2013. április 21., vasárnap

Jimmy Haslam, a Pilot Flying J és az FBI

A tegnapi napon sokadszor állt fel a pódiumra Jimmy Haslam, a Cleveland Browns tulajdonosa, hogy elmondja, a családi vállalkozásuknál zajló FBI és IRS vizsgálatoknak semmi hatása nincs a Brownsra, sőt, abban is biztos, hogy semmi rosszat nem tett a cég, amelynek a CEO pozícióját tölti be. Mi több, minden szép és minden jó, és minden rendben lesz, és a nyomozás csak egy kis üzletágat érint az egészből, nem lesz gond. Az NFL kivár, vizsgálódik, és bízik abban, hogy Haslamnek igaza lesz. Egy biztos, Haslam a világ legnyugodtabb olyan emberének tűnik, akit csalással, mások megtévesztésével vádolnak, és akinek a vállalkozásának központját megszállták a szövetségi nyomozók...

Aki látta, olvasta csak részben az FBI 120 oldalas anyagát Haslamék cégéről, a Pilot Flying J-ről, nem lehet olyan nyugodt, amilyen Haslam. Az anyag szerint itt bizony dollár milliók, tízmilliók és akár százmilliók maradtak a cég zsebében 2008-tól kezdve, amelyeket vissza kellett volna téríteni a nagykereskedelmi partnereknek, de ezt nem tették meg. A könyvelés szerint természetesen mindent rendben van, bár több esetben nagyon féltek attól, hogy a séma napvilágra kerül. Amikor az FBI, megalapozottan megszállta a Pilot Flying J irodáit országszerte, tudta, mi hol található, tudta, mikre van szüksége, ki kicsoda, és mit tett, hol vezetik a nyilvántartásokat a csalásról, ki az, aki érintett... Mert mindent tudnak. Annyi hanganyagot szedtek össze az elmúlt fél évben a három beépített informátor révén, hogy végig sem tudták hallgatni mindet. De amit hallottak, elég volt arra, hogy lépjenek.

Emlékezhetünk arra, amikor Eddie DeBartolo Jr-t megfosztották a 49erstől. Egy csalás miatt kezdődött minden, 400.000 $-ról volt szó akkor. Két év múlva rákészerítették, hogy adja el a csapatot lányának és vonuljon ki az NFL-ből. A Jimmy Haslam cégénél jelentkező séma ennek a pénzmennyiségnek a sokszorosáról szól...

Minden 2011-ben kezdődött, amikor az FBI-jal felvette a kapcsolatot egy volt Pilot alkalmazott (CHS-1 kódjel). A folyamatok 2012 októberben gyorsultak fel, amikor is kapcsolatba került egymással az FBI-nak már a sémáról korábban jelentéseket készítő, és lehallgató készülékkel felszerelt CHS-1, és a később beszervezett regionális értékesítési vezető (CHS-2 kódjel). CHS-2 beszámolt CHS-1-nek arról, hogy úgy tudja, a sémát felülről irányítják, és John Freeman, az értékesítésért felelős alelnök, valamint a nemzeti szintű eladásokért felelős igazgató, Brian Mosher visszatartanak a felvásárlóktól olyan csekkeket, amelyeket réges régen át kellett volna nyújtaniuk nekik. Ebben a beszélgetésben merült fel Cathy Giesick neve, aki a regionális értékesítésekért volt felelős. Giesick a séma miatt otthagyta a vállalkozást, és ő lett a harmadik informátora az FBI-nak. Giesick elmondta, a "megspórolt" pénzmennyiség révén emelték az ügynökök jutalékát és a valósnál jobb képet festettek a vállalkozásról, nem mellesleg emelték a felsővezetés keresetét. Giesick volt az első, aki a sémát részletező e-maileket a szövetségiek rendelkezésére bocsátott. Ő volt az, aki az elbeszélgetések során jelezte, hogy az eredeti csekkek helyett csökkentett értékű csekkek érkeztek Knoxvilleből, azokat kapták meg a felvásárlók. CHS-2 októberben vallomást tett arról, hogy ismeretei szerint mind a vállalkozás elnöke, Mark Hazelwood, mind annak CEO-ja, Jimmy Haslam tudott a sémáról. Mindketten jelen voltak több egyeztetésen, amelynek témája a felvásárlókkal szembeni csalás volt. 
Október 25-én Freeman elmondta a beszélgetést rögzítő CHS-2-nek, hogy továbbította a "megspórolt" pénzmennyiséget összesítő táblázatot Jimmy Haslamnek. Ugyanebben a beszélgetésben szó esett arról, hogy Haslam maga utasította az értékesítőket kiképzőket, hogy tanítsák be az értékesítőket a csekkekkel való trükközésre (ez érthetetlen, túl nagy óvatlanság). CHS-2 november 19-én találkozott Heather Jones-szal, aki a nyilvántartásokat vezette a csalásról, egészen 2008-tól kezdve. Egy nappal később Freeman és Haslam beszélgetését rögzítette CHS-2, a téma Freeman sémával való lebukása volt a Western Express nevű felvásárló előtt. A december 7-ei megbeszélésen arról tanácskoztak, hogyan lehetne az újonnan tető alá hozott, USPS-szel kötött szerződés esetében alkalmazni a sémát. Ekkor már sokan megijedtek, mert a partner egy igen nagy állami kötődésű szolgáltató volt. 
2013. február 6-án CHS-2 egy újabb beszélgetést rögzített, méghozzá saját maga és Freeman részvételével, a téma egy alkalmazott volt, illetve szóba került az előbb említett Western Express lebukás is.

Freeman: ... Felhívtam Jimmyt és elmondtam neki, hogy lebuktam a Western Expressnél.
CHS-2: És mit mondott?
Freeman: Ó, hát tudott a sémáról.
CHS-2: Valóban?
Freeman: Természetesen. Úgy értem, tudott róla, hogy ezt az ügyfelet megtévesztjük. Mindvégig tudta. Az utolsó hónapokban már havi 450.000 dollárt profitáltunk belőle.
CHS-2: Mi a fene?!
Freeman: Miért ne imádta volna? Öt évig csináltuk, csak 1 milliót fizettünk nekik. Úgy értem, mi kerestünk rajta 6 millió dollárt, mivel csak 1 milliót fizettünk vissza.

Április 9-én, Mitch Steenrod, a vállalat CFO-ja kérte, hogy a regionális részlegek könyvelői jelentsék, mennyi profitot realizált ebben az évben eddig a séma. Kérték a visszafizetendő tételek és a ténylegesen kifizetett tételek listáját, magyarul azt, hogy mennyit keresett az első negyedévben a vállalat a felvásárlókon.
Hamarosan mindenki a Pilot Flying J felső vezetésében megkapta az adatokat tartalmazó dokumentumokat e-mailben, így Jimmy Haslam is. Április 15-ére már előkészült az FBI. Ezen a napon küldék volna ki a központból az átírt, módosított értékű csekkek újabb ütemét. Ezen a napon az FBI és az IRS megszállta a cég irodáit országszerte, beszerezték a szükséges engedélyeket is, nem volt megállás.

Az FBI rendelkezik három informátor vallomásával, órákon átnyúló rögzített hanganyaggal, minden géppel, amely releváns tartalommal bírt a sémával kapcsolatban... Innentől pedig nehéz elképzelni, hogy a vállalkozás tisztára mossa magát. Élén Jimmy Haslammel, akire a nyomozati anyagban öt különböző ember tesz terhelő vallomást, és ne gondoljuk, hogy egy ilyen ügyben nem mindenki a felettesére fog mutogatni, hogy magát mentse a börtönbüntetéstől...

A Brownsra addig nem fog hatni az ügy, amíg vád alá nem helyezik Jimmy Haslamet, és adott esetben be nem fagyasztják magánvagyonát. Ha erre valamikor sor kerül, a Browns tulajdonosa fizetésképtelen lesz, a clevelandi csapat számláit nem fogja tudni fizetni. Ezt azonban a most türelmesen váró NFL sem fogja kivárni, addigra - ha ez valaha előfordul - már várhatóan az NFL csapatok tulajdonosainak nyomására nem Jimmy Haslam lesz a Cleveland Browns tulajdonosa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése