2014. november 12., szerda

A Los Angeles projekt

Többször jelentette már be azt az NFL, hogy célja a Los Angelesbe való visszatérés, azonban komolyabb előrelépés ezen a téren nem történt. Azt biztosnak tekinthetjük, hogy új csapat nem fog indulni a városban, ha LA NFL gárdát akar, akkor meg kell győznie egy jelenlegi franchiset a költözésről. A folyamatot segíti az, hogy az idei szezont követően már három csapat, a St. Louis Rams, az Oakland Raiders és a San Diego Chargers is elköltöztethető, hiszen mindhárman évről évre dönthetnek arról, visszatérnek-e egy újabb szezonra jelenlegi otthonukba. Arra, hogy az NFL-t értesítse egy csapat esetleges költözéséről, minden évben január 1. és február 15. között van lehetőség, de jelenleg szeretné a liga ezt az időszakot a Super Bowl és február közepe közötti időszakra csökkenteni. Egy csapat költözéséhez a tulajdonosok háromnegyedének (32-ből 24 fő) hozzájárulása szükséges. Az októberi tulajdonosi találkozón szóba került több olyan stadion, amely átmeneti otthonul szolgálhatna NFL csapatoknak, főként a Rose Bowl, az LA Coliseum, valamint a Dodgers Stadium merült fel ezeken a megbeszéléseken. Természetesen a terv minden potenciális költöző számára a saját stadion építése hosszabb távon, ezen a téren találkoztunk már több kezdeményezéssel, nézzük ezek hogyan állnak.

Az AEG projekt: Az AEG hiába kötötte meg a 30 évre szóló 700 millió dolláros névadó szponzori szerződést a Farmers's Insurance-szel még 2011-ben egy még nem létező stadionra, a projekt sehová sem haladt. Az NFL-nek nem tetszett az, hogy a projektet az AEG úgy akarja megvalósítani, hogy az ő birtokukban vannak a létesítmények és főként nem a városba hozandó NFL csapat részesül annak bevételeiből. A probléma tehát a terv struktúrája volt. A projektet a város képviselő-testülete 2012-ben támogatásáról biztosította, egy esetleges stadion építési beruházás engedélyt kapott, de valós előrehaladásra nem került sor. A két évre szóló határidő, amit a cégnek megszabtak egy NFL csapat LA-be hozására, lejárt volna október közepén. Az AEG kérte, hogy kapjanak még hat hónapot arra, hogy NFL csapatot szerezzenek a projekthez, ehhez azonban áldozatot kellett hozniuk. A képviselő-testület úgy egyezett bele csupán a hosszabbításba, hogy az AEG vállalta, 750.000 dolláros fejlesztést hajt végre a projekt részét képező LA Convetion Centeren abban az esetben is, ha az NFL beruházás nem valósul meg.

Az Industry projekt: Ed Roski 2008 óta próbálja eredménytelenül az általa megszerzett területre csábítani az NFL csapatokat. stadiont egyelőre nem épített, de a várossal megkötött szerződése alapján idén januárban megindult egy 172 millió dolláros beruházás a terület előkészítésére a város finanszírozásában. Egyéb előrelépések egyelőre nincsenek.

A két projekt leginkább akkor lenne megfelelő megoldás, ha az NFL új csapatot hozna létre, méghozzá a projektet lebonyolítók tulajdonlása mellett. Úgy azonban, hogy jelen állás szerint a bővítés nem merült fel, ezek a tervek meglehetősen életképtelenek. Az NFL nem fogja ugyanis hagyni, hogy egy külső befektető tegyen szert jelentős haszonra egy NFL csapatból, és ezzel fontos összegek kerüljenek ki a bevételek közül. A fő irányvonal így az lehet, hogyha a költözni vágyó csapatok tulajdonosai maguk vásárolnak fel területeket a városban, vagy pedig közvetlenül a képviselő-testülettel egyezkednek. Előbbi téren szóba került a Hollywood Park esetleges megszerzése. A Rams és a Raiders is érdeklődik állítólag a 300 hold méretű területtel kapcsolatban, amely korábban egy ügetőpálya otthona volt. A területet Terry Fancher cége 2005-ben 260 millió dollárért vásárolta meg, és attól közel 600 millióért szabadulna csak meg. Amely csapat komolyan gondolja ezt az ötletet, annak közel 2,6 milliárd dollárjába kerülne a projekt (600 millió a területért, kb. 1,5 milliárd dollár az építendő stadionért, 500 millió dollár a költözés költsége (relocation fee, amit a többi NFL csapat kap meg)), ez lehet a jelentős visszatartó erő. Más területen történő esetleges beruházásról egyelőre nem esett szó LA-ben.

A továbbiakban tekintsük át egyesével, hogy azok a csapatok, amelyeknek szóba kerülhet a Los Angelesbe költözése, jelenleg hogyan állnak stadion ügyekben.

A St. Louis Rams

A Ramsnek 1995-ben átadott Edward Jones Dome esetében 30 éves bérleti szerződést írtak alá. Ez azt jelenti, hogy a csapatnak elméletileg 2025-is biztosított lett volna a St. Louisban maradása. Azonban a szerződésben szerepelt egy kikötés, amelynek értelmében a stadiont üzemeltető CVC-nek folyamatosan a legjobb stadionok között kellett volna tartania minőséget tekintve a Dome-ot. 2015-re külön feltétel vonatkozott. Ha 2015-ben a Rams stadionja nincs a 8 legjobb NFL stadion között, akkor a Rams szabadon elköltözhet bármely évben, és a hátralevő tíz év évente megújítandóvá alakul. Ez azt jelenti, hogy a Rams minden év elején dönthet arról, szeretne-e még egy évet maradni a Domeban. Ahhoz, hogy a top 8 stadionos szabálynak a Rams megfeleljen, a CVC-nek jelentős felújításokba kellett volna kezdenie a közelmúltban. A projektre 2012 elején 48, majd 2012 közepén további 124 millió dollárt gyűjtöttek össze. A Rams kalkulációi szerint azonban a feltételeknek megfeleléshez egy 700 millió dolláros beruházásra lett volna szükség. Az arbitrátor a Rams mellett foglalt állást, de a CVC és St. Louis város vezetése nem volt hajlandó ekkora beruházásra. Emiatt lett a Rams "szabad" az idei szezont követően. Tavaly nyáron úgy döntött a városvezetés, hogy inkább egy új stadion építésére fókuszálnak, amely szintén az előbb említett összegű, vagy még ennél is nagyobb mértékű beruházást követelne meg. Sokáig azonban valós lépésekre nem került sor az ügyben.
A helyzetet nem könnyítette meg, hogy Stanley Kroenke, a Rams tulajdonosa januárban megvásárolt Los Angelesben egy korábban parkolóként használt területet (60 hold 90 millió dollárért), illetve újabb területek felvásárlására törekszik a korábban említett Hollywood Park környékén. Az esetleges LA-i költözés burkolt fenyegetésére már hajlandó volt lépni a város vezetése, sőt, Jay Nixon, Missouri állam kormányzója is bekapcsolódott az eseményekbe. Nixon a kezdeti kétoldalú egyeztetéseket követően a hónap elején felkérte az Anheusen-Busch volt CEO-ját, Dave Peacockot és az NFL körökben ismert ügyvédet, Robert Blitzet annak érdekében, hogy 60 nap alatt dolgozzanak ki terveket arra, hogyan lehetne a csapatot St. Louisban tartani. A Ramsnek 2015. január 28-ig kell arról döntenie, hogy 2015-ben marad-e az Edward Jones Domeban, ez a pontos határideje a tervek kidolgozásának, a valós alternatívákkal történő jelentkezésnek. Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni egy esetleges új stadion építése kapcsán, hogy St. Louisban minden jelentős stadionnal kapcsolatos beruházás ügyében népszavazást kell tartani. Bár a kitűzött határidőt még nem értük el, annak közelsége miatt sokan úgy érezhetik, a város nem igyekszik eléggé. Kroenke beruházásait pedig még ennél is többen gondolják biztos jelnek a költözést illetően.

Az Oakland Raiders

A Raiders mára az egyetlen NFL csapat, amely egy MLB gárdával, az Oakland Athletics-szel osztozik egy stadionon. 2011 óta mindkét csapat nagyon igyekszik annak érdekében, hogy saját stadiont építhessen Oakland városában. Kezdetben a felek a városvezetéssel hadakoztak, aztán egymással a limitált elérhető forrásokért. A 2013-as tervek alapján a városban megépült volna az A's és a Raiders létesítménye is. A Raiders egy 800 milliós beruházást tervezett a Coliseum mellett, amelyből 300 milliót fedezett volna Mark Davis és a tulajdonosi kör, 200 milliót a G-4 program és 300 milliót kellett volna közpénzből biztosítani. A város részéről már évek óta köztudatban volt a Coliseum City projekt, amely új stadionokat eredményezhetett volna az A's és a Raiders mellett a Golden State Warriorsnak is. A tervek azonban megakadtak. 2013-ban a tervekből nem lett realitás, és ez lépésekre késztette a Raiderst. Októberben Davis Concord városában megtekintette a Concord Naval Weapons Station területét, amelyet esetleges stadion otthonként tudott volna elképzelni. A látogatás nem volt több egyszerű érdeklődésnél. 
2014-ben aztán felgyorsultak az események. Először az A's lépett, július 22-én 10 évre szóló bérleti szerződést írtak alá a Coliseumban maradásra. Lewis Wolff, az A's tulajdonosa ezután mégis elkezdte egy új beruházás tervezését, méghozzá a Coliseum területén, augusztusban már kivitelezőkkel is egyeztetett. Wolff korábban jelezte, ha területet kap, ő szívesen épít stadiont saját forrásaiból. 
A Raiders helyzetét ez a döntés és Wolff elhatározása nehézzé tette, hiszen Davis jelezte, ő még a korábban jelzett 300 milliót sem tudja biztosítani egy esetleges stadionra, csak 200 milliót hajlandó befektetni. Nyár végén a Raiders elsődleges jogot kapott a Coliseum területének fejlesztésére, és amennyiben egyezségre jut a város és a Raiders, akkor az A's megkapná a jogot arra, hogy kihátráljon a 10 évre szóló bérleti szerződéséből és akár el is hagyja a várost. Jean Quan polgármester-asszony aztán szeptemberben előállt egy újabb ötlettel, amelynek értelmében körülbelül 670 millió dollárt biztosítana a város arra, hogy a Coliseum területén felújításokat, fejlesztéseket hajtsanak végre, valamint kifizessék a stadion még hátralevő adósságait. Az egyetlen feltétel az volt, hogy Davis saját forrásból építse meg a Raiders új stadionját, ami természetesen nem tetszett Daviséknek, de ennek ellenére aláírták a megállapodást. Október végén aztán kicsit felgyorsultak az események, a Raiders először is szerzett egy befektetőt, aki szívesen beszállt volna a stadion projektbe, de az exkluzív jogaikkal egyelőre nem tudtak élni, a tervek nincsenek készen a továbblépésre. A képviselő-testület 90 napot adott a Raidersnek arra, hogy kidolgozza a terveket, újabb befektetőket szerezzen, kivitelezőt találjon, megállapodjon az A's-szel és a Warriors-szal, meggyőzze a közvéleményt, valamint elkészítse a szükséges dokumentációkat. A terv jelen állás szerint irracionális és kivitelezhetetlen. Nehezíti az egész folyamatot az is, hogy az oaklandi tervek központi figurája, Jean Quan polgármester-asszony elveszítette november elején a választást. Ráadásul Davis sem az oaklandi maradáson dolgozik főként, júliusban és november elején is San Antonióban járt, és a helyi döntéshozókkal egyeztetett egy esetleges költözésről, valamint tárgyalásban áll az LA-i projektek közül többel. Az út vége egyelőre nagyon homályosnak tűnik. 

A San Diego Chargers

A Chargers bérleti szerződése évek óta kimondja azt, hogy a csapat kiléphet belőle, ha adott év február 1. és május 1. között erről nyilatkozatot tesznek. Az 1968-ban épült Qualcomm Stadiummal elégedetlen Spanos család azonban eddig mindig úgy döntött, nem élnek az opcióval, és maradnak San Diegóban. A maradáshoz szükségesnek tartott új stadion ötletén Mark Fabiani évek óta dolgozik a városvezetéssel együttműködve, de jelentősebb előrelépések nélkül. 2013 októberében volt a legnagyobb esély arra, hogy a Chargers kiharcolja az új stadiont, de akkor a városvezetés a Convention Center felújítási projektjének keretében nem volt hajlandó jelentősebb összeget elkülöníteni a stadionépítésre. 2014 februárjában Fabiani egy olyan ötlettel állt elő, amely alapján az új stadiont a Padres MLB csapat stadionjától keletre építenék fel, 62.000 férőhellyel és 800-900 millió dollárból. A Spanos család és a G-4 program forrásain túl a Qualcomm Stadionnak, valamint a San Diego Sports Arénának otthont adó terület részleges értékesítésének önkormányzat által átengedett része lenne biztosított a projekthez. A Chargers hozzájárulása 50 és 100 millió dollár közötti összeg lenne, 200 millió dollár érkezne a G-4 programból, a területek értékesítéséből befolyó pénz az önkormányzaton múlna. Fabiani szerint utóbbiból biztosítani lehetne a 600-650 millió dolláros forrást, nem kellene adókat kivetni, és egyéb közpénzeket felhasználni. Kevin Faulconer polgármesterrel Fabiani csak informális egyeztetéseket folytatott, és egyelőre semmilyen előrelépés nem várható az ügyben. Fabiani az új stadion finanszírozását mindenképpen népszavazásra bocsátaná, méghozzá 2016 novemberében, hátha addigra meglesznek a források is... Mivel a Chargers maradását támogató Faulconer alatt sem lépett előre a csapat a projekttel, így nem igazán lehet tudni, hogy mikor készül el az új stadion, ha egyáltalán elkészül valaha. San Diego túlságosan nyugodt, a csapat ugyanis nem nagyon használja fel sem Los Angelest, sem a más városokba való költözés fegyverét a tárgyalások folyamán alkupozíció javításra. A becsülendő, de nem hatékony magatartás nagymértékben hozzájárul az eredménytelenséghez. Többek között emiatt is a Chargers Los Angelesbe költözésére van a legkisebb esély. A Chargers ráadásul felhívta a figyelmet arra, hogy nemet fog szavazni abban az esetben, ha NFL csapatot akarnának költöztetni Los Angelesbe. Ennek oka, hogy becslésük szerint a csapat bevételeinek 30 %-a az LA-i piachoz köthető, és nem akarnak potenciális riválisokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése