2014. február 15., szombat

Tag jelöltek 2014 - AFC

Február 17-től lehet kiosztani idén a franchise és transition tageket. A csapatok egészen március 3-ig élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy egy játékosukat részben (nem-exkluzív franchise tag vagy transition tag) vagy teljesen (exkluzív franchise tag) kivonják a piacról. Tekintsük át a fő tag jelölteket csapatonként, kezdjük a sort az AFC-vel.

A jelölések: 
*****=biztos, ****=szinte biztos, ***=valószínű, **=elképzelhető, *=alacsony esély

AFC East
BUF: Jairus Byrd (S) **, Dan Carpenter (K) *
MIA: Brent Grimes (CB) ***
NE: Aqib Talib (CB) **
NYJ: Nick Folk (K) *

Az AFC East legvalószínűbb tag jelöltje Brent Grimes, de még az ő esetében sem mehetünk biztosra, hiszen a CB piacon tavaly nagyon visszafogták a szerződéseket. Ilyen tendenciák mellett nagyon is elképzelhető, hogy a Dolphins - amelynek tavalyi legjobb húzása volt Grimes szerződtetése - nem él a taggel idén. New Englandben szintén egy CB, a játékrendszert tökéletesen megértő Aqib Talib lehet a fő jelölt. A másik neves szabadügynök, Julian Edelman esetében kizárt a tag alkalmazása. A Bills idén ismét tagelheti Jairus Byrdöt, aminek a safety nem túlzottan örülne. Byrd tagelése a 120 %-os szabály alkalmazása miatt közel 8,3 millió dollárba kerülne, amely közelíti azt az értéket, amilyen átlagú szerződésre számíthatna a safety a piacon, kiindulva Dashon Goldson tavalyi kontraktusából. Ha Byrd nem kap taget, az olcsó érték miatt a tavaly jó produkciót nyújtó kicker, Dan Carpenter kaphat egyet a Billstől. A Jetsnél a fő esélyes szintén a kicker, Nick Folk lenne, de az az igazság, hogy ő már nagyon megérdemelne egy hosszabb távra szóló szerződést. Az elmúlt négy évben Folk egyéves kontraktusok alatt játszott, többnyire minimális pénzért. 

AFC North
BAL: Dennis Pitta (TE) **, Eugene Monroe (OT) *
CIN: Anthony Collins (OT) *
CLE: T.J. Ward (S) ***, Alex Mack (C) **
PIT: Jason Worilds (LB) *

A legnagyobb eséllyel a csoportban a Browns fog élni a taggel, a kérdés csak az lesz, kinek adják azt. Alex Mack a legfontosabb szabadügynökük, azonban a tag számát gyakorlatilag nem a centerek, hanem a tackle-ök szerződései határozzák meg, hiszen a falemberek posztjai nem elkülöníthetőek. Mack valószínűleg Ryan Kalil és Nick Mangold szintű szerződést szeretne, az egy évre járó tag szerződés összege, kb. 11 milliós értékével azonban jóval az említett megaszerződések átlagos értéke fölött húzódik. Ezért racionálisabb tagelni T.J. Wardot, akit szintén nagyon szeretne megtartani a csapat. A döntést az is befolyásolhatja, hogyan alakulnak majd a tárgyalások március 3-ig a felekkel. A Ravensnek két ideális jelöltje is van, de Monroe és Pitta esetében is inkább a potenciált, mintsem a valós teljesítményt díjazná a döntés. A Ravens mind a két játékost szeretné megtartani, mivel azonban a TE tag alacsonyabb összegű, Pitta esetében van több racionalitása az alkalmazásnak. A többi csapatnál kisebb az esély a tag felhasználására. A Bengalsnál nem fogják újra tagelni 120 %-os szabály alapján Michael Johnsont. Azonban így is lehet egy jelöltjük. Hue Jackson, a csapat új offenzív koordinátora nagyon szeretné, ha az LT, Andrew Whitworth a jövőben LG poszton szerepelne. Whitworth azonban az LT posztot preferálja. Amennyiben mégis megtörténik a váltás, akkor prioritássá válik Anthony Collins megtartása, akiért a piacon sokan érdeklődnének. Azonban kétséges, hogy a tag értékéig elmenne-e ezért a Cincy. Pittsburghben tavaly egy Mike Wallace képességű játékost sem tageltek, részben a sapka gondok, részben a csapat prioritásai miatt. A szurkolók azonban már idény közben elzavarták volna LaMarr Woodleyt, aki a nagy szerződése óta nem sok mindent tett le az asztalra. Ha Woodleyt elküldik a sapka gondok enyhítése miatt, akkor Worilds megtartása elsődlegessé válhat, hiszen Jarvis Jones eddig nagyon nem váltotta be a reményeket.

AFC South
HOU: -
IND: Vontae Davis (CB) *
JAC: -
TEN: Alterraun Verner (CB) ***

Az AFC Southban idén is elég egyértelműnek tűnik a helyzet tagek terén. Bár a Titansnek van már egy jól megfizetett CB-je Jason McCourty személyében, és jó mélysége a poszton, semmiképpen sem engednék ki a helyükben egy olyan játékost a piacra, mint Verner. Zseniális éve volt a CB-nek 2013-ban és szeretne is Nashvilleben maradni. A Coltsnál a 41 éves Adam Vinatieri tagelése azért nem opció, mert 2002-ben és 2005-ben már tagelték, így a harmadik alkalommal már QB tagnek megfelelő összeget kellene neki adni. Nem valószínű, hogy Pat McAfeet újra tagelnék, magas lenne ez az összeg, várhatóbb egy hosszútávú szerződés. Szintén irracionális lenne, ha a magas ellenértékért megszerzett, de még mindig nem kiforrott játékot nyújtó Vontae Davist tagelnék. Azért adtam ennek mégis egy kis esélyt, mert mégiscsak második körös picket adtak érte. A Texans talán legjobb, megtartandó szabadügynöke idén Wade Smith, a guarddal viszont szerintem meg fognak tudni egyezni, nem lesz szükség tag alkalmazására, ráadásul egy évre 11 milliót nem is ér meg a játékos. A Jaguars esetében egyedül Maurice Jones-Drew jöhetne szóba, de a csapat már kijelentette, hogy kiengedik a piacra a korábbi sztárt.

AFC West
DEN: Dominique Rodgers-Cromartie (CB) **
KC: -
OAK: Jared Veldheer (OT) ****, Lamarr Houston (DE) **
SD: Donald Butler (LB) *

Az Oakland Raiders a közel 65 millió dolláros cap helye mellett mindenképpen megengedheti magának, hogy egy játékosát tagelje. Különösen igaz ez most, hiszen mind a támadóoldalon, mind a védőoldalon szereplő legjobb játékosuk szabadügynök lenne márciusban. Sem Veldheerrel, sem Houstonnal nem haladnak jól a tárgyalások, így nehéz döntés előtt állnak. Mivel Veldheer fontosabb poszton játszik, és Houston igazán csak a Raiders szintjén annyira kiemelkedő játékos, valószínűbb az LT tagje. A Broncos esetében szóba kerülhetne Eric Decker (WR) és Knowshon Moreno (RB), de a csapat keretének mélysége és a tagek magas ára miatt nem hiszem, hogy sor kerül azokon a posztokon tag alkalmazására. Fő jelöltem Dominique Rodgers-Cromartie, akinek megtartása Champ Bailey bizonytalan jövője és képességromlása, valamint Chris Harris januári ACL szakadása miatt hirtelen fontossá vált. A Chargers augusztus óta folyamatosan tárgyal Donald Butler ügynökével, de továbbra sem jutottak semmire. Ha nem lesz egyezség március elejéig, elképzelhető, hogy Telesco-ék a taghez nyúlnak. A Chiefs esetében a fő jelölt Branden Albert lehetne, azonban nem fogják másodszor tagelni az LT-t. Tavaly is próbálták elcserélni a taget követően, sikertelenül, majd utódjának draftolták Eric Fishert, és a tavalyi tag érték 120 %-át is kellene adniuk neki idén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése