2013. április 20., szombat

Matthews, Davis és az UFA piac szerződései április közepétől a draftig

A Green Bay Packers először nem Aaron Rodgers, hanem Clay Matthews III. szerződéshosszabbítására tett pontot. Az OLB öt évvel hosszabbította meg szerződését, amelynek új tartalma 66 millió dollárra tehető, és ebből 20,5 millió dollár garantált. A szerződés teljes értéke hat évre 69,77 millió dollár, köszönhetően annak, hogy idén Matthewsnak még élő szerződése volt, és 3,77 millió dollárt kereshetett volna. A top 3-4 OLB szerződések közé tartozik ez a kontraktus. Sőt, ezzel az értékkel a liga harmadik legjobban fizetett védőjátékosa. A Matthews szerződés esetében a garantált tartalom megegyezik a 20,5 milliós aláírási bónusszal, míg a top OLB szerződéseknél legalább egy év fizetését is garantálta a csapat, Warenél egyenesen kettőt. Az elmaradás szignifikáns, hiszen Ware esetében a garantált tartalom 40 millió dollár volt, Halinál pedig 35 (amíg el nem tiltatta magát, és ennek következtében a garantált tartalom csökkent). Matthews szerződése évente tartalmaz egy 500.000 dolláros workout bónuszt, amely akkor jár, ha a játékos az offseason workoutok legalább 85 %-án megjelenik. Az utóbbi időben jelentkező sérülékenysége miatt az új évekhez beépítettek 500.000 dollár értékű, mérkőzés rosteren szerepléshez kötődő tételt. Ha ott van a nevezett keretben Matthews, akkor a második évtől meccsenként 31.250 dollárt kap kézhez. A második évben szerepel egy másik típusú, egyösszegű roster bónusz is (5 millió dollár), amely akkor illeti meg az OLB-t, ha a rosteren szerepel a 2014-es szezon ötödik napján.


Megjegyzés a szerződéssel kapcsolatban: A 69,77 milliós összérték úgy jön ki, hogy a korábbi szerződés miatt még beszámító, 2013-ra könyvelt 160.000 dolláros aláírási bónusz részletet levonjuk.

A másik érdekes hosszabbítást a 49ers kötötte meg RT-jével, Anthony Davis-szel. Ez a megállapodás kicsit bonyolultabb, mint Matthews szerződése. Elsősorban három dolog teszi azzá, egyrészt az, hogy Davis újoncszerződéséből még három év hátra lett volna, másrészt a bónusz struktúra és a garantált tételek, harmadrészt pedig nem más, mint a 49ers által olyannyira kedvelt deeszkalátorok jelenléte. A deeszkalátorok bizonyos feltételek teljesülésének elmaradása esetén az alapfizetés érték csökkenéséhez vezetnek. Davis szerződésének összértéke úgy van kialakítva, hogy az előző szerződés három év bennragadó aláírási pénz tételével az összérték 37,7 millió dollár legyen. A teljes egészében garantált tartalom a 7,5 milliós aláírási bónusz, illetve az első év 880.000 dolláros fizetése. Sérülés esetére garantált további 8,62 millió dollár, ami a második év, a harmadik év teljes, és a negyedik év részleges (a 2,605 millióból 2,1 millió dollár) alapfizetés garantált tartalmából, valamint a két részben járó másodéves roster bónuszból (az új szezon ötödik napján jár 820.000 dollár, szeptember 1-jén pedig 1,5 millió) épül fel. Az alapfizetés részlegesen garantált tartalmai teljes garantált tartalommá válnak, ha Davis a rosteren szerepel adott év április 1-jén. A harmadik évtől járó 1 millió dolláros roster bónuszok mérkőzésenként hívhatóak le, akárcsak Matthews esetében, csak itt magasabb az összeg, 62.500 dollár meccsenként.Térjünk át a még érdekesebb témára, a deeszkalátorokra. A beépített tételek 250.000 dollárral csökkentik az alapfizetést minden évben, amikor Davis nem vesz részt az offseason workoutok 90 %-án, 500.000 dollár a csökkenés, ha az edzőtáborban túlsúlyosan jelenik meg, és további 500.000 dollár az utolsó öt évben, ha az előző évben nem játszik Davis a támadóoldali snapek, legalább 50 %-ában. 

További három, eddig még nem taglalt hosszabbításra került sor az NFL-ben az FA periódus kezdete óta. A Bucs három évvel hosszabbította meg RT-je, Demar Dotson kontraktusát. A szerződés keretében a korábbi UDFA a következő négy évben 7,5 millió dollárt kereshet. Az Eagles Arrelious Benn szerződését hosszabbította meg egy évvel a Bucs-szal való trade után. A legérdekesebb azonban Steve McLendon esete. A Steelers NT-je a legalacsonyabb RFA tendert kapta, ami azt jelenti, hogy offer sheet nem matchelése esetén kompenzációként az eredeti draft körös pick illetné meg a csapatot, és McLendon 1,323 millió dolláros bérre lett volna jogosult. Mivel azonban UDFA volt a játékos, így nem járt volna érte kompenzáció. McLendon ellátogatott a Packershöz egy kis körútra, akikkel elbeszélgetett. A tárgyalást felhasználta alkupozíciójának javítására, és meg is született az új szerződése, amely három évre Pittsburghbe köti, és ezalatt 7,25 millió dollárt kereshet. Ehhez kapcsolódik, hogy az RFA határidő lejárt, és Victor Cruz nem írt alá offer sheetet. Jó kérdés, hogy a játékos ügynöke miért nem próbált meg egy McLendonéhoz hasonló kört tenni, lehet már lenne hosszútávú szerződése Cruznak...

Az UFA piac a draft előtt pedig most már hivatalosan is pang, alig született pár szerződés. Ezek közül kiemelendő James Harrison Cincinnatibe költözése. Harrison SLB lesz a liga talán leglassabb LB triójának tagjaként (WLB-Burfict, MLB-Maualuga, SLB-Harrison).  

Szerződések:

BAL: Caleb Hanie (QB, 1 év, 715.000 $) 
CHI: Eben Britton (OT/OG, 1 év, 715.000 $)
CIN: Alex Smith (TE, 1 év, 905.000 $), James Harrison (LB, 2 év, 4,45 millió $)
CLE: Shayne Graham (K, 1 év, 1,005 millió $)
DET: Brian Robiskie (WR, 1 év, 715.000 $)
KC: Akeem Jordan (LB, 1 év, 860.000 $)
NO: Seneca Wallace (QB, 1 év, 840.000 $)
NYJ: Calvin Pace (LB, 1 év, 1,005 millió $)
SEA: Steve Hauschka (K, 1 év, 715.000 $) 
SD: Chris Gronkowski (FB)
STL: Kellen Clemens (QB, 1 év, 870.000 $)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése