2014. február 16., vasárnap

Tag jelöltek 2014 - NFC

Február 17-től lehet kiosztani idén a franchise és transition tageket. A csapatok egészen március 3-ig élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy egy játékosukat részben (nem-exkluzív franchise tag vagy transition tag) vagy teljesen (exkluzív franchise tag) kivonják a piacról. Tekintsük át a fő tag jelölteket csapatonként, ezúttal az NFC csapatok esetében.

A jelölések: 
*****=biztos, ****=szinte biztos, ***=valószínű, **=elképzelhető, *=alacsony esély

NFC East
DAL: -
NYG: Linval Joseph (DT) *
PHI: Donnie Jones (P) **
WAS: Brian Orakpo (LB) ***

Az NFC East esetében a Dallastól semmiképpen sem várom a tag használatát a katasztrofális cap helyzetük miatt. Leginkább Jason Hatcher (DE) lenne a tagre esélyes, aki élete szezonját zárta 2013-ban. Anthony Spencert (DE) az elmúlt két évben tagelte a csapat, a harmadik tag nem opció az esetében, hiszen a QB tag értéken, vagy, ha magasabb értéket eredményez, a 144 %-os szabály alapján lenne erre lehetőség. A Giantsnek nagyon sok free agentje van, de tagre nyilvánvaló esélyes nincs köztük. Ha nagyon akarunk valakit találni, akkor Linval Josephre kell a voksunkat tenni, ő az, akiben nagy, kiaknázatlan lehetőségek vannak az FA-k közül. Jon Beason (LB), Hakeem Nicks (WR) és Justin Tuck (DE) esetében a múlt már fényesebb, mint a jelen, vagy a jövő. Az Eaglesnél egy egészséges Jeremy Maclin (WR) tagelhető lenne, sérülés után azonban nem az. Így marad Donnie Jones, a punter, mint kandidáns. A Redskins névsora sem rövid, de ha tagelnek valakit, akkor Orakpot érdemes, aki a piacon 10 milliós átlag feletti szerződést akarna.

NFC North
CHI: -
DET: Brandon Pettigrew (TE) *
GB: -
MIN: -

A Bearsnek sok szabadügynöke van, közülük azonban egyik sem mondható igazán tag esélyesnek. Charles Tillman már az idősödő CB-k közé tartozik, nem ér annyit, hogy egy évre 11 millió dollár feletti helyet foglaljon a capből. Henry Meltont (DT), akit tavaly tageltek, pedig a 120 %-os szabály és a sérülése tartja vissza a tageléstől. Detroitban sem dúskálnak jelöltekben. Pettigrew abban az esetben lehet fontos, hogyha az új stáb jobban fog építeni a TE-re a jövőben, mint Schwartzék. A csapatvezetés egyelőre fontolgatja a TE tagelését. A Packersnek hiába van sok szabadügynöke, nem érzem, hogy Ted Thompson akárkire is felhasználná a taget. Jermichael Finley (TE) óriási kockázatot jelent nyakműtétje után, a Green Bay nem fogja ezt megkockáztatni. B.J. Raji (NT) nem produktív annyira QB siettetésben, hogy megérje a taget. CB poszton pedig túl mély a csapat Sam Shields tageléséhez. A Vikingsnál leginkább Jared Allen (DE) jöhetne szóba, de a tag értékét meghaladó előző éves cap száma miatt csak 20,4 millió dollárért lenne tagelhető, amit Spielmanék nem fognak meglépni.

NFC South
ATL: -
CAR: Greg Hardy (DE) ***
NO: Jimmy Graham (TE) *****
TB: -

Az NFL legbiztosabb tag jelöltje a Saints TE-je, Jimmy Graham. Graham top 5-ös WR (!!!) fizetést szeretne magának kiharcolni, amelyet nem hiszem, hogy a New Orleans megadna neki. Így marad a tag, mint opció. Igaz, ott is megy majd a vita arról, hogy Graham most TE-nek, vagy WR-nek minősül-e. Valószínűleg nagy tárgyalások után kiegyeznek a két szám közötti tag összegben. A Panthersnek nagyon sok szabadügynöke van, illetve egy nagyon jól kereső DE-je Charles Johnson személyében. Azonban egy Greg Hardy szintű tehetséget talán ők sem szívesen engednek ki a piacra. Lehetőség lenne még Jordan Gross tagelése, de az LT kijelentette, hogy vagy visszatér Charlotteba, vagy visszavonul, más opció nincs a szeme előtt. A Falcons és a Bucs szabadügynökei között nincs olyan, aki taget érdemelne.

NFC West
ARI: Jay Feely (K) *
SEA: Steven Hauschka (K) **, Michael Bennett (DE) *
SF: -
STL: Rodger Saffold (OT) *

Arizonában a legfontosabb Karlos Dansby (LB) megtartása, de esetében a tag nem opció. A korábbi Drew Brees döntés következtében nemcsak az egymást követően kiosztott tagek esetén él a három tagre vonatkozó szabály. Annak értelmében a harmadszor tagelt játékosok poszttól függetlenül a QB tag értékén, vagy előző évi keresetük 144 %-án tagelhetőek. Dansbyt korábban kétszer tagelte már a Cardinals, ez lenne a harmadik alkalom. Így maradhat a tag Jay Feelynek, ha nem tudnak megegyezni a felek. A Seahawksnál, ahol sok sztárt kellene hosszabb távra újraszerződtetni, a kickernek, Steven Hauschkának van a legjobb esélye a tagre. Michael Bennett esélyei kisebbek, bár játéka kiemelkedett tavaly. Golden Tate képességei és produkciója alapján még nem a top WR-ek egyike, így esetében sem valószínű a tag. A 49ers a Dansby esetében kifejtett harmadik tag következményei miatt nem tageli majd Phil Dawsont (K), sőt, az idősödő Anquan Boldin (WR) és az ütközéseiről híres Donte Whitner (S) esetében is meglepő lenne a döntés. Így valószínűleg idén elmarad a tag alkalmazása. Ugyanezt mondhatnánk a Rams esetében, ha nem szenvedett volna idény végén súlyos térdsérülést Jake Long (LT), így Rodger Saffold visszahozása akár fontossá is válhat. Az OT tag ára igen magas lenne, de minimális esély van arra, hogy a szükség miatt ez a döntés szülessen meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése