2013. május 11., szombat

A 49ers és a Levi's 220 milliós egyezsége

A San Francisco 49ers a pályán az elmúlt két évben ismét az NFL legjobb csapatai közé emelkedett, a remek draftok és igazolások, a kiváló fizetési sapka menedzsment repítik előre a franchiset, amely egyre sikeresebb gazdálkodást tekintve is. A 49ers jövőre nyitja meg új stadionját Santa Clarában, amelyet 1,2 milliárd dollárból építenek fel. Ez a stadion adhat otthon majd nagy valószínűséggel az 50. Super Bowlnak 2016-ban, amelyre a 49ers már be is nyújtotta pályázatát.

A legújabb pénzügyi siker a stadionhoz kötődik, a csapatnak sikerült megegyeznie a Levi Strauss Co.-val, amely a megállapodásnak megfelelően 20 évig biztosan birtokolja az új stadion névadó szponzori jogait. A Santa Clarában megnyitandó létesítmény így Levi's Stadium névre hallgat majd. A 49ers tavaly bízta meg a CAA ügynökséget, hogy keressen névadó szponzort az új stadionnak. Összesen 32 globálisan ismert vállalkozás tett ajánlatot a jogok megszerzése érdekében. A győztes Levi's-szal decemberben kezdte meg az egyeztetéseket a CAA. A Levi's 20 év alatt 220,3 millió dollárt fizet majd a csapatnak. A szerződés tartalmaz egy opciót, amely további öt évvel hosszabbítja meg a megállapodást 75 millió dollár kifizetése mellett. Jelenleg éves átlagos kifizetést tekintve csak a gazdátlan Farmers' Field NFL projekt és a Giants és a Jets stadionja, a Metlife Stadium előzi meg a 49erst. A 220,3 millió dollár 70-30 %-ban oszlik meg a stadion üzemeltetésére felállított Santa Clara Stadium Authority, és a San Francisco 49ers között. Ez azt jelenti, hogy az összeg jelentős részét, 154,2 millió dollárt visszaforgatnak a stadionépítés költségeibe. 2014-ben 5,7 millió dollár kerül a Stadium Authorityhez, majd évenkénti 3 %-os emelkedés következtében az utolsó évben, 2033-ban 10 millió dollár kerül a kezükbe. A 49ers részesedése 66,1 millió dollár. 2014-ben 2,5 millió dollár a kezdő tétel, 2033-ra a kifizetés 4,3 millió dollárra emelkedik. A CAA ügynökség 2,8 millió dollárra jogosult közvetítő szerepéért.

A Levi's, amellett, hogy megkapta a stadion névadó szponzori jogait, jogosult két luxusrészlegre és 52 club ülőhelyre. Emellett reklámozhatnak a csapat játékosaival és Jim Harbaugh főedzővel is. A stadion 2140 négyzetméteres nagyterme a Club 501 Hall vagy Denim Lounge nevek valamelyikét viseli majd, utalva a Levi's-ra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése