2015. március 11., szerda

Trade trade hátán - az első nap krónikája

Kezdetét vette a szabadügynök-piac idén is, de igazán nem a szabadügynök játékosoktól volt hangos a nap, hanem a három, sokkoló játékoscserétől, amit a csapatok végrehajtottak. Nézzük sorban őket:

A Jimmy Graham trade
Az első bomba akkor robbant, amikor a Saints elcserélte klasszis TE-jét, Jimmy Grahamet egy negyedik körös pick társaságában a Seahawkshoz. Cserébe Max Ungert, a Seattle kezdő centerét kapták, illetve a Seahawks idei első körös pickjét. Graham megszerzése újabb dimenziót nyithat meg a Russell Wilson által vezetett passzjáték előtt. A döntést a Saints játékosok részéről érthetően csalódottság követte, Drew Breest is nagyon meglepte a csapat döntése.

A Haloti Ngata trade
A Detroit Lions Ndamukong Suh elvesztése után (amiről később lesz szó) szerzett egy olyan játékost, aki klasszis DT-ként szerepelhet a védőfal tengelyében. A Ravens szerette volna csökkenteni korábban Ngata erre az évre jutó pénzét, de azt senki sem gondolta, hogy meg is szabadulhatnak tőle. A Lions egy negyedik és egy ötödik körös picket adott a 31 éves ötszörös All-Proért.

A nagy irányító csere
A Ngata trade után pár perccel újabb bomba robbant, az Eagles és a Rams kicserélte irányítóit egymással. Sam Bradford ment az Eaglesbe, míg a Rams megkapta Nick Folest. Az Eaglesnek jutott emellett a Rams idei 5. körös pickje, a Rams pedig az Eagles idei 4. körös, és 2016-os 2. körös választását kapta meg. Amennyiben Bradford nem lenne a pályán a támadójátékok 50 %-ában, akkor az Eagles megkapja a Rams 2016-os 4. körös pickjét, ha Bradford sérülés miatt mulaszt mérkőzéseket, és nem éri el az 50 %-ot, akkor pedig a Phily a Rams 2016-os 3. körös pickjére jogosult. Nehéz értelmezni ezt a cserét, valljuk be... Tény, hogy Kelly offenzív sémája nagyon hasonlít arra, amit Bradford megszokott egyetemen, de valahogy mégsem tudja elképzelni az ember, hogy ebből az Eagles jól jöjjön ki. Foles esetében az a kérdés, melyik QB-t kapja meg a Rams, a 2013-ast, vagy a 2014-est. Előbbi nagy nyereség, utóbbi egy nagy kérdőjel.

Case Keenum nagy vándorútja
Végezetül egy kissé komikus trade is kerüljön említésre. A Rams Foles mellett megszerezte egy 2016-os 7. körös pickért Case Keenumot a Texanstól. Az út, amit a QB bejárt, teljesen érthetetlen. Előbb a Texans QB-je volt, de 2014-ben nem fér be a keretbe, mert érkezett Ryan Mallett. Ekkor elküldték, és a Rams játékosa lett. Október közepén a Rams elküldte, és kis szünet után ismét a Texans keretének tagja lett. Reggel aláírta tenderét Houstonban, majd a Ramshez cserélték... Párszor megjárta már Houston, most másodszor jön St. Louis is neki.

A szabadügynök-piacon érdekesebb mozgásokat lebonyolító csapatok

ARI: Corey Peters (DE/DT) 3 év, 9 millió $, 5,75 millió $ garantált + 2,25 millió $ teljesítményösztönző, LaMarr Woodley (LB) 1 év, 950.000 $, 40.000 $ garantált, Mike Iupati (OG) 5 év, 40 millió $, 22,5 millió $ garantált + 1 millió $ teljesítményösztönző, Sean Weatherspoon (LB) 1 év, 3,59 millió $, 1,25 millió $ garantált + 1 millió $ teljesítményösztönző
Steve Keimék megint remekelnek eddig a piacon, azt kell mondjam. Woodley, bár nagyon gyenge két-három éve, ennyiért még akár jó húzás is lehet kiegészítőembernek, szintén igaz ez Weatherspoonra, akit leginkább a sérülései hátráltattak. Peters pótolhatja Darnell Dockettet, míg Mike Iupati egy zseniális húzás. Hosszú évek után lehet a csapatnak jól működő futójátéka is az NFL egyik legjobb guardjának segítségével.

IND: Trent Cole (DE/LB) 2 év, 14 millió $, 8 millió $ garantált + 2 millió $ teljesítményösztönző, Mike Adams (S) 2 év, 4,25 millió $, 1,2 millió $ garantált + 500.000 $ teljesítményösztönző, Frank Gore (RB) 3 év, 12 millió $, 8,5 millió $ garantált, Kendall Langford (DE/DT) 4 év, 17,2 millió $, 2,5 millió $ garantált, Colt Anderson (S) 1 év, 825.000 $, 180.000 $ garantált
Ryan Grigsonék most valamiért úgy gondolták, hogy a rutinra teszik fel a csapat sorsát. 31 év feletti Adams, Gore és Cole is, és hamarosan csatlakozhat hozzájuk Andre Johnson is. Langford az egyetlen fiatalabb játékos, de már ő is 29 éves. Sok jó ebből nem fog kisülni hosszútávon, egy-két év azonban talán van még a leigazolt klasszisokban.

JAC: Dan Skuta (LB) 5 év, 20,5 millió $, 8 millió $ garantált, Davon House (CB) 4 év, 24,5 millió $, 10 millió $ garantált, Sergio Brown (S) 3 év, 7 millió $, 1 millió $ garantált + 2 millió $ teljesítményösztönző, Julius Thomas (TE) 5 év, 46 millió $, 24 millió $ garantált, Jermey Parnell (OT) 5 év, 32 millió $, 14,5 millió $ garantált, Jared Odrick (DT) 5 év, 42,5 millió $, 22 millió millió $ garantált
A Jaguars a nagy cap helyével azonnal elkezdett igazolgatni, de igazán nincs olyan játékosuk, akit ne kellett volna túlfizetniük ahhoz, hogy a csapathoz érkezzen. Parnell a 4. legjobban fizetett RT lett, Thomas a 2. legjobban fizetett TE, House top 20-as CB, Skuta pedig minimális kezdő rutinjával, főként special teamerként kasszíroz évi 4,1 millió dollárt. Odrick szerződésére is magas az évi 8,5 milliós átlaggal. A Jaguars hihetetlennek tűnő elkötelezettséget vállalt ezekkel a szerződésekkel, már 172,5 millió dollárnál járnak, amiből ráadásul 79,5 millió garantált.

NYG: Shane Vereen (RB) 3 év, 12,35 millió $, 4,85 millió $ garantált, Jonathan Casillas (LB) 3 év, 8 millió $, 975.000 $ garantált + 1,5 millió $ teljesítményösztönző, Dwayne Harris (WR) 5 év, 17,5 millió $, 7,1 millió $ garantált, Marshall Newhouse (OT) 2 év, 3 millió $, 1 millió $ garantált + 250.000 $ teljesítményösztönző, JT Thomas (LB) 3 év, 10 millió $, 4,5 millió $ garantált + 2 millió $ teljesítményösztönző, Chris Ogbonnaya (RB) 1 év, 770.000 $, 25.000 $ garantált
A Giants az immár szokásosnak mondható pörgését produkálta az első napon. Shane Vereen prioritás volt a csapatnak, ennek megfelelően őt egy kicsit túl is fizették. Ennél is nagyobb túlfizetést találunk talán Dwayne Harris esetében, akinek nagyon komoly garantált tartalmat adtak ahhoz képest, hogy eddig főként special teamben villogott, Dallasban képtelen volt hosszabb távon a kezdő WR rotációba beküzdeni magát. JT Thomas és Newhouse okos és leginkább takarékos megoldásnak számítanak.

NYJ: Bilal Powell (RB) 1 év, 2 millió $, 750.000 $ garantált, Buster Skrine (CB) 4 év, 25 millió $, 13 millió $ garantált, Darrelle Revis (CB) 5 év, 70,12 millió $, 39 millió $ garantált, James Carpenter (OG) 4 év, 19,1 millió $, 7,5 millió $ garantált
Mindenképpen azzal kell kezdeni a történetet, hogy Darrelle Revist visszaszerezte a Jets, aki feltehetőleg így New Yorkban fejezi be a pályafutását, ahol el is kezdte. Ezt segíti az, hogy a szerződésben 39 millió dollárnyi teljes garantált pénzmennyiség szerepel, amely alól a Jets nem tud kibújni. Skrinenak adtak egy top 20-as CB fizetést, ami azért valljuk be, kérdéseket vethet fel. Carpentert kezdő guard szintű bérrel igazolták le, itt nincs túlfizetés. A Billshez tartó Bilal Powell kapcsán viszont a nagy csata felhajtotta az árakat, de ez nem taszította el a Jets új stábját.

Az egy érdekes igazolással rendelkezők

MIA: Ndamukong Suh (DT) 6 év, 114,375 millió $, 59,955 millió $ garantált, Kelvin Sheppard (LB) 1 év, 1,35 millió $, 500.000 $ garantált + 650.000 $ teljesítményösztönző, Michael Thomas (CB) 1 év, 585.000 $
A Miami Dolphins minden idők legnagyobb szabadügynök-piaci szerződését köti meg Suh leigazolásával. Mind a teljes kifizetendő összeg, mind a teljes garantált tartalom abszolút rekord lesz, amint az aláírt dokumentumok eljutnak az NFL-hez.

CHI: Pernell McPhee (LB/DE/DT) 5 év, 38,75 millió $, 15,5 millió $ garantált
A Bears megszerezte a sokoldalúságáról híres McPheet a Ravenstől. A három poszton is bevethető játékossal kapcsolatban egyetlen kérdés merül fel, vajon kezdő szerepben is olyan jó lesz-e, mint kiegészítőként? Amennyiben igen, a Bears nagy vásárt csinált.

GB: Bryan Bulaga (OT) 5 év, 33,75 millió $, 8 millió $ garantált
A Packersnek Randall Cobb megtartása után egyetlen célja volt a piacon és azt is sikerrel vették, megtartották Bulagát, ráadásul úgy, hogy még az NFL legmagasabb keresetű RT-jévé sem tették.

KC: Tyvon Branch (S) 1 év, 2,1 millió $, 200.000 $ garantált + 1,5 millió $ teljesítményösztönző, Jeremy Maclin (WR) 5 év, 55 millió $, 22,5 millió $ garantált
A Chiefs két kiváló játékost szerződtetett, bár Maclin papírjai még nem értek be a ligához. Branchnél a személyes ismeret, míg Maclinnél az edzői tapasztalat lehetett a stáb segítségére a döntések meghozatalakor.

OAK: Rodney Hudson (C) 5 év, 44,5 millió $, 20,35 millió $ garantált, Malcolm Smith (LB) 2 év, 7 millió $, 3,75 millió $ garantált, Lee Smith (TE) 3 év, 9,1 millió $, 3,1 millió $ garantált, Roy Helu (RB) 2 év, 4,1 millió $, 1 millió $ garantált
A Raidersnél elsősorban a beharangozott Hudson igazolást tekinthetjük pozitívnak. Kicsit azonban meglepetés, hogy inkább a rivális Chiefs játékosát szemelték ki, és így hagyják menni Wisniewskit.

PHI: Byron Maxwell (CB) 6 év, 63 millió $, 25 millió $ garantált
Az Eaglesnek szüksége volt egy igazán jó CB-re, de azt hiszem, Maxwellt jelentősen túlfizették, hiszen átlagot tekintve top 5-ös CB bért adtak neki.

SD: Orlando Franklin (OT) 5 év, 35,5 millió $, 15,5 millió $ garantált, Ricardo Mathews (DE) 1 év, 920.000 $, 155.000 $ garantált
Franklinre nagy szüksége volt a csapatnak ahhoz, hogy megszilárdítsa a falát. A falember tud játszani RG és RT poszton is. Várhatóan az utóbbin játszik majd, hiszen ott szerepelt Mike McCoy alatt a denveri években is. Ez a lépés megnyitva a teret DJ Fuker előtt az RG poszt irányába. Franklin ezzel a szerződéssel az NFL legjobban fizetett RT-je lett.

SEA: Cary Williams (CB) 3 év, 18 millió $, 7 millió $ garantált
Komikus, hogy a Seahawks pont az Eagles által elbocsátott Williams-szel pótolta a Philadelphiába költözött Maxwellt. Meglátjuk, eredményez-e a lépés szignifikáns produkció romlást a secondaryben, de ne nagyon számítsunk rá, Sherman, Thomas és Chancellor ugyanis továbbra is ott van a gépezetben. Williams top 25-ös CB bért kapott.

SF: Torrey Smith (WR) 5 év, 40 millió $, 22 millió $ garantált, Blaine Gabbert (QB) 2 év, 4 millió $, 500.000 $ garantált + 3,2 millió $ teljesítményösztönző
A 49ersre a Harbaugh-ügy, a Tomsula-csalódás, a Gore távozás és a tegnap hivatalossá váló, ikonként tisztelt Patrick Willis visszavonulása után ráfért valami pozitívum. Ez Torrey Smith leigazolásával vált lehetségessé. Smitht top 15-ös pénzért szerződtették, így elvárható tőle, hogy gyorsasága és megbízhatósága révén segítse Colin Kaepernick megrekedt fejlődését újból beindítani.

A többiek

ATL: Brooks Reed (LB) 5 év, 22,5 millió $, 9 millió $ garantált, Mike Person (OT/OG) 3 év, 3,35 millió $, 500.000 $ garantált + 750.000 $ eszkalátor, Antone Smith (RB) 1 év, 1,4 millió $, 200.000 $ garantált, Justin Durant (LB) 3 év, 10,8 millió $, 3 millió $ garantált + 3 millió $ teljesítményösztönző
BUF: Jerome Felton (FB) 4 év, 9,2 millió $, 3,6 millió $ garantált
CAR: Dwan Edwards (DT) 2 év, 4 millió $, 1 millió $ garantált, Ed Dickson (TE) 3 év, 6,8 millió $, 2 millió $ garantált
CIN: Eric Winston (OT) 1 év, 950.000 $, 80.000 $ garantált + 200.000 $ teljesítményösztönző, AJ Hawk (LB) 2 év, 3,25 millió $, 500.000 $ garantált, Clint Boling (OG) 5 év, 26 millió $, 5 millió $ garantált
DEN: Virgil Green (TE) 3 év, 8,4 millió $, 4,2 millió $ garantált + 2,85 millió $ teljesítményösztönző, Owen Daniels (TE) 3 év, 12,25 millió $, 4,75 millió $ garantált, Steven Johnson (LB) 1 év, 785.000 $, 100.000 $ garantált
DET: Josh Bynes (LB) 2 év, 1,81 millió $, 255.000 $ garantált
HOU: Jeff Tarpinian (LB) 1 év, 795.000 $, 50.000 $ garantált
MIN: Shaun Hill (QB) 2 év, 6,5 millió $, 3,25 millió $ garantált + 1 millió $ teljesítményösztönző, Joe Berger (OG/C) 2 év, 2,155 millió $, 970.000 $ garantált
NE: Brandon Gibson (WR) 1 év, 825.000 $, 40.000 $ garantált, James Develin (FB) 1 év, 660.000 $, Chris White (LB) 1 év, 1,045 millió $, 50.000 $ garantált
STL: Lance Kendricks (TE) 4 év, 18,5 millió $, 10 millió $ garantált + 7 millió $ teljesítményösztönző
TB: Leonard Johnson (CB) 1 év, 1 millió $, 125.000 $ garantált + 525.000 $ teljesítményösztönző
TEN: Harry Douglas (WR) 3 év, 11,25 millió $, 3,75 millió $ garantált, Da'Norris Searcy (S) 4 év, 23,75 millió $, 7 millió $ garantált
WAS: Stephen Paea (DT) 4 év, 21 millió $, 7,85 millió $ garantált, Trenton Robinson (S) 1 év, 685.000 $

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése