2015. szeptember 3., csütörtök

NFL vereség a kerületi bíróságon, törölték Tom Brady eltiltását

A 2015. január 18-án kirobbant Deflategate botrány újabb szakaszába érkezett a mai napon. A jelentős lépés előtt azonban röviden taglalom az ügy előzményeit. Az egész történet akkor kezdődött, amikor az Indianapolis Colts New England Patriots elleni AFC Championship mérkőzésén azzal vádolták meg a Patriotsot, hogy szándékosan leeresztették a labdákat. Az eset következtében az NFL nyomozást indított, melynek eredménye a 2,5-3 millió dollár közötti összegért elkészült Wells Report lett. Ezt 2015. május 6-án publikálták. Az NFL feldolgozta a nyomozati anyagot, és több szankciót vetett ki Troy Vincent 2015. május 11-ei döntésében, amelyek a következőek voltak:
- Tom Bradyt, a Patriots irányítóját négy mérkőzésre eltiltották,
- a Patriots 1 millió dolláros pénzbüntetést kapott,
- a botrány központi figurái, Jim McNally és John Jastremski eltiltva maradtak (az eltiltást korábban a Patriots kezdeményezte) és nem helyezhetőek aktív állományba az NFL engedélye nélkül, McNally nem tevékenykedhet öltözőkben, Jastremski nem vigyázhat labdákra 2015-ben,
- a csapattól elvették a 2016-os első körös, és a 2017-es negyedik körös választási jogosultságot a drafton.
Vincent döntését Roger Goodell komisszár helyben hagyta 2015. július 28-án, ezek után fordult az NFLPA Brady képviseletében a kerületi bírósághoz. A fellebbezés és bírósági eljárás során már csak Brady eltiltását vitatták a felek.

Az ügy legújabb eseményeként a bíróság a mai napon törölte Tom Brady eltiltását. Richard Berman bíró 40 oldalas döntésének legfontosabb megállapításai, egyúttal az eltiltás törlésének fő okai a következőek:
- Az NFL nyomozása nem volt teljesen független, hiszen Ted Wells mellett közreműködött benne az NFL egyik jogásza, Jeff Pash is, aki átolvasta a dokumentumot publikálás előtt és javításokat eszközölt benne.
- Az NFL megtiltotta azt, hogy Jeff Pasht meghallgassák az ügyben, tanúvallomása fontos lett volna az ügy szempontjából. Pash elérhetetlenné tétele súlyosan sértette az arbitrációs folyamatot és törvénybe ütköző cselekedetnek bizonyul.
- Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Tom Bradynek tudomása volt arról, hogy a két, felszerelésekért és labdákért felelős személy, Jim McNally és John Jastremski mit tett a labdákkal.
- Nem áll rendelkezésre a játékosok számára olyan szabályozás, amely alapján az eltiltást foganatosították, a játékosok nem tudnak sem arról, mi minősül büntetendő cselekménynek a mérkőzésnapi előkészületek vonatkozásában, és a büntetések mértékéről sem rendelkeznek információkkal.
- A felszerelésekkel kapcsolatban a játékosoknak eljuttatott szabályozások csak pénzbüntetésekről szólnak, eltiltásról nem.
- Roger Goodell arról való érvelését, mely szerint szabályozásról és szankciókról való tájékoztatás nélkül is a ligát hátrányosan érintő, befeketítő cselekménynek minősül a tett, és az a CBA szerint büntetendő, nem találta a bíró elégségesnek.
- Berman bíró nem látta megalapozottnak azt, hogy a szóban forgó ügyet - pontosabban azt, hogy Brady a nyomozati anyag szerint feltehetőleg tudott a labdák leeresztéséről - a szteroidok használata miatti eltiltásnak megfelelő szankcióval kellene sújtani. Roger Goodell ezen magyarázata az arbitráció során számára logikátlannak bizonyult.
- Az NFL szabályozása alapján a játékos nem büntethető amiatt, ha megsemmisítette telefonját, és erre Ted Wells sem tett utalást, amikor Tom Brady szöveges üzeneteit kérte.
- Nem biztosította az NFL Tom Bradynek és képviseletének a nyomozati anyagot alátámasztó dokumentumokat az arbitráció folyamán, amellyel hátrányos helyzetbe hozták a játékost, és törvényt sértettek.

A döntés ellen az NFL fellebbez majd másodfokon, de Brady eltiltásának fenntartását nem fogják tudni kivívni a következő négy mérkőzésre. Ahhoz az kellene, hogy a liga bebizonyítsa, hogy számára jelentős, helyrehozhatatlan hátrányt jelent és kárt okoz, ha Tom Brady pályára lép. Ezt pedig lehetetlen bizonyítani. Felmerülhet a kérdés, hogy mi akadályozza meg az NFL-t abban, hogy újra eltiltsa vagy megbüntesse Bradyt a bírói döntést követően. A CBA tartalmazza azt, hogy egy játékost a liga, illetve annak csapata egy tettért csak egyszer szankcionálhat. Ezt a passzust az NFL megpróbálta kikerülni a Ray Rice ügyben az "új információ" érveléssel, de akkor sem jártak sikerrel, a Brady ügyben pedig ez szóba sem kerülhet. 

A fellebbezésre az NFL-nek 30 napja áll rendelkezésre, de várhatóan másodfokon - a korábban kifejtett helyrehozhatatlan kár hiánya miatt, illetve mivel a bíróság feltehetőleg nem ítéli sürgősnek az eljárást - csak egy éven belül lesz döntés, ami azt jelenti, hogy Tom Brady a 2015-ös szezonban biztosan a pályán szerepel majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése