2014. június 9., hétfő

Az NFL GM rangsor - 3. rész

A sorozat harmadik részében azon GM-ek munkássága kerül elemzésre, akik eddig gyengélkedtek feladatuk végrehajtásában, vagy gyengébb időszakaik miatt kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy képesek-e értékelhető munkát végezni csapatuk háza táján.

A kérdőjelesek

1. Rick Smith (Houston Texans, 2006)

Smitht nem is olyan régen még az előző kalap esetében említettük volna, hiszen playoff résztvevő csapatot sikerült végre építenie a Texansból. Azonban neki is van szerepe abban, hogy a csapat nem jutott tovább. A keret összerakásában mindig jeleskedett Smith, megtalálta Arian Fostert az UDFA-k között, a draftokon is elfogadhatóan teljesített, azonban a Texans kerete mégis öregebb a kelleténél. A tavalyi évben jelentkező sérüléshullámnál nem volt meg a kellő mélység a gárdánál. Ennél azonban sokkal nagyobb gond az, hogy túl sokáig tartott ki a GM Bob McNair tulajdonos asszisztálása mellett Gary Kubiaknál, akivel a csapat nem ért el arra a szintre, ami ettől a kerettől elvárható lett volna. Smith és McNair reménykedhet, hogy az új edző jó választás volt, illetve, hogy az 1/1-gyel választott Clowneyból egy valóban domináns NFL játékos válik.

2. Les Snead (St. Louis Rams, 2012)

Snead tevékenységét egy zseniális cserével kezdte, amikor is a 2012-es drafton a csapat első pickjéért kapott a Redskinstől három első- és egy második körös picket a Robert Griffin III. tradeben. Ezen kívül a GM 2012-es tevékenysége azonban kritikán aluli volt. A legnagyobb kritika azért illetheti, mert továbbra sem sikerült minőségi célpontokat találni Sam Bradford számára, sem a free agencyben, sem a drafton nem lelt ilyen elkapót, sőt, a szabadügynök-piacon egyéb melléfogásai is voltak. 2013-ban már voltak jobb megmozdulásai, Jake Long jelentősen, Jared Cook pedig kissé hatékonyabbá tette a támadójátékot. Mióta Snead átvette a csapat irányítását, általánosan jellemző emellett az, hogy a Rams rendelkezik az egyik legkevesebb hellyel a sapka alatt, és mindezzel párhuzamosan a keret messze nem volt kellően kompetitív. A 2014-es tevékenysége azonban egyelőre reménykeltő, van esély arra, hogy az idei tranzakciók révén a csapat előrébb lépjen.

3. Martin Mayhew (Detroit Lions, 2008)
Mayhew munkálkodása során három igazi klasszist választott ki a draftok első köreiben, Matt Stafford, Calvin Johnson és Ndamukong Suh személyében. Három olyan játékosról van szó, akik NFL szinten is dominánsnak minősülnek, ennek ellenére bármennyire igyekezett eddig, nem sikerült köréjük olyan játékosállományt építenie, amellyel a csapat igazán versenyképes lehetne folyamatosan. A draftokon általában az első körös választása jó, azonban hátrébb nem nagyon talál Mayhew minőségi játékosokat. A piacon sem sikerül igazán meghatározó embereket találnia. Az, hogy Schwartzot, akivel a csapat nem nyújtott megfelelő produkciót, végre elbocsátotta, mindenképpen pozitív, de utódja, Jim Caldwell személye miatt sok kritika érheti.
 

4. Rick Spielman (Minnesota Vikings, 2012)
Spielmannal szemben a legnagyobb kritika a QB poszton az elmúlt években lefolytatott káosz lehet, még mindig nem találta meg a megfelelő jelöltet, talán majd Teddy Bridgewater lehet az. A csapat építése sem volt megfelelő az elmúlt két évben, semmit sem léptek előre, pedig az igyekezet megvolt. Sok pénzt költött Spielman az FA piacon, de sok kritika érhette ottani ténykedését is. Különösen kiemelhető a Greg Jenningsnek adott megaszerződés... A GM 2012-ben 10, 2013-ban 9, 2014-ben ismét 10 játékost draftolt, közülük hetet az első körben. Ennél jobb merítési lehetőségre nem nagyon van esély a drafton, de egyelőre az érkezőknek inkább száma van, mintsem minősége. Remek húzás lehet azonban Mike Zimmer kinevezése, ez a lépés talán Spielman eddigi ténykedésének legjobbja volt. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a csapat klasszisának, Adrian Petersonnak a karrierje is véges. A 2014-es idénynek már 29 évesen vág neki, ami az RB-k esetében az a kor, amikor elkezdenek gyengébben teljesíteni. Spielman azt már valószínűleg nem fogja tudni előidézni ténykedésével, hogy AP egy napon Super Bowlt játsszon...

5. Bruce Allen (Washington Redskins, 2009)
Amikor Bruce Allenről beszélünk, nem tudjuk egészen pontosan azt, hogy ki miért volt felelős Allen 2009-es kinevezése óta. Nem tudjuk, hogy az idei offseasonig milyen döntéseket hozott meg Mike Shanahan főedző, milyeneket Dan Snyder tulajdonos, és milyeneket ő... Így teljesítményét nehéz értékelni. Azt azonban el tudjuk mondani, hogy a csapat a 2009 és 2013 közötti periódusban nem tudott előrelépni, még akkor sem, ha sikerült megszereznie Robert Griffint, és legalább elevickélt a playoff részvételig. Ez pedig Allen felelőssége is, ahogy az is, hogy a keret jelenleg is katasztrofális állapotban van. Bár igyekezett a GM, de igazán minőségi játékosokat sem az idei free agencyben (leszámítva DeSean Jacksont), sem a drafton nem sikerült szereznie. A legnagyobb probléma az Washingtonban, hogy a külső szemlélő számára sokszor érthetetlen, amit művelnek, és amit csapatépítés címen lefolytatnak.


6. Jerry Jones (Dallas Cowboys, 1989)
Jerry Jones a második tulajdonos a listán, aki a GM teendőket is ellátja csapatánál. A másik tulajdonos, Mike Brown az utóbbi időben jó munkát végez Cincinnatiben, Jonesról ez azonban nem mondható el. A legtöbbre taksált franchise van a tulajdonában, ennek és a befektetett százmillióknak az ellenére a Cowboys hosszú-hosszú évek óta nem az elit tagja. Rossz draftok, túlfizetett játékosok nehezítik azt konstansan, hogy a csapat versenyképes legyen. A pár klasszis mellett a keret nem elég mély, és a minőség hiányzik. Jones döntései a nagy szerződésekkel azt eredményezik, hogy a csapat folyamatosan gondban van a fizetési sapkával. Átstrukturálás átstrukturálást követ, a problémákat tolják a jövőbe, amíg az ahhoz nem vezet, hogy meghatározó játékosokat kell elbocsátani cap probléma miatt. Amikor még nem volt fizetési sapka, akkor szerezte meg a Dallas az 1992-es és 1993-as bajnoki címét. 1994-ben dolgozott utoljára valaki Jerry Jones alatt, aki beleszólhatott a személyi döntésekbe (Jimmy Johnson). Az 1995-ös Super Bowl győzelem a salary cap második évében született. Azóta azonban csak két playoff mérkőzést nyert a csapat. Márpedig ez azt mondatja, hogy valamilyen összefüggésnek kell lennie a csapat gyengélkedése és aközött, hogy a személyi döntések és a sapka menedzselése Jones kezében vannak...
 

7. Ruston Webster (Tennessee Titans, 2012)
Webster kinevezése óta a Tennessee Titans kerete olyan szintű amortizáción ment át, amely alapján jelenleg a legrosszabbak közé sorolható az egész NFL-ben. A GM kezei alatt hirtelen túl sok kérdőjel halmozódott fel, az offense egyre rosszabbá vált annak ellenére, hogy Webster mindent megtett a megerősítéséért. Jó képességű WR-eket, falembereket választott, alapvetően jól draftolt. A probléma az volt, hogy a szabadügynök-piacon nem éppen a legmegfelelőbb játékosokra csapott le, és általában túl is fizette a nem kezdő szintű játékosokat. Emellett az építkezés során néha az is jellemző volt rá, hogy a tényleges hiányposztokat figyelmen kívül hagyta, jóval a negatív jelek megjelenése után hozott csak korrigáló döntéseket. Az, hogy a Titans öltözőjében az elmúlt idényben nagy gondok voltak, inkább Mike Munchak felelőssége, de a jelek észlelése után neki is lépnie kellett volna. Ken Whisenhunt kinevezése révén valószínűleg az öltözőbeli problémák nem hátráltatják a további munkát, az ő alkalmazása mindenképpen pozitívnak tekinthető.

8. Reggie McKenzie (Oakland Raiders, 2012)
Reggie McKenzienek a kinevezésekor a nyakába szakadt minden probléma, amit Al Davis utolsó éveiben kötött megaszerződései jelentettek. Két évbe tellett ezen túllépni, és közben a csapat kerete kritikán alulivá alakult. Pozitív következménye volt ennek az időszaknak az, hogy idénre már hatalmas lehetőségekkel, több mint 59 millió dollár cap hellyel vágott neki a piacnak a Raiders. McKenzie mindenkit azzal intett türelemre, hogy majd minden jobbra fordul a csapat körül akkor, ha lesz sapka helyük. Erre, amikor volt lehetőség igazolni, akkor sem éltek a keret jelentős megerősítésének lehetőségével. Ahelyett, hogy a keretükbe minőségi játékosokat csábítottak volna, érkeztek az egykori sztárok, akik korábbi önmaguk árnyékai csupán. Pár éves megoldások, akikre nem lehet jövőt építeni. Emellett elengedték értékeiket, Jared Veldheert és Lamarr Houstont, akik NFL szinten is remek játékosok, valamint szereztek egy kérdőjeles 33 éves QB-t Matt Schaub személyében... McKenzienek a draftjai sem kiemelkedőek egyelőre, sokkoló, hogy az első két draftjából mindössze két játékos emelkedett ki eddig, Sio Moore és Mychal Rivera személyében.

Akiket még korai értékelni:


Steve Keim (Arizona Cardinals, 2013), Tom Telesco (San Diego Chargers, 2013), John Idzik (New York Jets, 2013), Dave Gettleman (Carolina Panthers, 2013), David Caldwell (Jacksonville Jaguars, 2013), Doug Whaley (Buffalo Bills, 2013), John Dorsey (Kansas City Chiefs, 2013), Jason Licht (Tampa Bay Buccaneers, 2014), Ray Farmer (Cleveland Browns, 2014), Dennis Hickey (Miami Dolphins, 2014)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése