2013. december 10., kedd

A 2011-es draft és az ötödik opciós év - előrejelzés

A 2013-as szezont követően megkezdődik az az időszak, amikor az NFL csapatok először élhetnek az első körben választott játékosok ötödik évre vonatkozó opciójával, mégpedig a 2011-es drafton választott játékosok esetében. A bejegyzés keretében közelebbről ismertetem ennek a folyamatát, illetve egyenként elemzem a 2011-ben az első körben kiválasztott játékosokat abból a szempontból, hogy milyen esélyeik vannak az opcióra, illetve az esetleges szerződéshosszabbításra.

A kollektív szerződés szabályozása szerint 2011-től minden drafton elkelt újonc szerződése négy évre szól, de az első körben elkelt játékosok esetében a csapat élhet egy ötödik évre vonatkozó opcióval. 
A szabályozás szerint a csapat egyoldalúan élhet ezzel, nem kell mást tennie, mint írásban tájékoztatni a játékost ennek tényéről a harmadik szezonjának utolsó alapszakaszbeli mérkőzése és a következő év május 3-ai napja között. Ebből adódóan a 2011-ben első körben elkelt játékosok esetében az érvényesítési periódus 2013. december 30. és 2014. május 3. között húzódik.
A draft során az első tíz helyen választott játékosok esetében az ötödik opciós év Paragraph 5 bérének meg kell egyeznie az újoncszerződés negyedik évében aktuális, a játékosok pozíciójában a Transition játékosoknak adott bér összegével (az adott pozícióban szereplő 10 legjobban fizetett játékos átlagbére). A többi első körben választott játékos esetében az ötödik opciós év Paragraph 5 bérének meg kell egyeznie az újoncszerződés negyedik évében aktuális, a 3. és 25. közötti legmagasabb bért kereső játékosok fizetésének alkalmazásával kialakított átlagbérrel, a játékossal azonos poszton játszók esetében. A játékosnak azt a posztját kell figyelembe venni az összeg megítélésekor, amelyen a harmadik évében a legtöbbet játszott. Az ötödik év teljes Paragraph 5 bére csakis sérülések miatti elbocsátás esetére garantált az opció érvényesítésétől kezdődően. A teljes Paragraph 5 bér képességromlás, sérülések és salary cap menedzselés miatti elbocsátás esetére garantálttá válik akkor, ha a játékos a csapat keretének tagja az ötödik ligában töltött évének kezdetén. Tehát, ha az opció érvényesítése és az ötödik szezon első napja között elküldik és az indok nem sérüléssel kapcsolatos, a csapatnak semmilyen kötelezettsége nincs a játékossal szemben.

Nézzük meg egyesével a 2011-es drafton az ötödik éves opcióra jogosult játékosokat.

1. Carolina Panthers: Cameron Newton (QB, Auburn)
Newton egyedülálló tehetség, akire a Carolina a jövőben is építeni akarja majd csapatát. Jelenleg a legjobb passzoló képességekkel rendelkező atletikus, futásokra is építő irányító az NFL-ben. Nem kétséges, hogy a Panthers mindent meg fog tenni azért, hogy még a 2014-es szezon előtt megkezdje a tárgyalásokat a szerződéshosszabbításról Newtonnal. Ha nem sikerül időben nyélbe ütni az üzletet, akkor az ötödik éves opció lehívásra kerül majd.

2. Denver Broncos: Von Miller (OLB, Texas A&M)
Miller első két évére nem lehet panasz, kimagasló teljesítményt nyújtott a pályán, azonban az idei eltiltása miatt kérdések merülhetnek fel. Ha a Broncos fél attól, hogy az LB esetleg újabb problémába ütközne eltiltás vonalon, akkor érdemes az ötödik éves opciót favorizálni, mivel az nem jelent hosszútávú elkötelezettséget. Amennyiben azonban a vezetésben nincsenek kérdések, akkor egy jól bebiztosított, opciós tételeket tartalmazó hosszú távra szóló szerződés lesz a megoldás.

3. Buffalo Bills: Marcell Dareus (DE, Alabama)
Dareus csendben tevékenykedik Buffalóban, teljesítményére nem lehet panasz annak ellenére, hogy viszonylag keveset foglalkoznak vele. Cél a hosszútávú szerződés, de ha nem sikerül azt időben kivitelezni, nem kérdés az opció lehívása.
 
4. Cincinnati Bengals: AJ Green (WR, Georgia)
Számomra Green ennek a draftnak a legjobb támadójátékosa. Ennek megfelelően egyértelmű, hogy a Bengalsnak hosszabbítania kellene vele. Azonban a Cincinnatiről beszélünk, és bár Geno Atkins kapott a csapattól egy igen komoly szerződést, nem lepődnék meg, ha Greennel Mike Brown visszatérne a régi módszerhez. Minden más franchisenál azonnal a hosszútávú szerződést mondanám, de az ötödik éves opció olcsóbb Brownnak, és utána még tagelni is lehet Greent...

5. Arizona Cardinals: Patrick Peterson (CB, LSU)
Peterson az NFL egyik legérdekesebb jelensége. Sokan nyilatkoznak meg róla úgy, hogy ő az egész liga legtehetségesebb CB-je, mások pedig a legtúlértékeltebb CB-nek tartják az ilyen megjegyzések miatt. Véleményem szerint tehetséges játékos, de még van hová fejlődnie. Ez természetesen nem akadálya a hosszútávú szerződésnek, vagy az egyezség hiányában az opció lehívásának.

6. Atlanta Falcons: Julio Jones (WR, Alabama)
Jonesért nagyon sokat áldozott a Falcons annak idején, de megérte a befektetés. Elit WR-ré vált a játékos az NFL-ben is, az egyetlen kérdés vele kapcsolatban, hogy visszatér-e domináns formájához az idei sérülése után. Az óvatosság az opciót támogatja, de szinte biztos vagyok benne, hogy az Atlanta meg fogja kötni Jones új többéves szerződését a 2014-es offseasonben.
 
7. San Francisco 49ers: Aldon Smith (OLB, Missouri)
Smith domináns játékos, amikor fejben rend van nála. Az idei huzavonája, tartós pályán kívüli problémái miatt szinte biztos, hogy csapatvezetőként az opciót favorizálnám egy hosszabb távú elkötelezettség helyett, aztán ha Aldon az ötödik év végéig nem kerül bajba, elgondolkodnék azon a megaszerződésen, amelyet teljesítménye alapján megérdemelne.
 
8. Tennessee Titans: Jake Locker (QB, Washington)
Az első igazi kérdőjel Locker, aki idén, amíg játszott hihetetlenül produktív volt. 2013-ban ő lépett előre talán a legtöbbet az irányítók közül, de ennek ellenére kérdéses, hogy a Titans rá tudja-e majd építeni a jövőt. Ha a 2014-es szezon is hasonlóan jó lesz, van értelme a megtartásának, de az opció lehívása nagyon drága az esetében, így racionálisabb kivárni.
 
9. Dallas Cowboys: Tyron Smith (OT, USC)
Smith túlértékelt játékosból vált alulértékelt játékossá az évek során. A hatalmas upside még mindig megvan, de a USC volt játékosa fokozatosan kezdi kiaknázni a benne levő lehetőségeket, folyamatosan fejlődik.  Keveset beszélnek róla ahhoz képest, amilyen szinten játszik. Az új szerződés, és hiányában az opció lehívása garantált.

10. Jacksonville Jaguars: Blaine Gabbert (QB, Missouri) 
Az első garantált nem a listán Blaine Gabberté. Gabbert nem érdemel hosszútávú szerződést és a top 10 QB átlagos bérének megfelelő ötödik éves opciót teljesítménye alapján. Nem kezdő NFL irányító.

11. Houston Texans: JJ Watt (DE, Wisconsin)
A draft legjobb védőjátékosa, aki valami egészen hihetetlen szerződést fog kötni az idei offseasonben sejtésem szerint. Nem jutunk el addig, hogy a csapat az opcióról döntsön, nem lesz szükséges, a Texans megfizeti korszakos egyéniségét.
 
12. Minnesota Vikings: Christian Ponder (QB, Florida State)
Bár a 12. helyen már valamivel olcsóbb lenne az az ötödik éves opció, nem hiszem, hogy a Vikings továbbra is erőltetné a játékos maradását, hiszen a legdrágább a QB-k megtartása. Az ötödik éves opció itt is még 10 millió dollár feletti keresetet eredményezne Pondernek 2015-re. A QB jelenlegi állapotában nem képes arra, hogy rá egy csapatot építsenek, a kezdő és csere irányító szintje között ingadozik.
 
13. Detroit Lions: Nick Fairley (DT, Auburn)
Fairley annyira nem lett egyelőre domináns játékos az NFL-ben, mint az egyetemen volt a 2010-es szezonban. Nagyon lassan kezdett, sok probléma volt vele pályán, és azon kívül is. Ennek ellenére egy szerződéshosszabbításnak van racionalitása, és preferált a csapat számára az opcióval szemben.

14. St. Louis Rams: Robert Quinn (DE, North Carolina)
A mindössze 23 éves játékos elit DE-vé érett, és nem kérdés, hogy a Ramsnek meg kell tartania. Jobb pass rusher Chris Longnál, akinek a csapat megaszerződést adott. Van egy olyan érzésem, hogy egy nagyon nehéz egyeztetéssorozat vár a St. Louisra, amikor Quinn hosszabbítása felmerül. Jelenleg nagy esélyét látom annak, hogy nem lesz egyezség, de az biztos, hogy ebben az esetben az opció lehívásra kerül.
 
15. Miami Dolphins: Mike Pouncey (C, Florida)
Amikor egy centert ilyen magasan visz el egy csapat, azt várja tőle, hogy kimagasló játékos legyen posztján. Pouncey ezt a szintet nem éri el, elfogadhatóan teljesít, de nem tartozik posztja elitjébe. Meg fog egyezni a Dolphins-szal egy új szerződésről szerintem, és az opció nem kerül lehívásra.
 
16. Washington Redskins: Ryan Kerrigan (OLB, Purdue)
Nem lehet sok panasz Kerriganre Washingtonban. A kérdés az, hogy kész-e a csapat Brian Orakponak és neki is új, hosszútávú szerződést adni. Ha igen, meg fogja kapni, ha nem, marad az opció, a piacra szerintem nem engedik ki.
 
17. New England Patriots: Nate Solder (OT, Colorado)
Solder elfogadható teljesítményt nyújtott első két évében, azután tovább emelte teljesítményének szintjét. A Patriots meg fogja tartani. A csapatot ismerve nagyobb esélyét látom annak, hogy piaci érték alatt leszerződjenek vele, minthogy az opció alatt játssza végig a 2015-ös évet.

18. San Diego Chargers: Corey Liuget (DE, Illinois)
Liuget nem rossz játékos, produktív, de kicsit sok olyan periódusa van, amikor a játéka hullámzik. Új szerződést kötnék vele a Chargers helyében, maradásra érdemes, de azon jelentősen elgondolkodnék, ha nincs más lehetőség, hogy az opcióval éljek-e.

19. New York Giants: Prince Amukamara (CB, Nebraska)
Amukamara nagyon mélyre zuhant újonc évében, az elmúlt két évben azonban már voltak jobb időszakai. A Giants legjobb CB-je jelenleg, de ez inkább mond sokat a csapat keretének erősségéről, mintsem Amukamara képességeiről. Kivárnék a döntéssel, de egy új, viszonylag alacsony értéket fizető szerződésnek több értelmét látom, mint az opció lehívásának.
 
20. Tampa Bay Buccaneers: Adrian Clayborn (DE, Iowa)
Bár Clayborn túl van egy kihagyott szezonon ACL szakadás miatt, és ez nehezíti az értékelését, de eddigi játéka alapján sohasem fog a gyengén teljesítő kezdő játékos szintjén többre jutni. A Bucsnak komoly segítségre van szüksége a poszton. Az opciót nem hívnám le, azonban Clayborn megtartása olcsón racionális lehet.
 
21. Cleveland Browns: Phil Taylor (DT, Baylor)
Taylor kezdő játékos szinten játszik, de igazán kiemelkedőt még nem alkotott. Új szerződést adnék neki, de nem az opció szintjének megfelelő éves átlaggal. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a Browns élne az opcióval, ha nincs egyezség.
 
22. Indianapolis Colts: Anthony Castonzo (OT, Boston College)
Castonzo teljesítménye sokszor volt megkérdőjelezhető első másfél évében a ligában. Az elmúlt másfél évben azonban jelentőset lépett előre, de ez is kevés ahhoz, hogy az opció szintjének megfelelő összeget kapjon. Jelen állás szerint inkább az opció ellen döntenék, és megpróbálnék megegyezni a játékossal egy olcsóbb hosszabb távú szerződésről.
 
23. Philadelphia Eagles: Danny Watkins (OG, Baylor)
A szerződés már nem él, Watkinst elbocsátotta az Eagles. A guard jelenleg a Dolphinsnál próbál rosteren maradni egy új, minimálbért fizető egyéves szerződés aláírása után.

24. New Orleans Saints: Cameron Jordan (DT, California)
Jordant annak idején akár top 3-as picknek is el tudtam volna képzelni, de meglepett, amikor 4-3-ba került 3-4 helyett. A DE 4-3-ban katasztrofálisan szerepelt, különösen az első évében. A Saints új, 3-4-es sémájában játszva azonban idén az NFL egyik legjobb 3-4-es DE produkcióját nyújtja. Rizikós az opció lehívása Jordan teljesítményének kétarcúsága miatt, de élnék vele, mert végre megtalálták az igazi posztját. De nem kizárt egy hosszú távra kötött egyezség sem.

25. Seattle Seahawks: James Carpenter (OT, Alabama)
A draft meglepetés pickje Seattleben guardként elfogadható, de nem kimagasló teljesítményt nyújt. Megtartása valószínű, hosszútávú szerződés keretében, de nem az opció értékén.
 
26. Kansas City Chiefs: Jonathan Baldwin (WR, Pittsburgh)
A Chiefs feladta a Baldwin projektet, amikor elcserélte a WR-t a 49ershez. A San Francisco megörökölte a szerződést, élhetne az ötödik éves opcióval, de nem fog. Baldwin jelenleg nem tud az aktív rosterre kerülni Friscoban.
 
27. Baltimore Ravens: Jimmy Smith (CB, Colorado)
Smith csak idén vált állandó kezdő CB-vé Baltimoreban. Eddigi teljesítménye felemásnak értékelhető, pár remek play, gyenge időszakok és sok sérülés. Így az opciót nem hívnám le. Egy új szerződésnek azonban van értelme, megfelelő áron.
 
28. New Orleans Saints: Mark Ingram (RB, Alabama)
A Saintsnek nincs szerencséje a Heisman győztes RB-kel. Ingram messze elmaradt attól a szinttől, amit vártak tőle a múltja alapján. Egy teljesen átlagos és szürke játékossá vált, aki könnyedén helyettesíthetnek bárkivel. Sem a hosszabbítás, sem az opció lehívásának esélyét nem látom.
 
29. Chicago Bears: Gabe Carimi (OT, Wisconsin)
A Bears hamar megszabadult Carimitól, akit a Bucshoz cseréltek, amely megörökölte a szerződést. Az OT a liga leggyengébb kezdői között volt posztján chicagói időszakában. Carimi a jövőben inkább fog azért küzdeni, hogy Tampában rosteren maradjon, mintsem opció lehívásról, vagy új szerződésről beszéljünk.

30. New York Jets: Muhammad Wilkerson (DE, Temple)
A Jets védőfala jelenleg a legjobb 3-4-es D-Line a ligában, és ez nagy részben köszönhető Mo Wilkersonnak, aki ennek a draftnak JJ Watt mellett a legjobb választása volt védő oldalon. Wilkersonnak érkezni fog a Jetstől a nagy szerződés, ha a határidőig nem sikerülne megegyezni, akkor pedig lehívják az opciót.
 
31. Pittsburgh Steelers: Cameron Heyward (DE, Ohio State)
Heyward csak idén, szezon közben vált kezdővé, így a döntést a lehető legtovább lenne érdemes halasztania a Steelersnek. Jelenlegi helyzetben az opció értéke túl magas ár érte, de a szerződéshosszabbítás lehetőség a csapat számára.
 
32. Green Bay Packers: Derek Sherrod (OT, Mississippi State)
Sherrod az egyik legpechesebb játékos a ligában. Az újonc éve nem sikerült fényesre, csalódást okozott az, hogy nem sikerült kivívnia a kezdő helyet. 2011 decemberében aztán súlyos sérülést szenvedett, és csak idén novemberben tért vissza, majdnem két év kihagyás után. Az opciót nem fogja lehívni a Green Bay, jelenleg az új szerződésnek sincs reális esélye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése