2015. augusztus 2., vasárnap

Seattle-i történetek: Wilson és Wagner új szerződése

A hét vége felé végre megtörtént az, amire olyan sokan vártak. A Seattle Seahawks egyezségre jutott Russell Wilson képviseletével a QB új szerződéséről. Az évek óta alulfizetett irányító kimagasló szerződést kapott, már ami a szerződéshosszabbítás keretében járó új összeget jelenti. Négy új évet adtak a jelenleg futó szerződéséhez, és 87,6 millió dollárnyi összeget. Ez új tartalmat tekintve 21,9 millió dolláros éves átlagot jelent. Csupán egy olyan szerződés született az NFL történetében, amely ennél magasabb, egészen pontosan 22 millió dolláros éves új tartalom átlagot tartalmaz. Ezt a szerződést Aaron Rodgers kapta a Green Bay Packerstől 2013-ban. Wilson szerződésének teljes értékét jelentősen rontja a szerződéséből hátralevő egy év, és az arra jutó 1,542 millió dolláros kompenzáció (ez majd látható, átalakításra került az új struktúrában). Ennek köszönhetően a teljes érték 5 év alatt 89,142 millió dollár. Az éves átlag a szerződés keretében így 17,83 millió dollárra csökken. Wilson emiatt csak 10. az átlagos évre jutó kereset rangsorban a potenciális kezdő irányítóknál, igaz, ez is nagy előrelépés, eddig 31. volt.


A garantált tartalom az aláíráskor 61,542 millió dollár, ebből minden esetre garantált 31,7 millió dollár, míg sérülés miatti elküldés esetére a fennmaradó 29,842 millió dollár.
Nézzük a szerződés struktúráját:


Jól látható, hogy a capben foglalt hely és az éves kifizetés között eltérés található. Ennek oka, hogy Wilson újoncként aláírt szerződésének utolsó évre jutó aláírási bónusza, a 619.472 dolláros teljes érték negyede, 154.868 dollár még a könyvekben nem jelent meg. A könyvelés szerinti érték így az első évben ennyivel magasabb lesz, mint a szerződés szerinti érték.
Az aláíráskor minden esetre garantált tartalom a 700.000 dolláros 2015-ös alapfizetésből és a 31 millió dollár értékű aláírási bónuszból épül fel. A 31 milliós aláírási bónusz példa nélküli a csapatnál. A Seahawks eddig csak két játékosnak adott 10 millió dollár feletti aláírási bónuszt a Schneider éra alatt, Percy Harvinnak (12 millió dollár) és Richard Shermannek (11 millió dollár). A csak sérülés esetére garantált tétel a 2016-os alapfizetés teljes összege, 12.342.000 dollár, a 2017-es alapfizetés értéke, 12.600.000 dollár, és a 2018-as alapfizetés 4.900.000 dolláros részlete. Ezek a tételek adott szezonban az ötödik napon minden eshetőségre garantált tartalommá válnak. 
Wilson ezt a szerződést valószínűleg kitölti, hiszen a magas aláírási bónusz miatt elküldésének magas cap költsége van. Ez a költség 2018-ra is még 12,4 millió dollár, az utolsó évre, 2019-re pedig 6,2 millió dollár. Az utolsó évben érkezhet egy nagyobb összegű hosszabbítás, amennyiben Wilson továbbra is jól teljesít.

Wilson szerződésére reagálva twitteren nagyon csalódottnak tűnt a csapat linebackere, Bobby Wagner, aki jelezte, megérti, a csapat nem tud mindenkit megfizetni. Végül is, ekkor a Seahawksnak csupán 3,912 millió dollár cap helye maradt 2015-re. Aztán másnap már örülhetett az LB, hiszen 4 évre az ő szerződését is meghosszabbították, amely 43 millió dollár új tartalommal rendelkezik az első jelentések szerint. A kontraktus összértéke pedig 5 évre 43,977 millió dollár. Éves átlagot tekintve ezzel Wagner a hatodik legjobban fizetett LB, és a legjobban fizetett ILB lett a ligában. 


Wagner esetében az újonc megállapodás keretében az idei évre jutó alapfizetést meghagyták, ritka eset érvényesült tehát. Beépítettek egy 8 millió dolláros aláírási bónuszt (a könyvekben 1,6 millió/év a szerződés hosszában), valamint 2016-ra egy 4 milliós option bónuszt (a könyvekben 1 millió/év az utolsó négy évben), amely az utolsó három évet érvényesíti. A garantált tartalom a 2015-ös és 2016-os fizetés, ami összesen 3.977.427 dollárt tesz ki, valamint az aláírási bónusz 8 milliós értéke, és az option bónusz 4 milliója. Azért mondhatjuk, hogy garantált az option bónusz, mert ha nem hívják le az opciót, a pénzt akkor is megkapja a játékos (csak akkor nem marad a keret tagja a következő három évre). A teljes garantált tartalom így megközelíti a 16 millió dollárt. A roster bónuszok a második évtől kerülnek a szerződésbe, mérkőzésenként járnak, amelyen Wagner aktív. A második évben az LB jutalma meccsenként 31.250 dollár, a harmadik évtől a szerződés végéig 62.500 dollár/mérkőzés ilyen címen. A régi aláírási bónusz hatása ugyanúgy érvényesül, mint Wilsonnál a sapka érték és a kifizetett összeg vonatkozásában.
Az LB elbocsátása lehetséges 2016-ot követően, amennyiben nem kerül lehívásra az opció, de ennek 4,8 milliós sapka büntetés a következménye. Opció lehívás esetén Wagnert 2017-ben 7,8, 2018-ban 5,2, 2019-ben pedig 2,6 milliós cap hit mellett engedhetik el.

A Seahawks keretének együtt tartásáról sok érdekes teória jelent meg korábban, hiszen sok olyan klasszisuk van, akik kései körökben keltek el, az újonc egyezségek miatt alacsony cap számmal rendelkeztek, és magas összértékű szerződésre érdemesek. Ebből a csoportból most már letudták gond nélkül Richard Shermant, Wilsont és Wagnert. Azonban áldozatok lesznek így is, és Wagner tweetje igaznak bizonyul majd. Az első áldozat már meg is volt, Tony McDaniel, a csapat kezdő DT-je került elbocsátásra a Wagner hosszabbítás miatt. Valószínű, hogy mellette a Seahawks nem lesz képes piaci áron, vagy taggel megtartani év végén Russell Okungot, akinek szezon végén jár le a hatéves újoncként kötött szerződése, amellyel már most a 8. legjobban fizetett OT. Szintén komoly gondot okoz a Marshawn Lynch precedens. A Seahawks kárára lehet az, hogy kivételt tettek kiváló futójukkal tavaly. A Pro Bowl kaliberű, nemrég szerződést kapó játékosok sorra állhatnak elő fizetési igényeikkel. Itt van például Michael Bennett (DE/DT), aki az egész offseasonben új szerződésért rimánkodott annak ellenére, hogy tavaly hosszabbított olyan fizetésért, amely jelenleg a 15. legjobb a DE-k között éves átlagot tekintve. Kam Chancellor, a kiváló SS pedig egyenesen nem jelent meg az edzőtáborban, pedig két éve kapott új szerződést, és még három éve van abból a megállapodásból. Chancellor jelenleg a liga 12. legjobban fizetett safetyje éves átlag alapján. A holdout ilyen cap viszonyok mellett nem valószínű, hogy eredményre vezet, azonban ha mégis sikerülne valamit összehozni Chancellorral, akkor még az is elképzelhető, hogy Bennett is otthagyja az edzőtábort... Nem könnyű az élet a sztárokkal, még akkor sem, ha a talán legjobb GM, John Schneider kezei alatt kötik a szerződéseket és menedzselik a sapkát egy csapatnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése