2015. szeptember 12., szombat

Marcell Dareus, AJ Green, Julio Jones és TY Hilton új szerződései

A szezon első játékhetét közelítve a legtöbb csapat igyekezett lezárni a kulcsjátékosok hosszabbítási folyamatait. Nagyon sok egyezség született az elmúlt napokban, ezúttal, ebben a bejegyzésben Marcell Dareus és három elit elkapó szerződése kerül terítékre.

Marcell Dareus szerződése volt talán a legsokkolóbb ebben az időszakban. A kiváló védekező falember ugyanis annak ellenére kapott új szerződést, hogy problémák vannak vele a pályán kívül, az idei szezont is eltiltással kezdi majd. A szerződéshosszabbítás hat évre szól, így a következő hét évben Dareus a Bills játékosa lesz, hacsak nem történik valami váratlan esemény. A szerződés összértéke 104,16 millió dollár, amelyből 60 millió dollár garantált. Ez a legmagasabb összeg, amit védőjátékos valaha kapott garantált tartalomként az NFL-ben! A 60 millió dollárból 42,1 millió már aláíráskor garantált, a fennmaradó 17,1 millió dollár pedig sérülés esetére. Nézzük a struktúrát:


Az aláíráskor garantált tartalom része a 25 millió dollár értékű aláírási bónusz (öt éven át évi 5 milliós értéken könyvelve), az első két év, összesen 10,9 millió dollár értékű alapbére, valamint a 2016-os 7 millió dollár értékű opció (öt éven át évi 1,4 milliós értéken könyvelve). Ez adja együttesen a korábban említett 42,9 millió dollárt. A 2017-es alapfizetés a későbbiekben, a 2016-os év 3. napján válik teljes garantált tétellé a jelenlegi sérülés garancia mellett. A 2018-as 9,925 millió dollárból 7,35 millió dollár garantált jelenleg feltételesen, sérülés miatti elküldés esetére. Ebből 2,35 millió dollár teljes garantálttá válik a 2016-os szezon 3. napján, a fennmaradó 5 millió dollár pedig a 2017-es szezon 3. napján. Természetesen a Bills ragaszkodott ahhoz, hogy rögzítsék a szerződésben, hogy bármilyen rendőrségi ügy, és bármilyen eltiltás következtében törlődik a szerződés teljes garantált tartalma. 2016-tól a szerződés végéig 250.000 dollár értékű workout bónusz jár, 2019-től pedig 2 milliós, egyösszegű roster bónusz illeti meg a játékost az érintett szezonok 3. napján.
Az első évben Dareus gigantikus pénzmennyiséghez jut. A 25 milliós aláírási bónuszt több részletben kifizetik neki decemberig, és ehhez jön még a 3 milliós bére, így 2015-ben összesen 28 millió dollárral gazdagodik. A következő években a kifizetés éves szinten 10 és 15,15 millió dollár között ingadozik.
A garantált tartalmakat figyelembe véve ez a szerződés 2019-ig a Billsnek limitálja a lehetőségeit Dareus elküldését illetően. 2018-ban a költség még jelentős, 21,55 millió dollár, de 2019-re menedzselhető szintre esik a cap hit. A 2019-es elküldés 7,8 millió dollárba, a 2020-as 1,4 millió dollárba kerül sapka szempontból. A 2021-es elengedésnek pedig nincs sapka költsége.
Nézzünk meg pár, elit védőjátékos szerződést összevetve Dareus szerződésével. 


Már említettem, hogy Dareus szerződése a legnagyobb garantált tartalommal rendelkezik a védőjátékosok körében, de nemcsak ezen a téren kimagasló. Megelőzi a szerződés még Ndamukong Suh megállapodását is a garantált érték %-ában és az elsőéves kifizetés összegében. Magasan jobb szerződés ez, mint Watté, vagy McCoyé az átlagértéket, a garantált átlagértéket, az aláíráskor garantált tételeket tekintve, és az első három évben kifizetett összeget figyelembe véve is.

Térjünk át a WR-ekre, ahol három alanyunk is lesz, három Pro Bowler, AJ Green, Julio Jones és TY Hilton. AJ Green a tegnapi napon hosszabbított a Bengals-szal, de vele kezdem a sort, hiszen az ő szerződése a legjobb átlagú. Green szerződéséhez négy évet és 60 millió dollárt adtak hozzá, így a következő öt évben 70,176 millió dollárt kereshet, 46,85 millió dolláros garantált tartalommal.


Green esetében már idén jár 26,75 millió dollár, amely a szerződés teljes garantált tartalma. Ez a 15 millió dollár értékű aláírási bónuszból (öt éven át évi 3 milliós értéken könyvelve), valamint a 2015-ös 11,75 millió dollár értékű alapfizetésből áll. Az első éven túl már csak feltételes garantált tartalommal találkozunk. A 2016-os év 3. napján aktuális a 6 milliós roster bónusz kifizetése, és akkor válik garantálttá teljes mértékben a 3,8 milliós alapbér is. Szintén garantálttá válik a 10,3 milliós alapfizetés 2017-re az adott szezon 3. napján. Ha van gyengesége ennek a szerződésnek, akkor az ténylegesen az, hogy szinte csak az első év garantált a 26,75 milliós kifizetéssel. A Bengals jól pozicionálta magát, mert a 2016-os elküldés is csak 12 milliós költséggel jár sapka szempontból, ha nem sérülés miatt küldik el Greent, 2017-ben 9, 2018-ban 6, 2019-ben pedig 3 millió dollárt kell bennragadó pénzként elkönyvelni, ha távozásra kényszerítenék az elkapót.

Julio Jones Atlantában öt évvel hosszabbított, így esetében a következő hat évre szól a szerződés. Az új tartalom 71,25 millió dollár, a teljes érték pedig 81,426 millió, amelyből 47 millió garantált összesen. 


Jones szerződésének erőssége a garantált tartalom. Aláíráskor 35,5 millió dollár garantált, amely a 12 millió dollár értékű aláírási bónuszból (öt éven át évi 2,4 milliós értéken könyvelve), a következő két évben járó, összesen 12 milliós alapfizetésből és a két évre járó összesen 11,5 milliós roster bónuszból áll. Greennel szemben tehát Jonesnak két évben jár biztos pénzforrás. A 2017-es szezon 3. napján válik teljes garantált tartalommá a jelenleg csak sérülés miatti elküldés esetére garantált 11,5 milliós alapbér. Jones elbocsátásának költsége 2017 első napjaiban 7,2, 2018-ban 4,8, 2019-ben pedig 2,4 millió dollár, mind elviselhető cap hit. A 2020-as elbocsátásnak pedig nincs sapka következménye.

Green és Jones helyzete csapatukban egyértelmű, nélkülözhetetlen, NFL klasszis játékosok. TY Hilton esetében viszont, bár kezd ebbe a kategóriába belépni, sokan kérdésekkel álltak elő Grigsonék draft stratégiáját figyelve Indianapolisban. Egyrészt, amúgy is van a rosteren egy Hiltonhoz hasonló, gyors játékos, Donte Moncrief, de ezek után még tavasszal draftolták Philip Dorsettet is, akiben sokan elkezdték látni Hilton utódját, amennyiben nem jutnak egyezségre a felek. Úgy tűnik, mindhárom játékos része lesz a Colts jövőjének, hiszen hosszabbítottak Hiltonnal, mégpedig öt évre. A WR a következő hat évben 66,542 millió dollárt kereshet, amelyből 39 millió dollár garantált. A 39 millióból azonban aláíráskor csak 11 millió a teljes garantált tartalom, 28 millió dollár csak később érvényesíthető.


Hilton szerződése hasonlít AJ Greenére. Itt is csak az első évben fix egyelőre a kifizetés, az 1 milliós alapbér és a 10 milliós aláírási bónusz jár (öt éven át évi 2 milliós értéken könyvelve). Még a 2016-os roster bónusz értéke is megegyezik. A 2016-os szezon 3. napján aktiválódik ez az összeg, és ekkor válik teljes garantálttá a 3 milliós, jelenleg csak sérülés esetére garantált alapfizetés. A 2017-es év 3. napja változtatja feltételes garantáltból teljes garantálttá a 8 milliós alapbért, és ugyanez a helyet a 11 milliós alapbérrel is a 2018-as év elején. Érdekessége ennek a szerződésnek, hogy potenciális garantált tartalmak a negyedik évbe is húzódnak, amit sem Green, sem Jones nem mondhat el magáról. Az elküldés ennek ellenére könnyű a kezdetektől, idén 11 millió, jövőre 8 millió, 2017-ben 6 millió, 2018-ban 4 milliós, 2019-ben pedig 2 millió dollár az elküldés költsége sapka szempontból. 2016, 2017 és 2018 értéke természetesen magasabb akkor, ha az elküldés adott évben a 3. nap után lenne aktuális. A 2020-as elbocsátás esetén nem keletkezik a sapkában dead money.

Érdemes megnézni azt, hogy mennyire is erősek ezek a szerződések a pozíció legjobb kontraktusainak listázásával. Mindhárom megállapodás top 10-es, Greené egyenesen a második legerősebb éves átlag alapján.


Végezetül nézzünk egy kis összehasonlítást, az öt, elmúlt három hónapban kötött, kiemelkedő WR szerződés vonatkozásában.


Teljes összeget és garantált tartalmat tekintve is Julio Jones szerződése a legjobb, de ne feledjük, hogy neki egy évvel hosszabb a kontraktusa, mint Greennek, Bryantnek vagy Thomasnak. Átlagos értékek esetén Greené az első hely, akárcsak az első évben járó pénzt, és az első három év keresetét tekintve. Utóbbi téren azért nagyon kicsi az eltérés Green, Bryant, Thomas és Jones szerződése között, egyedül Hilton megállapodása lóg ki a sorból. Jól látható a többi szerződéssel összevetve, hogy a többiekhez képest alacsony az aláíráskori garantált, magas a feltételes garantált a Colts elkapója esetében, sőt, a szerződés második fele több kifizetéssel jár, mint az első.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése