2014. december 29., hétfő

Black Monday összefoglaló 2014

Az alapszakasz vége után idén is több csapatnál döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy eddigi főedzőiknek megköszönik a munkát, velük együtt távozott több döntéshozó is. A Black Monday eddig öt HC és két GM áldozatot követelt. 

Az elküldött főedzők

Jim Harbaugh (San Francisco 49ers)
Harbaugh közös megegyezéssel távozott a 49ers éléről azok után, hogy négy szezonjából kettőben NFC Championship Game-ig, egyben Super Bowl részvételig vezette a 49ers. Idén csak 8-8-ra futotta a csapat erejéből és elmaradt a playoff. A távozás oka a csapatvezetéssel megromlott viszony, amelynek tetőpontja a tavalyi Browns trade próbálkozás volt Harbaugh szolgálataiért, amelyet a 49ers nem utasított el azonnal. A HC 44-19-1-es mérleget ért el friscoi négy éve alatt, amely a harmadik legjobb mérleg az NFL történetében kezdő HC-tól hasonló időszakban. Jim Harbaugh a jövőben a Michigan egyetem főedzője lesz.

Rex Ryan (New York Jets)
Ryan, amennyire zseniális defenzív koordinátor, pontosan annyira nem jött be főedzőnek elsőre. 46-50-es mérlege (playoffban 4-2) nem tanúskodik igazán jól az egész időszakról, amikor a Jets élén állt. A kezdeti sikerek két AFC Championship Game részvételt eredményeztek, de az offense fejlesztése terén megjelenő kudarcok véget vetettek ennek az időszaknak. A megfelelő irányító megtalálása nem ment Ryannek és a mellette álló döntéshozóknak. Ha lett volna Ryannek egy közepes, vagy közepesnél kicsivel jobb szintű támadósora, nem jutott volna ide. Ryan továbbra is az NFL egyik legjobb védő edzője, munkássága során a Jets védelme sorrendben 1., 3., 5., 8., 11. és 6. volt az ligában.

Mike Smith (Atlanta Falcons)
Smith úgy kezdett neki ennek az évnek, hogy az állásáért küzd. A remek kezdeti években - öt szezon alatt négy playoff részvétel - csupán a playoff fiaskók és pár playhívás miatt érhette kritika az edzőt. Az utóbbi két évben azonban fordult a kocka. Tavaly a sok sérülés miatt mindenki mentegette, de idén már nem menekülhetett a 6-10-es év után. Ez a csapat sokkal többre lehetett volna képes a játékosállománya alapján, és ezt Smith is tudja. Arthur Blank tulajdonos az utóbbi három évben egyre csalódottabb lett a csapat pályán nyújtott játéka miatt. Smith 66-46-os mérleggel távozott a csapattól, playoffban 1-4-es mutatót produkált.

Marc Trestman (Chicago Bears)
Trestman csak két évet élt meg a Bears élén. 2013-ban remek kezdeti eredményei miatt teljesen meglepő volt a 2014-es fordulat. A kiváló offenzív stratéga hírében álló Trestman alatt az első év pozitívmai után darabokra hullott a csapat. Az offenzív koordinátor a sajtóban kritizálta névtelenül a kezdő QB-t, a játékosok panaszkodtak, nem volt fegyelem. A tapasztalt káosz mellett nem volt más megoldás, az 5-11-es szezon után új irányt kellett vennie a Bearsnek.

A lejárt megbízatás

Tony Sparano (Oakland Raiders)
Dennis Allent négy vereség után elküldte a Raiders, helyét ideiglenesen Tony Sparano vette át, aki alatt a csapat sokkal jobb teljesítményt produkált. Sparano irányításával 3-9-es mérleget értek el, az edző játékosok körében való népszerűsége és kivívott tisztelete miatt jelölt lehet arra, hogy a jövőben megkapja az állandó megbízatást is, de várhatóan más irányt választanak Mark Davisék.

Az elküldött GM-ek

John Idzik (New York Jets)
A Jets építése terén kudarcot vallott Idzik, a támadóoldalon kézzelfogható problémák orvoslásának érdekében nem tett eleget. Lépéseinek elmaradása azt mutatja, hogy túlértékelte a Jets keretének erejét. A Rex Ryannel fennálló konfliktusa folyamatosan rontotta a csapatépítés hatékonyságát. Woody Johnson nagy hibát követett el akkor, amikor egy meglevő edző fölé akart GM-et kinevezni. Bebizonyosodott, ez így nem működik.

Phil Emery (Chicago Bears)
Az elküldés középpontjában egy idei év alapján rossznak bizonyuló edzőválasztás és a gigantikus bukásnak számító Jay Cutler szerződés áll. Emerytől több előrelépést és víziót láthattunk, mint elődjétől, Jerry Angelótól hosszú évek alatt, de ez kevés volt arra, hogy megmentse.

A megüresedett főedzői álláshelyek sorrendje a legkedvezőbb szituációtól a legrosszabbig
1. San Francisco 49ers
2. Atlanta Falcons
3. Chicago Bears
4. New York Jets
5. Oakland Raiders

HC jelöltjeim
1. Todd Bowles (DC, ARI)
2. Adam Gase (OC, DEN)
3. Dan Quinn (DC, SEA)
4. Rex Ryan (-)
5. Mike Shanahan (-)
6. Jack Del Rio (DC, DEN)
7. Ben McAdoo (OC, NYG)
8. Vic Fangio (DC, SF)
9. Kyle Shanahan (OC, CLE)
10. Teryl Austin (DC, DET)
11. Hue Jackson (OC, CIN)
12. Jim Schwartz (DC, BUF)

GM jelöltjeim
1. Tom Gamble (vice president of player personnel, PHI)
2. Eric DeCosta (assistant GM, BAL)
3. Ryan Pace (director of player personnel, NO)
4. Chris Ballard (director of player personnel, KC)
5. Terry McDonough (vice president of player personnel, ARI)
6. Brian Gaine (director of pro personnel, HOU)
7. Duke Tobin (director of player personnel, CIN)
8. Mark Dominik (-)
9. Lionel Vital (director of player personnel, ATL)
10. Eliot Wolf (director of pro personnel, GB)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése