2014. február 5., szerda

A HC és GM kinevezések értékelése 2014

Új főedzők

CLE - Mike Pettine (defenzív koordinátor, BUF) *
A Browns utolsónak találta meg HC-ját az összes csapat közül, ami nem meglepetés. A jelöltek, megijedve az átláthatatlan struktúrától, és Rob Chudzinski mindössze egy év után történő kirúgásától, fokozatosan fordultak el a csapattól. Végül a Bills DC-je, Mike Pettine lett a befutó, kisebb meglepetésre, hiszen ő nem tartozott a Browns első körben megkörnyékezett jelöltjei közé. A Baltimoreban, OLB edzőként, majd a Jetsnél DC-ként Rex Ryan alatt dolgozó szakember 2013-ban sokat tett hozzá a Bills jó játékosokban gazdag, de eddig nem kellően produktív védelmének feljavításához. A liga egyik legjobb QB siettető egysége volt tavaly a Buffalo védelme, de nem szabad elfelejteni a futás elleni gondokat, az agresszivitás sokszor gondokat szült. Pettine remek védelmi szakember, a HC poszt azonban kihívást jelenthet számára. Ennél is nagyobb probléma, hogy tevékenysége folyamán meg kell küzdenie azzal, hogy a csapat menedzsmentje nem működik megfelelően jelenleg. Pettinet azzal próbálta meg megerősíteni pozíciójában a csapat, hogy ötéves szerződést adott a HC-nak.

DET - Jim Caldwell (offenzív koordinátor, BAL) **
Jim Caldwellnek volt pár éve már HC poszton a Coltsnál, Peyton Manning alatt elég jól ment a szekér, de ő produkálta a csapattal azt a híres 2-14-es idényt is. Caldwell szakmai felkészültségével nincs probléma, de személyisége alapján nem feltétlenül az az ember, akire a Lionsnek szüksége lett volna elképzelésem szerint. A hallgatagságáról ismert Caldwell két jelentős feladattal néz majd szembe 2014-től. Egyrészt fokoznia kell az offense hatékonyságát, amely területen látok potenciált kinevezésével, még ha nem is akkorát, amekkorát vártam volna a poszt megüresedésekor. A nagyobb gondom azzal van, hogy a védelem hogyan lesz megfegyelmezve, mert erre a feladatra a keménykezűbb és védelmi orientáltságú Schwartz sem volt képes. Az offenzív szemléletű HC kinevezése pozitív, de nem Caldwell volt a legjobb jelölt véleményem szerint. A Lions megszerezhette volna Ken Whisenhuntot is akár, de a Titans évente egy millió dollárral többet ajánlott a Chargers OC-jének...

HOU - Bill O'Brien (főedző, Penn State) **
A Texans töltötte be elsőként megüresedett HC posztját, ami nem meglepetés, hiszen ők már december elejétől készültek erre. Bob McNair tulajdonos és Rick Smith GM mindent megtettek azért, hogy első számú jelöltjüket megszerezzék. A Texans első embere kezdetektől a Penn State egyetem HC-ja, Bill O'Brien volt. Smith gondolta úgy, hogy ő a legmegfelelőbb ember a posztra, McNair elsősorban ahhoz ragaszkodott, hogyha a GM a college világából hoz edzőt, akkor is olyan legyen, akinek van jelentős NFL rutinja. O'Brien öt évet töltött korábban a Patriotsnál, és a New Englandből való távozása után, az elmúlt két évben is több NFL csapat megkereste. A Patriotsnál töltött idő nem garancia semmire, hiszen eddig Belichick alól csak sikertelen HC-k kerültek ki, de O'Brien a Penn Statenél már bizonyított. Az edzőnek, bár hosszabb távra tervezett eleinte a college fociban, 2013-ra elege lett az egyetemi fociélet visszásságaiból, a falak mögötti politikából, a Joe Paternóval való állandó hasonlítgatásból. O'Brien a tárgyalások folyamán hangoztatta, mennyire szeretne visszatérni az NFL-be, azonban nem volt egyszerű ezt kivitelezni. Egyrészt szükség volt arra, hogy a Penn State egyetemmel megegyezzen kivásárlási ára csökkentéséről, másrészt a fizetéséről sem könnyen született meg az alku. Kinevezése előtt annyira eltávolodtak a felek, hogy O'Brien vissza is repült a Penn State egyetemre, de végül csak pont került az egyezségre. Az edző nagy kihívással néz szembe Houstonban, de a Texansra ráfér a megújulás és egy új szemlélet.

MIN - Mike Zimmer (defenzív koordinátor, CIN) ***
Valahogy jellemző az NFL-ben, hogy az egyik legrosszabb helyzetben levő csapat hozza meg az egyik legjobb döntést akkor, amikor HC-t választ. Mike Zimmerét tartom holtversenyben a legjobb kinevezésnek az offseasonben, azonban kétséges, hogy a kiváló védekező szakember képes lesz-e a Vikings gyenge kerete által teremtett helyzettel megbirkózni. Nagyon sok fog múlni Rick Spielman GM munkáján is, illetve a két fél együttműködésén. NFL berkekben, amikor csakis a játékosok véleményét kérdeztük, az elmúlt 3-4 évben azt hallhattuk, hogy nincs még egy olyan koordinátor, aki a játékosai nagyobb tiszteletét, elismerését vívná ki, mint Zimmer. Az edző amellett, hogy remek védelmi szakember, kiválóan motiválja játékosait és remekül képes fegyelmet is tartani. A kérdés Zimmerrel kapcsolatban mindig az volt, hogyha ilyen jó szakember és ennyire elismerik, miért nem kapott eddig főedzői megbízatást? Egyszerű az ok, annyira nem jó az interjúkon, mert tipikusan az az ember, aki nem hiteget, nem vázolja fel, hogy hány Super Bowlt fog nyerni, hanem a tényekből indul ki, a jelen helyzet javítására tör, és kimondja azt, amit valójában gondol. Hozzáállása több csapat tulajdonosának volt eddig túlságosan merev és elrettentő, tudása, képességei azonban nem vitathatóak.

TB - Lovie Smith (-) ***
Egy év kihagyás után tér vissza az NFL-be Lovie Smith, aki kezdetektől a Tampa első számú jelöltje volt. Lovie hatalmas tekintélynek örvend a ligában, védelmi munkásságát nagyon sokra tartják. A Bearsnél eltöltött évei során amiatt érhette elsősorban kritika, hogy nem sikerült a támadójátékot rendbe tennie, a QB poszttal állandó problémái voltak, s amikor végre kapott egy papíron remek irányítót Cutler személyében, akkor sem tudta maximalizálni a csapatban támadóoldalon rejlő lehetőségeket. A másik oldal, amely megvédi Smitht, azt mondja, hogy abba azért érdemes belegondolni, hogy az edző Super Bowl részvételig vezette a Chicagót Rex Grossmannal a QB poszton... A Bucs új irányvonalra, egy játékosokkal, az emberi oldallal jobban foglalkozó edzőre vágyott a vaskalapos Schiano után, és Lovie személyisége alapján tökéletes megoldás a szerepre. Lesz mit rendbe tennie Tampában... A közeg egészen biztosan produktívabb lesz, mint eddig, s a védelem is javulni fog. A nagyobb kérdések támadóoldalon lesznek. Lovie nagy kihívással néz szembe, meglátjuk, hogy többre jut-e ezen a téren, mint a Bearsnél.

TEN - Ken Whisenhunt (offenzív koordinátor, SD) ***
Whisenhunt, aki jelölt volt Detroitban, ahogy fentebb céloztam rá, feltehetőleg a pénzügyek miatt fordulhatott inkább a Titans felé, s nem a Lionst favorizálta. Elég meglepő volt, amikor bejelentették, hogy a Cardinals korábbi HC-ja Nashvillebe ír alá. A csapat kerete ugyanis kevésbé tűnik nagy dolgokra késznek, mint a Detroité. Ráadásul Bud Adams halálát követően a csapatvezetés, az irányvonal, és a tulajdonosi háttér sem tűnik annyira stabilnak, mint eddig. Whisenhunt munkáját azonban előreláthatólag még mindig kevésbé fogja ez megkeseríteni, mint a csapaton belül található diszharmónia. Az edző első fő feladata az lesz, hogy a csapat teljesítményét az előző években visszafogó, az öltözői életet rossz irányba terelő hangadó játékosokat beazonosítsa, és lehetőség szerint megszabaduljon tőlük. Munchak alatt ezen játékosokat nem sikerült megfelelően kordában tartani, a Titans belülről fertőzte meg önmagát. Ezen túl Whisenhuntra vár a csapat támadójátékának rendbetétele, amely Locker javulása ellenére sem kellően hatékony jelenleg. Az edző az egyik legfelkészültebb, leginkább feladatra érett edzőjelölt volt az idei offseasonban, emiatt várhatják pozitívan ténykedését a csapat szurkolói.

WAS - Jay Gruden (offenzív koordinátor, CIN) *
Jay Gruden kinevezésével a Cincinnati Bengals két koordinátora is főedzővé vált az idei offseasonben. A két edző közül a kevésbé tartom jónak Grudent, aki bár produktívvá tette a Bengals O-t, és nagy sikereket ért el Andy Dalton pályájának felépítése terén, még mindig nem tartom olyan szakembernek, akinek egy csapat irányítását a kezébe adnám. A támadóoldali szakember nagyon sokat köszönhet bátyjának, Jon Grudennek, aki Jayt az AFL-ben való tevékenykedése után bevezette az NFL mindennapjaiba. Jon Tampából való elküldésével ki is került a ligából, a UFL-ben próbálkozott, majd a Bengalsnak köszönhetően került ismét pozícióba a legmagasabb szinten. A Redskins vezetését lenyűgözte Gruden az interjúkon, emiatt döntöttek végül mellette. Én azonban nem vagyok ilyen pozitív, és csupán az egyik okot jelenti a kinevezés, a másik ok mindenképpen a Robert Griffin és Dan Snyder körül az előző szezonban kialakult huzavona. Nem volt egy túl vonzó hely az állás a tulajdonos hírneve és a pletykák miatt. Nagy kérdés számomra, hogy marad-e a munkát nem segítő negatív közeg Washingtonban, vagy a Bruce Allen-Jay Gruden tengely összehangolt működésével sikerül előrelépni, egy eddiginél munka szempontjából pozitívabb közeget teremteni.

Új GM-ek

MIA - Dennis Hickey (Vice President of Player Personnel, TB) *
A Dolphins egy olyan igazi, csak rájuk jellemző GM keresést hajtott végre. Egyrészt meghagyták a pozíciójában Joe Philbin főedzőt, majd olyan GM-et kerestek, aki garantálta, hogy lehetőséget ad az edzőnek a jövőben is. A leendő GM-nek szembe kellett azzal néznie, hogy nem fog jogot kapni arra, hogy Philbint eltávolítsa pozíciójából. Négy jelölt arra sem volt hajlandó, hogy interjún vegyen részt a csapattal, ketten (Lake Dawson (TEN) és Nick Caserio (NE)) azok után mondtak nemet, hogy a csapat nekik ajánlotta az állást. A problémát az anyagiakon kívül mindenképpen az állással járó felelősségi körök és a struktúra jelentették. Hickey, akit a Tampa új vezetése feltehetőleg nem tartott volna meg, körülbelül a tizedik jelölt volt a listán...

TB - Jason Licht (Vice President of Player Personnel, ARI) **
Licht fő tapasztalatait eddig meglehetősen jól működő front office-okban szerezte meg. Dolgozott New Englandben és Philadelphiában, valamint Arizonában. Jelentős szerepe volt abban az elmúlt évben, Steve Keim GM jobbkezeként, hogy hatalmasat lépett előre a Cards. Az egyetlen problémám a kinevezéssel az volt, hogy előbb nevezték ki Lovie Smitht, majd hozzá próbáltak egy olyan GM-et keresni, akivel a HC együtt tud működni. Licht kompetenciáival nincsen probléma, azonban a struktúra, és a döntési jogkörök érdekes kérdéseket vetnek fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése