2014. október 4., szombat

Fizetési sapka trendek, a DirecTV szerződés és az injury settlement

Érdekes változásokat hozott a fizetési sapkával kapcsolatban az idei év. A 2011-es kollektív szerződés érvénybe lépése óta először emelkedett a sapka összege jelentősebben, sőt, még a 2009-es, 129 milliós értéket is felülmúlta. A 123 millióról 133 millióra történt emelkedés kapcsán új trendeket figyelhetünk meg az NFL-ben az idei évben.


Először is érdemes figyelmet szentelni az átvitt sapka helyeknek. 2011 és 2012 között tapasztalhattunk csak olyat, amit idén. Akkor a Texans és a Chargers, ezúttal pedig a Giants, a Rams és a Redskins nem élt a sapka hely átvitelének lehetőségével. Igazán jelentős, 3 millió dollár feletti tételt csak 14 csapat vitt át 2014-re, a tavalyi 21 és a tavalyelőtti 22 után. 10 millió dollár feletti tétel átcsoportosítására csak 5 együttes volt képes. Ez azt is jelenti, hogy a csapatok többsége 2013-ban nagyon kihasználta a sapkát, nem maradt a többségnek igazán jelentős könyvelési helye. A várható nagy emelkedés is hozzájárult ahhoz, hogy a csapatok többsége igyekezett a lehetőségeit közel maximálisan kihasználni 2013-ban. 


Érdemes megnézni azonban azt, hogy a csapatok mennyire használják ki a 10 milliós emelkedést jelenleg. Íme a fizetési sapka helyek tegnapi állása:


Jól látható, hogy minden csapat jelentős cap hellyel rendelkezik. Jelenleg mindössze kettejüknek, a Ramsnek és a Steelersnek van kevesebb, mint 5 milliós helye. 19 csapat esetében a rendelkezésre álló cap hely meghaladja a 10 millió dollárt! Ezek a számok azt jelzik, hogy bőven lett volna lehetősége a csapatoknak a free agencyben arra, hogy többet költsenek, mégsem tették... A jelentősebb szerződéshosszabbítások sem kellene, hogy gondot jelentsenek ilyen hely mellett, annyira mégsem igyekeznek. A hely melletti passzivitás egyrészt utal arra, hogy a csapatok nem alkalmazkodtak (nem is akartak?) kellőképpen növekvő lehetőségeikhez, másrészt arra, hogy a piac árainak sem sikerült egy szabadügynök-piaci időszak alatt hozzáárazódnia a lehetőségekhez. Azért érdekes ez az NFL-re jellemző gigantikus cap hely állomány, amely ligaszinten jelenleg majdnem 379 millió dollárt tesz ki, mert a 2013 és 2016 közötti évekre összevonva érvényes a sapka 95 %-áig terjedő pénzköltési limit ligaszinten és a 89 %-os limit csapatszinten.

A jelentős sapka emelkedés forrása elsősorban a média jellegű bevételek hatalmas növekedése volt. Ezeknek a bevételeknek az 55 %-át emelik be a sapka kalkulációhoz, úgy, hogy mindeközben a capre jutó limit nem lépheti át az All Revenue (AR) érték 46,5 %-át az idei évben. A média jellegű bevételek csak a TV-s szerződések megújításával és az új Thursday Night csomag értékesítésével körülbelül 2,135 milliárd dollárral növelték az NFL bevételeit 2013-ról 2014-re.2015-re további növekedés következik be, hiszen a napokban megújították a DirecTV szerződést is, amelynek éves kifizetése 500 millió dollárral nőtt a megállapodás időszakában. A csomag a jövőben nemcsak a vasárnapi élő mérkőzéseket, a shortcutokat, a RedZone és GameMix Channelt tartalmazza majd, hanem része lesz az új FantasyZone Channel is, amit a fantasy játékosoknak fejlesztettek ki. Újítás lesz továbbá, hogy a csomag elemei mobiltelefonról is elérhetőek lesznek. A DirecTV programjában pedig továbbra is szerezel majd az NFL Network.


Kérdéses viszont a CBS-szel egy évre megkötött nyolc mérkőzéses Thursday Night csomag jövője, mert eddig eléggé izgalommentesre sikerültek ezek a mérkőzések. Ettől függetlenül nyilván jól teljesít a CBS statisztikákat tekintve, de a csatorna kissé elégedetlen a minőséggel, és azzal, hogy a mérkőzések második félidejére jelentősen esik a nézettségük. 

A kínálatban szereplő mérkőzések:


2. hét: BAL-PIT 26-6

3. hét: ATL-TB 56-14 
4. hét: WAS-NYG 14-45
5. hét: GB-MIN 42-10
6. hét: HOU-IND
7. hét: NE-NYJ
8. hét: DEN-SD
16. hét: SF-SD

A hamar eldőlő összecsapások ellenére, valószínű, hogy a CBS-nél marad a csomag, hiszen a legjobb nézettséget még mindig az NFL biztosítja az amerikai TV társaságoknak. Legfeljebb kérik majd azt, hogy a párosításokba nagyobb beleszólásuk legyen, mint eddig. Az NFL-nek az év végén el kell döntenie, hogy maradjon a csomag a CBS-nél további egy évre, vagy pedig kiviszik azt ismét a piacra. A csomagra tavasszal a CBS mellett ajánlatot tett az NBC, az ABC és a Fox is, egyedül az ESPN tartózkodott ezúttal a licittől. Amennyiben kikerül a piacra a csomag, várhatóan megjelenik az érdeklődők között a Turner Sports is.

Végül térjünk át egy kicsit az injury settlementre, amely már a játékosokhoz kötődő terület. Valószínűleg sokaknak feltűnt, hogy több játékost, akit sérült listára (IR) helyeztek, és így februárig már nem léphetnének pályára, elengednek IR-ről ilyen egyezségekkel. A témában Jack Bechta írt egy remek cikket még szeptemberben.
Az injury settlement során az IR-re helyezett játékos és csapata arról állapodnak meg, hogy milyen feltételek mellett engedik el a játékost azonnali hatállyal. Az első lépés minden esetben az, hogy a játékos és a csapat megállapodjon abban, hogy hány hétre van szüksége a játékosnak a felépüléshez. Ha ez kevesebb, mint az idény vége, akkor mindenképpen van racionalitása az egyezségnek. Nehéz tárgyalások ezek, mert általában a csapatorvos rövidebb időt jósol, mint a játékos által igénybe vett független orvosszakértő. A csapat ragaszkodik a csapatorvos verziójához, az ügynök a független szakértőjéhez. Valószínűleg a kettő közötti időszakban egyeznek meg végül.
A felépülés hossza azt határozza meg, hogy a csapatnak hány heti fizetést kell kifizetnie a játékosnak a megállapodás keretében, és ezért cserébe a csapat lemondhat minden, a sérüléssel kapcsolatos felelősségről. Ha például hat hét a gyógyulási idő, és ebben a felek meg tudnak egyezni, akkor a csapat vállalja a következőket:
- a hat hétre jutó bér kifizetése,
- állásfoglalás arról, hogy a játékos workers' compensationre jogosult,
- a játékos rehabilitációs-egészségügyi költségének átvállalása.
A játékos ezért cserében felmenti a csapatot, annak orvosait az alól, hogy valaha is felelősségre vonják őket a sérüléssel és annak kezelésével kapcsolatban.
Két további fontos részlet az offset alkalmazása, ami akkor releváns, ha a játékos már csapatot talál az említett hathetes időszakban. Ebben az esetben nem keresheti meg a hétre jutó bérét, és efelett még az új összeget is, hanem a régi, őt injury settlementtel elküldő csapatától csak az új heti bér és az egyezségben rögzített heti bér különbségére jogosult. Emellett általában a játékos rehabilitációja nem a csapatnál, hanem a játékos által választott intézményben kerül sor.

Miért jó ez a csapatnak?
- megszabadulnak mindenféle felelősségtől a sérüléssel és gyógyíttatással kapcsolatban,
- nem kell helyet biztosítani a létesítményben a játékosnak rehabilitáció szempontjából,
- ha a játékos amúgy is könnyen helyettesíthető kiegészítőember, nem kell egy éven át fizetni a bérét.

Miért jó ez a játékosnak?
- mivel általában legalább három hétre kötnek megállapodást az ügynökök, így a játékost a karrier után esedékes juttatások szempontjából nem éri kár (legalább három olyan év kell ehhez, ahol a játékos legalább három heti bért kapott meg),
- amint egészséges, csapatot kereshet magának, ahelyett, hogy az IR listán lenne egész évben,
- hat héttel a settlement utolsó kifizetésének esedékessége után visszatérhet akár az eredeti csapatához is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése