2013. december 31., kedd

Black Monday összefoglaló 2013

Az alapszakasz vége után idén is meglehetősen sok csapatnál döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy eddigi főedzőiknek megköszönik a munkát. Az idei évben a döntéshozóknál nem volt akkora cserélődés, mint a tavalyi évben.

Az elküldött főedzők
Rob Chudzinski - Cleveland Browns
Leslie Frazier - Minnesota Vikings
Mike Shanahan - Washington Redskins
Greg Schiano - Tampa Bay Buccaneers
Jim Schwartz - Detroit Lions

Az öt elbocsátással jelenleg hat üres álláshely van az NFL-ben, köszönhetően annak, hogy Gary Kubiakot a Houston Texans már december elején elküldte. 
A legmeglepőbb döntés Rob Chudzinski elküldése volt, aki egy évet sem kapott Jimmy Haslam tulajdonostól, 352 napot töltött el a Brownsnál, és 2013-ban 4-12-vel végzett a ligában. Sokkoló statisztika, hogy az AFC Northban a legutóbbi négy edzőváltás a Cleveland Brownshoz kötődik. Mivel minden HC szerződés garantált, így a béreket ki kell fizetni az elbocsátások után is, a Brownsnak Eric Mangini, Romeo Crennel, Pat Shurmur és Rob Chudzinski felé összesen, az elküldések után több mint 30 millió dollárnyi kötelezettsége keletkezett. 
Várható volt Leslie Frazier elbocsátása, aki nagymértékben köszönheti annak a kirúgását, hogy nem tudta a csapat passzjátékát rendbe hozni, hiába igazoltak klasszis elkapót, hiába lehetett három QB-ból választani... Frazier négy évet töltött a csapatnál, ezalatt a Vikings 21 mérkőzést nyert meg, 32-t elveszített, valamint játszott egy döntetlent (40,9 %-os mérleg), és egyszer jutott a playoffba.
Mike Shanahan elküldése is biztosra vehető volt, hiszen a december konkrétan arról szólt a médiában, hogy milyen ellentétek alakultak ki az főedző és a csapat tulajdonosa, Dan Snyder között. A Redskins fokozatosan darabokra hullott, Shanahan elvesztette csapatát. A kétszeres Super Bowl győztes HC John Elway 1999-es visszavonulása óta 115 győzelemmel és 109 vereséggel áll az NFL-ben, playoff mérlege 1 győzelem, 5 vereség. Shanahan Washingtonban négy év alatt 24 győzelmet és 40 vereséget tudott felmutatni (37,5 %-os mérleg), és egyszer jutott a playoffba.
Greg Schiano elbocsátását nem lehet meglepetésnek nevezni, hiszen a szezon elején a Bucs 8 vereséggel indított, és a jelek azt mutatták, a HC elvesztette az öltözőt. Ez azonban korai kijelentés volt, hiszen a szezon második felét 4-4-gyel zárta a Bucs, jobb is lett a hangulat a csapat körül. Schiano mindössze két szezont kapott a Glazerektől, akik jelentős összeget invesztáltak a csapatba a 2012-es free agencyben, amikor 165.905.555 dollár elköltésére vállaltak kötelezettséget a megkötött szerződések révén. A csapat azonban 2012-ben és 2013-ban is az NFC South végén kullogott. Schiano két éve alatt 11 mérkőzést nyert meg a Bucs és 21-et veszített el (34,4 %-os mérleg).
Utolsónak Jim Schwartztól váltak meg Detroitban, amely szintén nem volt túl nagy meglepetés a Lions összeomlása után. A csapatnak meg kellett volna nyernie az NFC Northot, hiszen a csoport élén álltak a 13. hetet követően 7-5-ös mérleggel, aztán négy vereséggel zártak. Schwartz az NFL történelem egyik legrosszabb mérleggel rendelkező HC-ja (29-51, 36,3 %) azon edzők közül, akik legalább öt évet eltöltöttek egy csapatnál.

Akik megmenekültek
Rex Ryan - New York Jets
Jason Garrett - Dallas Cowboys
Tom Coughlin - New York Giants

Woody Johnson, a Jets tulajdonosa már rögtön a vasárnapi mérkőzést követően jelezte, hogy a 8-8-as mérleggel záró csapata 2014-ben is igényt tart Rex Ryan szolgálataira. A HC szerződése utolsó évébe lép, de Johnson közölte, a kontraktust csakis egy évvel hajlandó jelenleg meghosszabbítani, arra nem fog sor kerülni, hogy Ryannel hosszabb távra szerződjön.
Dallasban Jerry Jones természetesen csalódott, hiszen az utóbbi három évben 8-8-cal zárt a Cowboys, és mindig a szezon utolsó hetében bukták el a playoff szereplést. Ennek ellenére a bizalmat továbbra is élvezi Jason Garrett.
A Giantsnél John Mara bejelentette, hogy szeretné, ha 2014-ben is Tom Coughlin lenne a Giants főedzője, annak ellenére, hogy idén kritikán alul teljesített a gárda. Jelezte, azt várja Coughlintól, hogy tegye rendbe az idén jelentősen elvárások alatt teljesítő támadójátékot.

Az elküldött GM-ek
Mark Dominik - Tampa Bay Buccaneers

Dominik 19 évet töltött a Bucs alkalmazásában különböző posztokon, ezért lehet számára igazán fájó az elbocsátás. Távozásával új éra kezdődhet Tampában, és valószínűleg búcsút mondhatunk a csapatra jellemző taktikának, az aláírási bónusz nélküli szerződéseknek.

Ahol még nincs döntés, de lehet változás
 -Oakland Raiders: Mark Davis még nem ült le megbeszélni Dennis Allennel azt, hogy igényt tart-e rá 2014-ben is, a GM, Reggie McKenzie helye biztosnak tűnik. (Allen maradt a helyén Oaklandben.)
-Tennessee Titans: Tommy Smith, a csapat döntéshozó szerepét az elhunyt Bud Adamstől átvevő elnök és CEO csak a hét második felében beszélget majd el Mike Munchak főedzővel és Ruston Webster GM-mel a sorsukról. (2014.01.04: A Titans elbocsátotta főedzőjét, Mike Munchakot.)
-Miami Dolphins: Egyelőre nagy a csend Miamiban, annak ellenére, hogy a szabadügynök-piacon 193.980.000 dolláros kötelezettségvállalással megerősített gárda lélektelen játéka, és döntő mérkőzéseken bemutatott offenzív gyengélkedése miatt nem jutott playoffba. Joe Philbin főedző és Jeff Ireland GM jövőjét csak később ismerjük majd meg. (2014.01.07: A Dolphins elbocsátotta GM-jét, Jeff Irelandet.)

A megüresedett álláshelyek sorrendje a legkedvezőbb szituációtól a legrosszabbig
1. Detroit Lions
2. Houston Texans
3. Tampa Bay Buccaneers
4. Washington Redskins
5. Cleveland Browns
6. Minnesota Vikings

A legtöbbször emlegetett HC jelöltek
Lovie Smith (-)
Mike Zimmer (DC, CIN)
Todd Bowles (DC, ARI)
Ray Horton (DC, CLE)
Dan Quinn (DC, SEA)
Ken Whisenhunt (OC, SD)
Greg Roman (OC, SF)
Adam Gase (OC, DEN)
Jay Gruden (OC, CIN)
Josh McDaniels (OC, NE)
Darrell Bevell (OC, SEA)
Bill O’Brien (HC, Penn State)
James Franklin (HC, Vanderbilt)
Art Briles (HC, Baylor)
Brian Kelly (HC, Notre Dame)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése