2014. július 12., szombat

Közeledik a hosszabbítások határideje

Július 15., kedd jelenti azt a határidőt, amíg a franchise vagy transition taggel ellátott játékosok hosszú távra szóló megállapodást köthetnek az őket tagelő csapattal, és ezzel "lecserélhetik" az egy évre szóló tag szerződéseket. 2014-ben, a következő játékosok kaptak taget:


A viszonylag kevés, taget kapó ellenére eléggé eseménydúsra sikerült ez a vetülete az NFL üzleti világának. Voltak, akik azonnal siettek aláírni az egyéves szerződést, volt olyan, aki még jelenleg is vitatja a neki járó összeget, sőt, egy offer sheetet is láthattunk. 

Hardy, Folk, Orakpo, Mack és Worilds elfogadta a neki megítélt összeget, és alá is írta a tag szerződést, igaz, nekik nem is nagyon lehetett min vitatkozni. Egyértelmű volt, hogy Hardy DE, Folk K, Mack C, Orakpo és Worilds pedig LB taget kap. Nem volt ez egyértelmű Jimmy Graham esetében. A TE poszton szereplő játékos ugyanis úgy gondolta, hogy őt a WR tag illetné meg. Ennek az elképzelésének az volt az indoka, hogy a kollektív szerződés rendelkezései szerint azon a poszton kell egy adott játékost tagelni, amelyen az előző évben a legtöbbet szerepelt. A Saints játékosa tavaly 587 snap alkalmával állt fel WR-ként (396 esetben a slotban, 191 alkalommal a pálya szélén), és csak 292 alkalommal tradicionális TE-ként. Ennek értelmében Grahamet a WR tag illetné meg, amely 12,312 millió dolláros egy évre szóló keresetet eredményez a 7,035 milliós TE taggel szemben. Mivel az NFL, az NFLMC és a Saints ragaszkodott a TE taghez, így Graham az NFLPA támogatása mellett az arbitrátor elé vitte az ügyet. Stephen Burbank arbitrátor július elején úgy döntött, Jimmy Grahamet TE-ként kell tagelnie a Saintsnek. A problémát Burbank döntésével kapcsolatban az jelenti, hogy a korábban is említetteknek megfelelően a kollektív szerződés előírásai szerint egyetlen dolog determinálja a játékos tagelési pozícióját, mégpedig, hogy az előző szezonban melyik poszton szerepelt a legtöbbet. Burbank döntésében arra hivatkozott, hogy amikor Graham slotban állt fel, de csak 4 yardra a fal szélétől, akkor még TE volt, így azokat a snapeket TE snappé alakította. Ilyen alapon akár azt is el lehetne magyarázni, hogy a slot WR-ek is TE-ek franchise tag szempontból. Emellett az arbitrátor kitért arra, hogy Graham TE-ként nevezi meg magát twitter és facebook fiókjában, azon a poszton draftolták és arról a posztról lett Pro Bowler. Mindezek azonban, akárcsak a 4 yardos határvonal, amit Burbank felhúzott, csakis szabálykiegészítésnek tűnnek, amire semmi nem jogosítja fel az arbitrátort. Mindent meg lehet magyarázni, ha a létező szabályokhoz újakat találunk ki, kiegészítjük őket. Burbank döntése előtt több meghallgatásra sor került, egyedül tehát az tekinthető pozitívumnak, hogy az arbitrátor valóban megpróbált utánajárni a problémának.

A kérdőjeles döntés nagy hatással lesz Graham sorsára, akármi is következzen ezután. A játékos a legfrissebb hírek szerint július 14-éig fellebbezhet a döntés ellen. Mindez azt eredményezheti, ha tovább folyik a harc, hogy Graham kicsúszhat a július 15-ei határidőből. El kell azt döntenie, hogy harcol tovább önmagáért és a jövő hasonló helyzetbe kerülő TE-jeiért, vagy megalkuszik a kevesebb egy évre jutó, és ezáltal kevesebbet fizető potenciális hosszabb szerződés mellett.

Graham mellett a július 15-ei határidő Hardy, Orakpo és Worilds esetében releváns, ugyanis Folk és Mack már rendelkezik hosszú távú szerződéssel. 
Nick Folk esete egyszerűbb, a kickernek a Jets már márciusban adott egy új, négy évre szóló szerződést. A kontraktus a négy év alatt 12 millió dollárt fizet 2,1 millió dolláros garantált tartalommal, struktúrája a következő:


A 2,1 millió dolláros garantált tartalom teljes egészében az idei roster bónusznak felel meg, amit Folk már fel is vett. Ha a kicker szerepel a keretben szeptember első napján, akkor az idei 1,5 milliós bére is garantált lesz, tehát a garantált tartalom 3,6 millióra nő. A szerződés minden éve tartalmaz további, 250.000 dollár értékű teljesítményösztönzőt, amelyet akkor kap meg Folk, ha a Pro Bowl keretbe választják.

Mack esete ennél kicsit bonyolultabb volt, hiszen a Browns transition taggel látta el, ezzel pedig ha valakihez aláír egy offer sheetet, akkor a matchelés elmaradása esetén kompenzáció nélkül távozhatott volna. Ezt a helyzetet akarta kihasználni a Jacksonville Jaguars, amely offer sheetet adott a centernek. A szerződés 5 évre 42 millió dollárt fizetett Macknek 26 milliós garantált tartalommal. A számok alapján éves átlagot tekintve (8,4 millió dollár/év) Mack azonnal az offer sheet aláírásának pillanatában az NFL legjobban fizetett centere lett, megelőzve Ryan Kalilt (Carolina Panthers, 8,17 millió dollár/év). A szerződés éves bontásban:


A hihetetlenül egyszerűnek tűnő struktúra oka egyrészt az, hogy a Jaguars újabban már nem alkalmaz aláírási bónuszokat, másrészt olyan szerkezetet akartak kialakítani, ami szerintük a Brownsnak legnehezebben matchelhető. Nehéz feladat volt ez, hiszen mindkét csapat jelentős cap hellyel rendelkezett ekkor, mégis kicsit meglepő, hogy Dave Caldwellék ezt az első ránézésre egyszerűnek tűnő struktúrát választották.
A szerződés egyik beépített csavarja az lett, hogy az aláírás pillanatában lényegében három évre szól, és minden év garantált kifizetéssel rendelkezik (2014 - 10 millió dollár, 2015 - 8 millió dollár, 2016 - 8 millió dollár). A fennmaradó 16 millió dollárt Mack hívhatja le, ha erről 2016-ban értesíti csapatát, de milyen oka lenne bárkinek, hogy ezt ne tegye meg... Természetesen a játékos oldali opció lehívásától még az utolsó két év kifizetései nem válnak garantált tartalommá.
Bármennyire igyekezett a Jaguars, a struktúra nem tartotta vissza a Clevelandet attól, hogy két órával később matchelje az ajánlatot, így a Jacksonville által felvázolt feltételekkel Mack maradt a Browns játékosa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése