2013. október 19., szombat

Vegyen Arian Foster jövedelméhez kapcsolt részvényt!

Arian Foster üzleti szempontból sokáig az NFL anomáliája volt. Nem draftolták, sokat lebegett a gyakorló csapat és az aktív roster között. Hamarosan azonban az NFL legproduktívabb futójátékosai közé emelkedett. 2010-ben, 2011-ben, és 2012-ben is All-Pro és Pro Bowler volt, kétségkívül napjaink egyik legjobb futójátékosa. Azonban a történet nem csillogással kezdődött, Foster első három éve alatt a ligában két All-Pro címig jutott, és a második All-Pro címmel zárult szezonban érte csak el az 1 millió dolláros kereset határt, ami egészen alacsony volt produkciójához képest. Az NFL történetének legalulfizetettebb játékosa volt pruduktumához és posztja elitjéhez viszonyítva.
Foster UDFA-ként 2009-ben 5.000 dollárt kapott a Texanstól azért, hogy aláírjon hozzájuk, majd a csapat practice squadjában kezdte a szezont, ahonnan a sorozatos RB sérülések miatt november közepén az 53-as rosterre került. Amíg a PS-en volt, csak 5.200 dolláros heti fizetés illette meg, amint "aktiválták", onnantól járt neki az NFL minimálbér hátralevő mérkőzésekre jutó részlete. Azonban a Texans volt olyan kegyes, hogy bérét év végén kiegészítették arra a szintre, amit akkor keresett volna, ha egész évben rosteren van. 2010-ben - amikor All-Pro és Pro Bowler lett, 1.616 yardjával első volt a futójátékosok között a ligában - szintén minimális pénzt kapott, majd 2011-ben aláírta az ERFA tendert, amivel összkeresetet tekintve átlépte az 1 millió dollárt. Addigi keresete számokban:


2012-ben RFA tenderre lett volna jogosult, de a csapat inkább hosszútávú szerződést adott neki, amivel végre meg volt fizetve, a tíz legjobban fizetett RB közé emelkedett. A szerződést 5 évre írták alá, 43,5 millió dollárról szólt, amiből 20,75 millió dollár volt garantált. A szerződésben szereplő 12,5 millió dollárnyi aláírási bónusz leosztódik a szerződés 5 éve alatt évi szinten egyenlő, 2,5 millió dolláros mértékben. Emellett jelentkezik a szerződés teljes időszakában évi 500.000 dollárnak megfelelő roster bónusz, ami mérkőzésenként érvényesül, Foster minden mérkőzésen való részvételért kap ennek értelmében 31.250 dollárt. Természetesen ez nem jár, ha a játékos nincs a mérkőzésre nevezett keretben. Érdekesség még, hogy a viszonylag kevés csavar és leegyszerűsített séma miatt a szerződés alapfizetés tartalma igen magas lett. Az aláíráson felüli fennmaradó garantált pénzmennyiséget a 2012-es 5 milliós alapfizetés, és a 2013-as fizetésből 3,25 millió dollárnyi részlet tette ki.


Ennyi bevezetés után érdemes áttérni a fő témánkra, vagyis arra, hogy miben mesterkedik jelenleg Foster és a Fantex Brokerage Services. A Fantex Arian Foster részvényeket akar kibocsátani, aki részvényt vásárol, az Foster jövőbeni jövedelmeiből vásárol részesedést, nem csupán az NFL szerződésekből, hanem jövőbeli bevételeiből, amelyeket pályán kívül szerez más munkakörben, vállalkozásai révén és szponzori megállapodásai következtében. A cég 10 dollár névértékű papírokat bocsát majd ki, egymillió példányban, és a befolyó 10 millió dollárból megvásárolja Fostertől jövőbeni jövedelmei 20 %-át. A kibocsátás trükkje, hogy a Foster nem lesz felelős azért a részvényesekkel szemben, hogy maximalizálja bevételeit, ahogy az a részvénytársaságoknál működik. Csupán átadja bevételei 20 %-át, és azt a Fantex továbbadja.
A Fantex elméletileg igyekszik majd biztosítani a részvények kereskedésének lebonyolítását SEC engedéllyel, és a tranzakciókon keres majd (a kibocsátáson máris részvényenként 55 centet). A kezdeményezés annak köszönhetően, hogy a karrier utáni jövedelmekre is épít, kivédi annak a lehetőségét, hogy a játékos esetleges karrierjét lezáró sérülése után megszakadjanak a pénzáramlások. A konstrukció épít arra, hogy Foster üzletemberként is megállja majd a helyét karrierje után. 

Milyen esetben jó ez a dolog Fosternek? Valószínűleg úgy gondolja, hogy hátralevő karrier alatt a jövedelme 20 %-a nem haladja majd meg a 10 millió dollárt, ergo a részvények kibocsátásától számított bevételei nem haladják meg az 50 millió dollárt. Ha ez így lesz, jó "fogadást" kötött, ha nem, akkor kicsit többet fizet majd ki a részvényeseknek, mint, amit kapott (de ne feledjük, a pénz időértékével is számolnunk kell majd az értékelésnél a jövőben). Ami nagyon kérdésessé teszi Foster lépést, az az, hogy a jövőben élete szinte minden lépésről be fognak számolni. Nem lesz elég, hogy a jövedelmeiről friss információ legyen elérhető, de szinte minden magánügye is ki fog szivárogni. Ha lebukik valamilyen doppinggal, ha rendőrségi ügye lesz, ha bíróság elé kerül, ha vitája van a feleségével, stb., szinte minden befolyásolja majd Foster részvényeinek értékét. Ebben a konstrukcióban a személyhez kötődő információk sokkal kellemetlenebbek, mint egy vállalkozás esetében, azzal majd Fosternek kell megbirkóznia, hogy minden lépése a figyelem középpontjában lesz.

A másik fontos kérdés, hogy milyen rizikói vannak a befektetőknek? Nagyon sokféle. Kötődhet ez Foster karrierjének hosszúságához, üzletemberi képességeihez, pályán kívüli ügyeihez, és még sorolhatnánk az Arian Foster brandet befolyásoló tényezőket. Nézzünk meg párat közelebbről.

Először is tekintsük át Fostert, mint játékost:
- Az RB pozícióban szereplő játékosok használódnak el leghamarabb, a domináns futók produktuma is nagyrészt visszaesik legkésőbb 29 éves korukra. Foster jelenleg 27 éves.
- Fosternek 12 éves kora óta időszakosan fellépő szívritmuszavara van, egy alkalommal egy mérkőzésről is az öltözőbe kellett küldeni emiatt. 2010-ben a szezont térdsérüléssel játszotta végig, ami miatt megműtötték a szezon végén. 2011-ben három mérkőzést mulasztott térdín-húzódás miatt. 2012-ben az előszezonban térdsérüléssel küzdött, 2013-ban pedig az edzőtábor és az előszezon nagyobbik részét mulasztotta krónikus hátfájdalmak miatt.
- Foster szerződésének garantált tartalma idén kifutott. Innentől kezdve bármikor következmények nélkül elbocsátható, a fennmaradó tételeket (2014-re, 2015-re és 2016-ra összesen 19,75 millió dollár) sem kell ilyen esetben kifizetnie a Texansnak.
- A Fantex épít arra, hogy Foster karrierje során még egy nagyobb összegű szerződést köt. Ha a Texans a jelenlegi szerződés kifutása előtt elbocsátja, akkor a ligában a kereslet alacsony lesz iránta. Szintén ez a helyzet, amennyiben Foster kitölti a szerződését, hiszen 30 éves futójátékosként nem fog évi 8-10 milliós átlagú szerződést kapni. A csúcs talán az évi 4 millió, amit például Steven Jackson kapott idén a Falconstól (3 év, 12 millió dollár).

Foster, az üzletember:
- Foster ezen a téren még nem bizonyított. Egyetlen jelentős befektetése, hogy részesedést szerzett a Health Warrior, Inc.-ben. Ez a szerződés is pár napja lett csak véglegesítve.
- Futballhoz kötődő pályán kívüli szponzori - és reklámszerződései a következő cégekkel állnak fenn: Under Armour, Inc., Kroger Texas LP, Gamebreaker Sports LLC, Pro Player Merch LLC, ProCamps, Ltd. A szerződések többsége a 2014-es szezont követően lejár. Az ezeknek a keretében befolyó garantált bevétel 422.750 dollár, további 265.000 dollár elérhető, ha Foster a pályán nyújtott teljesítménye megfelel a szerződésekben rögzített kritériumoknak.

Pályán kívüli ügyek:
- 2006-ban a Tennessee egyetemen két játékos társaságában verekedésbe keveredett, amiért letartóztatták,
- 2013-ban beismerte, hogy az NCAA szabályozásait megszegve végzős szezonja folyamán pénzt fogadott el ügynököktől és az egyetem boostereitől,
- Foster doppingvizsgálaton még nem akadt fent, egyéb bűncselekménybe nem keveredett.

És, amennyiben az SEC áldását adja az IPO-ra, még akkor is számolni kell például a következő dolgokkal:
- a jelenleg is veszteségeket halmozó Fantex stabilitása,
- az új kezdeményezés következtében létrejövő piaci szegmens szabályozása,
- az NFL lépései.

Milyen kérdések merülhetnek fel az NFL részéről?
- a Foster elleni fogadás (shortolás) ellenében tett lépések,
- mennyiben elfogadható az, hogy befektetők ilyen módon részesüljenek játékosok bevételeiből, hiszen ezek a bevételek közvetlenül kapcsolódnak a játékos pályán nyújtott teljesítményéhez,
- nem hozza-e magával ennek a piacnak a felállítása annak a lehetőségét, hogy az NFL-ben elszabaduljanak a szándékos sérülésokozások (játékosok esetleges lefizetése, hogy egy részvénypiacra bevezetett játékos részvényei essenek, bedőljenek),
- mi történik akkor, ha Foster súlyosan megsérül az edzőtáborban (pl. a befektetők pert indítanak emiatt a csapat ellen, a liga ellen, lehet-e ez ellen védekezni),

- mi történik akkor, ha Foster súlyosan megsérül tétmérkőzésen (pl. a befektetők pert indítanak emiatt a sérülést okozó játékos, az ellenfél és az NFL ellen, lehet-e ez ellen védekezni),
- fel kell-e állítani szabályozásokat a hasonló instrumentumokra, akár CBA szintjén, akár azon kívül,
- kell-e az összeférhetetlenségeket szabályozni (John Elway a Fantex tulajdonosa, mi történik egy Broncos-Texans meccsen)?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése