2014. március 16., vasárnap

Dominique Rodgers-Cromartie és az 54 millió dolláros ajánlat

Dominique-Rodgers Cromartie, tavaly a Denver Broncos játékosaként Super Bowlt játszott, és kiváló szezont zárt. Így nem volt meglepő, hogy a csapat meg szerette volna tartani. Mielőtt a Denver szerződtette volna Aqib Talibot 6 évre 57 millió dollárért, első számú célpontjuk korábbi játékosuk volt. Rodgers-Cromartie kapott is a csapattól egy ajánlatot, mégpedig nem is kis összegről, 6 évre 54 millió dollárt fizetett volna neki a szerződés. Azonban a játékos nemet mondott az ajánlatra. 
Sokszor az ilyen pletykák mellett gyorsan elsiklunk, úgy gondoljuk, csak kitalációkról van szó, olyan dolgokról, amikkel az újságírók állnak elő, hogy jobban el tudják adni lapjaikat. Azonban ez a történet valóban igaz. Három forrás, köztük két ügynök és Mike Klis, a Denver Post Broncos-szal kapcsolatos írásainak felelőse is megerősítette a történteket.
Elsőre úgy gondolnánk, hogy mindenképpen azzal kapcsolatos a döntés, hogy Dominique Rodgers-Cromartie nem akarta magát hosszabb távra elkötelezni, hiszen tudjuk, hogy a Super Bowl táján már arról beszélt, itt lenne az ideje visszavonulni. Valóban tényező lehet ez, DRC elkötelezettsége alapján nem lennének meglepőek a jövőben sem a rövid távra szóló megállapodások, akár évről évre szólóak. Azonban érdemes a szerződéssel is foglalkozni. Eugene Parker, a játékos ügynöke híres arról, hogy a legjobb játékosai esetében nagyon merev az álláspontja, és számukra szeretné maximalizálni a piaci lehetőségeket. A 6 évre szóló 54 milliós szerződés azonban nem ilyen volt. Egyszerűen azért, mert Mike Sullivan, az egykor az Octagon NFL részlegéért felelős ügynök, ma pedig a Broncos fő cap guruja olyan szerződést dolgozott ki, amelynek garantált tartalma mindössze valójában 10 millió dollár volt. Az első évben járt volna 5 millió dollár aláírási bónusz, és 5 millió dollár alapfizetés, a második évben már nem volt aláíráskor garantált tartalom és DRC 4 milliós cap hit mellett elküldhető lett volna. A második évben 6 milliót, a harmadik évben 8 milliót tartalmazott a szerződés, ezek tartalma akkor vált volna garantálttá, ha Rodgers-Cromartie a rosteren van az adott szezon ötödik napján. Az utolsó három évben járt volna 30 millió 8-10-12 milliós bontásban, mindenféle garantált tartalom nélkül. A struktúra alapján elmondhatjuk azt, hogy ez egy mesterségesen felduzzasztott összértékű szerződés. Szintén ez mondható el Aqib Talib kontraktusáról, amely hasonló struktúrát követ, és könnyedén alakulhat 1 év 12 milliós szerződéssé 6 év 57 milliós megállapodás helyett. Ha DRC aláír, a Broncos egészen biztosan nem kezd el tárgyalni Talibbal, hiszen a DRC tárgyalások kedden délután kettőkor szakadtak meg, Talib pedig először délután négykor hallott a Broncos érdeklődéséről. Este negyed 10-re már megszületett az egyezség a CB és a Broncos között.

Hétvégi szerződések

Green Bay Packers: Julius Peppers (LB/DE) 3 év, 26 millió dollár, 7,5 millió garantált + 4 millió dollár teljesítményösztönző
A 34 éves Peppers iránt nyolc csapat érdeklődött Carl Careynél, és három tett ajánlatot. Közülük a Packers érdeklődése volt a legkomolyabb, és Peppers is leginkább a Green Bayt szerette volna, hiszen itt teljesülhet régi álma, végre 3-4-ben is kipróbálhatja magát. Az előzetes számok a 3 év, 30 millióról tartalmazták a teljesítményösztönzőket is, a 7,5 milliós garantált tartalom reálisabban jellemzi ezt a kontraktust.

New England Patriots: Julian Edelman (WR) 4 év, 17 millió dollár, 8 millió garantált + 2 millió dollár teljesítményösztönző, Brandon LaFell (WR) 3 év, 9 millió dollár, 3 millió garantált + 2 millió dollár teljesítményösztönző
A Pats két WR-rel erősített a hétvégén. Julian Edelman újraigazolását megkönnyítette, hogy Steve Smith megszerzésével a fő rivális, a Ravens kiszállt a versenyből. Brandon LaFellért pedig főként a Panthers-szel és a Broncos-szal csatáztak Belichickék. A Pats HC-ja nagyon sokra tartja azokat a játékosokat, akik a csapata ellen jól szerepelnek, így LaFell megcélzása nem meglepetés, a tavalyi évben a WR legjobb meccsét a Patriots ellen zárta. Ára a piaci versenyhelyzet miatt viszonylag magas lett. Érdekesség, hogy a Panthers LaFell elvesztése után, jelenleg a tavalyi WR állományának négy legjobbja nélkül áll. Lesz mit rendbe tenni a csapat körül, mert emellett esélyes, hogy a támadófalból három kezdő játékos is visszavonul.

Denver Broncos: Emmanuel Sanders (WR) 3 év, 15 millió dollár, 6 millió garantált + 3 millió dollár teljesítményösztönző
Természetesen a Broncos sem maradhatott le a Patriotstól, igazoltak ők is egy WR-t Eric Decker pótlására. A két csapat öldöklő küzdelmet folytat a kinézett játékosokért az idei piacon. Ezúttal LaFell mellett Sandersért is harcoltak. Emlékezhetünk, hogy a Sanderst a Patriots tavaly megpróbálta egy offer sheettel elcsábítani a Steelerstől, de nem jártak sikerrel, a Pittsburgh matchelte az ajánlatot. Most sem sikerült az akció, mert a Chiefs és a Broncos is jobb ajánlatot tett Belichickéknél.
Érdekesség, hogy Sanders ügynöke, Steve Weinberg szóban megegyezett a Chiefs-szel, majd ezután tovább tárgyalt csapatokkal, és végül a Broncos-szal is megegyezett. A Chiefsnél természetesen a történtek miatt óriási a felháborodás. Weinberggel kapcsolatban nem meglepőek a visszásságok, hiszen annak idején, David Canter üzlettársaként tevékenykedve (erről röviden Canter beszélt az általam készített interjúban is) az NFLPA 2003-ban eltiltotta csalásért, az üzlettárs kijátszásáért, és a játékosaitól a %-os jutalékok idő előtti begyűjtéséért. Weinberg 2011-ben kapott újra engedélyt játékosok képviseletére, jelenleg három NFL kliense van.

Cleveland Browns: Ben Tate (RB) 2 év, 6,2 millió dollár, 2,5 millió garantált + 1,5 millió dollár teljesítményösztönző
Az RB piac idén is érezteti velünk a szomorú valóságot, elmúlt már az az idő, amikor a futójátékosokért mélyen a zsebükbe nyúltak a csapatok. Sehol sem látszik ez jobban, mint ennél a megállapodásnál. A csapatok preferálják az olcsó, fiatal játékosokat a poszton, akiket a drafton a második-harmadik napon, vagy az UDFA-k közül összeszednek. A piacon a jelenlegi trendek alapján még mindig több esélye van magasabb pénzmennyiségre egy korábbi csere RB-nek, mint azoknak, akik kezdő státuszban szerepeltek éveken keresztül. Az azonban sokkoló, hogy a legnagyobb potenciállal rendelkező UFA RB-re csak egy csapat tett ajánlatot, és a szerződés átlagos értéke az esetében alacsonyabb lett, mint amit Shonn Greene kapott tavaly, vagy amit Donald Brown, vagy Toby Gerhart idén (mindhárom szerződés értéke 3 év, 10,5 millió dollár, 4,5 millió garantált).

Egyéb megállapodások
Carolina Panthers: Roman Harper (S) 5 év, 10,625 millió dollár, 2,405 millió garantált
Minnesota Vikings: Charlie Johnson (OG) 2 év, 5 millió dollár, 1,5 millió garantált
New York Giants: Walter Thurmond III. (CB) 1 év, 3 millió dollár + 500.000 dollár teljesítményösztönző, Quintin Demps (S) 1 év, 1 millió dollár
New York Jets: Calvin Pace (LB) 2 év, 5 millió dollár, 1 millió garantált
Oakland Raiders: Usama Young (S) 2 év, 2,335 millió dollár, 245.000 dollár garantált
Tampa Bay Buccaneers: Oniel Cousins (OT/OG) 1 év, 795.000 dollár, Dane Fletcher (LB) 1 év, 1,2 millió dollár + 975.000 dollár teljesítményösztönző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése