2013. augusztus 1., csütörtök

Az NFL fizetési sapka mechanizmusa – Bevezetés


Legendák szólnak arról, hogy az amerikai sportligákban a fizetési sapka (salary cap) megjelenése milyen pozitív hatással van az erőviszonyok kiegyenlítődésére. Az európai sportokon nevelkedett szem számára idegen elem ez, hiszen hozzá vagyunk szokva, hogy egyes csapatok múltjuk, és ezáltal nevesebb, vagy többet költő támogatóik miatt bizony nagyobb lehetőségekkel rendelkeznek, mint mások. Így alakulnak ki a Real Madridok és az Osasunák, vagy a Manchester Cityk és a Swansea Cityk. Egy osztályban szereplő csapatok esetében láthatjuk azt, hogy a nagyobb együttesek költségvetése tízszerese, százszorosa a kisebb csapatok büdzséjének. Azokban az amerikai sportokban, ahol fizetési sapkát alkalmaznak, a jól kidolgozott mechanizmusok gátat szabnak annak, hogy a csapatok között ilyen anyagi különbségek keletkezzenek. A sapka kialakítása mögött szemléletbeli különbség húzódik. Míg az európai futballcsapatok egy része, különösen Spanyolországban és Olaszországban a totális összeomlás szélén táncol eladósodása miatt, addig az amerikai sportokban a ligák igyekeznek minden együttes létezését biztosítani, és ezt különös sikerrel teszik az NFL esetében. 

A csapatok tulajdonosai időben realizálták, hogy sokkal nagyobb izgalmakat szül az, ha minden csapatnak ugyanolyan lehetőségei vannak, ugyanodáig nyúlhat a pénztárcájuk. Érdekükben a liga sokkal nagyobb lépéseket tesz, mint Európában, és ez megmutatkozik a visszaosztott bevételek nagyságában. Az NFL-ben az egyes csapatok közötti fő különbséget a helyi realizált bevételek jelentik, az országos bevételek többsége ugyanakkora részben jut vissza mind a 32 csapathoz. És hogy mi köze ennek a fizetési sapkához? Nyilván csak azt az összeget tudjuk elkölteni, amit kézhez is kapunk, így a bevételek és a sapka között fontos összefüggés van, amit majd a későbbiekben taglalunk. Azt azonban tudnunk kell, hogy az NFL és a más, szintén capet alkalmazó ligák többségének esetében a fizetési sapka csak egyike azon képződményeknek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kialakuljon az a hőn vágyott "competitive balance", és minden csapatnak közel azonos lehetősége legyen évről évre a végső siker elérésére.

Amikor egy fizetési sapkáról beszélünk, fontos megérteni a mechanizmust. Tudnunk kell, hogy milyen erős limitként szolgál ez a csapatok számára a játékosokkal kapcsolatos elköltött pénzmennyiséget tekintve. Vajon egy tényleges, átléphetetlen határról (hard cap), vagy egy átléphető, de a limit felett szankciókkal támogatott mechanizmusról (soft cap) beszélünk. Míg utóbbi esetre nagyszerű példa az NBA a büntető luxusadójával, előbbire jó példának szokták említeni az NHL-t és az NFL-t.

Azonban itt is ki kell emelnünk egy érdekességet. Nem biztos, hogy maga az átléphetetlen limit léte elegendő ahhoz, hogy egy sapka hard capként funkcionáljon. Andrew Brandt, a Green Bay Packers korábbi alelnöke szokta mindig azt mondani, hogy az NFL fizetési sapkája bizonyos szempontból soft capként működik. Brandt szavait majd igazán akkor értheti meg az olvasó, amikor eljutunk a fizetési sapka könyvelési szabályaihoz. Igen, a válasz ebben rejlik, minden hard capnek tűnik addig, amíg el nem kezdünk könyvelni. Akkor majd megértjük, hogy igazán szerencsétlen cap menedzsernek kell lenni, hogy valaha kést szorítson a torkunkhoz a csapatunk fizetési sapkája. Alapesetben, akire kell, arra mindig lesz helye az NFL együtteseinek, egészen addig, amíg léteznek az átstrukturálások, és az aláírási bónuszként viselkedő tételek.

Annak érdekében, hogy az olvasókat minél jobban megismertessem az NFL fizetési sapka mechanizmusával, érdemes egy egész sorozatot a témának szentelni, amibe most belekezdünk. A sorozat minden, a fizetési sapkához kötődő, említésre érdemes szabályozást taglal majd, így az olvasók megismerkedhetnek azzal, hogy hogyan történik a bevételek könyvelése, hogyan zajlik ezeknek a ligaszintű együttes nyilvántartása, vagy éppen a már említett összefüggés is kifejtésre kerül a bevételek és a fizetési sapka összege között. Emellett sor kerül az egyes fizetés jellegű tételek besorolására, egyedi könyvelési szabályaik ismertetésére. Megismerhetik majd az olvasók, hogy milyen játékokat lehet játszani az NFL hard capjével, avagy mire képes egy átstrukturálás, és azt is, hogy milyen szankciói vannak annak, ha egy csapatot salary cappel kapcsolatos visszaélésen, vagy pedig bevételek eltitkolásán kapnak. Továbbá a sorozat folyamán bemutatásra kerül a kollektív szerződés több mint 50 oldalnyi, fizetési sapkával kapcsolatos szabályozása, és az egyes szabályokat példákkal igyekszem majd könnyebben értelmezhetővé tenni.

A sorozat részei

-1. rész: A bevételek könyvelési szabályai
-2. rész: Az SPL és nyilvántartásai, az AR előrejelzése
-3. rész: A fizetési sapka és a játékosokkal kapcsolatos költségek generálása
-4. rész: További AR könyvelési szabályok
-5. rész: Fizetés, csapatszintű fizetés, a Paragraph 5 bér és az MSB könyvelése
-6. rész: Az aláírási bónusz könyvelésének speciális szabályai
-7. rész: A teljesítményösztönzők könyvelésének speciális szabályai

-8. rész: Egyéb tételek és szabályozások
-9. rész: Az átstrukturálás - játék a hard cappel
-10. rész: A könyvelési szabályok megsértésének következményei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése