2014. február 11., kedd

Minimálbér a major ligákban 2014

Mivel egyre többet foglalkozok a blogban más major ligákkal is, illetve azok NFL-lel való összevethetőségéről, fontosnak érzem, hogy ennek az összevetésnek a keretében sor kerüljön az egyes ligák minimálbéreinek összehasonlítására is. Ezúttal a 2014-es évre vonatkozó minimálbéreket vetjük majd össze, ami azt jelenti, hogy az MLB és az NFL esetében a 2014-es szezonra, az NBA és az NHL esetében pedig a 2014-2015-ös idényre vonatkozó szabályozásokat vesszük figyelembe.

A minimálbérek

A leginkább kiterjedt minimálbér szabályozásokkal az NBA-ben és az NFL-ben találkozunk. Mind a két liga olyan limitekkel rendelkezik, amely a ligában töltött éveket díjazza, vagyis a rutin növekedésével nő a minimálbér értéke. Az NBA szabályozása az első tíz év mindegyikéhez különböző összeget rendel, a tíz évnél nagyobb rutinnal rendelkező játékosok esetében azonban már nem emelkedik az összeg. Utóbbi hasonlóan működik az NFL esetében is, de jelentős különbség, hogy a fociban a 4, 5 és 6 év rutinnal rendelkezők minimálbére megegyezik, akárcsak a 7, 8 és 9 év rutinnal rendelkezőké. Jelentős különbség továbbá, hogy míg az NBA esetében minden szezon beszámít a rutin értékelésébe, az NFL-nél csak az számít felhalmozott szezonnak, amelyben egy játékos legalább hat mérkőzésen aktív volt. Emiatt az NFL-nél nem automatikusan nő a felhalmozott szezon akkor, ha egy játékos például egy mérkőzést játszik a ligában. Szintén fontos különbség, hogy az NFL aktív, és inaktív státusz esetére különböző minimálbér értékeket állapít meg. A lépcsőzetes kifizetések maximális összegeit tekintve az egyes éveknél az NBA minimálbérek kedvezőbbek, mint az NFL értékei. Egymás mellett a különböző év rutin után járó minimálbérek a két ligában (az NFL esetében az aktív listás értéket tüntettem fel):


Az NHL és MLB a minimálbér megállapítása során nem veszi figyelembe a ligában eltöltött időt, hanem mindenkire vonatkozó értéket szabnak meg. Az NHL 550.000 dolláros minimálbére csupán az NFL esetében a 0 és 1 év rutinnal, az NBA esetében pedig a 0 év rutinnal rendelkezők minimálbérét haladja meg. Az MLB 500.000 dolláros minimálbére pedig csak az NFL 0 és 1 év rutinnal rendelkező játékosaira jellemző értékét múlja felül.

A mérkőzésre jutó minimálbér

A minimálbéreket annak megfelelően is vizsgálhatjuk, hogy egy mérkőzésre mennyi bér jut a limit értelmében. Ehhez tudnunk kell azt, hogy az NFL-ben 16, az NHL-ben és NBA-ben 82, az MLB-ben pedig 162 mérkőzésre vonatkozóan fizetik ki az említett minimálbért. Ezeket a számokat látva nem meglepő, hogy a mérkőzésre jutó minimálbért tekintve az NFL-é az első hely, minden "rutin kategóriában". Az NBA számai jelentősen elmaradnak ettől, ahogy azt a táblázat is szemlélteti:


Az NHL és az MLB jelentősen lemarad ebben a kategóriában is. A jégkorong ligában a mérkőzésre jutó minimálbér 6707,4 dollár, amely csak az NBA 0 év rutin esetén járó értékét múlja felül. Baseballban pedig a mérkőzésre jutó minimálbér értéke 3086,3 dollár. 

A minor ligák minimálbére

Amikor azt figyeljük, hogy miért nem annyira kiterjedt a minimálbér szabályozás az NHL-ben, vagy MLB-ben, mindenképpen figyelembe kell venni azt, hogy ezek a ligák kiterjedt minor liga rendszerrel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a major ligás franchise-ok mögött állnak a farmcsapatok, az utánpótlás nevelés fellegvárai. Ezek hosszú távra visszatekintő léte miatt ebben a két major ligában viszonylag alacsony a tényleges major ligás minimálbéren szerződtetett játékosok száma. Azért emeltem ki a major ligás minimálbért, mert bizony ezekben a ligákban találkozunk minor ligás minimálbérekkel is. 
Az NHL esetében azok a játékosok, akik minor ligában szerepelnek, vagy minimum 35.000 dollárt kapnak egy évre, vagy az adott minor liga saját szabályozása szerinti minimumot. A kettő közül az alacsonyabb számít az adott játékosra alkalmazott minimálbér értékének. 
Az MLB-ben kétféle minor ligás minimálbér létezik. Az első szerződésüket aláíró, csak minor ligába szerződő játékosok esetében az éves minimálbér 40.750 dollár. Azok a játékosok, akik második szerződésüket írják alá, vagy már legalább egy napot töltöttek egy MLB csapat keretében, a major ligás szereplésre vonatkozó minimálbér a korábban ismertetett 500.000 dolláros érték, a minor ligás szerződésre vonatkozó minimum limit pedig 81.500 dollár. 
Az NBA esetében felállított D-League számít minor ligának, azonban, ha egy NBA csapat a D-Leaguebe küldi játékosát, azt továbbra is az NBA szerződés alapján kell fizetnie, így minimálbér ebben az esetben nem kerül megállapításra. 
Az NFL nem rendelkezik minor liga rendszerrel, itt a legszignifikánsabb az egyetemi sportok utánpótlás nevelő szerepe a négy ligát figyelembe véve. Azonban az NFL rendelkezik egy másik, speciális minimálbérrel. Ez a gyakorlócsapat (practice squad) játékosokra vonatkozik, akiknek minimálbére heti 6.300 dollár 2014-re, éves szinten pedig, ha mind a 17 hetet a gyakorlócsapatban töltik, a minimálbér limit 6.300 dollár*17 hét=107.100 dollár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése