2013. december 30., hétfő

2013 legjobb és legrosszabb szabadügynök-piaci igazolásai

A szezon lezárultával ismét jelentkezem a szabadügynök-piacon kötött szerződésekkel kapcsolatos írásommal. Nézzük, melyek voltak az év legjobb és legrosszabb szerződései az FA piacon.

2013 legjobb FA szerződései

1. Karlos Dansby (LB, ARI) 1 év, 2,25 millió dollár, 1 millió garantált
A Miami Dolphins könnyedén megvált Dansbytől Dannell Ellerbe leigazolása után. Az LB visszatért előző állomáshelyére egy egyéves szerződés keretében. Meghálálta a bizalmat régi munkaadóinak, a remeklő Cards defense motorjaként komplett LB teljesítményt nyújtott. 122 szereléséből idén 114 egyéni szerelés volt, coverageben 19 kivédekezett passz és 4 interception fűződött a nevéhez, és a QB-t is sikerrel támadta, 6,5 sackkel zárt. Steve Keim nagy hűzása volt Dansby ilyen olcsón való megszerzése, de abban biztosak lehetünk, hogy megtartásához már jobban a zsebébe kell majd nyúlnia a csapatvezetésnek.

2. Julian Edelman (WR, NE) 1 év, 765.000 dollár, nincs garantált tartalom (+250.000 dollár teljesítményösztönző)
Edelman sérülékenysége és kevés játékideje miatt nem volt túl kapós a piacon, pedig évek óta Wes Welker utódját látták benne az emberek. Amikor a Patriots nagyobb pénzmennyiség befektetésével szerződtette Danny Amendolát, ezek a hangok csillapodtak. Edelman azonban idén robbantott, és Welker számait hozva a Pats offenseben, a csapat legmegbízhatóbb elkapójává vált. 105 elkapás 1056 yard és 6 TD fűződött a nevéhez 2013-ban, ezt pedig mindössze 1,015 millió dollárért kapta meg tőle a Pats (elkapásszámhoz kötött két, összesen 250.000 dolláros teljesítményösztönzőjét teljes egészében lehívhatta a WR alapfizetése felett). Megtartásához a Patsnek viszont sokkal jobban a zsebébe kell majd nyúlnia.

3. Daryl Smith (LB, BAL) 1 év, 1,125 millió dollár, 285.000 dollár garantált (+1 millió dollár teljesítményösztönző)
Smith sokáig a szabadügynök-piac rejtélye volt, sehol nem jelent meg a neve, senki sem kereste. Ennek oka valószínűleg az volt, hogy 2012 év elején elszenvedett sérülése még nem jött rendbe. Aztán váratlanul aláírt június elején a Ravenshez, amely több belső LB-vel megpróbálkozott a Ray Lewis utáni éra nyitányán. Bár a Ravens D közel sem volt a régi önmaga, Smith személyében megtalálták azt az embert, aki akár hosszabb távon is megoldást jelenthet a csapat számára. Az LB idén 123 szereléssel, 5 sackkel, 19 kivédekezett passzal és 3 interceptionnel zárta az évet, olyan statisztikákkal, amiket sosem láttunk korábban tőle. Újraigazolása nem lesz egyszerű feladat, de a Ravens jobban jár, ha megpróbálkozik egy hosszútávú szerződés kidolgozásával.

4. Louis Vasquez (OG, DEN) 4 év, 23,5 millió dollár, 13 millió garantált
Vasquezt a rivális San Diegóból sikerült elcsábítania John Elwayéknek, és hihetetlenül jó üzletet csináltak az igazolással. Ugyan Vasquez elé a liga tizedik legjobb guard kontraktusát tették le, de eddig minden centjét megérte a befektetés. A guard a Denver falának legjobb tagja volt, jelentős érdemei vannak futásblokkolásban abban, hogy Knowshon Moreno életében először 1000 yard fölött zárt az NFL-ben, és hogy a csapat támadósora rekordokat döntött. Passzblokkban is kiválóan látta el feladatát, nem értek róla el sacket a szezonban.

5. John Abraham (LB, ARI) 2 év, 4,6 millió dollár, 1 millió garantált (+1,4 millió dollár teljesítményösztönző)
Egy újabb remekül sikerült Steve Keim igazolás John Abrahamé. Nagyon sokáig nem találtak gazdára a már túlkorosnak aposztrofált pass rusher-ök a piacon, gondolok itt elsősorban Freeneyre vagy Abrahamre. Aztán, csak találtak maguknak munkát, és a 35 éves veterán meg is mutatta, hogy még mindig a kiváló QB siettetők között kell számon tartanunk. 11,5 sacket ért el idén, és nem mellesleg az NFL történelemben immár a top 10-ben jegyzik a legtöbb sacket elérő játékosok listáján. A szerződés kiváló volt, hiszen az alacsony garantált tartalom, és a teljesítményösztönző kombinációja biztosította, akármi is történjen, a Cardinals nem jöhet ki rosszul a dologból.

Korábbi győztesek:
2011 - Evan Mathis (OG, PHI) 1 év, 735.000 dollár, nincs garantált tartalom
2012 - Peyton Manning (QB, DEN) 5 év, 96 millió dollár, 18 millió garantált

2013 legrosszabb FA szerződései

1. Ed Reed (S, HOU) 3 év, 15 millió dollár, 5 millió garantált
Tudtuk azt, hogy a leendő Hall of Famer safety vesztett gyorsaságából, a ligában töltött évek megviselték szervezetét, és azt is, hogy a Ravens nem igazán tett lépéseket azért, hogy visszavigye a legendát. Azonban ennek ellenére is pozitívan tekintettünk arra, amikor a Texans megszerezte a játékost. Aztán ahogy a Houston szezonja, Ed Reed története is nagyon gyorsan negatívvá változott. Előbb a sérülései miatt nem tudott játszani, később a padra száműzték, messze volt teljesítménye attól, amit egy kezdő FS-től elvárnak. Hét mérkőzés alatt nem jegyzett kivédekezett passzt, ami egy Reed kaliberű játékostól régebben elképzelhetetlen lett volna. Hamarosan el is bocsátották, de a Texans így is vesztett 5 millió dollárt egy értékelhetetlen teljesítményért. Reed a szezon második felében a New York Jetsnél, korábbi edzője, Rex Ryan alatt már valamivel jobban teljesített, de ez már a Houstont nem érdekli, ahogy a szerződés megítélése szempontjából sem releváns.

2. Paul Kruger (LB, CLE) 5 év, 40,5 millió dollár, 20 millió garantált
Egy másik, korábbi Ravens játékos foglalja el a dobogó második helyét is. Már az igazoláskor megvoltak az aggodalmak Krugerrel kapcsolatban, és eddig azok be is bizonyosodtak. A kevés kezdő rutinnal rendelkező, de a szerződéssel az NFL tizedik legjobban fizetett LB-jévé előlépő játékos mindössze 4,5 sackig jutott a szezonban, pedig elsősorban azért igazolták le, hogy a pass rusht segítse. Túl sok olyan mérkőzés volt, ahol passzív volt, eltűnt, vagy gyengén teljesített. Eddigi produktuma alapján nagyon túlfizette a Browns.

3. Steven Jackson (RB, ATL) 3 év, 12 millió dollár, 4 millió garantált
A Michael Turner érától búcsúzó Falcons egy másik idősödő játékossal töltötte fel a kezdő RB pozíciót. Jackson remek játékos volt, de az idei évben hol sérülések, hol a fal brutálisan gyenge munkája, hol pedig saját elhasználódása álltak annak útjában, hogy a Ramsnél látott játékost lássuk a pályán. A nyolc éven át egy gyenge, főként rá építő csapatban 1000 yard fölött záró futó a Falconsban a 600 yardot sem érte el, és ennél is elkeserítőbb 3,5 yardos futásonkénti átlaga. A kifizetett pénz, és a nyújtott produkció nem áll egymással arányban.

4. Greg Jennings (WR, MIN) 5 év, 45 millió dollár, 17,8 millió garantált
Jenningst a Vikings az NFL 11. legjobban fizetett elkapójává tette éves átlagot tekintve, és a free agency második legnagyobb befektetésévé. A WR-nek ennek alapján 1200-1500 yardos szezonokat kellene produkálnia, első szezonjában viszont csak 804 yardig jutott. Ehhez jelentősen hozzájárul a QB játék is, de az is, hogy a Vikingsban szereplő Greg Jennings már nem az a játékos, aki domináns éveiben volt a Packers színeiben. A legfontosabb az, hogy a nagy befektetéssel arányos jelentős előrelépés a passzjáték terén teljesen elmaradt Minnesotában.

5. Mike Goodson (RB, NYJ) 3 év, 6,9 millió dollár, 1,925 millió garantált
A Jets kezdő futónak szerződtette Goodsont, de hamarosan rá kellett jönniük, hogy nem túl jó befektetést csináltak a játékossal. Előbb letartóztatták (drogok, fegyverek, lőszerek), majd kihagyta a felkészülés jelentős részét, előbb jelzés nélkül, majd személyes indokra hivatkozva. Az edzőtáborban is csak augusztus végén jelent meg, elsősorban azért, hogy a Jets lépni tudjon, mert addigra megbukott a doppingvizsgálaton, és eltiltották a szezon első négy mérkőzésére. Goodson aktiválását követően, két mérkőzésen 61 futott yardig jutott, majd elszakította az ACL-jét. Novemberben vád alá helyezték, NFL-beli jövője jelen állás szerint kérdéses.

Korábbi győztesek:
2011 - Stewart Bradley (LB, ARI) 5 év, 25 millió dollár, 10 millió garantált
2012 - Matt Flynn (QB, SEA) 3 év, 19,5 millió dollár, 10 millió garantált

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése