2015. október 31., szombat

A JPP szerződés, fórumok és stadiontervek, DFS problémák

Jason Pierre-Paul, a Giants defensive endje a héten végre játékra jelentkezett csapatánál. A DE-t idén a csapat az egy évre szóló, számára 14,813 millió dollárt garantáló franchise taggel kötötte volna magához. Történt azonban egy jelentős komplikáció. JPP a nyáron egy tűzijáték balesetben elveszítette két ujját, amelynek hatását a játékának színvonalára még most sem ismerjük pontosan. Egy azonban biztos, hogy majdnem fél szezonnyi kihagyás után felgyógyult annyira a balesetből, hogy átmenjen a Giants orvosi vizsgálatán és hamarosan edzésbe álljon. A franchise tag összege miatt sokan aggódtak a New York-i csapat szurkolói közül, hiszen a jelentős összeg várhatóan nem lesz nagyságrendileg összeegyeztethető a sérülés utáni Pierre-Paul játékszínvonalával. Amikor megkérdeztek korábban erről az ügyről, úgy nyilatkoztam, hogy, mivel lejárt július 15-én a hosszútávú szerződés megkötésére lehetőséget adó határidő a tag miatt, így a DE csak az egyéves franchise taget írhatná alá. A kollektív szerződés is a tender aláírásának lehetőségét említi ebben az esetben. Megkérdeztem a kérdésről több NFL közeli forrást, miután nyilvánossá vált az, hogy a Giants mégis megváltoztatta a feltételeket. Kiderült, hogy az egyéves szerződés feltételei módosíthatóak anélkül is, hogy a csapat visszavonná a tender ajánlatot, és ezáltal UFA státuszúvá tenné - akkortól már - volt játékosát. Ahhoz, hogy a módosítás megtörténjen, kétoldalú egyezség szükséges, vagyis a játékosnak és képviseletének is el kell fogadnia a feltételeket. Pierre-Paul a hetedik hét végére a franchise tag összegéből már elveszített 6,1 millió dollárt, a hátralevő tíz hétre jutó 8,713 millió dollár illette volna meg. 

A módosított szerződés maximális értéke a szabályoknak megfelelően maradt 8,713 millió dollár, azonban ebből csak 1,5 millió dollár garantált, a tíz hétre jutó alapfizetés formájában. A fennmaradó 7,213 millió dollárt teljesítményfüggő tétellé alakították. Mivel az aktiválásra van még a Giantsnek két hete, így ezek a teljesítményfüggő tételek csak a csapat utolsó hét mérkőzésére vonatkoznak. Amennyiben JPP minden mérkőzésen pályára lép, akkor 1,5 millió dollár illeti meg (214.286 dollár roster bónusz/találkozó). Ha ezeken a mérkőzéseken a védekező playek legalább 70 %-án a pályán szerepel, összesen 3,85 millió dollárt gyűjthet össze (550.000 dollár/találkozó). Amennyiben eléri a 7,5 sacket, 863.000 dollárt kap, és további 50.000 dollárt jelent minden fél sack, egészen a 10 sack eléréséig (összesen 1 millió dollár). Fizetési sapka szempontjából a tételek feltételessé alakításának nincs következménye, hiszen mindegyik tétel valószínűleg megkeresendő járandóságnak (LTBE) minősül JPP tavalyi statisztikái alapján. Amennyiben valamelyik tételt a játékos nem tudná lehívni, akkor azért a következő évben a Giants sapka kedvezményt kap.

Az NFL a héten megrendezte a szurkolói fórumokat azon csapatok városaiban, amelyek érintettek a Los Angelesbe költözés kapcsán. A ligát a tájékoztató fórumokon és fogadóórákon Eric Grubman képviselte, aki az NFL álláspontját ismertette a jelenlevőkkel St. Louisban, San Diegóban és Oaklandben. Az előbbi két városban leginkább a csalódottság és a düh uralkodott, a szurkolók úgy érzik ugyanis, hogy hiába a városok minden igyekezete, el fogják veszíteni a Ramst, illetve a Chargerst. A keddi találkozón St. Louisban a Ramst nem képviselte senki, szerdán San Diegóban felszólalt Mark Fabiani a Chargers részéről, de kifütyülték a jelenlevők, alig hagyták szóhoz jutni. Csütörtökön Oaklandben megjelent a Raiders tulajdonosa, Mark Davis is, akit meglepő módon nagy éljenzéssel fogadtak a megjelentek. A Raiders szurkolói a saját városukra mérgesek elsősorban, hiszen nem állnak elő stadiontervekkel, St.Louis-szal és San Diegóval ellentétben. Utóbbi két város látványos videókat is készített a stadionterveiről:A fórumok megrendezésével az NFL újabb lépcsőt teljesített a Los Angeles folyamatokban. Most már elmondhatják, hogy ott voltunk, tájékoztattuk a lakosokat, szurkolókat arról, mi várható, milyen feltételekkel. Meghallgatták a szurkolói véleményeket is, de mint minden ilyen folyamatban, nem az érzések, hanem a pénz fog dönteni.
A következő lépésre november 11-én és 12-én kerül sor, amikor is találkozik az NFL LA bizottsága (Kraft, Richardson, Mara, Rooney, McNair és Hunt), hogy a következő pár hónap eseményeit előkészítsék.

Térjünk át egy szezon eleje óta tárgyalt kérdéskörre. A napi fantasy játékok (DFS) piacán továbbra sincs nyugalom. A támadások tartósak, a perek száma folyamatosan nő. Már lehet a TV-ben olyan reklámokat is látni, amelyek keretében az ügyvédek a DFS oldalak károsultjait gyűjtik csoportos pereikhez. Mindeközben megtörtént a legnagyobb oldalak összefogása, amelyek létrehozták a Fantasy Sports Trade Associationt. Ez az új szervezet azzal a céllal jött létre, hogy segítse a napi fantasy oldalak szabályozásainak kialakítását, megelőzve azt, hogy a Kongresszus kényszerítse rájuk külső szabályozását. Talán kicsit későn láttak ehhez hozzá. Esélyesebb az, hogy hamarabb születik meg a külső szabályozás.
További problémát jelenthetnek az oldalak által megkötött, illetve meg nem kötött szerződések. Pierre Garcon, a Redskins elkapója fordult legújabban bírósághoz, mivel a FanDuel szerinte jogtalanul használta fel nevét és az őt ábrázoló képet promócióihoz. Ilyen támadásokkal minden olyan DFS szolgáltató szembenézhet, amely nem rendelkezik NFLPA-vel kötött szerződéssel a jogokra vonatkozóan. Az egyetlen társaság, amely ilyennek rendelkezik, a DraftKings.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése