2013. november 1., péntek

Az NFL fizetési sapka mechanizmusa - 7. rész: A teljesítményösztönzők könyvelésének speciális szabályai

A teljesítményösztönzők esetében nem szükséges az aláírási bónuszoknál látott számításokkal, évekre elosztott tételekkel számolnunk. Itt a bonyolultság oka, hogy el kell döntenünk, a szabályozások alapján egy tétel valószínűleg megkeresendő teljesítményösztönzőnek (likely to be earned incentive – szokványos jelölése: LTBE), vagy pedig valószínűleg nem megkeresendő teljesítményösztönzőnek (not likely to be earned incentive – szokványos jelölése: nLTBE) minősül. Az LTBE tételek ugyanis beszámítanak a fizetési sapkába, már év elején bekönyveljük őket, az nLTBE tételek, azonban nem kerülnek be a könyvekbe év elején, csupán abban az esetben korrigáljuk őket, és könyveljük be a sapkába (pár kivételtől eltekintve) év végén, ha mégis megkeresné őket egy játékos.

LTBE főszabály szerint minden olyan tétel:
- amelyet a csapatszintű ösztönzők esetében a csapat játékosa az előző éves csapatteljesítmény, vagy a csapat mutatói alapján lehívhatott volna,
- amelyet az egyéni, adott játékos teljesítményéhez kötődő ösztönzők esetében a játékos az előző éves teljesítménye, mutatói alapján lehívhatott volna,
- bármely újoncjátékos szerződésének esetében az első évbe épített összes teljesítményösztönző,
- bármely csakis a játékoson múló tétel (pl. megjelenési bónuszok).

Amennyiben egy csapat az év végi teljesítményösztönző korrekció eredményeként az ilyen jogcímen könyvelt tételek következtében a fizetési sapka összege felé kerülne, azt az összeget, amennyivel a csapat a sapka fölé került, le kell vonni a csapat következő évre esedékes fizetési sapkájából.
Ha az év elején a fizetési sapkába könyvelt tétel magasabb, mint az év végére valósan jelentkező könyvelendő tétel (pl. a korábban LTBE-nek könyvelt tételek jelentős részét nem sikerül lehívni), akkor a különbözetet hozzá kell adni a csapat következő évi fizetési sapkájának összegéhez.

Mire vonatkozhatnak az ösztönzők, avagy a szerződésbe építhető engedélyezett ösztönzők listája:

Csapatszintű ösztönzők:
Támadók - Csapat által elért pontok, Csapat által elért TD-k, Támadójáték által elért nettó yardok, Átlagos elért yardmennyiség futójátékonként, Átlagos elért yardmennyiség passzjátékonként, Engedélyezett sackek, Sikeres passzok %-a
Védők - Csapat által engedélyezett pontok, Csapat által engedélyezett TD-k, Védelem által engedélyezett nettó yardok, Átlagos engedélyezett yardmennyiség futójátékonként, Átlagos engedélyezett yardmennyiség passzjátékonként, Sackek, Interceptionök
Special team - Saját punt return átlag, Saját kickoff return átlag, Ellenfél punt return átlaga, Ellenfél kickoff return átlaga
Minden csapatrész esetén alkalmazható tételek - Győzelmekre vonatkozó tételek, Playoff szereplés, Conference Championship részvételre vonatkozó tételek, Super Bowlra vonatkozó tételek, TD-k visszahordások, vagy egyéb labdaszerzések következtében, Labdaszerzések és labdavesztések nettó eredménye

Egyéni ösztönzők:
Futójáték - Futott yard, Átlagos yardmennyiség (legalább 100 futókísérlet), TD-k
Passzjáték - QB rating (legalább 224 passzkísérlet), Sikeres passzok %-a (legalább 224 passzkísérlet), Interception % (legalább 224 passzkísérlet), Passzolt yardok, Passzonkénti yardmennyiség (legalább 224 passzkísérlet), TD passzok
Elkapások - Elkapások, Összes yard, Elkapásonkénti átlagos yardmennyiség (legalább 32 elkapás), TD-k
Védekezés - Interceptionök, Interception return yardok, Interception return TD-k, Megszerzett fumble-ök, Fumble return yardok, Fumble return TD-k, Sackek
Punt returnök - Összes punt return yard, Punt return átlag (legalább 20 return), TD-k
Kickoff returnök - Összes kickoff return yard, Kickoff return átlag (legalább 20 return), TD-k
Puntolás - Bruttó puntolt yard átlag (legalább 40 kísérlet), Nettó puntolt yard átlag (legalább 40 kísérlet)
FG-ok - Összes pont, FG-k, FG értékesítési % (legalább 16 kísérlet), FG értékesítési % 0 és 19 yard között (legalább 4 kísérlet), FG értékesítési % 20 és 29 yard között (legalább 4 kísérlet), FG értékesítési % 30 és 39 yard között (legalább 4 kísérlet), FG értékesítési % 40 és 49 yard között (legalább 4 kísérlet), FG értékesítési % 50 yard fölött (legalább 3 kísérlet)
Egyebek - Roster bónuszok, megjelenési bónuszok, játékidőhöz kapcsolódó bónuszok (nem elérhető special team játékosok számára), Special team játékosok játékideje

Elismerések, díjak:

Pro Bowl részvétel
All NFL csapatba jelölés (első csapat és második csapat)
All Conference csapatba jelölés (első csapat és második csapat)
Super Bowl MVP cím
NFL MVP cím
Az év támadójátékosa díj (NFL vagy konferencia szintjén)
Az év védőjátékosa díj (NFL vagy konferencia szintjén)
Az év játékosa díj (NFL vagy konferencia szintjén)
A következő médiaszereplők által kiosztott díjak: Associated Press, Pro Football Weekly, Pro Football Writers of America, Sporting News, Sports Illustrated

Speciális szabályok:
- Bármely olyan egyéni teljesítményösztönző tiltott, amely egy játékos nem elsődleges posztjához kötődik.
- Tiltott a special team játékidőre vonatkozó tétel, ha az adott játékos az előző szezonban nem szerepelt a special team playek legalább 50 %-ában.
- Ha egy játékos elsődleges posztja támadóoldalon van, akkor csak abban az esetben építhetnek szerződésébe védőkre (vagy special team játékosokra) vonatkozó csapatszintű ösztönzőt, ha az adott játékos az előző idényben a védekező (vagy special team) playek legalább 15 %-án szerepelt.
- Ha egy játékos elsődleges posztja védőoldalon van, akkor csak abban az esetben építhetnek szerződésébe támadókra (vagy special team játékosokra) vonatkozó csapatszintű ösztönzőt, ha az adott játékos az előző idényben a támadó (vagy special team) playek legalább 15 %-án szerepelt.
- Az egyes teljesítményösztönző tételek teljesítésének értékelését az NFL hivatalos statisztikái alapján végzik.
- Minden csapatfüggő tételt újra kell értékelni LTBE-nLTBE viszonylatban, ha egy játékost másik csapathoz cserélnek.
- Az újratárgyalt szerződések esetén, az újratárgyalás évében esedékes tételeket LTBE-nek kell tekinteni.
- Tiltott az olyan egyéni teljesítményösztönző tétel, amely más játékos teljesítményétől függ.
- Amennyiben egy csapatszintű ösztönző értéke egy kategóriában nem haladja meg az előző évben az adott kategóriában a liga hátulról ötödik legrosszabb csapatának értékét, akkor a tételt LTBE-nek kell tekinteni.
- Amennyiben egy csapatszintű ösztönző értéke egy kategóriában eléri, vagy meghaladja az előző évben az adott kategóriában a liga elölről ötödik legjobb csapatának értékét, akkor a tételt nLTBE-nek kell tekinteni.
- Ha egy csapatszintű ösztönző rangsorban elért helyezésre utal, akkor, amennyiben a rangsorban elfoglalt hely feltétele nem haladja meg a liga hátulról ötödik helyezettjét (pl. 28. helyért passzolt yardokban a ligában jár X dollár), akkor azt LTBE-nek kell minősíteni.
- Ha egy csapatszintű ösztönző rangsorban elért helyezésre utal, akkor, amennyiben a rangsorban elfoglalt hely feltétele eléri, vagy meghaladja a liga elölről ötödik helyezettjét (pl. 5. helyért passzolt yardokban a ligában jár X dollár), akkor azt nLTBE-nek kell minősíteni.
- Amennyiben egy csapatszintű ösztönző rangsorban elért helyezésre utal, akkor, ha a rangsorban elfoglalt hely feltétele nem haladja meg a konferencia hátulról harmadik helyezettjét, akkor azt LTBE-nek kell minősíteni.
- Amennyiben egy csapatszintű ösztönző rangsorban elért helyezésre utal, akkor, ha a rangsorban elfoglalt hely feltétele eléri, vagy meghaladja a konferencia elölről harmadik helyezettjét, akkor azt nLTBE-nek kell minősíteni.
- Minden olyan csapatszintű ösztönző, amely egy adott mutató esetében divízióban elfoglalt helyezésre utal, LTBE-nek számít.
- Ha az utolsó, kollektív szerződés által szabályozott szezonban egy nem újonc játékos szerződésében több mint három kategóriába sorolható csapatszintű ösztönző található, akkor a három legalacsonyabb összegű tételt leszámítva mindet LTBE-nek kell minősíteni.
- Ha az utolsó, kollektív szerződés által szabályozott szezonban egy nem újonc játékos szerződésében csapatszintű ösztönző található, az LTBE-nek minősül, kivéve, ha az össze van párosítva egy olyan játékidőt figyelembe vevő tétellel, amely a szerződés aláírásának évében realizált játékidővel megegyező mértékű, vagy azt meghaladó értéket ír elő a teljesítményösztönző lehívásának feltételeként.
- A playenkénti vagy mérkőzésenkénti feltétellel rendelkező csapatszintű vagy egyéni teljesítményösztönzőket olyan mértékig kell LTBE-nek tekinteni, amilyen szintnek megfelelő bónusz lehívására sor kerülhetne az előző éves mutatók teljesülése esetén.
- Minden olyan kicker vagy punter teljesítményére járó ösztönzőt LTBE-nek kell minősíteni, amely arra vonatkozik, hogy a kicker vagy punter valamelyik hozzá kötődő statisztikát tekintve első helyen végez a csapatában.
- Minden olyan teljesítményösztönző, amelyet a szezon előtt nLTBE-nek minősítettek, nem azonnal a feltételek teljesülése után kerülnek kifizetésre, hanem a szezon végén, kivéve: (1) a playenkénti, vagy mérkőzésenkénti ösztönzők, (2) az olyan tételek, amelyek esetén a szerződés idény alatti kifizetést rögzít, (3) ha a játékos elhagyja a csapatot a szezon vége előtt, de addigra már egyes ösztönzők lehívásának feltételét teljesítette, (4) illetve, ha újratárgyalják a szerződést, és az újratárgyalásig már eleget tett a játékos egyes ösztönzők lehívási feltételeinek.
- Minden olyan roster bónusz, amely a játékos előző éves teljesítménye alapján nem minősül LTBE-nek, azonnal a megkereséskor a fizetési sapkába számít. Az előszezonban járó roster bónuszok alapból a sapkába könyvelendők, és LTBE-nek minősülnek.
- Minden olyan teljesítményfüggő tétel, amelyet az utolsó kollektív szerződés által szabályozott szezon során érvényesítenek, és ami eredetileg nLTBE-nek minősült, azonnal megkeresésekor a sapkába könyvelendő. És ennek megfelelően, ha az LTBE az utolsó kollektív szerződés által szabályozott évben már biztosan nem érvényesíthetővé válik, akkor az év elején erre a sapkába könyvelt tételt azonnal törölni kell.
- Ha egy játékos szerződésében (leszámítva a kollektív szerződés által szabályozott év esetét) több mint nyolc teljesítményösztönző szerepel, akkor mindet, kivéve a nyolc legalacsonyabb dollár értékkel bírót LTBE-nek kell minősíteni.
- Bármilyen hivatkozás a fentebb említett ösztönző kategóriákra különálló teljesítményfüggő tételnek minősül. Például a következő három tétel három ösztönzőt jelent egy OT esetén: (1) első hely a konferenciában futásonkénti yardmennyiség kategóriában - X dollár, (2) a konferencián belüli helyezés javítása az előző évhez képest a futásonkénti yardmennyiség kategóriában - Y dollár, (3) első hely a divízióban futásonkénti yardmennyiség kategóriában - Z dollár.
- Az összetett ösztönzők megítélése: 
Egy ösztönzőnek minősül: Ha A és B és C is teljesül, a játékost X dollár illeti meg.
Két ösztönzőnek minősül: Ha A és (B vagy C teljesül), a játékost X (A és B esetén), vagy Y (A és C esetén) dollár illeti meg.

A sok-sok szabály sem teszi mindig egyértelművé, hogy egy tétel LTBE-nek vagy nLTBE-nek minősül-e, ilyenkor az NFL és NFLPA megpróbál vele kapcsolatban kompromisszumra jutni, ha ez nem sikerül, be kell vonniuk a független arbitrátort a kérdés eldöntésébe. Nem meglepő, hogy ezen a területen sok vita merül fel, és a legtöbb, fizetési sapkával kapcsolatos kérdőjelet az ösztönzők szolgáltatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése