2015. május 5., kedd

Húsz érvényesített opció a 2012-es draft választásainál

Másodszor kellett az NFL csapatoknak döntést hozniuk az első körben választott játékosok ötödik éves opciójáról. Ezúttal a 2012-es drafton elkelt első körösök esetében került sor a döntésre. Az opció érvényesítési periódusa 2014. december 29. és 2015. május 4. között húzódott és az első körben választott 32 játékosból a csapatok 20 esetben éltek az eredetileg négy évre szóló, 2015-ben lejáró szerződések 2016-ra történő egyéves meghosszabbításával.

Szabályozás az opció értékéről

A draft során az első tíz helyen választott játékos esetében az ötödik opciós év Paragraph 5 bérének (alapfizetés) meg kell egyeznie az újoncszerződés negyedik évében aktuális, a játékosok pozíciójában a Transition játékosoknak adott bér összegével (az adott pozícióban szereplő 10 legjobban fizetett játékos átlagbére). 
A többi első körben választott játékos esetében az ötödik opciós év Paragraph 5 bérének meg kell egyeznie az újoncszerződés negyedik évében aktuális, a 3. és 25. közötti legmagasabb bért kereső játékosok fizetésének alkalmazásával kialakított átlagbérrel, a játékossal azonos poszton játszók esetében. 
A játékosnak azt a posztját kell figyelembe venni az összeg megítélésekor, amelyen a harmadik évében a legtöbbet játszott. Az ötödik év teljes Paragraph 5 bére csakis sérülések miatti elbocsátás esetére garantált az opció érvényesítésétől kezdődően. A teljes Paragraph 5 bér képességromlás, sérülések és salary cap menedzselés miatti elbocsátás esetére garantálttá válik akkor, ha a játékos a csapat keretének tagja az ötödik ligában töltött évének első napján. Tehát, ha az opció érvényesítése és az ötödik szezon első napja között elküldik és az indok nem sérüléssel kapcsolatos, a csapatnak semmilyen kötelezettsége nincs a játékossal szemben. 

A kiszámított értékek posztonként az idei évben


Akiknek nem hívták le az opcióját

Négy játékos már eséllyel sem rendelkezett arra, hogy opcióját érvényesítsék. A jelenleg Oaklandben szereplő RB, Trent Richardson újoncszerződése már megszűnt. Ugyanígy járt a korábban szintén Browns által draftolt QB, Brandon Weeden, aki ma a Cowboys csereirányítója új szerződéssel. A 49ers által 30. helyen választott AJ Jenkinsnek jelenleg csapata sincs, olyan tehetségnek sem tartják ma már, hogy beférjen egy gárda 90 fős offseason keretébe. A 32. helyen draftolt RB, David Wilson pedig 2014 augusztusában, nyaksérülése miatt bejelentette visszavonulását.
Mellettük hét esetben maradt el az opció érvényesítése. A 6. helyen választott Morris Claiborne hatalmas csalódást okozott Dallasban, így nem meglepetés a döntés. A 7. helyen elkelt Mark Barronról a Bucs tavaly lemondott, amikor a safetyt a Ramshez cserélte. A St. Louis élhetett volna a joggal, azonban úgy gondolták, sok értelme nincs ennyi pénzt áldozni az eddig még kezdőbe sem beférő S-re. A Seahawks nem hívta le Bruce Irvin opcióját, azonban meg akarják tartani a játékost. John Schneiderék úgy gondolták, sok a 7,75 milliós érték Irvinnek. Shea McClellin sem DE, sem LB poszton nem állta meg a helyét Chicagóban, az se lenne meglepetés, ha a szezont már nem élné meg a keretben. Nick Perry a Packersnél kiegészítőember csupán, nem tud OLB poszton a kezdőcsapatba kerülni, így pedig nehéz lenne majd 8 milliót költeni rá. Doug Martin, a Bucs futója a kiváló újonc éve után sohasem volt a régi, így kizárt volt, hogy lehívják az opciót. 
Kivételes helyet érdemel ki Whitney Mercilus, akinek az esetében a Texans inkább szerződést hosszabbított az opció lehívásának utolsó napján. Az OLB a következő 5 évben 26 millió $-t kereshet 10,8 millió garantálttal.
Mellettük nem volt lehetséges az 5. helyen elkelt Justin Blackmon opciójának lehívása, mert a játékos határozatlan idejű eltiltását tölti, emiatt inaktív a szerződése. Ha valaha aktív státuszba kerül, és él még a szerződés, akkor az aktiválást követő év májusának elejéig érvényesíthetik opcióját.

Akiknek lehívták az opcióját

Sose volt kérdéses az, hogy csapata érvényesíti-e Andrew Luck, Luke Kuechly, Dontari Poe, Fletcher Cox, Chandler Jones, David DeCastro, Dont'a Hightower és Harrison Smith opcióját. Mindannyian klasszis játékosok. Hozzájuk csatlakoznak azok, akik NFL szinten még nem tartoznak az elitbe, de meghatározó játékosai csapatuknak, ilyennek számít Ryan Tannehill, Stephon Gilmore, Michael Brockers, Melvin Ingram, Kendall Wright, Riley Reiff és Kevin Zeitler. Eddig a szintig még nem jutott el Michael Floyd, Quinton Coples és Dre Kirkpatrick, de csapataik bíznak abban, hogy el fognak jutni ide. NFL körökben nagy kérdésnek számított, hogy a Vikings lehívja-e a remek újoncidény után tavalyra borzasztóan visszaeső LT, Matt Kalil opcióját. Végül a Minnesota vezetése úgy döntött, nem kockáztat, és éltek a lehetőséggel. A Vikings valószínűleg úgy gondolja, hogy Kalil sérülése nagyban közrejátszott jelentős teljesítményromlásában. A legnagyobb kérdések Robert Griffint III-t vették körül, hiszen a QB helyzete Washingtonban finoman szólva sem biztos, sérülései miatt már nem az a játékos, aki egyetemen, vagy az újonc idényében pályára lépett. A Skins azonban úgy gondolta, ad még egy esélyt Griffinnek. Elvégre, ha RGIII. jól teljesítene, az opció értéke még mindig kisebb, mint a jövő évi franchise tag érték lesz várhatóan (becsült nem-exkluzív tag érték: 21 millió $, becsült exkluzív tag érték: 25 millió $). Amennyiben a teljesítmény ismételten elmarad a várttól, akkor egyszerűen elbocsátják a QB-t. Ezt 2016 márciusáig megtehetik nem sérülés miatti elküldést megfogalmazó indoklás mellett, hiszen az opció teljesen garantált csak ekkor lesz, az új NFL év kezdetén.

A lehívott opciók, és hatásuk a szerződések értékére (kattintással nagyítható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése