2015. október 8., csütörtök

Tulajdonosi találkozó - New York - 2015.10.07.

Október 7-én New Yorkban gyűltek össze az NFL csapatok tulajdonosai a szokásos őszi találkozójukra. Nézzük részletesen az eseményeket és döntéseket.

A tulajdonosok Los Angeles bizottsága (Robert Kraft (NE), Jerry Richardson (CAR), Bob McNair (HOU), Art Rooney II. (PIT), John Mara (NYG), Clark Hunt (KC)) beszámolt az LA-i eseményekről a többi tulajdonosnak. Meghallgatták azt az érintettektől, hogyan áll jelenleg a két kivitelezhetőnek tűnő Los Angeles stadion projekt. Stan Kroenkét (STL) az inglewoodi, míg Mark Davist (OAK) és Dean Spanost (SD) a carsoni tervekről kérdezhették a tulajdonosok. San Diego, St. Louis és Oakland nem prezentálta stadion terveit, itt a jelenlegi helyzet került szóba. 

Oaklandben szeptemberben feloszlott a város által az új Raiders stadion érdekében létrehozott bizottság, az NFL nem látja jelenleg, hogyan maradhatna a Raiders Oaklandben. 
San Diego polgármestere, Kevin Faulconer a múlt héten találkozott az NFL képviselőivel, és átadott nekik egy költségvetést, amely egy potenciális stadion építéséről szól. Erről a javaslatról részleteiben nem számoltak be a tulajdonosoknak a megbeszélésen, csak annyit közöltek, értékelik a kapott anyagot, és decemberben visszatérnek rá. Jelenleg ennek a tervezetnek a számai nem publikusak. 
St. Louisban vannak jelenleg csak az NFL által értékelhetőnek nyilvánított tervek, ezért is ellenzi pár tulajdonos Stan Kroenke csapatának, a Ramsnek az elköltözését a városból. St. Louis bejelentette a találkozó napján, hogy a korábban NFL-nek már eljuttatott stadion javaslat kapcsán egyezségre jutott a National Car Rentallal arról, hogy a cég lesz a potenciális stadion névadó szponzora. Ezért, amennyiben valóban elkészül a stadion, 20 évre 158 millió dollárt fizetnének. Az egyezség híre hamar bejárta a médiát, azonban a tulajdonosokat annyira nem győzte meg a szerződés ténye. Sőt, kicsit negatívan is jött ki a lépés, mert az NFL szemével nézve St. Louis önállóan lépeget. A 158 millió dollár a stadionépítés forrása lenne, semmit nem kapna meg belőle a Rams, ha marad, illetve más csapat sem, ha oda költözne. Az NFL-nek a tulajdonos kirekesztése az alkufolyamatból problémát jelent. St. Louis természetesen tud védekezni, hiszen a Rams vezetése nem hajlandó továbbra sem tárgyalni a várossal, elkötelezettek Inglewood mellett. Jerry Jones, a Cowboys tulajdonosa viccesen megjegyezte, hogy a felvetett 158 millió dollár pontosan elég lehet arra, hogy Los Angelesben felépítsenek egy hallt a stadionban. Az NFL nem teljesen elégedett jelenleg az adófizetői hozzájárulás mértékével, vagy ahogy Roger Goodell szokott fogalmazni, a pénzügyi elkötelezettséggel a St. Louis által korábban benyújtott stadion javaslat esetében, és ez nem változott a szerződést követően sem. A pénzügyek mellett kisebb gondot jelent a kivitelezés időbeli ütemezése is.

Kroenke ellen most már csak a tényleges terveket tudják felhozni St. Louisban, illetve a kommunikáció hiányát. Ennek oka, hogy a Rams tulajdonosa végre valahára az NFL számára elfogadható módon rendezte a csapatai tulajdonviszonyait. Az NFL tulajdonlási szabályozásainak úgy felel majd meg a Rams első embere, hogy felesége átveszi tőle a Colorado Avalanche NHL csapat, és a Denver Nuggets NBA franchise tulajdonjogát. A két együttes ügyvezetői feladatait fiuk, Josh veszi át. Stan Kroenke tulajdonában csak a St. Louis Rams és az Arsenal FC marad. A tulajdonosi portfólió módosítását a pénzügyi bizottság két hete hagyta jóvá, most számoltak be a résztvevőknek az eseményről.

Visszatérve Los Angelesre, a liga nem talált egyelőre lehetőséget arra, hogy tovább bővítsék az ideiglenes otthonként szolgáló potenciális stadionok körét. Öt Los Angeles környéki létesítményt kerestek meg a költözők számára pálya biztosításával kapcsolatban a stadionjuk felépítéséig tartó időszakra. Továbbra is az a helyzet, hogy verseny nincs, egyetlen stadiont érdekel csak az NFL csapatok ideiglenes vendégül látása.

A csapatok költözésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Jerry Jones (DAL), Jeffrey Lurie (PHI), John Mara (NYG) és Art Rooney II. (PIT) azt várja, hogy már 2016-ban lesz csapata Los Angelesnek. Ezzel szemben vannak olyan tulajdonosok, akik 2017-es költözést vizionálnak. Robert Kraft (NE) teljes optimizmusa is a múlté, már nem biztos abban, hogy 2016-ban kivitelezhető az LA-i franchise. Shahid Khan (JAC) jelezte, hogy mindkét jelenleg alternatívaként felmerülő stadionprojekttel kapcsolatban vannak ellenérzései, és nem lenne számára meglepő, ha egy harmadik projekt lenne végül a befutó. Erre azonban kevés az esély, az NFL a jelenlegi két projektet működőképesnek találta, különösen az elmúlt húsz évben felmerült tervekkel összevetve.

Az NFL azt várja, hogy az Oakland Raiders, a San Diego Chargers és a St. Louis Rams is bejelenti költözési szándékát januárban. Már abban a hónapban sor kerülhet szavazásra azzal kapcsolatban, hogy a tulajdonosi kör mely csapatok költözését engedélyezi. 24 franchise tulajdonosának szavazatára van szükség ahhoz, hogy egy együttes Los Angelesbe költözhessen. Abban az esetben kerülhet sor csúszásra, amennyiben valamelyik pályázó csapat bejutna a rájátszásba.
Sokat beszéltek a találkozón a költözés feltételeiről, az NFL bylawban említett szabályokról, azok teljes betartásáról. Két órán keresztül 29 csapat reprezentánsai folytattak egyeztetést a költözési kompenzáció kapcsán. Mint ismert, a költözőknek a többi csapat számára egy összeget kell kifizetnie a szabályozások alapján, ez a relocation fee. Ennek meghatározása fő feladat lett volna a megbeszélésen, de nincs még végleges álláspont. Két piackutatás eredményeit is ismertették ezzel kapcsolatban a találkozón. A fő fókusz ennek keretében az új piac által nyújtott potenciális plusz bevételekre és új piaci lehetőségekre helyeződött. A hosszú távú relatív bevételnövekedési potenciál lesz a legfontosabb pont a relocation fee megállapításánál. A legtöbben, a források szerint minimum 1 milliárd dolláros relocation feet várnának el a költöző csapattól/csapatoktól. Ne feledjük, 2002-ban a Houston Texans tulajdonosa, Bob McNair 600 millió dollárt fizetett, amelyből minden egyes tulajdonos közel 20 millió dollárral részesedett. Mivel több jelentkező van, mint ami az ideális lenne (az NFL maximum két gárda költözését szeretné), így elképzelhető, hogy a több relocation fee vállalás lehet majd az egyik döntési szempont. Nem kizárt a megállapított érték átlépése, amennyiben egymásra licitálásra kerülne sor a potenciális költözők között. Végleges összeg csak a költözési szándéknyilatkozatok leadása után várható.

Mark Davis, a Raiders tulajdonosa megfogadta a tulajdonosi kör javaslatát. A csapat kézzelfogható önerő nélkül áll jelenleg és új stadion nélkül. A tulajdonosok májusban azt javasolták Davisnek, értékesítse a Raiders kisebbségi részesedését annak érdekében, hogy forrásokhoz jusson. Davis jelenleg tárgyalásban áll egy LA-i befektetővel, akinek bevonásától nemcsak önerő növekedést vár, hanem azt is, hogy növekedjenek esélyeit a költözés kapcsán.

Egyéb döntések és érdekességek:

- A NFL International Series meghosszabbításáról döntöttek 2025-ig, a jelenlegi szerződések 2018-ig élnek, megújításukra, új szerződések kötésének lehetőségére csak a tulajdonosi jóváhagyás után kerülhet sor. A szavazás során nem érkezett ellenszavazat. A hosszabbítás mellett engedélyezték azt, hogy az NFL a sorozat kibővítéseként a lehetőségek feltárása után Anglián kívüli mérkőzésekről is tárgyaljon. Mark Wallen, a sorozatért felelős NFL tisztviselő szerint 2016-ban akár öt mérkőzés is megrendezésre kerülhet az Egyesült Államokon kívül. Erre szerinte a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy négy mérkőzés lesz Londonban és egy Mexikóvárosban.
- Mexikóváros és a német nagyvárosok a fő jelöltek arra, hogy Londonon kívül NFL alapszakasz-mérkőzésnek adjanak otthont. A Pro Bowl kapcsán értékelték a Brazíliában folytatott egyeztetéseket, és felmerült annak a lehetősége, hogy a potenciális brazíliai esemény realizálását követően akár Ausztrália és a Dél-Afrikai Köztársaság is otthont adhatna a rendezvénynek.
- A tulajdonosok áldásukat adták a SiriusXM-mel való együttműködés 2022-ig történő megújítására. A társaság így továbbra is közvetíti rádióin az összes NFL mérkőzést, és külön üzemelteti a Sirius NFL adót.
- Szóba került a preseason mérkőzések számának csökkentése négyről háromra. A tulajdonosok nyitottak, de ragaszkodnak a negyedik előszezon találkozó bevételeihez. Valamilyen kompenzáció, vagy plusz bevételforrás esetén könnyebben mondanának le a mérkőzésről.
- Három év után ismét említésre került az alapszakasz mérkőzések számának növelése, de konkrét javaslat és előrelépés nincs a területen. A téma nem a preseason módosítása kapcsán kieső bevételek pótlásához kötődően merült fel.
- Egyre több kérdés merül fel napjainkban a napi fantasy játékokkal kapcsolatban, és ez megjelent a tulajdonosi találkozón is. Elsőként említhetjük, hogy vajon szerencsejátéknak minősül-e ez a játék, illetve felmerült a két nagy fantasy oldal kapcsán a belső információkkal való visszaélés vádja. Nyilvánossá vált, hogy a DraftKings egyik alkalmazottja 350.000 dollárt nyert a FanDuel oldalán azok után, hogy számára elérhető lett a munkáltatója websiteján található játékos birtoklási statisztika. Mindkét vállalkozás belső auditot indított az ügyben. A DraftKings jelezte, alkalmazottai nyereménye az utóbbi egy évben a FanDuel oldalán 6 millió dollár környékén mozgott. A nagy felháborodás hatására mindkét vállalkozás megtiltotta alkalmazottainak a játékot, amely alapvetően is a munkaszerződésük részét kellett volna képezze. New Yorkban vizsgálatot kezdeményeztek a napi fantasy játékok esetében tapasztalt belső információkkal való visszaéléssel kapcsolatban. Az NFL-t azonban sokkal jobban érintheti a szerencsejáték, vagy sem kérdéskör. Az NFL elkötelezettsége jelentős, hiszen 12 csapatnak van szerződése a DraftKings-szel, 16-nak a FanDuellel. Az NFLPA is szerződött a DraftKings-szel, amely ráadásul az NFL International Series főszponzora is a következő három évben. A felmerülő aggályok miatt nem adott annak idején engedélyt a tulajdonosi kör arra, hogy az NFL maga, vagy csapatai befektessenek a napi fantasy oldalakba, nem léptek az MLB és NHL útjára. Jelenleg a tulajdonosok kiváró állásponton vannak, úgy gondolják, nincs messze a kongresszusi vizsgálat ezen a téren. Érdekes, hogy Roger Goodell jelezte, úgy látják, el kell különíteni egymástól a napi és szezonon át játszott játékokat. Az elkülönítés alapja feltehetőleg az, hogy előbbiben a szerencse szerepe jelentősen meghaladja a képesség szerepét (szerencsejáték), míg utóbbi esetében nem ennyire egyértelmű a szerencse és képesség viszonya. Ezen a területen döntést hozni az államok feladata, az NFL követni fogja jogszabályaikat. A találkozón a kérdéskörrel kapcsolatban elsősorban arról volt szó, mekkora veszélyt jelentenek valósan ezek a játékok a mérkőzések befolyásolása szempontjából. A jelenlegi szabályozás alapján játékosok, az adminisztratív személyzet tagjai és akár a tulajdonosok is részt vehetnek hasonló játékokban, de maximális nyereményük nem haladhatja meg a 250 dollárt.
Az NFL befektetés hiánya nem akadályozta meg abban Jerry Jonest és Robert Kraftot, a két legértékesebb franchise tulajdonosát, hogy cégeiken keresztül részesedést szerezzenek a DraftKingsben. Ők azok, akiket leginkább érint az ágazat jövője a találkozón megjelentek közül.
- Értékelték a csütörtök esti mérkőzéseket is. A tulajdonosok nagyon elégedettek az utóbbi két évben ezen a területen realizált bevétellel, az NFL pedig a TV nézettséggel.
- Roger Goodell újságírói kérdésekre válaszolva jelezte, hogy az NFL Deflategate kapcsán való bírósági veresége után a fellebbezés célja, hogy a liga CBA biztosította jogai érvényre jussanak. Nyitottak arra, hogy az NFLPA-vel együttműködve új szabályozást hozzanak létre a játékosok szankcionálására, azonban harmadik fél bevonására nem. Goodell továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a döntéseket az NFL hozhassa meg. Az új szabályozás kidolgozásának és elfogadásának nem feltétele a jelenleg érvényes kollektív szerződés meghosszabbítása.
- Az alkalmazott szabálymódosítások az extra pontok terén nagyon beváltak. Roger Goodell szerint a tulajdonosok nagyon elégedettek a kapott visszhanggal. Azonban elégedetlenek voltak a sok büntetés miatt a mérkőzések meghosszabbodásával.
- Elhangzott a szokásos értékelés a játékosok egészségével, testi épségével kapcsolatban is. Az agyrázkódások kiemelt fókuszt kaptak, az ezen a téren való kutatások, konferenciákon való részvételek kerültek szóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése