2014. május 2., péntek

Szabadügynök-piac 2014.03.11-2014.04.30. - Vállalt fizetési kötelezettségek

Április 30-án lezártam a szabadügynök-piac eseményeinek követését a blogban, hiszen szinte minden valamirevaló, és egészséges játékos aláírt már régi, vagy új csapatához. 318 szerződés adatait tartalmazza a blog a 2014-es free agencyből. Nézzük meg ennek az összefoglalónak a keretében, hogy mely csapatok vállalták a legnagyobb elkötelezettséget az idei piacon. Összesen öten vannak, akik 100 millió dollár feletti fizetési kötelezettséget vállaltak.

1. Tampa Bay Buccaneers: 150.460.000 dollár
A Bucs az új stábjával nagyon bekezdett, már az első napokban átlépték a 100 millió dollárt. Sokat tettek a védőfal fejlesztéséért, és a várhatónál olcsóbban szerezték meg Alterraun Vernert. A támadófalban esetében lecserélték az elbocsátott Donald Pennt Anthony Collinsra, az 5. körért elcserélt Jeremy Zuttaht pedig Evan Dietrich-Smithre. Az érkező játékosok szerződésének számai közel hasonlóak voltak, mint a távozóké. Josh McCownt szintén az előzetesen várhatónál olcsóbban szerezték meg. Az egy-két évre szerződő játékosok esetében van racionalitása annak, hogy a szerződéstől elvárt felett teljesítsenek páran. Ami aggasztó a csapat szempontjából, hogy 2012-ben is ők vállalták a legtöbb elkötelezettséget, és már két éven belül ilyen mértékű befektetést kellett eszközölni ahhoz, hogy kompetitív legyen a Tampa.


2. Denver Broncos 129.625.000 dollár
A Denver maximalizálni akarja a Peyton Manning pár éven belül várható visszavonulása előtti időszak lehetőségeit, ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy minőségi játékosokkal erősítsék meg a védelmet. Nyilván ez nem volt olcsó, de szereztek három újabb sztárt, Talib, Ware és Ward is igazi klasszisok. A távozó Eric Deckert pedig sikerült pótolni Emmanuel Sanders-szel.


3. Washington Redskins 128.415.000 dollár
A Redskins kezdetben nagyon túlfizette a piacon levő játékosokat, nem is igazán lehetett érteni, mit csinálnak. Aztán a Jason Hatcher és DeSean Jackson igazolás révén valamivel értékelhetőbb lett ez a költekezés. Hatcher az egy klasszis éve miatt kicsit, Lauvao, Roberts, Porter, Geathers és Hayward pedig nagyon túl lett fizetve, és az sem teljesen nyilvánvaló, hogy mi szükségük volt az egy évre igazolt játékosok egy részére. Az 17 igazolt játékos összességében nem ér ennyit.


4. New York Giants 117.370.000 dollár
A Giantsnek volt a legtöbb UFA státuszú játékosa, így nem meglepő, hogy ők szerződtették a legtöbb szabadügynököt a piacon is. DRC, Beason, Schwartz és Jennings esetében jó szerződéseket kötöttek, nem fizették túl a játékosokat, a Walton, McClain, Ayers triónál ellenben jól a zsebükbe nyúltak. Az egy évre, olcsón érkezők között is van pár értékelhető játékos.


5. Oakland Raiders 104.930.000 dollár
Több mint 59 millió dollár cap hellyel vágott neki a piacnak a Raiders, és bár a lehetőségei megvoltak ennek a pénznek a jó elköltésére, nem éltek a lehetőséggel. Ahelyett, hogy a keretükbe minőségi játékosokat csábítottak volna, érkeztek az egykori sztárok, akik korábbi önmaguk árnyékai csupán, a 15 igazolt játékos átlagéletkora 30 év feletti, és a legnagyobb befektetésnek számító Howard sem klasszis (pláne nem OG poszton, ahova szánják). Emellett belekeveredtek a Saffold fiaskóba, elengedték értékeiket, Veldheert és Lamarr Houstont, szereztek egy kérdőjeles 33 éves QB-t Schaub személyében, és még sorolhatnánk. A keret jobbnak tűnik, mint volt, de megítélésem szerint nem sikerült a cap által biztosított lehetőséget megfelelően kihasználni.


A spórolóverseny győztese: Cincinnati Bengals 7.729.000 dollár
A Bengalsnak ezúttal megbocsátható az utolsó helyezés, hiszen remek fiatal keretük van, nem igazán kellett a csapatnak a piacra kimennie. Pontosan annyi játékost szerződtettek, mint a Broncos, csak 121,9 millióval kevesebbet költöttek rájuk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a piacnyitás előtt még aláírt hozzájuk Mike Pollak 3 évre 4 millióért, valamint az RFA Vincent Rey nem a tendert írta alá, hanem egy 2 évre szóló 4,2 milliós kontraktust. Igaz, ha ezeket beleszámítanánk, még akkor is utolsók lennének.


A piacon 35 db 20 millió dollárt elérő összértékű szerződés született, melyek a következők:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése