2015. december 11., péntek

Iger Carsonról, Josh Harris londoni törekvései és pénzeső az MLB-ben

Bob Iger nem sokat várt azzal, hogy fellépjen a Los Angelesben a Chargers és a Raiders által tervezett projekt érdekében. A Walt Disney CEO-ja a tegnapi napon találkozott az NFL Los Angeles bizottságának tagjaival, akikkel három órás megbeszélést folytatott. A találkozó témája elsősorban az LA-i piac volt, amelyről Igernek jelentős ismerete van. Estére pedig minden releváns amerikai NFL sajtó reprezentánssal zárta le első telefon -, illetve konferencia beszélgetéseit. Iger jelezte, amennyiben megvalósul a projekt mindkét csapat a Los Angeles nevet viseli majd. 21 év után visszatérne a Los Angeles Raiders elnevezés, és létrejönne a Los Angeles Chargers. Iger beszélt arról, hogy a Chargers gondolkodott a South California Chargers elnevezésen is. Ennek oka az volt, hogy mindenképpen jelezni szeretnék, hogy a Chargers Kalifornia csapata, így többek között továbbra is számítanának a piacra San Diegóban. Mindkét együttes nyitott arra, hogy esetleges átszervezés esetén az NFC-be átlépjen. Jelenleg nincs egyezség a felek között arról, melyik csapat lenne ez. Amennyiben két csapat költözne Los Angelesbe, biztosan szükség lesz az átszervezésre. New York példáján bemutatta azt is Iger, hogy két csapat különböző főcsoportban szerepelve békésen megférhet egy amerikai metropolisz piacán. Ez igaz akkor is, ha jelenleg a Raiders és a Chargers divíziórivális. Pénzügyi területet nem érintett Iger, de azt jelezte, ezen a téren is komoly tervek vannak már. Fontosnak tart egy olyan modellt kidolgozni, amely maximalizálhatja a jegyeladást két, egy új piacon egyszerre megjelenő csapat esetében. Ilyen lépésre ugyanis még nem volt példa. A CEO emellett elismerte, a tervezett stadion megnyitására 2019-ig biztosan várni kell majd. A 2016 és 2018 közötti három évben a két csapatnak ideiglenes otthona lenne, amely feltehetőleg ugyanaz a stadion lesz. Kiderült az is, hogy Iger kinevezését nemcsak támogatta Jerry Richardson, a Panthers tulajdonosa és az LA bizottság tagja, de ő maga kereste meg tavaly nyáron a kérdésben. Az eddig is sejthető volt, hogy Richardson a leginkább elkötelezett a Carson projekt mellett, de hogy ennyire központi szerepe van a folyamatokban, az csak most vált igazán közismertté.

Időközben a potenciális költözők hazai piacai közül St. Louisban történt előrelépés. A képviselők bizottsága azok után, hogy a népszavazás kiírása ellen döntöttek a múlt héten, 7-2 arányban jóváhagyta a végső szavazást a finanszírozási modell tervezetének kérdésében. Így a teljes, 28 fős képviselő testület elé kerül majd az ügy. Innentől két lehetőségük van, meghallgatást tartani a képviselők teljes körének részvételével és ezután elrendelni a végső szavazást a törvénytervezetről, vagy a folyamatot felgyorsítva azonnali szavazást tartani az ügyben. A leendő szavazáson a fő kérdés az, hogy a város hajlandó-e - a jelenlegi célok alapján - a Rams számára építendő új stadion 1 milliárd dolláros költségéhez 150 millió dollárral hozzájárulni, és ennek forrásait jóváhagyják-e.
A mostani döntés előtti napon érdekes kijelentést tett az NFL részéről Eric Grubman, amely meglepte a St. Louis projekttel foglalkozó csoportot is. Grubman jelezte, a tervezett stadion költségvetése jelentősen alultervezett, és a jelenlegi modellben a közpénzek forrása is kérdéseket vet fel számára. Szerinte jelen formában esélytelen, hogy a terv versenyképes legyen a Rams inglewoodi terveivel, és egészen biztosan nem lesz elég meggyőző ahhoz, hogy Stan Kroenke tulajdonos akár csak el is gondolkodjon a projekt megvalósításán St. Louisban. Grubman nyilatkozata jelentős negatív visszhangot kapott. A projekt részéről Dave Peacock jelezte, szerinte Grubman szavai csupán az NFL-lel való tárgyalási folyamat részét képezik, és céljuk, hogy további hozzájárulást harcoljanak ki a várostól.

Londonnal kapcsolatban is beszámolhatunk egy érdekes fejleményről, amely Josh Harrishez, illetve a vele társuló David Blitzerhez kötődik. A két üzletembert elsősorban pénzügyi munkásságukról ismerhetjük az Apollo Global Management, illetve a Blackstone Group kockázati tőke befektetőknél végzett tevékenységük miatt. 2011 óta azonban a sport területén is jelen vannak, három, csapatot üzemeltető cégben szeretek részesedést. 2011-ben a mellettük további 12 főből álló befektetői csoportosulás 280 millió dollárért vette meg a Philadelphia 76ers NBA gárda 100 %-át. 2013-ban pedig a New Jersey Devils 100 %-a került 320 millió dollárért a Harris-Blitzer duó kezébe. Mindkét esetben Harris számít a többségi tulajdonosnak. A partnerek legújabb csapata a Premier Leagueben szereplő Crystal Palace, ahol 18 %-ra tettek szert. Ezzel a csapatot üzemeltető vállalkozásban holtversenyben a legnagyobb részesedéssel rendelkeznek. A londoni akvizíció azonban csak a kezdet. Harrisnek - akinek nem ez az első angliai ügylete - nem titkolt szándéka, hogy ő legyen a jövőben egy potenciális londoni NFL csapat tulajdonosa is. Tisztában van azzal, hogy az NFL sokkal nagyobb üzlet lenne számára, mint az NBA, vagy az NHL, és ha valaha realizálhatóvá válik a londoni franchise gondolata, biztosak lehetünk benne, hogy ott lesz az első érdeklődők között. Sokan gondolják ma is azt, hogy a londoni franchise Shahid Khan, a Jaguars tulajdonosa számára jelent kiemelt prioritást. Khan a londoni Fulham tulajdonosa, és 2020-ig NFL csapata, a Jacksonville Jaguars minden évben pályára lép majd a városban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Khan szeretné Londonba költöztetni a gárdát. Úgy gondolom, ha valaha valósággá válna a sokszor felvetett londoni NFL franchise ötlete, akkor új együttes létesül majd, amelyért sokan harcba szállnak. Az első jelöltek között biztosan ott lesz Josh Harris ebben az esetben.

December lévén az MLB-ben gőzerővel beindult a szabadügynök-piac. Minden évben érdekes szerződések születnek ilyenkor, és mint láthattuk korábban, nem ritkák az olyan összegek, amelyeket NFL játékos még sohasem látott. Idén a folyamat pár nap alatt négy pitchert tett igazán gazdaggá. Elsőként a Detroit Tigers lépett, és adott 110 millió dollárt fizető ötéves szerződést Jordan Zimmermannak. A két klasszist, David Pricet és Zach Greinkét pedig egyenesen 200 millió dollár feletti összértékű szerződéssel jutalmazták. Price Bostonban (7 év, 217 millió dollár), Greinke Arizonában (6 év, 206 millió dollár) kötött ki. A két szerződéssel elmondhatjuk, hogy a baseball ligában a tíz legnagyobb összértékű szerződés immár meghaladja a 200 milliós értéket:


És ne feledjük, van egy jelentős különbség az NFL-lel, itt a szerződések minden egyes centje garantált. Ezért is mondhatjuk el, hogy nagyon jól járt Jeff Samardzija, amikor a baseballt választotta. A pitcher öt évre 90 millió dollárért írt alá a San Francisco Giantshez. Samardzija 2007-ben döntött úgy, hogy az NFL helyett - annak ellenére, hogy potenciális elsőkörös elkapó lett volna - inkább az MLB-ben kezdi meg profi pályafutását. Most kapott garantáltan 90 milliót, miközben a legmagasabb garantált az NFL történetében 65 millió dollár. Jó döntést hozott pénzügyi szemmel nézve.

Nem vagyok biztos abban, hogy ezt tette Michael Crabtree (WR, OAK) és Gary Barnidge (TE, CLE). A két játékos idén remek szezont fut lejáró szerződés mellett, és ahelyett, hogy felhasználták volna a piacnyitás utáni ajánlatokat szerződésük értékének maximalizálása érdekében, már most hosszabbítottak csapatukkal.
Crabtree 4 évvel hosszabbított, szerződésének teljes értéke: 5 év, 34 millió dollár, 19 millió dollár garantált + 1,2 millió dollár teljesítményösztönző. Az új érték 4 évre 30,8 millió dollár, amely egészen jó, 7,7 milliós átlagot mutat, de valójában a teljes kontraktusra jutó átlagos érték 6,8 millió dollár/év. Ha ezt most ki tudta vívni magának, kérdés, mi lett volna, ha szolgálataiért mások is harcolhattak volna a kimagasló szabadügynök elkapókban nem jeleskedő 2016-os FA piacon. 
Barnidge esetében egyelőre csak annyit tudunk, hogy feltehetőleg évi 4 millió dollárért hosszabbított 3 évre Clevelandben, amelynél egészen biztosan többet kapott volna a piacon az idei remek éve után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése