2015. november 4., szerda

Edzőváltások, trade deadline, a Bud Light üzlet, London és LA

A hétvégén érünk el a szezon feléhez, de máris elbocsátottak két főedzőt és három koordinátort az NFL csapatok. A Miami már október elején lépett, amikor elküldték Joe Philbint. A HC az 1-3-as szezonkezdet után kényszerült távozni. Philbint eddig is sok kritika illette, hiszen egy 7-9-es szezon után két 8-8-as mutatót tudott felmutatni, úgy, hogy több alkalommal a Dolphins még harcban volt az utolsó találkozókon a playoffért, de a teher alatt teljesen összeomlott a gárda. A jelentős erősítések és beleölt dollármilliók ellenére az első négy mérkőzésen alulteljesített az offense és a defense is. Az edzőváltás mögött ott húzódik az az érdekes döntés is, hogy Stephen Ross, a Dolphins többségi tulajdonosa tavasszal egy évvel meghosszabbította Philbin szerződését... Meglepetés volt az, hogy Ross, a Miami londoni mérkőzése után telefonon rúgta ki az edzőt, üzleti útja miatt a tulajdonos kihagyta a teljes procedúrát.
A HC mellett elküldték a defenzív koordinátort, Kevin Coylet is, aki egyszerűen képtelen volt a nagy FA szerzeményt, Ndamukong Suht megfelelően használni, kihozni belőle a benne rejlő lehetőségeket. Miamiban az edzőváltás jót tett a csapatnak, ideiglenesen a meglehetősen gépies és pragmatikus Philbin helyét a kiváló motivátor, Dan Campbell vette át. Jelenleg 3-4-es mérleggel áll a Dolphins.

A Detroit Lions esetében az 1-6-os szezonkezdet, és az egyébként kiváló játékosokkal rendelkező, de alulteljesítő támadójáték hatékonysága idézte elő az edzőváltást. Martha Firestone Ford felmentette a munkavégzés alól a csapat offenzív koordinátorát, Joe Lombardit, akinek a helyét Jim Bob Cooter vette át. Egy mérkőzés alapján elmondhatjuk, nem lépett ezzel előre semmit a csapat.
Detroitban nagy változások várhatóak az idényt követően, sem a GM, Martin Mayhew, sem a HC, Jim Caldwell helye nem biztos. Véleményem szerint mindketten távoznak majd.

A Tennessee Titans kissé váratlanul felmentette a munkavégzés alól főedzőjét, Ken Whisenhuntot. A csapat egy nagy győzelemmel kezdte a szezont, azonban utána hat alkalommal is vereséget szenvedett. Whisenhunt 3-20-as mérleggel távozott Nashvilleből. NFL mérlege 48-71 (korábban a Cardinals edzője volt), de az utolsó 35 találkozójából együttesei csak 4-et tudtak megnyerni. Egészen biztos, hogy ez volt az utolsó HC állása az NFL-ben. A mérlegek alapján nem meglepő az elbocsátás, azonban amiatt igen, hogy idén választott potenciális franchise QB-t a drafton a csapat Marcus Mariota személyében. Sikerült az edzői stáb irányítása alatt lehúznia összesen hét mérkőzést, amelyekből ráadásul kettőt ki is hagyott sérülés miatt. Az edzőváltáshoz köze van annak is, hogy a tulajdonosi kör aggódik Mariota testi épségéért, úgy gondolták, nem teljesen a játékos erősségeire alapoz az offense, és nem is védi kellőképpen a játékost a jelenlegi séma. Mike Mularkey így úgy is kapott megbízást ideiglenesen a tulajdonosi körtől, hogy ezeket a területeket fixálja. Mariota pedig első NFL évében tanulhatja a második offensét, nem túl okosnak tűnő vállalkozás ez. Mivel az NFL talán leggyengébb keretét kialakító, de legalább idén jól draftoló Ruston Websternek fontos szerepe lesz a jövő évre való edzőkeresésben, így túl sok jót nem várok a folyamattól jelenleg.

A Colts még a bye weekig sem jutott el személyi változtatások nélkül. A totális alulteljesítés jeleit mutató csapat, élen a részben sérülés, részben tényleges teljesítményromlás miatt visszalépő franchise QB, Andrew Luck vezetésével katasztrofális idén. 3-5-ös mutatójukkal a csoport élén állnak, azonban nem a csapat tudásszintjének megfelelő eredményeket mutatnak fel. Az együttestől távozott az offenzív koordinátor, Pep Hamilton, akinek a kezdetektől nem volt a legjobb a viszonya Chuck Pagano HC-vel. Pagano protezsáltja, a Browns főedzőként megbukó Rob Chudzinski váltja Hamiltont. Számomra, megmondom őszintén, rejtély, hogy a koordinátorok idény közbeni cseréjétől mit várnak a tulajdonosok. Amennyiben az új koordinátor új sémát, új playbookot hoz, az pluszmunka mindenkinek. Ha csak a playhívó személye változik meg, az pedig egy nagy kérdőjel, hiszen nincs olyan csapat az NFL-ben, ahol a főedző ne lenne a koordinátor felettese, és ne bírálhatná felül a playhívásait. Egy szó, mint száz, nem várok ezektől a koordinátor cseréktől hatalmas változást. A Coltsnál is jelentős veszélyben van a HC, Chuck Pagano és a GM, Ryan Grigson. Amennyiben nem javul a játék a változást követően, még playoffba kerülés esetén is el tudom képzelni mindkettejük menesztését az offseasonben.

A Titans már elküldte a HC-ját, a Coltsnál Pagano jövője kérdéses, és a Texansnál Bill O'Brien is messze lehet a nyugalomtól a DeAndre Hopkinson kívül alulteljesítő offense és defense, valamint a QB-k szezon eleji menedzselése miatt. Így meglepő módon az AFC South divízióban egyedül a Jaguars főedzője, Gus Bradley lehet nyugodt. Az eddig 9-30-as mérleget felhalmozó edzőhöz ragaszkodik Shahid Khan tulajdonos, aki garantálta a HC maradását 2016 végéig. Máshol már rég a fejek repültek volna, de a Jaguars fejlődést lát, és bízik Bradleyben.

Igazán komoly gondjai a felsoroltakon kívül elsősorban a Browns, a Chargers és a 49ers főedzőinek van jelenleg. Clevelandben Pettine csapata nem igazán halad előre, annak ellenére, hogy a passzjáték életre kelt McCown irányítása alatt, aki hol játszik, hol Manzielnek asszisztál a sérültlistáról. San Franciscóban óriási bajok vannak. Tomsula ugyan csak első évében jár, de úgy tűnik, a csapattal kapcsolatos várakozásokat hozza. Az offense teljesen összeomlott, a tehetségben megfogyatkozó defense pedig nem bírja és tudja a csapatot cipelni. A hétvégén a hírek szerint olyan dolog következik be a csapat gyengélkedése miatt, amit nem nagyon láttunk még NFL szinten. Colin Kaepernick visszafejődésének következtében leül a padra, és Blaine Gabbert kap lehetőséget. Kaepernick a 127,63 millió dolláros szerződésével minden idők legdrágább cserejátékosa lesz! NFL szerte már azt pedzegetik, a 49ers el is küldi idény végén az irányítót, akinek a szerződéséből 2016 márciusában a szezonkezdet után pár napig 7,4 millió dolláros cap hittel kihátrálhatnak, az alkalmazott évről évre érvényesülő garantált tartalom struktúra miatt. A Chargers pedig egyszerűen hihetetlen. Az NFL egyik legjobb passzjátékával jelenleg 2-6-tal állnak és okolhatják ezért a rossz szituációs döntéseket (edzői felelősség), a játékosok által döntő helyzetben elkövetett hibákat és a rengeteg sérülést. A sérülésekkel kapcsolatban érdekesség, hogy a Ravens elleni hétvégi találkozón 12 játékos szorult a partvonalon kívülre a nevezett keretből, úgy, hogy nem tudtak visszaállni. Közel 90 millió dollárnyi érték szorult a partvonalra egyik percről a másikra. Mike McCoynak és stábjának jövője kérdéses lehet, kevés frusztráltabb stáb van jelenleg az NFL-ben, mint ők.
A Chiefsnél viszont megnyugodhatnak. Clark Hunt biztosította arról John Dorsey GM-et és Andy Reid HC-t, hogy maradhatnak 2016-ban is.

A 2015-ös trade deadlinet is elértük tegnap, előtte mindösszesen egy cserére került sor. A 49ers TE-je, Vernon Davis került a Broncoshoz egy 2016-os hetedik körös pick társaságában, a San Francisco cserébe egy 2016-os és egy 2017-es hatodik körös választási lehetőséget adott. Majdnem sikerült emellett még tető alá hoznia a Broncosnak Joe Thomas megszerzését. Az elit OT árában és potenciális szerződésének garantált tartalmában nem tudtak megegyezni. A Thomas iránt való érdeklődés következtében érdekes kérdések merülnek fel Ryan Clady jövőjével kapcsolatban, aki nagyon sérülékeny az 52,5 milliós szerződése aláírása óta.

Térjünk át az egyéb érdekességekre. Az Anheuser Busch InBev hat évvel meghosszabbította az NFL-lel szponzori szerződését, amelynek keretében 1,4 milliárd dollárt fizet azért, hogy a Bug Light a liga hivatalos söre maradjon. A kifizetett összeg 15 %-kal magasabb, mint az előző hosszabbítás során kialkudott összeg. A megállapodás 2017-ben lép érvénybe. Az Anheuser Busch fizeti az NFL-nek továbbra is a legtöbb szponzori pénzt.

Nagy bejelentést tettek a tegnapi napon az NFL londoni jelenlétével kapcsolatban. A Rugby Football Unionnal kötött, 2016 és 2018 között érvényes szerződés alapján az angol rugby válogatott fellegvára, a Twickenham Stadium három mérkőzésnek ad otthont a következő három évben. A szerződés része további két mérkőzés is, amelyre opciója van az NFL-nek. Így már bizonyos, a jövőben három helyszín ad otthont NFL találkozóknak Londonban. A Wembleyben 2025-ig biztosan lesz évi minimum két mérkőzés. 2018-tól kezdve pedig szintén évi ugyanennyi találkozóra kerül sor tíz éven át a Tottenham Hotspur új stadionjában. 

A Los Angeles folyamatok is tovább zajlanak. A november 11-12-ei eseményekkel kapcsolatban kiderült, hogy St. Louis, San Diego és Oakland, valamint a két LA-i stadionprojekt képviselői prezentálhatják terveiket a tulajdonosi LA bizottság mellett a pénzügyi és a stadionfinanszírozásért felelős testület előtt is. Oaklandről azért beszélhetünk ismét ebben a társaságban, mert új csoportosulást hozott létre az önkormányzat egy mindenki számára működőképes stadionterv létrehozására. A lényeg azonban nem változott. A minimum 900 millió dolláros stadionköltséghez hiányzik 400 millió dollár, amit Mark Davis nem tud biztosítani, Oakland városa és az állam pedig nem hajlandó új adókkal fedezett közpénzt adni a Raidersnek ilyen mértékben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése