2013. március 16., szombat

I'm going to take my talents to South Beach - második epizód

LeBron James idézettel indítunk ennek a bejegyzésnek a címében, nem véletlen ez. Ha Miami és elköltött pénz, akkor mindig LeBron James döntése, és a Miami Heat nagy hármasa, James, Wade és Bosh jut eszünkbe. A Miami Dolphins esetében eddig csupán annyit tudtunk a pénzhez kapcsolni, hogy Stephen Ross ezért a franchise-ért fizette ki a mai napig NFL rekordot jelentő összeget (1,1 milliárd dollár a tulajdonosváltásért). Ebben az offseasonben azonban valami olyan pénzköltést látunk a csapattól, amilyet nem láttunk még a csapattól, sőt, a Dolphins akár csúcsokat is dönthet, ha Jake Long is visszatér, Brent Grimes is érkezik, esetleg találnak újabb célpontokat. Jeff Ireland, a Dolphins GM-je "all-in" üzemmódba kapcsolt, a probléma azonban az, hogy túl sok jól fizetett játékossal kapcsolatban merülnek fel kérdések.

De ne siessünk ennyire előre, mielőtt a Miamival foglalkoznánk, nézzük meg azokat a csapatokat, amelyek a blog létezése óta évente a legtöbbet költötték a free agency periódusban (itt a franchise tag kiadásától a roster cutig terjedő időszakot figyeljük, és a potenciális UFA játékosokat az egyszerűség kedvéért).
Régebbi időkből örök kedvenc marad Dan Snyder, és a Vinny Cerrato éra nagybevásárlási hulláma Washingtonban. Azok közül is abszolút kedvenc a 2009-es offseason, amikor Snyder három játékos irányába költelezte el magát 180,5 millió dollár kifizetésére (Albert Haynesworth 100 millió $, DeAngelo Hall 54 millió $, Derrick Dockery 26,5 millió $)... Nem jött be az sem, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Mióta a blogot elindítottam 2011-ben, létrejött egy Dream Teamként becézett alakulat, a Panthers abszolút rekordot állított fel, tavaly pedig a Tampa Bay Buccaneers költötte a legjelentősebb összeget igazolásokra.

A Dream Team - a 2011-es Philadelphia Eagles


Nagyon sokan azt hiszik, hogy a Dream Team minden idők egyik legdrágább csapata volt a sok neves játékos külső igazolása miatt. Ez egyszerűen nem igaz. Ha a tag után hosszabbító Michael Vicket leszámítjuk, akkor mindössze 127,564 millió dollárnyi elkötelezettségről beszélnénk, ami majdnem megegyezik Joe Flacco árával... Azért tekinthetünk el Vicktől, mert ő kontrollált játékos volt, nem az FA piacról érkezett. Az persze jelentős kritika, hogy két évvel később már csak Michael Vick (éppen csak) és Evan Mathis az Eagles keretének tagja, de nagyon sok játékos itt az akkori piaci értéke alatt került a csapathoz.

Martyball - a 2011-es Carolina Panthers


2011 eléggé különleges év volt, hiszen a CBA vita miatt csúsztak az események. A Panthers ekkor az egész NFL legtöbb minőségi, potenciális szabadügynök játékosával rendelkező csapata volt. Hét játékost igazoltak újra, és tradeltek Greg Olsenért, akinek azonnal új szerződést adtak. A felsorolt, közel 330 milliós elkötelezettség mellett ebben az évben draftolta a Carolina Cam Newtont is, akinek szerződtetése további 22 millió dollárt csapott a költségekhez. A nagy befektetés nem térült meg, Marty Hurney general manager, a játékosmozgások és a pénzszórás fő elkövetője 2012 októberében elbocsátásra került. Az viszont érdekes, hogy James Andersont leszámítva minden játékos még ma is a Panthers alkalmazásában áll.

A tampai nagybevásárlás - a 2012-es Tampa Bay Buccaneers


A Bucs tavalyi termése éppen csak megelőzte a két nagy tétellel (Mario Williams és Mark Anderson) a nyilvántartásokban szereplő Billst. Azonban akárhogy nézzük, a Bucs nem általánosan fizetett túl játékosokat, amire költött, azok közül az Eric Wright tételt leszámítva minden játékosmozgás elfogadható lett. Nem jutott azonnal előrébb a csapat, de még lesz idejük bizonyítani, a Bucsnál a közeljövőben nem lesz földindulás várhatóan GM fronton.

"All-in", Jeff Ireland - a 2013-as Miami DolphinsA Fins idén már felülmúlta a Bucs tavalyi számait. És kit nem fizetett túl Jeff Ireland? Talán csak Mike Wallacet, de ez is egy igencsak erős talán... Na és persze Matt Mooret, aki nélkül igazán jól meglenne a csapat. Az idei Dolphins mozgásokban éppen ez az ijesztő az áttekintett csapatokhoz képest, hogy félelmetes a túlfizetési hullám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése