2015. szeptember 16., szerda

QB szerződések: Eli, Rivers és a többiek

A figyelmünk ezúttal az irányítók szerződéseire szegeződik, fókuszban Eli Manning és Philip Rivers kontraktusának meghosszabbítása lesz. Mindkét QB-nak a szezon végén járt volna le a szerződése, de a hosszabbításokkal már nem kell a jövőjükért aggódniuk.

Mindkét megállapodáshoz a mintát Ben Roethlisberger márciusban kötött szerződése szolgáltatta, amely 99 millió dollárról szólt öt évre, a garantált tartalma pedig 65 millió dollár volt. Nézzük meg kicsit közelebbről ezt a kontraktust is.


Roethlisberger 65 milliós garantáltjából aláíráskor 32 millió dollár vált biztossá, 33 millió volt feltételes. A 32 biztos érték a 31 milliós aláírási bónuszból (öt évre könyvelve évi 6,2 milliós értéken) és az 1 milliós idei alapfizetésből állt. A mérkőzések során jár Bennek idén 203.125 $, amely kiadja az összesen 3,25 milliós roster bónuszt. A 2016-os szezon harmadik napján válik a jelenlegi sérülés esetére garantált tételből teljes garantálttá a 17,75 milliós alapfizetés, és ugyanez történik egy évvel később a 12 milliós összeggel 2017-re. A szerződés további jellegzetessége az utolsó két év, évente egy összegben kifizetendő 5 milliós roster bónusza.

Rivers esetében a fő számok teljesen egyeznek Big Ben számaival, a szerződés itt is öt évre 99 millió dollárt eredményez, és a garantált is 65 millió dollár. A struktúra azonban kicsit más:


Az aláíráskor garantált összeg itt 37,5 millió dollár, míg később további 27,5 millió válik teljes garantálttá a jelenlegi sérülés esetére garantált tételből. A 37,5 milliós összeg a 22,5 milliós aláírási bónuszből (öt évre könyvelve évi 4,5 milliós értéken), és a 2015-ös 15 milliós alapfizetésből áll. 2016 harmadik napján válik teljes garantálttá a 2016-os 16,5 milliós bér, 2017 harmadik napján a 14 milliós bér 11 milliós része. Itt is jelentkezik az utolsó két évben az 5-5 milliós roster bónusz, amit Roethisbergernél láthattunk. Rivers elküldése az alacsonyabb aláírási bónuszok miatt kisebb cap hitet eredményez, mint Roethlisbergernél. Big Ben elküldése 2018-ban még 12,4 milliós, Riversé viszont csak 9 milliós cap hittel járna. Ugyanez az utolsó évre Roethlisbergernél 6,2 millió, Riversnél 4,5 millió.

Eli Manning kontraktusa épül az előző két egyezségre, a szerződéshossz (öt év) és a garantált tartalom (65 millió dollár) hasonló, azonban a teljes érték kissé magasabb, 101,5 millió dollár. Az újabb 100 millió feletti érték azt jelenti, hogy Eli a második NFL játékos, aki két ilyen szerződést kötött karrierje folyamán. Michael Vicket követi a QB a 100 milliós klub kétszeres tagjainak rövid listáján. Egyúttal Eli éves átlagérték alapján átvette a vezetést Joe Flaccótól, ebben a kategóriában most már ő az első évi 20,3 milliós átlaggal. A rekordot a hosszabbítás során hozzáadott tételek átlaga terén továbbra is Aaron Rodgers tartja 22 millióval, Eli megállapodása a 4 hozzácsapott évre 84 millió új tartalmat biztosít, ami 21 milliós átlag. Nézzük a struktúrát:


Eli esetében ugyanakkora az aláírási bónusz, mint a Steelers QB-jánál, Ben Roethlisbergernél, 31 millió dollár (öt évre könyvelve évi 6,2 milliós értéken). És szintén jellemző az elsőéves szignifikánsan alacsonyabb bér. A 31 milliós aláírási bónusz és ez az 5,5 milliós alapfizetés adja az aláíráskor teljes garantált 36,5 milliós tartalmat. A 2016-os év harmadik napján válik teljes garantálttá
a jelenleg csak sérülés esetére garantált 2016-os 17,5 milliós alapfizetés. 2017-ben hasonlóan működik a 13 milliós alapfizetés 11 milliós része. A feltételes garantált így 28,5 millió dollár. A 2017-es év rész garantált tartalma mutatja a hasonlóságot a Rivers egyezséggel. Eli szerződésében is szerepel az 5 milliós roster bónusz az utolsó két évre. A Giants QB-jának szerződése tartalmaz azonban csak workout bónuszt a három megállapodás közül. Eli elküldésének sapka költségei teljesen megegyeznek Ben Roethlisberger elbocsátásának hitjével.

Nézzük meg ennek a három szerződésnek az összevetését, kiegészítve két fontos idei megállapodással, Cam Newton és Russell Wilson hosszabbításával:


Az egyik legfontosabb mutatóban, a garantált érték %-ában a teljes értékhez képest megelőzi a három taglalt szerződést Russell Wilson megállapodása. A Seahawks QB-je az egyetlen, akinek a szerződésének negyedik éve is rendelkezik potenciális garantált tartalommal. Az első három évben járó összeget tekintve 68,5 és 65 millió között kereshet négy QB is, a listavezető Eli Manning ezen a téren. A legtöbb pénz az első évben Philip Riversnek jár és övé az első hely az első három évben járó összeg teljes értékhez viszonyított arányát tekintve is.

Végül érdekességként lássuk a szezont kezdő QB-ként indító irányítók szerződéseinek fő számait:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése