2015. január 14., szerda

A HC és GM kinevezések értékelése 2015

Az új főedzők

Atlanta Falcons: Dan Quinn ****
Quinn a második legtöbbre taksált edzőjelöltem volt az idei offseasonben, és szinte a teljes folyamat során a Falcons elsőszámú jelöltje volt. A Seahawksban remek védelmet építő, a Falconsnál öt évre aláíró Quinn ideális a csapat, mert szinte mindenki úgy gondolta, hogy egy remek védelmi stratéga teheti a legtöbbet a csapatért. Az offense oldalán a falkérdés kínos probléma, de vannak a csapatnak kiemelkedő képességű játékosai azon az oldalon. Fontosabb lesz a védelem felépítése, mert azon a téren a gárda évek óta csak szenved. Nem sikerült maximalizálni a játékosokban rejlő lehetőségeket, és a csapat az igazolások terén sem a legjobb döntéseket hozta. Quinn és segítőinek defenzív sémái sohasem a bonyolultságukról voltak híresek. Rex Ryannel szemben Quinn legtöbbször alig nyúl bele a védelembe, a hangsúly nem a kreatív playhíváson van, hanem sokkal inkább dominál az ezerszer begyakorolt playek terén a maximális hatékonyság elvárása. A sémák egyszerűsége segíti azt is, hogy a védelembe az újoncok, a frissen idekerülő játékosok a szokásosnál hamarabb be tudjanak illeszkedni. A Seahawksnál épített domináns védelem is ezeken az alapokon nyugszik. Dan Quinn alatt a legfontosabb, hogy keményen dolgozz, ilyen játékosok megszerzése lesz a Falcons prioritása a jövőben. Ez a szemlélet, párosulva Quinn képességeivel a tehetség maximális kihasználása terén nyerő kombinációnak tűnik. A Falcons szurkolói egy kemény csapat kialakulását várhatják, pontosan az ellenkezője ez, mint amit a Mike Smith éra alatt tapasztalhattunk. A támadóoldalon jelentős előrelépést hozhat Kyle Shanahan koordinátori kinevezése, akinek megvan a képessége arra, hogy megújíthatsa a Falcons offenset.

Buffalo Bills: Rex Ryan ***
Rex a jelek szerint nagyon kedveli az AFC Eastet, a jó védelmeket, a rendezetlen QB szituációkat és New Yorkot. Nem tud tőlük elszakadni, pedig lett volna rá lehetősége, a Falcons ugyanis komoly érdeklődő volt. A racionalitás azt diktálta, hogy a Billsnek jobb lett volna egy támadóoldalon jó edző, aki fixálja az offenset, míg a támadóoldalon több tehetséggel rendelkező Falconsnak a kiváló védelmeket építő Rex. Azonban nem így történt. Peguláékat nagyon meggyőzte Ryan, akit 5 évre, 27,5 millió dollárért szerződtettek. A HC egy jobb védelmet kapott a kezébe, mint amilyennel a Jetsnél dolgozhatott az utóbbi két évben. Ott egészen biztosan nem lesz gond, hiszen 2013-ban Pettine alatt Ryan hibrid 3-4-jét játszotta a csapat. A front seven megvan a domináns védelemhez. Viszont a kinevezés a támadóoldali gondok kapcsán válik kérdésessé. Bárki, aki elvállalta ennek a csapatnak a vezetését, tudta azt, hogy a Bills QB helyzete nem megoldott, nincs megfelelő kezdő játékosuk és elsőkörös pickjük sem 2015-ben. Jelen állás szerint EJ Manuelből kell csodát kihozni, vagy legalább egy jó védelem és futójáték melletti game menedzser teljesítményt. Ezért volt kulcs az offenzív koordinátor kinevezés. Greg Roman lett a befutó, akit nagyon sok kritika ért San Franciscóban az utóbbi két évben, elsősorban playcalling kapcsán. Egy dolog azonban nem elvitatható, Roman futásra épülő támadójátéka, a védelem támogatásával elfogadható teljesítményt tudott kihozni Alex Smithből és Colin Kaepernickből az elmúlt négy évben a 49ersnél. Roman tehát mondhatni hasonló helyzetet menedzselt a koordinátorsága alatt 49-22-1-es mérleget felmutató csapatnál, amit itt kellene. Rex is tudja, ez az állás azon fog múlni, hogy támadóoldalon mit fog tudni kezdeni, Roman kinevezése a csapat jelenlegi adottságaihoz passzoló választás. Jelentős és fontos változás lesz az, amit Rex kivált a játékosok körében, személyisége, magabiztossága, motiváló ereje nagyon más világot képvisel, mint amihez a Bills hozzászokott a korábbi években.

Chicago Bears: John Fox ****
John Fox a Broncos elhagyása után hamar megtalálta új csapatát. A Carolina Pantherst és Denver Broncost is Super Bowl részvételig vezető Fox eddig 13 évet töltött az NFL-ben főedzőként. Ezalatt 119-89-es alapszakasz és 8-7-es playoff mérleget tudhat magáénak. Fox mellett két csapatot Super Bowl részvételig csak öten (Don Shula, Dan Reeves, Bill Parcells, Mike Holmgren és Dick Vermeil) vezettek el. A kinevezést segítette az is, hogy Fox nagyon jóban van a Saints főedzőjével, Sean Paytonnal, aki a 2014-es szezonig együtt dolgozott a Bears új GM-jével, Ryan Pace-szel. Az új főedző feladata elsősorban a rendteremtés és egy új öltözői kultúra meghonosítása lesz, amelyben nagyon jó referenciái vannak Foxnak a Panthersnél végzett munkássága során. Foxban megvan az a kettősség, amely kevés NFL edzőt jellemez. Egyrészt megvan az a tanító-nevelő készség, amely a játékosokkal való foglalkozást, törődést testesíti meg, másrészt viszont jellemző rá az is, hogy játékosainak szigorú elvárásoknak kell megfelelniük. A múltja, eredményessége, tapasztalata mindenképpen Fox mellett szól. Ellene leginkább azt lehet felhozni, hogy a mérkőzések menedzselése során szinte minden szezonjában érték kritikák, legyen ez playhívások miatt, szituációk kezelése miatt vagy éppen azért, mert rosszul menedzselte csapata hátralevő idejét. A pályán való döntések mellett negatívum, hogy viszonylagos sikeressége ellenére nem tudott Super Bowlt nyerni, nem tartják elég jó motivátornak és a kiváló Broncos kerettel az utóbbi két playoffban olyan brutálisan búcsúzott, hogy mindkét esetben kétségbe vonható volt az, kellő felkészítést kapott-e csapata a fontos mérkőzésre. Arra a feladatra viszont, amire a Bears szerződtette, megfelelő HC, rendbe fogja tenni a csapatot és a csapategységet. Azt viszont nem garantálom, hogy Jay Cutlert fixálni fogja. Fox szerződése négy évre szól, évi 5,5 millió dollár értékben. A szerződés miatt a Broncostól a két hátralevő évre jutó 11 millió dollárt már nem kapja meg.

Denver Broncos: Gary Kubiak ***
A Broncos kapcsán már John Fox elbocsátása után hallani lehetett pletykákat arról, hogy a csapat Gary Kubiakot kéri fel főedzőnek, és ez végül realitássá is vált. Kubiak annak idején John Elway cseréje volt QB poszton 1983 és 1991 között. Emellett edzette is a jelenleg Broncos GM-jeként tevékenykedő Elwayt, 1995 és 1998 között QB edzőként és offenzív koordinátorként. A kinevezés így szinte kizárja, hogy a GM és HC között olyan jellegű konfliktusokra kerüljön sor, mint Elway és Fox esetében. A legfontosabb azonban nem a személyes kapcsolat volt a kinevezés mögött. Sokkal fontosabb volt a csapatvezetésnek egy olyan főedző megtalálása, aki komoly playoff rutinnal rendelkezik, és képes lehet a csapatot Super Bowlig vezetni. Kubiak játékosként három vesztes Super Bowlon szerepelt, segédedzőként viszont hármat nyert, kettőt a Broncos-szal, egyet a 49ers-szel. Azokat, akik Kubiak kinevezése mellett állnak, elsősorban Broncos kötődése, rutinja, segédedzői sikerei, és 2014-ben a Ravensnél offenzív koordinátorként elvégzett munkája győzi meg. Akik a kinevezés ellen foglalnak állást, azok kiemelik Kubiak nyolcéves főedzői tapasztalatát, amelynek során a Texanst elsőként juttatta playoffba, de többnyire 50 % körüli szezonokat tudott felhalmozni, és a két nagyszerű szezon (2011, 2012) utáni összeomlást is felvetik negatívumként. Kétségtelen tény, hogy Kubiakot, segédedzői sikerességéhez képest főedzőként nagyon sok kritika érte. Elsősorban a játékosokkal való keménység hiányát, a rendelkezésére bocsátott játékosokból kihozott teljesítmény maximalizálásával kapcsolatos kérdéseket vetik fel neki. Továbbá hatalmas kérdés, hogy a Texans évtized eleji nagy fordulata után hogyan tudta elveszíteni a csapatot egyetlen szezon alatt. Ráadásul a 2013-as Texans irányítása során komoly egészségügyi gondjai is jelentkeztek. 21 évnyi NFL edzői karrier után Kubiak arra próbálja majd felhasználni ezt a lehetőséget, hogy kitörjön a segédedzőnek kiváló, de főedzőként középszerű emberek világából. A Broncos eddigi, Elway alatti csapatépítését megnézve (kiváló keretek építése, folyamatos fejlesztés) minden adott lehet ahhoz számára, hogy kilépjen ebből a skatulyából. Természetesen fontos tényező Peyton Manning is ebben az egyenletben, Elway úgy gondolja, hogy Kubiak meg tudja adni azt a lökést Peytonnak visszatérése esetén, amit anno neki sikerült karrierje vége felé. Gary Kubiak szerződése négy évre szól, az összeg nem publikus  (becsült érték: 4 év 20 millió dollár).

Oakland Raiders: Jack Del Rio **
A Raidersnél nagyon komoly lehetőséget kapott arra az ideiglenes főedző, Tony Sparano, hogy maradhasson pozíciójában. Nem volt vetélytársa Sparanónak egészen addig, amíg Jack Del Rio meg nem jelent a képben, onnantól viszont esély sem volt maradására. A Broncos DC-jének első interjúja lenyűgözte Mark Davist, a második pedig meggyőzte Reggie McKenzie GM-et és a tanácsadóként jelenlevő legendát, John Maddent is. A színfalak mögül azt hallani, hogy Jack Del Rio lényegében Madden választása volt a meghallgatott interjúk után. Az új főedző jelentős NFL múlttal rendelkezik, amelyből kiemelhető a Jaguarsnál töltött kilenc éve főedzői pozícióban. Az ezalatt felmutatott 68-71-es mérleget és két playoff szereplést a Peyton Manning Coltsa által uralt divízióban sikerült kivívni, mindkét playoffnak a Patriots elleni kiesés vetett véget. NFL körökben sokan kérdésekkel fogadták ezt a kinevezést, mert nem gondolták, hogy Del Rio volt olyan jó a Jaguarsnál töltött évei alatt, illetve Denverben, hogy valaha is ismét lehetőséget kapjon NFL HC-ként. A Raidersnek azonban fontos, hogy végre ismét olyan edző vállalt munkát náluk, akinek legalább kellő szakmai tapasztalata van, kötődik a csapathoz (Del Rio Raiders szurkolóként nőtt fel, gyerekként a mérkőzések is járt), és van tekintélye a ligában. Ez már előrelépés a csapatnál. Fontos kérdés lesz, hogy az interjúkba csak részben bevont McKenzievel hogyan tud együttműködni Del Rio, mert az elsődleges feladat a csapat eredményessé tételében nem lehet más, mint a rendelkezésre álló játékosok minőségének javítása. Ez pedig a GM feladata. Del Rio már megmutatta, hogy képes kiaknázni a védekező játékosokban rejlő lehetőségeket, és egy jó offenzív koordinátorral, és a potenciális franchise QB-nek kikiáltott Derek Carral akár arra az útra is terelheti a csapatot pár éven belül, amely véget vet a(z eddig) 12 szűk esztendőnek, amikor a Raiders nem zárt pozitív mérleggel. Jack Del Rio szerződése négy évre szól, az összeg nem publikus  (becsült érték: 4 év 16 millió dollár).

New York Jets: Todd Bowles ****
A Jets 4 évre szerződtette idei első számú HC jelöltemet, aki ez idő alatt 16,5 millió dollárt kereshet majd. Nagyon sok olyan tulajdonsága van Bowlesnak, ami kiváló edzővé teszi. Elsősorban türelme a játékosok esetében, a nevelő képessége, a nyugodt, magabiztosságot sugalló kiállása az, ami egy nagy edzőhöz hasonlítja leginkább, Tony Dungyhoz. Dungynál viszont jobb motivátornak tartják. Bowles az elmúlt két évben szinte csodát művelt a Cardinals védelmével, elképesztő tehetsége van abban, hogy megtalálja a rendelkezésére bocsátott játékosok helyét és maximalizálja a bennük rejlő lehetőségeket. Védekező edzőként sémái nagyon hasonlítottak Rex Ryanére, kreatív blitzei, remek playhívásai kivívták a szakértők elismerését. Bowlesnak szinte minden védelmi pozíció esetében van rutinja, de a támadóoldallal még sosem foglalkozott kiemelten. Főedzői tapasztalata már van, hiszen 2011-ben Tony Sparano elbocsátása után ideiglenesen ő vezette a Miami Dolphins csapatát, és 2-1-es mérleget ért el velük. Játékosként Super Bowlt nyert, tudja, mi kell ahhoz, hogy egy sikeres csapatot tudjanak építeni. Bowles tanult Joe Gibbstől és Bill Parcells stábjának is tagja volt. Utóbbi miatt volt sejthető, hogy inkább a Falconst preferálná (Scott Piolinak van náluk Parcellshez családi kötődése), de a Jets annyira meggyőzte kedden éjszaka, hogy lemondta a Falconshoz tervezett utat. Bowles itt is remek védelmeket építhet, a csapat offenzív oldalának rendbe tételéhez azonban nagy szüksége lesz a front office hathatós kooperációjára is. A Jets-Bowles "házasságot" azért is tartom ideálisnak, mert a csapatnak most egy más típusú főedzőre van szüksége a megújuláshoz, a Rex Ryan jelenségbe kicsit belefáradt a csapat is, a közeg is. A nyugodt, magabiztos, tiszteletet parancsoló Bowles tökéletes lehet Ryan utódjának.

San Francisco 49ers: Jim Tomsula **
A 49ers sok-sok lefolytatott interjú után végül a korábbi védőfal-edzőt, Jim Tomsulát nevezte ki főedzőnek. Meglepő kinevezés volt ez. Tomsula már vezette a csapatot 2010-ben egy mérkőzésen ideiglenesen, de korábbi HC rutinja csak az NFL Europeban volt. Az ambiciózus pozíciós edző neve nem először merült fel a 49ers táján, és tavaly is több csapatnál vett részt interjún. A kinevezés mindenképpen ellentétes azzal, amilyen anno Jim Harbaughé volt. Nincs az edző kinevezését követő hatalmas felhajtás, nem egy sztáredző került a pozícióba. Tomsula fellépése is más, nem egy olyan ember, aki egy személyben képes arra, hogy mindenki figyelmét kivívja, amint belép egy újságírókkal teli szobába, mi több, eléggé hangulattalan sajtótájékoztatón volt túl bemutatásakor. Lényegében Harbaugh ellentéte, aki nem hangjával, szigorával irányítja játékosait, hanem játékosai gondjára-bajára is tekintettel van. Akik alatta dolgoztak, nagyon kedvelték az edzőt. Az azonban kérdés, hogy pozíciós edzőként sikerrel tud-e főedzői pozícióba fellépni. Ez legutóbb igazán komoly sikerrel John Harbaughnak sikerült Baltimoreban. Tomsulával kapcsolatban NFL körökben sokszor említik, hogy bár remek szakember, emberi oldala kiemelkedő, de nem HC alkat, túl őszinte és az újságírók esetleges támadásai körében nem biztos, hogy képes lesz megállni a lábán. Fontos az a csapatvezetés számára, hogy Tomsulával nem lesznek olyan gondok, mint Harbaughval annak idején. Egészen biztosan nem fogja kritizálni a csapatvezetést zárt ajtók mögött, és kifogástalan lesz munkaviszonya Trent Baalke GM-mel. Tomsula az alkalmazkodó edző, nem a viták / konstruktív viták híve. Viszont nehéz vitatkozni elkötelezettségével, munka iránti alázatával. Pozitívum, hogy a játékosok ismerik, ez valamilyen szinten lehetővé teszi, hogy a 9ers ne totális újrakezdéssel szembesüljön. A fő pozíciós edzők azonban távoztak, új stábot kell építenie Tomsulának. Jim Tomsula szerződése négy évre szól, ezalatt 14 millió dollárt kereshet.

Az új general managerek

Chicago Bears: Ryan Pace *****
A Saintstől, director of player personnel posztról elcsábított Pace az idei szezon számomra legjobb GM kinevezése. Pace 2001-ben került a Saintshez, mindössze 24 évesen. Előbb csak adminisztrátor volt, majd három éven át tehetségkutató, a játékosügyekért részben felelt már 2006 óta a csapatnál. Az évek alatt jelentős közvetítői feladatot hajtott végre Mickey Loomis GM és Sean Payton HC között, sokat tett hozzá a New Orleans keretének formálásához. Pace 37 évével az NFL legfiatalabb GM-je lett (egyetemen még együtt játszott Tony Romóval, Romo elsőéves volt, amikor a DE-t játszó Pace végzett), fiatal kora azonban nem lehet akadály. A Saintsnél nagy rutint szerzett az elmúlt közel másfél évtizedben, remek szeme van a tehetséges játékosok kiszűréséhez, rutinja elfogadható a fizetési sapka terén, a játékosokkal kapcsolatos tranzakciók bonyolításában pedig kimagasló a tapasztalata.

New York Jets: Mike Maccagnan **
Woody Johnson a befuccsolt Idzik projekt után szeretett volna egy olyan embert látni a pozícióban, aki nem feltétlenül a pénzügyek mestere, hanem nagyon jó a rálátása a foci szakmai oldalára. Hogy biztosabb legyen a kinevezés, felkérte a Redskins (1989-1999) és a Texans (2002-2006) korábbi GM-jét, Charley Casserlyt a döntéshez való asszisztálásra. Casserly azonnal ajánlotta Johnson figyelmébe egykori kedvenc Redskins tehetségkutatóját, Maccagnant, aki 2011 közepe óta (a JJ Watt draft után) a Texans egyetemi tehetségkutató részlegének vezetője, korábban viszont a Texansnál a tehetségkutatás mellett adminisztratív feladatai voltak főként. Így talán a legfontosabb hiányzik nála, a tényleges döntéshozásban szerzett gyakorlat. Ez lehet az oka annak is, hogy soha nem hívták még GM interjúra és más csapatok se érdeklődtek iránta. Nehéz elvonatkoztatni attól is, hogy Casserly a saját emberét segítette munkához a kinevezéssel, ezek miatt lehetnek leginkább negatívak a visszhangok. Az azonban tény, hogy a korábbi tekintélyes Packers GM, Ron Wolf szerint is jól teljesített az interjúkon Maccagnan, illetve Todd Bowles-szal, az új HC-val is hamar megtalálták a közös hangot. Maccagnannál azonban erősebb jelöltnek éreztem Rick Smith GM jobbkezét, Brian Gainet, ha már a Texanstól került sor a kinevezésre.

Washington Redskins: Scot McCloughan ****
A Redskinsnél furcsa folyamat zajlott le, előbb meghosszabbították Bruce Allen szerződését, majd elvették tőle a GM posztot és azt odaadták Scot McCloughannek. McCloughan kinevezése meglepett, egészen pontosan az, hogy volt olyan NFL csapat, amely ilyen magas poszton számolt vele. A képességeivel nincs probléma, hiszen az elmúlt tizenöt-húsz év egyik legjobb tehetségkutatójáról beszélünk. A Ron Wolf vezette Packers egyik regionális scoutja volt kezdetben, aztán a 49ersnél egészen a GM posztig menetelt, onnan azonban elbocsátották. Az elbocsátás oka az volt, hogy McCloughan pályán kívüli problémái (depresszió és alkoholizmus) rányomták a bélyeget a munkavégzésére. A Seahawkstól való távozása a San Franciscóból távozásnál kisebb vihart kavart. Az elmúlt évben magán tehetségkutató céget nyitott, és elemzéseit NFL csapatoknak árulta, többek között a Redskins is a kliensei közé tartozott. McCloughannak benne volt a keze többek között Frank Gore, Patrick Willis, Vernon Davis, Russell Wilson és Richard Sherman draftolásában. Ebből a névsorból is látszik, hogy ért ahhoz, amit csinál, tehetségkutatói képességei mellett jelentős döntéshozói tapasztalata is van. A fő kérdés azonban ott lesz mindig a háttérben. Vajon meg tud-e birkózni függősségével hosszabb távon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése