2014. szeptember 14., vasárnap

Terry Pegula és a nyertes Bills licit

Egy nappal a végső licitek leadását követően a Morgan Stanley bejelentette, hogy Terry Pegula tette a legmagasabb ajánlatot a Buffalo Billsre. A 63 éves milliárdos - NFL rekordot jelentő - 1,4 milliárd dollárt fizet majd a csapatért és már október 8-án hivatalosan az együttes tulajdonosa lehet, amennyiben a tranzakciót az NFL csapatok tulajdonosai jóváhagyják. A Wilson Trust számára azért volt könnyű a döntés, mert egyrészt Pegula ajánlata volt a legmagasabb értékű, másrészt egyértelműen ő volt az, aki a leginkább elkötelezett volt a csapat Buffalóban tartása mellett. Pegula mellett szólt az is, hogy jelentős tapasztalatot szerzett az NHL-ben a Buffalo Sabres irányítása terén.

Pegula 1951. március 27-én született a pennsylvaniai Carbondaleben. Diplomáját a Penn State egyetemen szerezte és szakterületén, gázkitermelésben kezdett el dolgozni. Vállalkozását, az East Resources Inc-et 1983-ban alapította meg, miután éveket dolgozott a Getty Oilnál és a Felmont Oilnál. A vállalkozás azok után, hogy a családtól kapott 7.500 dollárból alapította meg Pegula, óriási sikereket ért el. 2010-ben Pegula a cégének legjelentősebb eszközeit értékesítette, amelyért a Royal Dutch Shell 4,7 milliárd dollárt fizetett ki. Ez az összeg volt az, amely megnyitotta Pegula előtt az utat, hogy szenvedélyeinek élhessen élete hátralevő részében. 2010-ben 102 millió dollár értékben új jégkorong aréna építésébe fogott a Penn State egyetem campusán, lehetővé téve az egyetemi csapat felemelkedését az első osztályba. Később 12 millió dollár értékű adományából felesége felsőoktatási intézménye, a Houghton College sportkomplexumot építtetett. Pegula 2011-ben megvásárolta a Hockey Western New York LLC-t 189 millió dollárért, A társaság tulajdonában volt ekkor a Buffalo Sabres NHL csapat, valamint a Buffalo Bandits NLL gárda. Jégkorong portfólióját a Rochester Americans AHL együttes megvásárlása tette teljessé. 
2012-ben jelentős, 170 millió dolláros beruházásba kezdett Buffalóban, ahol az általa elképzelt, szintén jégkorong témájú HARBORCenter mellett fogott hotelek, éttermek, egy teljes szórakozónegyed kialakításába.
Az idei évben értékesítette az East Resources eszközeinek második csomagját, a vevő az American Energy volt, amely 1,75 milliárd dollárt fizetett ellenértékként. Ez az összeg lesz főként a Bills megvásárlásának forrása. 
Pegula sport terén meglevő további érdekeltségei közé tartozik két edzőközpont üzemeltetése, valamint az egyik legnevesebb amerikai futball ügynökség (a Todd France nevével fémjelzett FAAM) is birtokában van. Utóbbit októberig értékesítenie kell ahhoz, hogy megkapja a Bills megvásárlásához az NFL hozzájárulását. 
A család is elkötelezett a sportok terén. Felesége Kim jelentős rutinnal rendelkezik sport menedzsment területen és feltehetőleg ő fog foglalkozni a Bills mindennapi ügyeivel. Mind az öt gyermekük sportol, közülük Jessica jutott a legtovább, ő profi teniszező, korábban a világranglistán a 123. helyig jutott.

Pegula jövőbeli projektjei közül mindenképpen kiemelendő az ajánlata keretében történt vállalása, amely szerint a Billsnek új stadiont épít majd. A létesítmény átadását 2020 környékére időzítenék, amikor lejár a Ralph Wilson Stadium bérleti szerződése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése