2014. október 8., szerda

Az NFL és a nonprofit státusz

Évről évre hatalmas viták merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miért is lehet egy olyan szervezet nonprofit státuszú, amelynek 10 milliárd dollár bevétele van éves szinten és gyakorlatilag egy egész ágazatot foglal magában. Ez a vád éri ugyanis sokszor az NFL-t, és különböző sajtóorgánumok újra és újra felkapják a hírt arról, hogy az NFL nonprofit és nem kötelezett az adók megfizetésére. 

Kétségtelen tény, hogy az NFL-t 1966-ban nonprofit státuszúnak nyilvánították. Ez a döntés az IRS-nél 501(c) 6 szakasz szerinti státuszt adományozott a League Officenak, az NFL működésének irányításával megbízott, és Roger Goodell komisszár által vezetett részlegnek. Az 501(c) 6 státusz azt jelenti, hogy az NFL League Officet trade associationnek sorolták be, vagyis olyan szervezetnek, mint például az amerikai kereskedelmi kamara (US Chamber of Commerce). 
Mi az NFL League Office főtevékenysége? Eljár az NFL és csapatainak nevében a különböző tárgyalásokon, segíti a csapatok profitszerzését azáltal, hogy egységesen lép fel érdekükben. Tehát lényegében hozzájárul ahhoz, hogy az NFL-t promótálja, és hatása van az egyes csapatok gazdálkodására és év végi eredményére is. 
Az NFL League Office működésének elsődleges forrását az NFL csapatok hozzájárulásai jelentik, amelyet a csapatok évről évre tagdíj címen utalnak a New Yorkban található szervezet számlájára. Ennek felhasználásával a League Office elsősorban fenntartja a működéshez szükséges alkalmazotti létszámot, bérli a szükséges irodát, eszközöket szerez be a mindennapi munkához. Egyéb területeken is végez a League Office kisebb tevékenységet, de mindössze egy dolog kiemelendő még, hogy itt tartják nyilván a korábbi G3 stadionépítési programban felvett hiteleket is. A hiteleket az NFL League Office vette fel, azok törlesztése a csapatoktól ide fut be, és innen áramlik az egyes bankokhoz. 

Amikor szóba kerül a League Office és az adómentesség, akkor mindenkinek az jut eszébe, hogy Roger Goodellnek is ők utalják a bért. A komisszár 2006-os kinevezése óta összesen 114.123.135 dollárt kapott a tulajdonosoktól munkavégzéséért. Ez a szám, és különösen a 2012.04.01. és 2013.03.31 között számára kifizetett 44.107.000 dolláros fizetés fűti leginkább az indulatokat, amikor felmerül a nonprofit státusz.


Összességében a League Office éves szinten körülbelül 200-350 millió dollár bevétellel zár, de szinte minden esetben jelentősen több költsége keletkezik. 2012 volt ilyen szempontból érdekes év, hiszen akkor a League Office közel 9 millió dolláros plusszal zárt, és státusza miatt nem kellett ezután adóznia. 


Láthatjuk azt, hogy ez a bevétel csak elenyésző részét teszi ki az NFL-nek tulajdonított éves 10 milliárd dolláros bevételnek. Sokkal inkább betudhatóak azok az NFL forprofit kezdeményezéseinek (pl. NFL Ventures, NFL Properties, NFL Productions, NFL Enterprises, stb.), amelyek mindegyike adózik. Amikor az NFL éves 6 milliárd dollárt meghaladó értékű országos TV-s megállapodásairól, vagy éppen szponzorációkról, merchandisingról, stb. beszélünk, akkor fontos tudnunk, hogy azon bevételek mindegyike a csapatokhoz kerül egyenlőre arányban (tehát minden csapat kap 1/32-et). És bizony az NFL csapatok mindegyike adózik. Így beláthatjuk, messze nem arról van szó, hogy egy évi 10 milliárd dollár értékkel rendelkező "iparág" egésze kerülné el az adózási kötelezettséget és lenne nonprofitnak elkönyvelve, ahogy azt néha a híradások tálalják.

Szintén nonprofitnak minősül jelenleg az NHL League Office, és nonprofit volt, a 2007-es státuszról való lemondásig az MLB is. Az NBA sohasem volt nonprofit státuszú. 
Az NFL Management Council, a tulajdonosok tömörülése szintén 501(c) 6 nonprofit, míg az NFL-hez kapcsolódó alapítványok, jótékonysági szervezetek 501(c) 3, a különböző önkéntes alapok pedig 501(c) 9 státuszt viselnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése