2015. október 24., szombat

Események az LA-be vágyók városaiban, hírek Londonhoz kötődően

Eseménydús héten vagyunk túl az NFL-ben Los Angeles és London vonalon. Kezdjük azonnal a legfontosabb hírrel, a San Diego Chargers részéről Mark Fabiani a mai napon hivatalosan bejelentette, hogy a Chargers januárban beadja szándéknyilatkozatát a Los Angelesbe való költözést illetően. Természetesen a hír nem sokkoló, de az első hivatalos közlemény, amelyet csapatot képviselő alkalmazott juttatott el a média képviselőihez költözési szándékról. 
Mindez nagyon rosszul érinti San Diegót, pedig a héten nagyon igyekezett a város, még Jerry Brown kormányzót is rá tudták venni arra, hogy a városban tervezett új stadion környezetvédelmi hatásvizsgálatát aláírja gyorsított eljárásban. Kevés lesz ez, a jelek arra mutatnak, hogy nem lesz már csapata San Diegónak egy év múlva.

A Raiders-szel kapcsolatban egy olyan pletyka jelent meg, hogy azt tervezik, két évvel meghosszabbítják jelenlegi stadionjuk bérleti szerződését és maradnak Oaklandben. Ezt határozottan cáfolták, a Raiders kapcsán továbbra is többet beszélnek Los Angelesről és San Antonióról, mint Oaklandről. A város a tulajdonosi találkozó óta nem tett semmit azért, hogy jobb esélyei legyenek. Abban bízhatnak csak, hogy az NFL tulajdonosok inkább a Chargers és a Rams költözését szavazzák majd meg. 

Korábban említést tettem a St. Louis által az NFL-nek megküldött stadion tervekről, amelyekről a Rams nem hajlandó a városvezetéssel konzultálni. Íme a pénzügyi struktúra a tervezet alapján:


A tervekből jól látható, hogy az NFL csapat mindössze 250 millió dollár tenne bele az 1 milliárd dollárt meghaladó költségekbe. Ez az összeg 410 millióra nő, ha figyelembe vesszük a leendő nézőktől származó, de tulajdonosi bevételekként könyvelt, majd stadionra átcsoportosított PSL állományt. A tervezet természetesen ezúttal sem kedvező a lakosok számára, sőt, az tartalmazza, hogy minden költségvetés túllépés esetén a stadionüzemeltető lenne felelős a plusz költségekért. Ez pedig azt jelenti, hogy végeredményben az is közpénzből lenne finanszírozva. A betervezett adóbevételek típusa és formája még nem tisztázott. A publikált tervezetet közfelháborodás fogadta St. Louisban. A képviselő testületi tagok közül többen jelezték, a tervezet népszavazásra bocsátását kérik a város és környékének lakossága körében.

A helyi híreket zárva a Los Angeles kapcsán felmerülő csapatokhoz kötődően, érdemes kiemelnünk az NFL kezdeményezéseit a városokban. Az NFL azt tervezi, hogy közvetlen párbeszédet nyit a szurkolókkal annak érdekében, hogy biztosítsák a megfelelő szintű, kölcsönös információáramlást. Október 27-én St. Louisban, 28-án San Diegóban, 29-én pedig Oaklandben kerül sor nyitott fórumokra az önkormányzat létesítményeiben.

London vonatkozásában megszületett egy szerződés, amely a Jacksonville Jaguarst 2020-ig a városhoz köti. Eddig az időpontig egészen biztosan a londoni Wembleyben rendezi meg egy hazai mérkőzését a Jaguars. A szerződés opciót is tartalmaz, amelynek értelmében a londoni jelenlétet a csapat vezetése egyoldalúan meghosszabbíthatja 2025-ig. Fontos a megállapodásban az a részlet, hogy a Wembley szerepel benne, mint létesítmény. Mint ismert, az NFL nyáron egyezett meg a Tottenham Hotspurrel arról, hogy 2018-ban megnyíló stadionjuk ad majd otthont évi legalább két mérkőzésnek a nyitást követő tíz évben. Így pár éven belül már két létesítményben zajlanak az angliai találkozók.

Pár további érdekes információ az NFL londoni jelenlétéről:
- Belső információk alapján jelenleg kicsi az esélye annak, hogy Super Bowlt rendezzenek a városban.
- Jövőre az NFL szeretné úgy ütemezni a találkozókat, hogy legalább három egymást követő héten legyen mérkőzés Londonban.
- Összességében a projekt jelenleg még veszteséges az NFL szempontjából, de a jövőben nagy fordulatot várnak.
- A vasárnapi, Londonban rendezett Jaguars-Bills mérkőzést a Yahoo streameli majd online. A tartalom globálisan elérhető lesz. A stream adás során 8 perccel kevesebb reklámra kerül sor, mint egy hagyományos amerikai NFL közvetítés alkalmával.
- November 1-jén Londonban csap össze egymással a Chiefs és a Lions. A mérkőzést megelőzően, október 30-án, pénteken 15:00 és 18:00 között a Chiefs ingyen sörrel várja szurkolóit a Trafalgar téren található The Amiralty nevű pubban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése