2015. január 1., csütörtök

Felmondott Doug Marrone, főedző nélkül a Bills

Doug Marrone, a Buffalo Bills főedzője az év utolsó napján bejelentette, hogy felmond, és nem folytatja tovább a csapatnál megkezdett munkát.

A főedző négy évre 16 millió dollárt fizető szerződése lehetővé tette, hogy felmondjon egy háromnapos időszakon belül, amennyiben a csapatnál tulajdonosváltás következik be az adott szezon folyamán. Mivel Terry Peguláék szeptemberben szerezték meg a Billst, így a záradék érvénybe lépett, a felmondási időszak 2014. december 29-én kezdődött és december 31-én éjjel ért véget. Marrone a Bills tulajdonosát, Terry Pegulát 31-én délután értesítette a felmondás tényéről. 
A lépés a csapatvezetést nem lepte meg, a játékosokat viszont sokkolta, mert a december 29-én tartott csapatmegbeszélés után még úgy gondolták, Marrone-nal folytatják a munkát a továbbiakban is.

A volt főedző nem járt rosszul, mert a Jimmy Sexton által megtárgyalt szerződés tartalmazott egy olyan kitételt, amely szerint a következő évre jutó bérét ilyen helyzetben is megkapja. Marrone 2015-ben 4 millió dollárt kap kézhez a Billstől, anélkül, hogy egy percet is dolgozna náluk.
Amennyiben új állást vállal Marrone, keresete még akár az egyik legmagasabb is lehet az NFL-ben 2015-ben, köszönhetően a Billstől érkező összegnek.

Nagy találgatások zajlanak, hogy miért is történt Marrone lépése. A két lehetséges forgatókönyv szerint a főedző már kapott ajánlatot más csapattól (itt a legtöbb névtelen forrás a Jetset említi), vagy pedig Peguláék szerették volna teljesen átszervezni a csapatot és ilyen körülmények között nem akart tovább dolgozni a HC. Amennyiben ez az átszervezés megvalósul, nem lenne meglepő Bill Polian visszatérése a csapathoz, és az sem, ha a Bills főedzője Frank Reich lenne, a Chargers jelenlegi offenzív koordinátora. Ezek azonban egyelőre csak találgatások.

Marrone a piacon keresett HC jelölt lehet, amennyiben nincs még garantált ajánlata. Elmondható mindez annak ellenére, hogy főedzőként a Syracuse egyetemen csak 25-25-ös mérleget ért el, és a Billsnél is csak 15-17-est két éve alatt. Az NFL csapatok számára fontosabb, amit idén láttak a Billstől eredményesség terén. Tíz éve nem ért el ilyen mutatót a Buffalo, és mindezt a tulajdonosváltás, a QB gondok, az RB sérülések közepett tették, egy remek védelem felépítésével egyetemben. Mindezzel szemben áll a Bills szurkolók többségének panasza az edző kétéves ténykedésével kapcsolatban.

A sokkoló évzárás másik eseménye az volt, hogy az Eaglestől közös megegyezéssel távozott egyik legtöbbre tartott GM jelöltem, Tom Gamble. A kiváló tehetségkutatóként ismert szakemberről a hét elején még nagyon pozitívan nyilatkozott Chip Kelly a csapat főedzője, hiszen remekül dolgoztak együtt. Az okokról csak találgatni lehet ebben az esetben is, amelyek közül a legvalószínűbb Gamble viszonyának megromlása lehet Howie Roseman GM-mel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése