2013. szeptember 3., kedd

A Google és az NFL TV közvetítései

Augusztus második felében érdekes hírek láttak napvilágot az NFL és a korunk közösségi médiájában jelentős szerepet játszó vállalkozások tárgyalásairól. Előbb a Facebookkal folytatott egyeztetések szivárogtak ki, majd érkeztek a hírek a Google-lel folytatott tárgyalásokról. A Facebookkal az NFL elsősorban a közösségi portálon való innovatív megjelenéseiről, terveiről egyeztetett, a Google viszont ennél is tovább ment, arról tárgyaltak a ligával, hogy esetleg pályázatot nyújtanak be a 2015-től szabaddá váló, jelenleg a DirecTV által birtokolt Sunday Night Ticket csomagra.

Mielőtt elemeznénk a szituációt, mindenképpen érdemes kitérni a jelenlegi TV-s szerződésekre, amelyek az NFL jelenlegi bevételeinek legjelentősebb hányadáért felelősek. Jelenleg a liga éves 9 milliárd dolláros bevételének 45 %-át az amerikai piacon realizált TV-s bevételek teszik ki, s ebben még nincsenek benne az NFL saját csatornájának, az NFL Networknek a bevételei.
Az öt nagy TV-s csomag jelenleg 4,09 milliárd dollár bevételt hoz az NFL-nek éves szinten. Az NBC 650 milliót fizet az SNF csomagért, a CBS 620 milliót az AFC csomagért, a Fox 720 milliót az NFC csomagért, az ESPN 1,1 milliárdot az MNF-ekért, és a DirecTV 1 milliárd dollárt ró le a Sunday Night Ticketért. Az NFL a lockout óta a Sunday Night Ticket kivételével mindegyik szerződését újratárgyalta.  2014-ben a liga ennek megfelelően már évi 5,95 milliárd dollárt kap az öt csomagért. Az NBC éves díja 950 millió, a CBS-é 1 milliárd, a Foxé 1,1 milliárd, az ESPN-é 1,9 milliárd dollárra emelkedett. A Sunday Night Ticket pedig 2014-ben, a DirecTV szerződés utolsó évében is 1 milliárd dollárt hoz az NFL konyhájára.

A Sunday Night Ticket legfontosabb eleme, hogy exkluzív jogot biztosít minden, helyi piacon kívüli NFL mérkőzés kínálatba vételére, élő közvetítésére a TNF (NFL Network), az SNF (NBC) és az MNF (ESPN) mérkőzéseken kívül. Így talán a legértékesebb minden NFL csomag közül. Egyetlen igazán jelentős negatívuma a helyi mérkőzések kizárása a kínálatból. Fontos azt tudnunk, hogy tárgyalásról tárgyalásra nagy viták voltak arról a liga vezetői, médiaszakértői között, hogy az NFL számára az lesz-e a legjobb, ha a Sunday Night Ticket exkluzivitását megtartják, így egy csatorna kezébe helyeznek minden jogot, vagy pedig több csatornának értékesítik a jogokat. Végül eddig mindig az exkluzivitás mellett döntöttek, mert az ad igazán komoly értéket a csomagnak.

A Sunday Night Ticket, az indulása óta a DirecTV legnagyobb vonzereje lett, a társaság szolgáltatásai iránti keresletet jelentősen megdobta a ligával kötött szerződés. Amennyiben a DirecTV elveszíti ezt a csomagot, várhatóan olyan visszaesést realizál az előfizetői  állományban, amely hosszabb távon ellehetetleníti a társaság működését, ennyire függnek ugyanis az NFL-t szerető TV nézőktől. A DirecTV azonban nem akar a jelenlegi 1 milliárd dollár fölé menni, akkor, amikor az új szerződés tárgyalására sor kerül. Elemzők szerint ezzel ellentétben évi 1,5 milliárd dollár lehet az, amit a DirecTV jelenlegi formájában még elviselhet, de ehhez nagyon kreatív vásárlásösztönzésre, és a jelenleginél hatékonyabb értékesítési hálózatra van szükségük. 

Minden függőség ellenére, várhatóan, amennyiben az NFL által kívánt induló ár jelentősen meghaladja a jelenlegi 1 milliárdos éves költséget, akkor a DirecTV kénytelen lesz kiszállni a versenyből. A DirecTV számára a most először képbe kerülő Google érdekes rivális lehet. Az egyértelmű, hogy miért okoz fenyegetést a DirecTV számára a Google, tőkeerős vállalkozásról van szó, amelynek az sem lenne probléma, hogyha 2 milliárd dollárig elmennének a licitek. A kérdések azonban itt kezdődnek. Hol közvetítene a Google? Jelenlegi álláspontok szerint a Youtube fizetős csatornáit használnák fel erre. 

A várhatóan magasabb költségek ellenére egy ilyen lehetőség egyrészt alacsonyabb árakhoz, nagyobb nézőközönséghez vezethetne, mint a kábel TV, de ne felejtsük el, hogy az MNF (ESPN) és a TNF (NFL Network) továbbra is kábel TV-n fogható, így aki mindkettőre be akar fizetni, lehet, hogy rosszabbul jönne ki az üzletből, mintha mindent kábel TV-n keresztül kap meg.  Szintén kérdéses az, hogy a Youtube jelenlegi állapotában fel tudja-e venni a versenyt a DirecTV képminőségével. Bár a HD funkció üzemel már egy ideje a Youtube-on, nem biztos, hogy az jelenlegi állapotában elegendő lenne a TV-hez szokott embereknek. A csomag megvásárlása emellett megkövetelné a Youtube szerverparkjának bővítését is, ez azonban nem valószínű, hogy problémát okozna a Googlenek. 

Nehéz elképzelni azt, hogy csakis a Youtube-on streameljék majd egyszer a Sunday Night Ticket csomag mérkőzéseit, de az NFL számára szerintem a felkínált pénzmennyiség többet fog mondani mindennél. A Google pedig képes arra, hogy jobb ajánlatot tegyen a DirecTV-nél… Kérdéses azonban az is, hogy egy ilyen irányú lépéshez mit szólna a többi TV társaság, amely jelenleg érvényes szerződéssel rendelkezik NFL mérkőzések közvetítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése