következő tulajdonosi találkozón. Bob McNair jelezte, az LA bizottság igyekszik majd addigra javaslattal előállni, hogy melyik projektet tartja érdemesnek a megvalósításra. Azonban még az LA bizottságban sincs egység. Clark Hunt, a Chiefs tulajdonosa kijelentette, ne lepődjünk meg, ha az ajánlás elmarad, mert ők sem tudnak egyezségre jutni. Hunt nyilatkozata sem tudta azonban megállítani a sajtót abban, hogy közöljék, sor kerül az LA ügyben a szavazásra január 12-13-án. Goodell, sajtótájékoztatóján már óvatosabb volt. Elismerte, a találkozó fő témája valóban Los Angeles lesz Houstonban. Abban azonban nem volt biztos, hogy lesz-e szavazás a kérdésben. Lehetőség van rá, de nem feltétlenül fog akkor megtörténni. Goodell jelezte, az idő nem sürgeti őket, fontos, hogy a megfelelő projektek mellett döntsenek. Nem az a prioritás, hogy a lépés minél hamarabb megtörténjen, hanem hogy minél több releváns információ birtokában hozzanak meg egy ilyen jelentős döntést. Ettől függetlenül a tulajdonosi találkozón szóba került, hogy ki melyik projekttel szimpatizál, minden tulajdonos felszólalt és kinyilvánította véleményét. Jelenleg úgy tűnik, az LA bizottság többsége Carsont favorizálja, azokkal a tulajdonosokkal egyetemben, akiknek családja több generáció óta vezet egy franchiset. Inglewood mögött azok sorakoznak fel, akik vállalkozó szemléletűek, sportcsapataikon kívül jelentős sikereik vannak az üzleti életben is (pl.: Jerry Jones, Dan Snyder, Robert Kraft).

Los Angelesen kívül a tulajdonosi találkozón felmerült témák:
- Tájékoztatta az NFLMC a csapatokat a fizetési sapka várható értékéről. Jelezték a csapatvezetőknek, úgy készüljenek, hogy a sapka értéke a jelenlegi 143,28 millió dollárról jövőre 147-153,5 millióra nő.
- A játékosok testi épségének védelmével kapcsolatos szabályozások eredményeiről prezentációt hallgattak meg a tulajdonosok, valamint engedélyezték a liga szintű felmérést két nappal a találkozó után.
- Értékelték a Personal Conduct Policy eredményeit, hiszen egy éve van érvényben a legújabb szabályozás. A legnagyobb eredménynek mindenképpen azt tartották, hogy közel 40 %-kal csökkent a letartóztatások száma. Beszámolt továbbá Goodell a tulajdonosoknak arról, hogyan állnak az egyeztetések ezen a területen az NFLPA-vel.
- Goodell kérte a Competition Committeet arra, hogy vizsgálják felül az NFL szabályok egy körét, konkrétan kiemelve az elkapásokkal kapcsolatos szabályozásokat. Ezen a téren konzultációt kezdeményezett a komisszár, régi és jelenlegi játékosokat, csapatvezetőket is bevonnak az egyeztetésekbe. 
- Felmerültek a játékvezetői hibák is, amelyek felülvizsgálata fontos a tulajdonosoknak. Szorgalmazták azt is, hogy az összes játékvezetőt teljes munkaidőben foglalkoztassák. Erre azonban jelenleg nincs lehetőség, mivel az NFLRA-vel kötött alku nem tartalmazza ezt. Goodell jelezte, a következő, játékvezetők érdekképviseletével folytatott CBA tárgyaláskor kiemelt jelentősége lesz a kérdésnek. 
- Goodell beszámolt arról, hogy produktív egyeztetéseket folytatott november 20-án a Yahoo vezetőségével San Franciscóban. Marissa Mayerék nyitottak a további együttműködésre, így várhatóak a jövőben további globálisan streamelt NFL közvetítések. A szerződést erre vonatkozóan még nem írták alá.
- Megszavazták azt, hogy a kompenzációs draft jogok is cserélhetőek legyenek a 2017-es drafttól kezdődően. Az eredeti javaslat 2016-os kezdésről szólt, azonban a Redskins képviselete meggyőzte a tulajdonosokat, hogy csak 2017-től engedélyezzék a procedúrát.
- A korábbi háromnapos szabadügynök-piac nyitást megelőző előtárgyalási időszak hosszát két napra csökkentették.
- Szóba került az is, hogy véget vessenek az új kezdeményezésnek számító Veteran Combine-oknak. A döntést ezen a téren elhalasztották, azonban abban egyezség van a tulajdonosok között, hogy a költségek jelentősen meghaladják az eseménysorozat hasznát.

Egyéb érdekességek az elmúlt egy hónapból:
- Kiderült, hogy Londonban jövőre három mérkőzést rendeznek meg, a Jaguars, a Bengals és a Rams "mond le" egy hazai mérkőzéséről ennek érdekében. A találkozók: Jacksonville Jaguars-Indianapolis Colts, Cincinnati Bengals-Washington Redskins, St. Louis Rams-NFC East csapat (a szezon végén dől el).
- Egyre közelebb áll a valósághoz a 2016. novemberére Mexikóvárosba tervezett alapszakasz mérkőzés. Elsősorban kisebb logisztikai akadályok elhárításával kell megküzdeni a realizálhatóság érdekében.
- Nem biztos, hogy az NFL megújítja a szerződését a csütörtök esti mérkőzésekkel kapcsolatban a CBS-szel. Jelenleg a teljes, 16 mérkőzéses TNF csomagot árulják, állítólag évi 600 millió dollárért.
- A Coldplay lép fel a Super Bowlon, amelyért nem kapnak díjazást az NFL-től.
- A San Francisco 49ers február 7-ével leváltja Paraag Marathét, aki eddig a team president pozíció birtokosa volt. Marathe továbbra is marad azonban a 9ers főtárgyalója és ő menedzseli majd a fizetési sapkát is. Emellett Jed Yorkék fontos szerepet szánnak neki a család új focicsapatának (soccer) üzemeltetésében.
- A Tampa Bay Buccaneers felújítja stadionját annak érdekében, hogy több eséllyel pályázhassanak jövőbeli Super Bowlokra. A 100 millió dollár értékű beruházást még jóvá kell hagynia Hillsborough megyének, Tampa városának, illetve a stadiont üzemeltető Tampa Sports Authoritynek. Utóbbi a projekthez 28,8 millió dollárral járulna hozzá, amelyből 25,8 millió dollárra amúgy is kötelezettek lennének a korábbi szerződés következtében. A fennmaradó 3 millió dollárból új HD kijelzőt telepítenek majd a stadionba. A projekthez a Bucs minimum 57,8 millió dollárral járul majd hozzá. A beruházás tervezetének részét képezi egy korábban Hillsborough megye által vitatott, 11,6 millió dolláros tétel csapat általi elengedése is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése