2014. május 3., szombat

Az ötödik éves opciók - 2011-es draft

Ebben az évben találkozhatunk a 2011-es CBA által szabályozott draft modell egyik új lehetőségével, mégpedig az első körben elkelt játékosok esetében érvényesíthető ötödik éves opcióval. A 2011-es drafton elkelt játékosok idén lépnek szerződésük negyedik, utolsó évébe, az első körösben elkeltek esetében azonban a szerződés hosszabbítható egy ötödik évre a beépített opció lehívásával. Az opció érvényesítési periódusa 2013. december 30. és 2014. május 3. között húzódott. 

A szabályozás: A draft során az első tíz helyen választott játékosok esetében az ötödik opciós év Paragraph 5 bérének meg kell egyeznie az újoncszerződés negyedik évében aktuális, a játékosok pozíciójában a Transition játékosoknak adott bér összegével (az adott pozícióban szereplő 10 legjobban fizetett játékos átlagbére). A többi első körben választott játékos esetében az ötödik opciós év Paragraph 5 bérének meg kell egyeznie az újoncszerződés negyedik évében aktuális, a 3. és 25. közötti legmagasabb bért kereső játékosok fizetésének alkalmazásával kialakított átlagbérrel, a játékossal azonos poszton játszók esetében. A játékosnak azt a posztját kell figyelembe venni az összeg megítélésekor, amelyen a harmadik évében a legtöbbet játszott. Az ötödik év teljes Paragraph 5 bére csakis sérülések miatti elbocsátás esetére garantált az opció érvényesítésétől kezdődően. A teljes Paragraph 5 bér képességromlás, sérülések és salary cap menedzselés miatti elbocsátás esetére garantálttá válik akkor, ha a játékos a csapat keretének tagja az ötödik ligában töltött évének első napján. Tehát, ha az opció érvényesítése és az ötödik szezon első napja között elküldik és az indok nem sérüléssel kapcsolatos, a csapatnak semmilyen kötelezettsége nincs a játékossal szemben.

Nézzük, mely játékosok esetében érvényesítették az opciókat (vastagítva), illetve mennyi lesz az ötödik évre jutó bér az érvényesítés után: 

1. Carolina Panthers: Cam Newton (QB, Auburn) - 14,667 millió dollár
2. Denver Broncos: Von Miller (LB, Texas A&M) - 9,754 millió dollár
3. Buffalo Bills: Marcell Dareus (DE, Alabama) - 8,06 millió dollár
4. Cincinnati Bengals: AJ Green (WR, Georgia) - 10,176 millió dollár
5. Arizona Cardinals: Patrick Peterson (CB, LSU) - 10,081 millió dollár
6. Atlanta Falcons: Julio Jones (WR, Alabama) - 10,176 millió dollár
7. San Francisco 49ers: Aldon Smith (LB, Missouri) - 9,754 millió dollár
8. Tennessee Titans: Jake Locker (QB, Washington)
9. Dallas Cowboys: Tyron Smith (OT, USC) - 10,039 millió dollár
10. Jacksonville Jaguars: Blaine Gabbert (QB, Missouri) (Gabbert ma már a San Francisco 49ers játékosa, de a csapat megörökölte a QB szerződését, így élhetett volna az opcióval, nem tette.)

A top 10-ben található játékosok magasabb ára ellenére csupán a két QB, Locker és Gabbert nem kapta meg az ötödik évet a csapatától. Mindkét QB 14,667 milliót kereshetett volna jövőre, ami egy évre jutó keresetet tekintve franchise QB fizetés. Ezt még a tavaly, sérülése előtt jó játékot mutató Locker sem érdemelte ki az új Titans stábjától. Gabbert esetében pedig leginkább még mindig a 49ers tradeje és az a meglepetés, hogy a játékos még a ligában szerepel. Az ő esetében 0 % esély volt az opció érvényesítésére. A fennmaradó nyolc érvényesített opcióból Aldon Smith és Von Miller lóg ki kicsit. Mind a nyolc játékos klasszis, de a két OLB eltiltásokkal kapcsolatos problémái, és Smith esetében rendőrségi ügyek is megkérdőjelezték az opció érvényesítését. A Denver és a San Francisco döntésében azonban visszaköszön a játékosok egyedi képessége, valamint az is, hogy az opció nem garantált arra az esetre, ha a két játékos valamelyike komoly pályán kívüli ügybe keveredne az ötödik év kezdetéig.

11. Houston Texans: JJ Watt (DE, Wisconsin) - 6,969 millió dollár
12. Minnesota Vikings: Christian Ponder (QB, Florida State)
13. Detroit Lions: Nick Fairley (DT, Auburn)
14. St. Louis Rams: Robert Quinn (DE, North Carolina) - 6,969 millió dollár
15. Miami Dolphins: Mike Pouncey (C, Florida) - 7,438 millió dollár
16. Washington Redskins: Ryan Kerrigan (OLB, Purdue) - 7,038 millió dollár
17. New England Patriots: Nate Solder (OT, Colorado) - 7,438 millió dollár
18. San Diego Chargers: Corey Liuget (DE, Illinois) - 6,969 millió dollár
19. New York Giants: Prince Amukamara (CB, Nebraska) - 6,898 millió dollár
20. Tampa Bay Buccaneers: Adrian Clayborn (DE, Iowa)

A második tízes esetében biztos volt Watt, Quinn és Solder esetében a lehívás. Pouncey, Kerrigan. Liuget és Amukamara kapcsán az ár talán kicsit magas, de újabb évet kapnak a csapatok arra, hogy értékeljék a játékosok képességeit. Christian Ponder a Vikingsnál nem valószínű, hogy újabb lehetőséget kap a kezdő posztra, elszalasztotta az eddigi esélyeit, így nem volt meglepetés, hogy nemet mondtak neki. Clayborn nem vált kiemelkedő játékossá, év végén valószínűleg kiengedik a piacra. Fairley esetében pedig motivációs gondok voltak eddig, így a Lions, opció lehívás nélkül azt várja, hogy a DT végre úgy teljesítsen, ahogy képességei alapján tudna, mert idén bizony így szerződésért is játszik.

21. Cleveland Browns: Phil Taylor (DT, Baylor) - 5,477 millió dollár
22. Indianapolis Colts: Anthony Castonzo (OT, Boston College) - 7,438 millió dollár
23. Philadelphia Eagles: Danny Watkins (OG, Baylor) (A szerződés már nem él, Watkins jelenleg UFA.)
24. New Orleans Saints: Cameron Jordan (DE, California) - 6,969 millió dollár
25. Seattle Seahawks: James Carpenter (OT, Alabama)
26. Kansas City Chiefs: Jonathan Baldwin (WR, Pittsburgh) (Baldwin ma már a San Francisco 49ers játékosa, a szerződése 2014-es újratárgyalásakor az opció lehívásának lehetőségét törölték.)
27. Baltimore Ravens: Jimmy Smith (CB, Colorado) - 6,898 millió dollár
28. New Orleans Saints: Mark Ingram (RB, Alabama)
29. Chicago Bears: Gabe Carimi (OT, Wisconsin) (A szerződés már nem él, Carimi jelenleg a Falcons játékosa, de nem örökölték meg a szerződését, UFA-ként igazolták le a piacról.)
30. New York Jets: Muhammad Wilkerson (DE, Temple) - 6,969 millió dollár
31. Pittsburgh Steelers: Cameron Heyward (DE, Ohio State) - 6,969 millió dollár
32. Green Bay Packers: Derek Sherrod (OT, Mississippi State)

Az utolsó 12 jelöltnek csak a fele kapta meg az ötödik évet. Wilkerson és Jordan esetében ez alapvető volt, Castonzo, Heyward és Jimmy Smith esetében hamar léptek a csapatok, pedig voltak azért kisebb kérdések. Phil Taylornál pedig az utolsó napig kivárt a Browns, végül az érvényesítés mellett döntve. A kisebb meglepetés Carpenter, akinek sérülékenysége, helyettesíthetősége miatt nem adott ötödik évet a Seahawks. Ingram esetében a teljesítmény, Baldwinnál a szerződésmódosítás és a teljesítmény, Sherrodnál pedig a hosszú sérülés volt az opció megtagadásának az oka. Cariminek és Watkinsnak már az eredeti szerződése sem él.

Az opciók következtében a szerződések a következőképpen módosultak (kattintással nagyítható): 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése